Suomen suurin matkablogiyhteisö
Yleinen

Viime viikolla fonduepöydissä

tiistai, huhtikuu 25, 2017

Jos mulle joku asia kolahtaa, niin se kans kolahtaa. Ja Nokkalan Majakan lihafondue kolahti. Sen jälkeen uusissa kaupungeissa on ollut melkein pakko tarkistaa onko ravintoloita, jotka tarjoilevat fondueta. Ihan sama, joko liha- tai juustofondueta. Ajoimme Tromssasta Rovaniemelle yhdeksän tuntia yhden päivän aikana pääsiäissunnuntaina. Kilpisjärveltä Leville ilman jaloittelupysähdyksiä oli melkoinen väli päksytellä menemään, mutta onneksi oltiin suunniteltu pitävämme päivällistauko Levillä. Pelkääjänpaikkalaisen – eli minun – tehtävänä oli etsiä joku suhteellisen affordable mesta saada murua rinnan alle.

Jostain syystä napsautin ensimmäisenä auki tiedot Hullu Poron ketjuun kuuluvasta Ravintola Sapuskasta, ja kappas – sehän on alppilainen fondueravintola! Juustofonduen olisi saanut 16 eurolla, mutta eipä lihafonduenkaan hinta aiheuttanut likviditeettikapeikkoa 27,5 euron hinnallaan. Markku ei paljon suostutteluja tarvinnut, joten se oli kerrasta selevä homma. Sopivasti saavuimme Leville viideltä, jolloin ravintola myös aukaisi ovensa.

Ravintola Sapuška, Levi

Jo nimen perusteella mulla tuli ensiksi mieleen joku slaavilaisempi rafla, mutta tämä paikka kehuskelikin hiiligrillatuilla lihoilla ja fondueilla. Sisustus oli vähintäänkin erikoinen, ja saimme istua pehmeässä looshissa värikkäiden eläinilmestysten keskellä. Taustalla soi hilpeyttä herättävän autenttinen jodlausmusiikki, jolle useampaankin otteeseen pyrskähtelimme. Auto pilasi kokemuksen siinä mielessä, ettei viiniä voinut ottaa. Solidaarisuudesta Markkua kohtaan olin sitten itsekin vesilinjalla. Lihafonduen kanssa kuitenkin ehdottomasti maistuisi punaviini.

Olimme ilmeisesti päivän ensimmäiset asiakkaat, joten palvelu sujui nopsasti. Olihan meillä se näläkäkin. Lihat olivat tiskissä jo valmiiksi ja mie kävin niitä ihastelemassa. Koko annoskomeuteen kuului härkä- ja lammaspalojen lisäksi kasvisannos ja Sapuskan salaatti, ranskalaisia sekä kolme erilaista dippiä. Ensimmäiset palat hotkaistiin melko nopealla tahdilla ennen kuin pystyttiin alkamaan se nauttimisen osuus ihan kunnolla. Liha oli erinomaista, ja pidin myös lampaan mausta. Levillä olisi ollut mielenkiintoista kokeilla myös poroa tai hirveä. Liemi sen sijaan jäi hiukan vaisuksi. Liha olisi myös voinut olla enemmän palasina, kuin suikaleina. Mureaa se oli näinkin, mutta ihan konkreettisen palasen olisi saanut helpommin tuikattua fonduehaarukkaan kuin suikaleen.

Ruokaa oli juuri sopivasti kahdelle nälkäiselle, jotka olivat viimeksi syöneet aamiaista Tromssassa seitsemää tuntia aikaisemmin. Hintalaatusuhde oli sopivalla tasolla ja tulisin kyllä toistekin! Pisteitä voisin antaa 4/5, koska Nokkalan lihaliemen ja sisäfileen voittanutta täältä ei vielä löytynyt. Viini olisi ehkä voinut nostaa kokemusta, mutta sitä varten tulee palata toiste ilman autoa.

Cafe & Bar 21 – Since 2012, Rovaniemi

Ihan yllätyin, kun Rovaniemen Cafe&Bar 21, eli kotoisammin Kaksykkönen ilmoitti facessa viettävänsä huhtikuun puolessa välissä viisivuotiskemuja. Kaksyks on ollut niin selvä osa Rolloa jo pitkään, etten ajatellut sen olevan vasta leikki-iässä. Synttäreitä juhlittaisiin ihan oikealla sveitsiläisellä juustofondueillalla ja mie varasin pöydän iltaan saman tien.

Paikka on nykyisin melkein aina täynnä, mutta on se silti yksi kaupungin viihtyisimmistä ja moderneimmista ruokapaikoista. Täältä saa myös mainioita cocktaileita, muun muassa hillamojitoja!

Meille oli varaus merkitty erehdyksessä puoli tuntia myöhemmälle kuin mitä vahvistuksessa oli, mutta saatiin onneksi silti samantien pöytä ja skumpat samantien käteen. Onko muuten mitään kuvauksellisempaa kuin marmoripöytä ja skumppalasi?

Kahdellakymmenelläviidellä eurolla sai kivan satsin, johon kuului skumpat, fondue, salaattia, perunoita ja patonkia. Oltiin aluksi vähän, että jassoo, tartteekohan hakea jälkkäriä Mäkkäristä! Niin näytti pieneltä annos ja orvoilta leipäpalat. Ja taas vähämpä tiedettiin! Keittiön vieraileva sveitsiläinen tähti tuli pian meille tuomaan juustopadan ja neuvoi miten sitä oikeaoppisesti tulisi kokoajan hämmentää niin, ettei juusto pala pohjaan. Onneksi ei taaskaan oltu Asterixin fonduemaailmassa, jossa leipäpalan tiputtamisesta fonduekattilaan saa keppiä! Minun palikat lähti nimittäin sulan juuston sekaan uimaan kerran jos toisenkin, kun piti muistaa sekoittaa aina välillä.

Ei tarvinnut kauaa pistellä juustoista herkkua poskeen kun valkeni se tosiasia, että juusto on tosiaan ihan tuhtia tavaraa. Ei täältä nälkäisenä tarvitsisi kotiin lähteä! Oltiin syöty jo yli puolet patongeista kun meille pienen muistutuksen jälkeen tuotiin perunatkin. Ne ne vasta herkkua juuston kanssa olivatkin. Jos tehdään joskus kotona itse fondueta, leivät saa olla sivuosassa ja perunoita riittävästi! Aivan tajuttoman hyviä. Juustosekoitus oli kertoman mukaan sveitsiläisistä parhaista juustoista kokoelma. Maku oli vahva, mutta niin se saa myös olla. Mie olisin pärjännyt mainiosti vaikka ilman patonkia, mutta tämähän oli meidän ensimmäinen juustofondue, joten pakkohan se oli kaikkea kokeilla! Salaattia olisi ehkä saanut olla kylkeen vähän enemmän tasapainottamaan vahvaa ja tuhtia juustoa. Kuohuviini oli tälle eväälle juomaksi minusta se ainut oikea valinta. Jälkkäriksi urheina otettiin vielä mustikkapirtelöä, vaikka oltiin ihan täynnä. Juustosta jäi myös varmaan kolmasosa vielä syömättäkin. Melkein ei olis jaksanut sen jälkeen kotiin asti kävellä! Kaksykkösellä sais olla fonduesynttärit toistekin 😀 4/5 annan tästäkin. Ei ollut täydellistä, vaikka muuten kauhian hyvä.

Uusia fondue-elämyksiä jälleen odotellessa ja aktiivisesti etsiessä! Onhan se varma, että fonduet on pinnalla taas. Pulpahtaispa vain enemmän näkyvillekin, niin löytäisi kaikki kivat kokeiltavaksi : ) Onkos joku teistä löytänyt Suomen parhaan fonduepaikan? Saa mielellään antaa vinkkejä!

Seuraa blogia facebookissa, bloglovinissa ja instagramissa!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply