Suomen suurin matkablogiyhteisö
Yleinen

Rantaravintola Nokkalan Majakka ja fonduen uusi tuleminen

sunnuntai, 26 maaliskuun, 2017

*Nokkalan Majakka tarjosi illallisen*

Sveitsissä kerran juhannuksena yritimme etsiä Sunnan kanssa paikkaa, jossa syödä juustofondueta. Aikaisemmat olettamukset ja tiedot fonduesta pohjautuivat minulla täysin Asterixin maailmaan, jossa leipäpalan tipauttaessaan sai ensin keppiä, toisella kertaa ruoskaa ja kolmannella kerralla painot jalkoihin ja matkan järven pohjaan. Asterixista innostuneena tein erehdyksellä kokeilun marketin valmisfondueseen, jota kerran teininä kokeilin itse valmistaa. Tässä on minun ainoat etukäteistiedot ja ”kokemukset” siitä, mitä fonduesyöminen mahtaa olla. Kun sain mahdollisuuden yhteistyön muodossa päästä kokeilemaan fondueta Nokkalan Majakalle, en tosiaan voinut vastustaa kiusausta! En muista, että olisin missään suomalaisessa ravintolassa aikaisemmin edes kuullut fondueta tarjoiltavan. Ilmeisesti tämän tyyppinen herkuttelu ei ollutkaan vain myytti Asterixista, tai rikkaiden perjantaihuvi Zurichissa.Nokkalan majakka (9)

Pakko myöntää, etten yhtään tiennyt mitä odottaa koko paikalta tai ruualta, kun kaarsimme auton Nokkalan lähelle parkkiin. Omakotitaloalueen takaa paljastui merenrantakahvila jäätyneen rannan vieressä. Me siirryttiin nopeasti sisälle lämpimään ulkoa värjöttelemästä. Tilattiin viiniä ja pöytään sytytettiin lämpöliekki. Ulos oli kauniit maisemat ja pystyi vain kuvittelemaan, miten täällä kesällä olisi tungokseen asti porukkaa sisällä ja ulkona pitkälle yöhön.

Keittiöstä tuotiin pöytään useita kulhoja täynnä ruokaa. Iso salaatti, suolakurkkuja ja hillosipulia, ranskalaisia, parsakaalia ja kukkakaalia, herkkusieniä ja iso kulho raakaa lihaa! Siinä vaiheessa iski pieni jännitys, että pitikö tässä sitä lihaa siis dipata juustoon raakana? Nokkalan majakka (15)Nokkalan majakka (18)

Onneksi, kerrankin onneksi mie olin ihan hakoteillä mitä piti tapahtuman. Pöytään kannettiin höyryävä pannu lihalientä ja asetettiin lämpöliekille. Lihafonduessa jokainen ruokailija kypsentää itse lihansa juuri sellaiseksi kuin omat makuhermot parhaaksi tykkää. Tässä ei ollutkaan kyse laisinkaan juustosta. Olin vain omassa päässäni istuttanut fondue-sanan pelkästään juustoon liittyväksi. Tämä ylläri oli silti aivan passeli, sillä meillä oli kova nälkä. Liha siis vain fonduehaarukan nokkaan ja liemeen! Saimme suosituksen uittaa lihaa ainakin puoli minuuttia ennen maistamista. Silloin pinta olisi saanut vähän väriä, mutta sisus olisi vielä oikein kiva, mutta melko raaka. Kokeilemalla tässä hommassa onnistui parhaiten.

Me oltiin vielä kaiken lisäksi myöhässä, kun saavuttiin paikalle. Ajatus siitä, kauanko kestää yhden suupalan valmistaminen tuntui mahan pohjassa asti. Onneksi hitaasti syömällä nälkäkin alkoi asettumaan, ja ruokailuhetkestä alkoi tulla jopa hauskaa! Huomasin vasta usean kerran dipattuani, että fonduehaarukat oli värikoodattu. Ei siis ollut pelkoa, että sekoittaisin oman medium-palaseni Markun melko raakaan palaan.

Nokkalan majakka (42)Nokkalan majakka (33)Nokkalan majakka (36)Nokkalan majakka (54)Nokkalan majakka (50)Nokkalan majakka (26)Nokkalan majakka (40)

Mitään nälkäisen ruokaa tämä ei ole. Viereisessä pöydässä seurue aloitteli kuohuviineillä ennen lämpöliekin syttymistä. Me noustiin pöytään vähän ”väärällä jalalla”. Mutta minkäs sitä nälälleen voi? Lihafondue on parasta seurusteluun ja kiireettömään iltaan. Itse ainakin tuumasin lihakulhon tyhjentyessä, että mikäli minun osuuteni lihasta olisi tarjoiltu valmiiksi paistettuna pihvinä, olisin ollut valmis jo kauan sitten! Yllättäen hitaasti syöminen oli helpompaa. Ruoka asettui paremmin. En muista, että oltaisi Markun kanssa oltu ikinä noin ”hitaita” syömään, koska yleensä hotkaistaan, maksetaan ja häippästään. Tämä oli mukavaa vaihtelua, varsinkin kun matkassa oli anoppi ja Markun pikkuvelikin. Olin vähän skeptinen maistuuko porukan teinille tällainen liha, mutta hän taisi melkein olla eniten tohkeissaan koko hommasta! Kehuttiin mureutta kilpaa ja yritettiin välillä muistaa dipata myös kasviksia. Samalla sai ihastella miten kaunis meidän pöytä oli. Erittäin kuvauksellista sapuskaa.

Merlot sopi lihan kanssa täydellisesti. Parempaa komboa en ole oikeastaan aikaisemmin maistanut. Olen ihan viime vuoden aikana vasta lämmennyt punaviineille ja tälle illalle sattui nappivalinta. Se juttu, mikä on lihan ja punaviinin yhdistelmän kanssa, ei ollut minulle aikaisemmin kunnolla loksahtanut. Onhan viini lihan kanssa siis hyvää, mutta täällä sitä lihafonduen kanssa suositeltiin ja ei olisi paremmin voitu valita. Kokemuksesta, elämyksestä ja varsinkin makuelämyksestä täydet pisteet. Oltiin jälkikäteen aivan ihmeissään miten tällaista seurusteluun sopivaa syömistä ei ole Suomessa enempää! Voittaa pihvit, pastat ja muut illalliset mennen tullen. Sushi sai juuri haastajan. Tai saisi, jos tätä saisi yleisimmin ravintoloista.

Nokkalan majakka (66) Nokkalan majakka (68)Nokkalan majakka (25)

Anopillekin kelpasi erikoisempi ape. Oli hauskaa, kun oltiin kaikki uuden kokemuksen äärellä. Kukaan ei ollut kokeillut lihafondueta aikaisemmin. Kokemus siitä, että ruuan sai osittain itse valmistaa ja juuri oman maun mukaiselle kypsyydelle toi siitä ihan erilaisen ravintolakokemuksen. Ja toki elämykseen vaikutti hulppeat raaka-aineet. Härän sisäfilee oli aikamoisen täydellistä, eikä muissakaan elementeissä ollut valituksen sijaa. Fondue on kuulemma pikkuhiljaa tulossa taas pinnalle. Parikymmentä vuotta sitten tätä syötiin paljon ja heräämistä asian suhteen on tapahtunut. Mulla kiinnostaa! Tätä nimittäin lisää.

Tähän väliin mainittava, että saa ilmiantaa paikkoja mistä saa fondueta! Joko liha- tai juusto. Tänne Nokkalaan me tullaan kuitenkin varmasti uudelleen vielä. Se juustofonduekin on ihan pakko testata. Kertoo paljon fonduen uudesta tulemisesta se, että juuri kun olin julkaisemaisillani tätä juttua, nousi facebookin feedissäni esiin yhden Rovaniemen suosikkiravintolani Cafe & Bar 21:en tapahtuma esille. Raflan viisivuotis synttäreitä juhlistetaan oikealla juustofonduella ja minun oli välittömästi ilmoitettava minut ja Markku mukaan! Ja itseasiassa olen myös googlaillut omaa lihafonduepataa ja lämpöliekkiä netistä ja parhaita lihaliemireseptejä. Nokkalan keittiö tuskin jakaa omaansa. Tämän hauskempaa seurusteluruokaa tuskin ihan hevillä löytyy, joten pakko kehitellä samantyyppistä myös itse! Mahtavaa päästä kokeilemaan näitä lisää uudelleen. Nokkalan majakka (73)Nokkalan majakka (82)Nokkalan majakka (80)Nokkalan majakka (74)

Onko Nokkala teille tuttu ja fonduet testattuna vai tuliko tässä muillekin uutta tietoa? Ravintola löytyy Espoon Matinkylästä Nokkalanniemeltä. Viikonloppuisin fonduen lisäksi saa myös simpukoita. Vitriinissä oli myös ihanan näköisiä leivoksia. Ihanaa kun tietää, että pääsee tänä vuonna Helsinkiin melkein koska tahansa!

Seuraa blogia facebookissa, bloglovinissa tai instagramissa!

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Sunna tiistai, 4 huhtikuun, 2017 at 00:06

    Harmi, ettei löydetty silloin fondueta, mutta ainakin sait nyt revanssin! 😀 Lihafonduesta en ehkä piittais, mutta juustofondue, ai että. Sain sitä Sveitsissä synttäriherkkuna. Puolen kilon sulan juuston vetämisestä saatiin koko porukka ruokakooma, mutta täysin sen arvoista.

    • Reply Maarit Johanna tiistai, 4 huhtikuun, 2017 at 19:41

      No onneksi sain ja todellakin sain! Mie vähän jo jännitän paljonko se kahden hengen annos tulisi olemaan, että pitäisköhän miettiä heti, että kävelisi sitten ravintolasta kotiin. Voi nimittäin olla, että tarvii jonkinmoisen sulattelun! Tuon lihafonduen jälkeen olin ainaki itte ihan tyrmässä 😀 Mutta sekin, täysin sen arvoista ^^

    Leave a Reply