Suomen suurin matkablogiyhteisö
Yleinen

Oodi yöjunalle

sunnuntai, 6 marraskuun, 2016

Kaikki lähti teini-iästä. Sodankylästä viisitoistavuotiaana lähdin hevifestareille kaverin kanssa Tampereelle. Istumapaikalla avonaisen ikkunan alla koitettiin vältellä huiveihimme kääriytyneinä flunssaa koko yö. Onneksi myöhemmin oli varaa jopa siihen makuupaikkaan. Aikuisuuden kynnyksellä en edes osannut harkita lentämistä vaihtoehtona, koska sellaisten lippujen ostaminen olisi vaatinut jotain pankkikorttitunnuksia ja hankalia bussikyytejä. Sitä paitsi Rovaniemen rautatieasemalle vei se Sodiksesta tuleva bussikin ihan suoraan. Miten superhelpoksi olikaan tehty reissaaminen etelään!

Nykyään lennän melkein aina. Syy on yksinkertaisesti ajan puute. Jos ja kun nykyisin aikaa reissuun on vain muutama päivä, on kaikki käytettävät tunnit arvokkaita ja silloin ei junailuun ole aikaa. Onhan lentsikka parhaimmillaan Helsinkiin matkustettaessa 10h nopeampi vaihtoehto kuin juna. Ainakin kun täältä kaukaa katsoo.Yöjuna Rovaniemeltä Helsinkiin (5)

Jos mulla olisi reissussa joka kerta aikaa (ja rahaa), valitsisin aina yöjunan. Hitaasti matkustaessa kerkeää sydän ja pääkin vielä matkaan. Reissuun voi valmistautua henkisesti ja stressaaminen on paljon vähäisempää, kuin lentokentälle kohkatessa ja koneeseen jonottaessa.

Ottaisin aina sen myöhäisemmän vuoron joka lähtee Rovaniemeltä 21:10 ja saapuu Helsinkiin tasan yhdeksältä aamulla. Pääsisin kotoa kävellen asemalle, ostaisin aseman raflasta pizzan ja menisin samantien omaan hyttiini kanveesiin. Jalat ylös ja pizzaa nassuun. Samalla voisin katsella pikkuikkunasta kun Rovaniemi jää taakse, ja vuorollaan myös Muurola, Tervola ja Kemi. Viimeistään ennen Oulua nukahdan. Nukun ylivoimaisesti parhaiten junassa makuupaikalla. Kotona nukahtamiseen menee ainakin puoli tuntia, mutta junassa siihen vaimeaan kolinaan ja lonksutukseen nukahtaa ihan hetkessä. Ihanaa. Tietenkin jos naapurihytissä paperiohuen seinän toisella puolella huutaa vauva nälkäänsä tai keski-ikäinen italiaano puhelimeen ikäväänsä, on mullakin vähän eri fiilikset. Nekin äänet kuuluvat joskus kokemukseen. Sitä varten mulla on korvatulpat aina repun sivutaskussa elämää ja yöunia pelastamassa. Tällä kertaa matkalle lähtö tapahtui juuri kuvatulla tavalla.Yöjuna Rovaniemeltä Helsinkiin (7)Yöjuna Rovaniemeltä Helsinkiin (37)Yöjuna Rovaniemeltä Helsinkiin (38)

Uuden työn aloittaminen toi mahdollisuuden käyttää jäljelle jääneet lomapäivät pois. Minulla on ruhtinaallinen viikko aikaa lomailla! Harkitsin lentämistä Helsinkiin Norwegianilla vasta ensi tiistaina nuorisoalennushintaan 29€, mutta päätin turvautua junaan vieläpä molempiin suuntiin kun minulla kerrankin oli pelkästään aikaa! Päätökseen vaikutti myös Veturi-asiakkaiden yöjunatarjous, jossa makuupaikan sai 49€:lla suunta. Joskus hinta on jopa kolme kertaa kalliimpi yhteen suuntaan, mutta tälle matkalle oli kerrankin kaikki tähdet kohdillaan. Mennessä sain vielä varattua paikan Markun kanssa samaan hyttiin, kun Markku varasi oman matkansa jo paljon aikaisemmin. Paluumatkalla nukun viereisessä hytissä. Käyhän se niinkin.Yöjuna Rovaniemeltä Helsinkiin (12)Yöjuna Rovaniemeltä Helsinkiin (17)

Nykyään yöjunassa lipun hintaan kuuluu myös aamupuuro! Vielä muutama vuosi sitten tällaisista ei oltu kuultukaan. Nyt tuntui kyllä koko matka hintansa arvoiselta. Puuro pelastaa aamuäreän nälkämonsterimuijan (lue: minun) aamut ja ei tarvinnut Markunkaan lähteä ensiksi etsimään mulle aamiaista. Kyllä aiheesta voi kehua joskus vaikka Valtion Rautateitä! Loppuun vielä toive: älkää pliis ikinä lopettako Lapin yhteyksiä 🙂

Seuraa blogia facebookissa, bloglovinissa ja instagramissa!

You Might Also Like

5 Comments

 • Reply Anna | Tämä matka -blogi sunnuntai, 6 marraskuun, 2016 at 19:12

  Minä NIIIIIIN mielellänin käyttäisin junaa Oulusta Helsinkiin, mutta VR on tehnyt kahden lapsen kanssa matkustamisen täysin mahdottomaksi. Pitäisi varata KAKSI yhdistettävää hyttiä ja jokainen tietää mitä se maksaa :/ Aikanaan, kun oli kolmipaikkaisia hyttejä vielä tarjolla, niin juna oli ihan ykkönen matkalla. Lapset nukahti kiskojen kolkeeseen heti.

  • Reply Maarit Johanna sunnuntai, 6 marraskuun, 2016 at 20:37

   Mie kans haikailen niitä kolmipaikkaisia hyttejä takasin! Ja muutenki niitä vanhoja vaunuja. Olivat paljon tilavampia ja viihtyisiä. Tykkään kyllä näistä uusistakin, mutta ikkunoita ei saa auki ja tilaa on vähän.
   Suuri syy mullakin junien käyttämättömyyteen on juuri hinta. Monesti makuupaikka yhteen suuntaan on sen 115€-150€. Vähän liikaa! Voin vain kuvitella neljälle hengelle. :/

 • Reply Jerry / Pako Arjesta maanantai, 7 marraskuun, 2016 at 05:36

  Hienosti kuvailtu matkakokemus :). Itse en ole koskaan tuollaisessa matkustanut, mutta jotenkin yöjuna makuupaikalla on kiehtonut pienestä pitäen. Joskus sekin on ehdottomasti koettava, mutta uskoisin, että haluan omassa tapauksessani tehdä sen jossain toisessa maassa – vaikkapa Euroopan halki matkustettaessa :).

  • Reply Maarit Johanna maanantai, 7 marraskuun, 2016 at 09:29

   Se on tosiaan kokeilemisen arvoinen matkustustapa! 🙂 Jos löydät hauskoja yöjunareittejä Euroopasta niin ilmota mullekin.

  Leave a Reply