Suomen suurin matkablogiyhteisö
Yleinen

Pilkillä erämaassa

maanantai, 3 lokakuun, 2016

Ensimmäisten kunnon yöpakkasten kunniaksi palatkaamme maaliskuun loppuun, kun Nuorgamissa oli kevään täydellisimmät talvikelit. Vastoin kaikkia odotuksia meitä hemmoteltiin auringolla ja tyynellä säällä, vaikka olimme nimenomaan toivoneet tuulta leijahiihtokokeilua varten. Vaihtoehtoiset aktiviteetit suuntautuivat moottorikelkalla kohti laajaa erämaata.

Vuopme-Galddojavri keskellä Kaldoaivia kumusi kun laskettiin pilkkimme jään alle. Ihmettelin jo aikani mistä oikein kuuluu sellainen jyly, kuin matkan päässä olisi ammuntakilpailut menossa. Ei se ääni aseesta tullut, vaan jostain ihan muualta! Järven jää päästi sellaista kumua ja meteliä, kuin olisi jättiläinen hitaasti askeltanut selän takana. Mistäpä mie sen tiiän vaikka olisikin. Siinä vaiheessa kun on kymmenien kilometrien päässä lähimmästä autotiestä keskellä erämaata saamelaisten alueella, en ala kyseenalaistamaan! 😀 Kaloja ei jään paukkuminen ilmeisesti haitannut, sillä syötillä olivat. Ei tarvinnut kauaa istuskella, kun vetäisin ensimmäisen sintin kuiville ja kohta jo ison harjus-vonkaleen. Alma Arktika Kaldoaivi Nuorgam (496)Alma Arktika Kaldoaivi Nuorgam (485)Alma Arktika Kaldoaivi Nuorgam (487)Alma Arktika Kaldoaivi Nuorgam (509)Alma Arktika Kaldoaivi Nuorgam (506)

Saatiin me jopa pientä kilpailuakin porukalla aikaiseksi. Minun saalis jäi kahteen kalaan, mutta Markku vetäisi neljä pienempää. Minun harjus ei voittanut kokonsa puolesta viimeiseksi ylösvedettyä madetta, mutta olin silti tyytyväinen. Muutamat kalat kerkesimme paistellakin. Ihan tuore valkoinen kala oli verrattoman hyvää! Varsinkin itse pyydetty sellainen.Alma Arktika Kaldoaivi Nuorgam (513)

Kahvia ja kalakeittoa. Kirpakassa kelissä aika hyvät herkut!

Kahvia ja kalakeittoa. Kirpakassa kelissä aika hyvät herkut!

Alma Arktika Kaldoaivi Nuorgam (515)

Itse ylös nostettua kalaa ja ruisleipää nam <3

Itse ylös nostettua kalaa ja ruisleipää nam <3

Pari tuntia moottorikelkan kyydissä tunturimaastossa suuntaansa sai takapuolen puuduksiin, mutta kelit olivat uskomattoman hienot nauttia maisemista ja perillä kalastuksesta. Ei ollut pitkään aikaan ollut niin hiljaista. Tai sitten en itse ole ollut niin hiljaisessa ja syrjäisessä paikassa. Myöhemmin kartalta tuli tarkistettua, etten varmaan koskaan ole Suomessa ollut niin syrjässä ja korvessa tiettömän taipaleen takana. Silti sanonta ”keskellä ei mitään” ei kyllä pätenyt. Erämaa oli niin paljon kaikkea!

vuopmegalddojärvi

Kalastelun lomassa herkuteltiin kalakeitolla, suklaalla ja ruisleivällä. Tunnustan myös, että silloin maaliskuun lopussa otin ensi kertaa tälle vuodelle aurinkoa. Nukahdettiin Markun kanssa molemmat vuoron perään lämpöpeitteille suoraan auringonpaisteeseen. Muistona tästä oli ehkä komeimmat pisamat, mitä näissä kasvoissa on nähty! Ne oli ehkä erikoisimmat päikkärit hetkeen. Siinä vaiheessa kun pään laski jään tasolle, alkoi vihdoin kunnolla kuuntelemaan sitä suoraan korvani juuresta jäältä kuuluvaa töminää ja kuminaa. Ihmeellinen on luontoäiti. Alma Arktika Kaldoaivi Nuorgam (549)

Kaldoaivi näytti poronsa, kymmeniä riekkoja ja sen omaleimaisen kumpuilevan maaston kun komoteltiin kelkoilla läpi. Varpaat oli vähän kohmeessa, mutta sieltä täältä esittäytyvät eläimet ja linnut aina sykähdyttivät maastossa matkailevan mieltä. Tuolla sai olla kaukana kaikesta. Ei stressiä, edes autokyytiä, tai välttämättä edes sitä puhelinverkkoa. Kerkesi keskittyä kerrankin olennaiseen. Itse keskittymiseen, maisemiin, makuihin ja kalastukseen. Pääsispä taas Nuorgamiin ja Norjaan ihan ajan kanssa. Hektinen syksy on saanut vain haaveilemaan kunnon luontoretkistä.

*Nuorgamin reissun retket ja majoituksen tarjosi Alma Arktika*

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta maanantai, 3 lokakuun, 2016 at 21:10

  Ihanaa! <3 Ja minäkin pääsen nyt Lappiin, kiitos Finnairin omituisen hinnoittelupolitiikan. Jee, perjantaina lähtö. <3

 • Reply Sunna tiistai, 4 lokakuun, 2016 at 09:55

  ”Silti sanonta ”keskellä ei mitään” ei kyllä pätenyt. Erämaa oli niin paljon kaikkea!” No justiinsa näin! Erämaassa on kaikki olennainen ja tosi vahva läsnäolo. Ei kait sitä muuta tarvi. Kuin sitten ne pari palaa suklaata 😀

 • Reply VEERAPIRITA / AURINKORASVAA & ALOE VEERAA tiistai, 4 lokakuun, 2016 at 11:18

  Näyttääpä niin nätiltä, alkaa salaa toivomaan että talvi voisi tulla taas!

  • Reply Maarit Johanna tiistai, 4 lokakuun, 2016 at 16:52

   Talvi sais kyllä tulla 🙂 Täällä on jo käyttänyt pakkasella, mutta mie ootan niitä lumisateita!

  Leave a Reply