Suomen suurin matkablogiyhteisö
Yleinen

Pieni vaihtoinfo Akureyrin yliopistoon Islantiin

maanantai, 26 syyskuun, 2016

Suunnitelmissa vaihto Islantiin? Olet oikeassa paikassa! Omasta vaihdostani Akureyrin yliopistoon on nyt tasan kaksi vuotta aikaa, mutta sitäkin enemmän saan yhteydenottoja ihmisiltä asiaa koskien. Kerron mielelläni pyytäjille infoa opiskelusta, asumisesta, reissuista, auton vuokraamisesta ja kaikesta mahdollisesta. Taidan olla vain itse ollut ihan pöljä bloggaaja, koska tällainen tärkeä postaus on jäänyt kirjoittamatta. Samalla pääsee vähän fiilistelemään menneitä ja haaveilemaan tulevista reissuista.

Akureyri

on kaupunki jota en voi kylliksi ylistää ja ihastella. Maailman kaunein koulumatka löytyy ihan epäilemättä täältä! Valitsin Akureyrin sen eksoottisuuden, mutta kuitenkin Suomen pikkukaupunkien samankaltaisuuden perusteella. Vertasin sitä tietenkin kotiini Sodankylään ja opiskelukaupunkiini Rovaniemeen. Kaikkien puheissa Rovaniemi on pieni, mutta Akureyri on oikeasti pienempi. 18 000 asukkaan kaupunki osaa silti olla yllättävän viriili ja vauhdikas, jopa sesongin ulkopuolella. Yllättävän paljon samankaltaisuutta sillä on ainakin Rovaniemen kanssa molempien ollessa turistimestoja. Tuskimpa cityssä olisi hotelleja, kuvauksellisia kahviloita ja putiikkejakaan ilman turistien tuomaa rahaa. Se tuntui Rovaniemen joulupukkilandiaan tottuneelle kotoisalta, koska silti pikkukaupunkivibat olivat niin selkeät. Täällä on rauhallista jos rauhaa kaipaa, mutta aktiviteettien ystävälle ja kulttuurin nälkäisellekin tekemistä löytyy! Kiertueella olevia artisteja kävi pitkin syksyä Graeni Hatturinnissa esiintymässä ja sekä kirkossa, että Hof-talolla oli myös esityksiä kaikenlaiseen makuun. Maisemista mun on varmaan turha enää mainitakaan. Ne huokailuttivat kaikista eniten. Vaikka olisi herännyt väärällä jalalla sängystä parani päivä samantien ulos astuessa. Vuoret, meri, sydämenmuotoiset liikennevalot. Rakastin ja rakastan sitä edelleen. Siellä oli ihmisen hyvä!

Postauksia Akureyrista:

Mitä tehdä ja mihin mennä Akureyrissa?,

Ravintolasuositukset Akureyriin,

Vanhan kaupungin fiiliksiä,

Astetta upeammat auringonlaskumaisemat

Näkymät koulun takaa vuonolle. Aika täydellistä <3

Näkymät koulun takaa vuonolle. Aika täydellistä <3

Retkellä Súlur-vuoren rinteillä

Retkellä Súlur-vuoren rinteillä Sandran kanssa

Ihana kaupunki jouluvaloissaan

Ihana kaupunki jouluvaloissaan

Koulu

Akureyrin yliopiston on moniin suomalaisiinkin korkeakouluihin tottuneille tosi pieni ja helposti omaksi otettava koulu. Jos saavut Akureyriin vasta orientaatioviikon jälkeen ja pelkäät, ettet sen vuoksi osaa suunnistaa koululla, niin olet väärässä. Se on äärimmäisen yksinkertainen rakennus. Kv-koordinaattori Rúnar sitä paitsi pitää sinulle viiden minuutin kierroksen ja kertoo sinä aikana kaiken oleellisen mistä mikin löytyy. Sen jälkeen osaat jo suunnistaa missä vaan. Sitten kannattaakin tutustua koulun ruokalaan ja käydä ostamassa pullaa ja vihersmoothie. Ehkä myös paikan päällä tehtävä erikoiskahvi. Juu, niitäkin myydään. Akureyrin yliopistolla on myös panostettu kierrätykseen ja pitkälle vietyyn lajitteluun. Älä siis kuvittelekaan heittäväsi banaaninkuoria muoviroskikseen.

Isona plussana suomalaisia ajatellen on kerrottava, että ainakin minun aikanani kirjastossa oli suomalainen kirjastonhoitaja! 🙂20140908_18125520141117_105313

Kurssit

Tuumailujani käymistäni kursseista voi lukea tästä postauksesta ja siitä miten kursseista selvisin löytyy tieto täältä! Vaikka erikoistuisitte mihin tahansa aineeseen älkää silti jättäkö välistä Icelandic As A Foreign Language tai Icelandic Nature-kursseja! Kaikista antoisimmat hetket koko syksynä koin nimenomaan noiden oppiaineiden tunneilla. Islannin kielen oppiminen oli suomalaiselle ruotsipohjalta superhelppoa ja luontokurssin excursiot on edelleen mielessä. Jos muuten lähdet luontokurssille, ei kannata varata valassafaria miltään firmalta satamasta sitä ennen. Kurssilaisten kanssa lähdette todennäköisesti opettajan matkassa hänen veljensä vetämälle safarille joka maksaa puolet vähemmän kuin Akureyrin satamasta lähtevät retket. Älkääkä missään nimessä ottako kuutta kurssia koko syksyksi. Itse tein sen virheen ja viimeiset hetket Akureyrissa luin lakikirjoja, vaikken edes ole lakiopiskelija. Kämppikseni olivat suorittaneet kurssinsa loppuun jo yli viikkoa aikaisemmin, ja olisin tietenkin halunnut olla heidän kanssaan seikkailemassa. Väärin opiskeltu siis!

Eräältä Icelandic Nature-kurssin excursiolta

Eräältä Icelandic Nature-kurssin excursiolta

Opiskelija-asuminen

Akureyrin yliopiston opiskelija-asuminen järjestetään pääosin majataloissa, jotka kesäaikaan toimivat guesthouseina turisteille. Útsteinn-niminen asuntolakin löytyy, mutta majatalot olivat paljon kodikkaampia vaihtoehtoja. Pyydä siis päästä sellaiseen, jos se on mitenkään mahdollista! Asuin itse hauskassa Gula Villanissa osoitteessa þingvallastraeti 14. Kaupungissa on toinenkin Gula Villan eri osoitteessa, joten keltaisessa talossa asuvien kannattaa varautua siihen, että turistit tulevat koputtelemaan ovelle mitä ihmeellisimpiin aikoihin. Kartasta näkyen talo on ihan vastapäätä Akureyrin maauimalaa (Sundlaug Akureyrar). Muita opiskelijoiden käytössä olevia majataloja ovat mm. Akurinn, Brekkusel ja Súlur. Minun aikanani Gula Villanissa majoittui ainoastaan naisia, ja Brekkuselissa miehiä. Akurinn majoitti ainakin minun aikanani yhtä aikaa opiskelijoiden kanssa myös muutamia turisteja.20140903_15295920140916_142020

Ruoka ja juoma

Syöminen ja juominen on melkolailla samanhintaista kuin Suomessa, ellei ole tottunut hommaamaan ruokatavaroitaan Lidlistä. Vastaavaa tosi halpaa ketjua ei taida Islannista löytyä. Isoja islantilaisia supermarketteja on Akureyrissa Nettó Glerártorgilla, Hagkaup sekä kaksi Bónusta vähän kauempana keskustasta. Kävin itse yleensä Netossa tai uimahallin takana sijaitsevassa pienessä Siwan tyyppisessä Samkaupissa. Kalastajakaupunkina ihmettelin miten vaikeaa oli saada tuoretta kalaa melkein mistään. Jos sitä oli, se oli kalliimpaa kuin Norjassa. Saattoi muuten mennä ihan huomaamatta viikkoja kasvisruualla, koska liha ja kala oli hintavaa. Itse elelin opintolainalla, mutta kävin n. kerran viikossa ravintolassa syömässä. Akureyrissa on useita hyvätasoisia ravintoloita. Vaihtareiden suosikkipaikka oli ja on ehdottomasti Backpackers Cafe Hafnarstraeti-kadulla. Siellä oli hyvä valikoima oluita ja muita juomia sekä pubityyppistä ruokaa. Viikonloppuisin myös brunssi!

Me taidettiin kuitenkin enemmän elellä pylsilla, eli islantilaisilla nakkisämpylöille. Keskustassa oli pylsavaunu ja Hlölla bátar-pikaruokalasta sai myös samanlaisia. Nämä on must ainakin baari-illan päätteeksi. Meille ne toimivat myös koulun jälkeisenä eväänä tai välipalana ennen jäätelölle menoa. Islantilaisuuden ytimeen pääsee molemmilla! Knoppitietona kerrottakoon, että keskustassa sijaitseva jäätelöpaikka Ísbudin (ei siis kioski, vaan ihan kunnon ravintolan kokoinen mesta) on auki myöhempään kuin ruokakaupat. Meidät löysi sieltä aika monena perjantaina istumasta.

Lue tästä ravintolasuositukset Akureyriin *klik*!

IMG_1706

Islantilaisittain säälittäväisen pieni jäätelöni (ne ottaa yleensä aina vähintään sen puoli litraa, mielellään litran ja kaikilla mausteilla) sekä vihreää teetä.

Islantilaisittain säälittäväisen pieni jäätelöni (ne ottaa yleensä aina vähintään sen puoli litraa, mielellään litran ja kaikilla mausteilla) sekä vihreää teetä.

Hlölla batarin pylsat oli suurta herkkua Gula Villanin tyttöjen keskuudessa!

Hlölla batarin pylsat oli suurta herkkua Gula Villanin tyttöjen keskuudessa!

 

Matkustaminen Islannissa

saattaa olla halpaa tai kallista riippuen ihan matkustustavasta, ajankohdasta ja jopa tuurista. Autonvuokrausta harrastimme melkein joka toisena viikonloppuna Akureyrissa. Kaupungista löytyy isoimmat autovuokraamot ja Gula Villanin ”talkkari” Kris avustaa vuokrauksessa, jos ei itse jostain syystä osaa. Pieneen Suzuki Swiftiin mahtuu kuski ja neljä matkustajaa, ja minun aikanani auton sai päiväksi 30-50€:lla ja siihen bensat päälle. Ei tullut kalliiksi roadtripit, kun lähti kerralla vähän isommalla porukalla! Markun kanssa kiersimme Islannin kahdestaan ja otimme kerralla sitten vähän isomman nelivetoisen auton n. 80€:lla päivä. Kävin vaihdon aikana neljä kertaa Reykjavikissa! Bussilla kuljin ainoastaan opiskelijaporukalla tilausajolla, mutta muuten käytin kimppakyytejä. Samferda.net-sivusto osoittautui korvaamattomaksi avuksi budjettimatkaajalle. Sivustolla voi ilmoittaa kyydistä tai kyydin tarpeesta ja sitten laittaa viestiä ilmoituksen numeroon. Sain omat kyytini äärimmäisen helposti ja käytinkin palvelua neljää yhdensuuntaista reissua varten. Reykjavik-Akureyri -välillä kulkee ainakin paljon porukkaa, jotka haluavat muita kyytiin jakamaan kustannuksia. Normikorvaus bensoista kuskille on n. puolet siitä mitä bussilippu kyseiselle välille maksaa. Air Icelandilla voi myös lentää. Nuorisolle on suotu oikeus ostaa standby-lippuja muistaakseni mille tahansa lennolle ja hinnat ovat samaa luokkaa kuin bussilippujen, mutta perille pääsisi kuuden tunnin sijaan 45 minuutissa. Standby-lipulla vain joudut ehkä odottelemaan lennolle pääsyä. Syksyllä turistisesongin ollessa jo laskussa lennoille pääsee melkein heti, mutta opiskelukaverini joutuivat muutamankin kerran odottamaan kentällä pari lentoa, ennen kuin koneessa oli tilaa standby-lipuilla lentäville. Jos ei ole kiire ja sopii ikähaarukkaan, on tämä hyvä valinta matkustaa Reykjavikiin ja Reykjavikista Akureyrin lisäksi esim. Isafjörduriin tai Egilstadiriin. Sitä paitsi Akureyrin lentoasema on niin lähellä keskustaa että sinne reppuselässä jopa kävelee noin tunnissa jos ei halua tilata taksia. Ilmaiseksikin Islannissa pääsee kulkemaan, sillä monet kaverini liftasivat jopa saaren ympäri asti. Itse en ole peukalokyydillä mennyt, mutta tämäkin on toki budjettireissulle vaihtoehto.

Vinkkejä päiväretkiin Akureyrista löydät esimerkiksi näistä postauksista:

Koskenlaskua Hafgrimstadirissa,

hevostelua Polar Hestarin tilalla,

Myvatn-järven kierroksella osa 1, ja osa 2,

Diamond Circle-kierros ja Euroopan voimakkain vesiputous.

Tämmöisillä pärpättimillä lenneltiin kotimaan lentoja

Tämmöisillä pärpättimillä lenneltiin kotimaan lentoja

Urheilu ja muut harrastukset:

Vuoren rinteellä sijaitsee laskettelukeskus, me harrastimme porrasjuoksua kirkonportailla, kotia vastapäätä oli uimala, ja ruokakaupastakin piti ostokset kantaa ylämäkeen kohti kotia. Miltä muuten kuulostaisi kuntosali merinäköalalla ja sen jälkeen rentoutuminen salin katolla kuuma-altaassa? Jälkimmäinen oli kuntosaliharrastajalle ihan timanttinen löytö! Átak-sali sijaitsee Hof-talon takana melkein satamassa. Samalla kuukausikortilla pääsee käymään myös sivusalilla uimalan takana. Sieltä oli näköalat uima-altaille.

Ratsastuksen ystäville voin suositella Grenivikissä vuonon toisella puolella sijaitsevaa Polar Hestar-tallia! 20140908_103214

Kirkon portaat olivat suorastaan erinomaiset jäätävälle pohkeita pakottavalle porrastreenille!

Kirkon portaat olivat suorastaan erinomaiset jäätävälle pohkeita pakottavalle porrastreenille!

Gula Villanin pihalta otettu kuva kertoo miten lyhyt matka on uimaan. Ikkunastani näkyi liukumäki!

Gula Villanin pihalta otettu kuva kertoo miten lyhyt matka on uimaan. Ikkunastani näkyi liukumäki!

Harrastimme aktiivisesti neulomista ja kulutimme Eymundssonin penkkejä erikoisjoulukahveja juoden.

Harrastimme aktiivisesti neulomista ja kulutimme Eymundssonin penkkejä erikoisjoulukahveja juoden.

Mitäs muuta?

Liity ihmeessä facebookissa Akureyri Multicultural Counciliin. Porukka on tosi vastaanottavainen vaihto-opiskelijoiden suhteen ja infoa tästä saa myös yliopiston opettajilta. Council järjestää kerran vuodessa ainakin kansainvälisen ruokapäivän, jolloin eri kansallisuuksien edustajat valmistavat jotain perinteistä oman maansa herkkua. Minä ja Sandra liityimme mukaan ja valmistimme Suomen edustajina 150 karjalanpiirakkaa! Olihan homma. Jos ruuan valmistus itsessään ei kiinnosta, suosittelen kuitenkin käymään ruokapäivänä paikalla. Kymmenien eri kansallisuuksien ruokien maistelu on ilmaista ja tuntui tosi hyvältä opiskelijan mahassa ja kukkarossa!

Muutamat vaihtarikaverini tekivät opiskelujen ohessa töitä. Joku eräoppaana ja joku kuntosalilla siivoojana. Ei kuulemma vaatinut edes paljoa byrokratiaa. Opiskelijat saavat koulun puolesta jo opiskelijakortin omalla islantilaisella kennitalalla, eli henkilötunnuksella. Sen lisäksi tarvittiin ilmeisesti vain pankkitili ja työsopimus. Omaa kokemusta työsopparin solmimisesta ei ole, mutta kuulin kehuttavan helposti. Töitä myös oli helposti saatavilla kunhan vain kävi kysymässä.

Jos on kiinnostusta kalastukseen, on Islannissa siihen upeat mahdollisuudet. Kalastusluvat vaan ovat törkyhintaisia ja ne täytyy hankkia jokaiselta maanomistajalta erikseen. Netin syövereissä neuvotaankin lupien kysymistä lähimmistä isoista taloista.

Tässäpä ajatuksia mitä mulla tuli ensimmäisenä mieleen! Laita ihmeessä kommenttia jos jäi vielä joku asia mietityttämään, vastaan mielelläni kaikkiin vaihto-opiskeluun liittyviin askarruttaviin kysymyksiin. Kaikki vaihtoni aikaiset postaukset löytyvät täältä *klik* ja ovat vapaasti luettavissa ja antamassa inspiraatiota. Loppuun voin sanoa, että Akureyri oli itselleni mitä mainioin kohde vaihto-opiskeluun. Jälkeen päin olin superonnellinen, etten lähtenyt edes ”suurkaupunki” Reykjavikiin opiskelemaan vaan nimenomaan tänne! Akureyri on helposti lähestyttävä, omaksuttava ja rakastuttava. <3

Pidätän oikeuden päivittää postausta jos tulee mieleen jotain radikaalia täydennystarvetta. Postausta saa vapaasti jakaa kaikille Islannin vaihdosta haaveileville 🙂

Seuraa blogia facebookissa, bloglovinissa ja instagramissa!

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply Katja/historiadeviajes maanantai, 26 syyskuun, 2016 at 16:34

  Tosi hyödyllinen postaus jos olisi Islantiin lähdössä! Toivottavasti moni saa tästä vinkkien lisäksi inspiraation lähteä. 🙂

  • Reply Maarit Johanna maanantai, 26 syyskuun, 2016 at 18:37

   Sitä miekin toivon 🙂 Olis niin ihanaa lähtiä myös uudelleen!

 • Reply Noora | Kerran poistuin kotoa maanantai, 26 syyskuun, 2016 at 20:33

  Vai että suomalainen kirjastonhoitaja. Taidankin pistää sinne suunnille työhakemusta menemään 😉

  • Reply Maarit Johanna keskiviikko, 28 syyskuun, 2016 at 18:15

   Tottakai hän osaa siis myös ruotsia ja islantia 😉 Mutta laita ihmeessä! Ties vaikka löytäisit itsesi sieltä ihan muista hommista 😀

 • Reply Sunna tiistai, 27 syyskuun, 2016 at 09:53

  Ai että miten kattava postaus! Oijoi nousi kyllä sellainen Islanti-kuumeenpoikanen (muutenkin kuin konferenssimeiningeissä) ja annoit toivoa, jos sieltä kerran on helppo saada töitä. Ehkä pitäisi harkita toista vaihtoa, onhan näitä Kela-kuukausia vielä jäljellä 😀

  • Reply Maarit Johanna keskiviikko, 28 syyskuun, 2016 at 18:16

   Sulle mie oonki kyllä kadepukki, ku pääset sinne ja vielä niin pian! Johan niitä vaihtoja on helppo kerätä. Meet vaikka kv-koordinaattoriksi Reykjavikin yliopistolle. Sieltä muuten lentäis Kanadaankin muutamassa tunnissa 😉

  Leave a Reply