Suomen suurin matkablogiyhteisö
Yleinen

Portsmouth – rannikon raikas ylläri

torstai, syyskuu 8, 2016

Jos ei ole hirveästi mitään mitä odottaa, on aika hyvät todennäköisyydet yllättyä iloisesti! Meillä ei ollut yhtään minkäänlaista ennakkokäsitystä kaupungista ennen sinne saapumista. Matkustimme sinne yksinkertaisesti vain siksi, että lautta Guernseyhin lähtisi sieltä aikaisin aamulla maanantaina. Heti ensimmäisellä kävelyllä tuolla saikin kävellä silmät säihkyen. Portsmouth on kuin pieni Lontoo, jossa ei ole missään ruuhkia. Ainakaan meidän vierailun aikana. Autoilijat kaahaavat, mutta päästävät tien yli vaikkei olisi ylittämässä edes suojatien kohdalta. Ihmeellistä, niin ei tapahtuisi Lontoossa! Portsmouthissa likainen Thameskin on korvattu meren rannalla. Juna Gatwickilta kesti melkein kaksi tuntia ja aika meni maisemia ihastellessa, nuokkuessa ja kolmioleipää natustellessa. Majoituimme yllätyksettömässä Ibis-hotellissa, mutta kaikki muu olikin sitten aika ihastuttavaa. Ibiksestä sen verran, että sijainti Portsmouth & Swansea-pysäkin läheisyydessä ja samalla vain lyhyen kävelymatkan päässä keskustasta oli just passeli. Kello ei ollut vielä puoltapäivääkään kun saavuimme kaupunkiin, joten nakkasimme laukut hotellille säilytykseen ja lähdimme heti metsästämään Pokemoneja katselemaan ympärillemme.

20160807_13072720160807_132456

Suunnaksi otimme tietysti merenrannan, mutta oli sitä matkan varrella muutakin nähtävää. Keli oli kuin Välimerellä ja meren suolainen tuoksu kantoi kauas. Ei tuntunut yhtään Englannilta ja mie olin heti niin fiiliksissä! Kaupungin muurien päälle pääsi kävelemään ja ylhäältä näkymät merelle ja Isle of Wightille olivatkin upeat. Me seisoskeltiin katselemassa maisemia hyvä tovi ja näkymätkin oli kuin jossain Mallorcalla. Laivojen bongailu on melkein yhtä hauskaa kuin lentokoneiden. Portsmouthin pienempi satama pitikin The Solent-merikäytävän kiireisenä. Tuntui jo ihan lomalta hengittää meri-ilmaa ja paistatella auringossa.

20160807_13152320160807_13113020160807_131837

Cafe Spinnakerissa rannan tuntumassa söimme ihanan cream tea-annoksen puoliksi ja hädin tuskin jaksoimme vetää valtavaa kakkupalasta ison kermaisen skonssin jälkeen. Minun silmät säihkyi kun sai pitkästä aikaa suunnilleen nuolla sormista kermaa. Englantilaisten ruokailutottumuksia ja kolmioleipiä oliki jo kerennyt joulun jälkeen olla vähän ikävä. Ei ne taida olla minun verisuonille kovin hyväksi, mutta onneksi reissussa saa vähän mässäilläkin.

20160807_135027

Sokeriähkyn tasoittamiseksi kävelimme sitten sen verran pitkälle, että sataman toiselta puolelta alkoi erottua torni. Ihan näyttää kyllä Burj Al Arabilta! Ainaki vähän sinne päin on suunnittelutyyli. Tsuumailtiin rakennelmaa ja joo-o, kyllä siinä on vähän purjemaisia piirteitä kuin dubailaisessa huippuhotellissa. Asiastahan piti kertakaikkiaan lähtiä ottamaan selvää, koska mie en ennen reissua ollut jaksanut tehdä mitään etukäteissuunnitelmia. Sen verran olin selvittänyt miten on helpointa kävellä juna-asemalta hotellille ja seuraavana aamuna satamaan. Kyseinen monumentti on Spinnaker Tower. Koko nimeltään Emirates Spinnaker Tower. Se ei kuitenkaan selvittänyt yhdennäköisyyttä Burj Al Arabin kanssa, sillä Emirates on lisätty nimeen vasta myöhemmin. 20160807_18033120160807_17534220160807_170354Koska taivalla ei näkynyt pilven hattaraakaan, me lähdettiin koittamaan onneamme josko jonot torniin ei olisi ihan satoja metrejä. Oli viikonloppu, upea sää ja kello juuri sen verran, että turistit ovat varmasti liikkeellä. Jonossa edessämme ei kuitenkaan ollut kuin kaksi naista. Ehkä uutuuden viehätys on jo laimennut? Torni on kuitenkin jo peräti kymmenen vuotias. Tiketti huipulle ei myöskään kirpaissut: £9,9.

Jo hississä ylös saimme annoksen englantilaista kohteliasta käytöstä ja toivotukset upeasta hetkestä yläilmoissa. Ja sellainen meillä kyllä olikin! Tornissa on kolme kerrosta ihailtavaa. Ensimmäisestä löytyy ehkä se kaikista hauskin. Lasilattia jonka päällä saa venkoilla jos uskaltaa. Mie en tohtinu astua kovin lähelle, mutta Markku uskalsi ilman kenkiä. Ne maisemat oli aivan täydelliset. Portsmouthin näkee parhaiten juuri täältä. Visiitti oli mukava tehdä pienen kaupungilla kävelyn jälkeen, koska silloin tiesi jo vähän missä oltiin käyty ja mitä kohteita osoitti. Toisessa kerroksessa oli pieni kahvila, josta löytyi heti myös ikkunapöytä meille limsan lipittelyyn. Tarjoiluun olin ehkä vähän pettynyt, mutta ei sitä varmaan kovin erikoisia herkkuja tarvitse tarjotakaan jos porukka on tullut vain katsomaan maisemia. Mutta silti esimerkiksi brunssille tuo kahvila olisi ollut ihan täydellinen. Paikan voi kuulemma vuokrata omia juhlia tai vaikka häitä varten. Saattais olla melkoinen mesta viettää vaikka synttäreitä! Spinnaker Tower on rannikolla reissaaville tosi hyvä vaihtoehto British Airways i360-tornille Brightonissa. Ja paljon kauniimpi maamerkki! Pakko nimittäin sanoa, ettei se paljon hehkutettu i360 ollut oikein minkäänlainen. Se näytti lähinnä isolta rumalta savupiipulta kun vähän kauempaa katsoi. Spinnakerissa on sentään siluettia.

20160807_17114920160807_17043520160807_17054220160807_17070420160807_171930

Gunwarf Quays oli alue ihan tornin juurella jonne koko kaupungissa oli kyltit osoittamassa. Kummallakaan ei ollut hajuakaan mikä ja mitä kyseinen paikka olisi, joten pakko se oli suunnata sinne heti tornissa vierailun jälkeen. Löysimme itsemme valtavasta outlet-kylästä! Mulla silmät suureni merkkiliikkeiden ikkunoiden edessä. Samalla piti ajatella hierovansa otsaa tyhjällä lompakolla ja hokea mielessä ”budjettireissu, repussa ei ole tilaa, ei yhtään tilaa, se budjetti, muista se budjetti…” Onneksi hypistely ja kaupoissa kiertely ei maksanut mitään! Vaikka oli sunnuntai ja keli kauneimmillaan, ei paikalla ollut porukkaa tungokseksi asti. Lapsiperheet pysyttelivät melko tiivisti karusellin ja muiden viihdykkeiden luona ja kaupoissakaan ei ollut hurjasti ihmisiä. Kuitenkin lomakausikin ja kaikkea! Siinä oli kyllä outlet-kylä hyvällä maulla rakennettu. Sijainti ihan rannassa Spinnaker Towerin ja pienen kanavan vieressä oli kaunis ja muutenkin keskeinen. Tuonne olisi voinut lähteä viettämään aikaa toiseksikin päiväksi.

20160807_17582220160807_16335120160807_164513

20160807_163332

Iltaa lähdimme melkein 20 000 askelta taaperrettuamme istumaan hotellin vieressä sijaitsevaan Brewhouse & Kitchen-ravintolaan. Voin kertoa, että katos fish & chipsin parempiin suihin alta aikayksikön! Jos olisimme jääneet pidemmäksi aikaa, tästä olisi tullut ihan ehdottomasti meidän kantapaikka. 20160807_190211

Portsmouth oli ainakin mulle Guernseyn lisäksi suurin yllättäjä. Me vierailtiin muissakin rannikkokaupungeissa, mutta mistään muusta en viehättynyt puoliksikaan niin paljon kuin tästä! Sellainen leppoisuus ja kiireettömyys välittyi tosi selvästi, enkä tosiaan voinut olla vertaamatta kaupunkia Lontooseen. Ei niissä nyt loppupeleissä varmaan ole paljon yhtään samaa, mutta se  Tuli ihan sellainen fiilis, että seuraavalla kesäreissulla Britanniaan tänne voisi ihan ajan kanssa palata. Ei minnekään Brightoniin tai Bournemouthin biitseille, ei ei. Tänne!

Onko lukijoissa kaupungissa vierailleita? Säväyttikö city teitä yhtä paljon kuin minua? 🙂

Seuraa blogia facebookissa, bloglovinissa ja instagramissa!

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply Sunna perjantai, syyskuu 9, 2016 at 10:50

  Minun ensiajatus oli Oslo lyötynä Gibraltarin paikalle! Kaverini itse asiassa opiskelee tuolla ja hän on nauttinut helteistä nyt ihan palamiseen asti, voi vaaleaa britti-ihoa 😀

  • Reply Maarit Johanna sunnuntai, syyskuu 11, 2016 at 17:15

   Oslo ja Gibris! Aika mielenkiintonen yhistelmä jo oletusarvosesti, mutta empä lyttää sinun ajatusta tästä! Sinunki pittää siis lähtiä käymään. Aika ihana paikka. Mulla ei onneksi palanu ko olkapäät 😀

 • Reply Heidi / Maailman äärellä perjantai, syyskuu 9, 2016 at 13:24

  Portsmouth on minulle ihan tuntematon, mutta kivalta vaikuttaa. Ja tällaiset reissujen yllättäjän on ihan parhaita. Vähän niin kuin meidän Norjan reissulla Ålesund – sen piti olla vaan paikka jossa levähdetään hetki reissujen jälkeen ja sieltä lennetään kotiin Suomeen, mutta toisin kävi ja Ålesund hurmasi minut täysin. Olen useampana vuonna jo suunnitellut lähteväni kiertämään Englannin rannikkkoa. Vielä en ole selvinnyt, mutta ihan varmasti vielä jonain kesänä!

  • Reply Maarit Johanna sunnuntai, syyskuu 11, 2016 at 17:17

   Hei se Ålesund on mulla niin listalla! Pakko päästä. Ja haluaisin nimenomaan sinne jollain ihanalla laivamatkalla. <3
   Englannin rannikolla olis varmasti ihan hurjan paljon nähtävää, mutta me ei uskalleta vuokrata autoa. On tuo vasemman puoleinen liikenne noissa kaupungeissa ihan hullu, kun ei siihen osaa asennoitua edes taksin kyydissä niin ei varmaan myöskään itse auton ratissa!

 • Reply Susanna maanantai, syyskuu 12, 2016 at 21:37

  Tosi kivan kuuloinen reissu 🙂 ja nuo kaupungit osaa kyllä yllättää, aina löytyy jotain uutta.
  Harmi jos Englantiin tulee viisumipakko ensi vuonna, mutta siksi tämä vuosi on hyvä aika matkustaa Englantiin, jos tulee

  • Reply Maarit Johanna keskiviikko, syyskuu 14, 2016 at 21:05

   Sanoppa muuta! En kyllä halua viisumipakkoa enkkuihin. Olispa tosi tylsää! Varmasti Lontoossakin vähenis turistit radikaalisti Euroopasta.

  Leave a Reply