Yleinen

Nelostien roadtrip – Vinkit Rovaniemeltä Nuorgamiin!

lauantai, 16 heinäkuun, 2016
*Sisältää kaupallisia linkkejä*

Ihanaa heinäkuun puoliväliä! Sehän on kesälomakausi kuumimmillaan! Jopa Lapissa. Niin on lämmintä, että töihin voi pyöräillä kaheksaksi niin, että hihaton riittää. En edes muista, kunnolla muita hyviä kesiä, jolloin tähän aikaan vuodesta on viimeksi ollut oikeasti hyvät kelit ja me molemmat Markun kanssa kotona siitä nauttimassa. Aina on jompi kumpi ollut maastotöissä tai ulkomailla. Nyt kotona! Me ollaan suunniteltu kesän ympärille taas roadtrippejä ympäri Lappia, Suomea ja tietenkin myös Norjaa. Aikaisemmin mulle ei ole hirveästi roadtripit maistuneet, mutta sen hienouden onkin tajunnut vasta sitten kun on itsekin saanut ajaa autoa. Toki kohteetkin ovat vaikuttaneet asiaa. On vähän eri asia ajaa tylsää nelostietä Keski-Suomessa, kuin rantareittejä Norjassa. Vai onko? Nelostie, eli valtatie E75 on mulle äärimmäisen tuttu tie, sillä en halua edes ajatella montako kertaa olen ajanut Ivalo-Sodankylä-Rovaniemi väliä. Monta. Voisin jopa sanoa tietäväni aika paljon mitä siitä tien varrelta löytyy. Tässä minun luontopainotteiset tärpit muuten niin tylsältä vaikuttavalle aikalailla tasan 500km pituiselle nelostien pätkälle Rovaniemeltä pohjoiseen. Tervetuloa matkaan!

Ensimmäinen pätkä lähtee tästä!

Ensimmäinen pätkä lähtee tästä!

Rovaniemen kaupungista löytyy nähtävää ja koettavaa niin paljon, ettei siihen pelkkä vinkkipostauksen kohde riitä. Suosittelen kuitenkin ensikertalaista Lapin ja Rollon kävijää kuluttamaan kaupungissa ainakin puoli päivää ja tekemään visiitin Ounasvaaran päälle maisemia katsomaan. Kesäisin vaaran päältä lähtee myös kesäkelkkarata ja hauskoja kävelypolkuja. Kannattaa myös käydä apinoimassa Seikkailupuisto Huimassa. Löytyy myös frisbeegolf-rataa ja sporttikylpylää! Keskustassa kannattaa käydä pyörähtämässä ihan kävelyretkellä Ounasjoen rannalla. Reilun tunnin lenkillä ehtii hyvin nähdä Arktikumin, Korundin, Jätkänkynttilän sillan ja hauskan keskustan. Kaupungin ravintolatarjonta voi laajudellaan ja erikoisuuksillaan yllättää ja Rollossa kannattaakin ehdottomasti pysähtyä syömään jossakin muualla kuin huoltoasemilla. Keskustan ehdottomia helmiä ovat mm. Cafe & Bar 21 (kokeile legendaarisia vohveleita tai ihania brunssiannoksia viikonloppuna), Streetfood Ravintola Roka (sänkkärit <3), Wakkanai Sushi, Texmex-ravintola Comico ja Siipiravintola Wingston. Auto on helppo jättää esimerkiksi Rinteenkulman tai Revontulen kauppakeskusten ilmaiseen parkkihalliin ja lähteä siitä ottamaan keskusta ja raflat kävellen haltuun.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Rovaniemen ikonisin nähtävyys, Jätkänkynttilä

Rovaniemen ikonisin nähtävyys, Jätkänkynttilä

Cafe & Bar 21 yllättää toisinaan kakkupäivällä, ihanilla brunssiannoksilla viikonloppuisin, sekä iltaisin tarjoiltavilla tapaksilla! <3

Cafe & Bar 21 yllättää toisinaan kakkupäivällä, ihanilla brunssiannoksilla viikonloppuisin, sekä iltaisin tarjoiltavilla tapaksilla! <3 Kuvat minun instagramista: @magellant.

Ounasvaara on maastopyöräilijän unelmakohde. Kuvan näkötornin voi saavuttaa helposti kävellen Sky Hotel Ounasvaaralta.

Ounasvaara on maastopyöräilijän unelmakohde. Kuvan näkötornin voi saavuttaa helposti kävellen Sky Hotel Ounasvaaralta.

Kesämatkailijalle vinkki: Rovaniemeltä löytyy maauimala Uimahalli Vesihiisin yhteydestä! Uimarannat sijaitsevat Jätkänkynttilän sillan kupeessa Valdemarin rannalla ja nelostien länsipuolella Ounaspavilijongilla.

Joulupukin pajakylä Napapiirillä ei esittelyjä kaipaa. Jokainen Lapin ensikertalainen varmaankin pysähtyy Napsulla ottamassa parit fotot ylityksen kunniaksi. Suosittelen myös piipahtamaan Marimekon ja Iittalan Outlet-myymälöissä sekä tietysti Joulupukin luona! (Rovaniemi – Pajakylä 10km)

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Arboretum Apukka. Tästä olen ajanut aina ohi, mutta en enää! Olkkajärven ja Apukkajärven välillä sijaitsee Arboretum Apukka, jossa hehtaarin alueelle on istutettu satoja kasveja ja kukkia. Puiston polut ovat viehättävät ja tekevät siitä helpon kohteen pysähtyä vaikka ihan lyhyeksikin aikaa. Harmi vain, puiston aukioloajat sattuvat olemaan arkisin siihen aikaan kun virka-aikaan työskentelevät ovat töissä. Sen parempi reissun päällä kulkevalle siis. Kylttejä kannattaa silti seurata ja pysähtyä Olkkajärven rannalle piknikille. Siitä lähtee metsän läpi kunnon reilun kilsan mittainen reitti puistolle päin. Jo pelkästään se kannattaa tsekata! (Rovaniemi – Apukka n. 18km)

Näin hyvä polku kulkee Olkkajärven rannalta kohti Apukan Arboretumia.

Näin hyvä polku kulkee Olkkajärven rannalta kohti Apukan Arboretumia.

Napapiirin retkeilyalue tarjoilee melkeimpä ihan tien viereen pari mielettömän hienoa koskipaikkaa. Molemmille on hyvät opasteet. Vaattunkikönkäälle täytyy kääntyä nelostieltä ja ajaa pari kilometriä päästäkseen Vaattunkikönkään kämppäkartanon pihalla sijaitsevalle parkkipaikalle. Pitkospuupolku könkäälle on vain puoli kilsaa suuntaansa, ja käy hyvin pienestä happihyppelystä. Vähän pohjoisemmassa on opaste Vikakönkäälle, jossa koski kuohuu ihan tien vieressä. Riippusillan yli lähtee hauska rengasreitti Vaattunkivaaralle ja ylös näkötornille. Könkäät voi käydä katsomassa myös pidemmällä patikalla kerralla. Katso tarkemmat retkiohjeet ja reitit Metsähallituksen Luontoon.fi- sivuilta tästä. (Rovaniemi – Vaattunkiköngäs 25km, Rovaniemi – Vikaköngäs 27km)

Käyrästunturi Käänny Tiaisessa Niesintielle ja seuraa opasteita Käyrästunturille. Valmis löytämään piilon? Piilossa siellä metsän takana on Rovaniemen korkein tunturi. Auton saisi periaatteessa ajettua vaikka tunturin huipulle, mutta matkan varrella on puomi. Kävelymatkaa puomilta huipulle tulee 3km suuntaansa. Ylhäällä voi syödä eväitä ja katsella maisemia palovartijanmajassa. (Rovaniemi – Käyrästunturi 70km)

Pyhä-Luoston kansallispuisto ei varsinaisesti sijaitse nelostien varrella, mutta sen läheisyydessä. Etelästä päin ajaessa Luostotunturi näkyy jo tien oikealla puolella ja kutsuu kääntymään. Torvisesta kurkiportista kulkee tie ja muutaman kymmenen minuutin ajon jälkeen on jo Luoston keskustassa. Koe esimerkiksi Ukko-Luoston portaiden patikkaretki tai aja Pyhätunturille ja valloita Noitatunturi! (Rovaniemi – Luosto 120km)

Porttikoski ja sen kauniit jyrkät kalliopahtat ovat jylhä näky vain reilun 10km päässä Sodankylän keskustasta etelään. Pysähdy vaikka vartiksi! Porttikoskesta tarkempi juttu täällä. (Rovaniemi – Porttikoski 116km)

Porttikoski

Porttikoski

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Sodankylä herää eloon kesällä Midnight Sun Film Festivalien aikaan, jolloin kylässä on vilinää kuin suuressa kaupungissa. Muuten Sodis on aika tavanomainen suomalainen pikkukylä, joka sattuu olemaan kotikyläni. Bongaa poromiespatsas vitostien ja nelostien risteyksessä ja geofysiikan observatorion lautasantenni Tähtelässä. Ohiajajalle suosittelen burgeripysähdystä keskustassa Tori-Kioskilla. Ihan paras paikka! Terveellisemmän ruuan ystävälle Cafe Nasta on oiva valinta. (Rovaniemi – Sodankylä 130km)

Uimarannan löytää Kitisenrannalta Nilimellan leirintäalueen kupeesta. Käänny kylältä vitostielle kohti Pelkosenniemeä ja käänny sillan ylityksen jälkeen vasemmalle. Ranta näkyy jo sillalta.

Sodankylästä jatketaan Tankavaaraan poiketen välillä vaaroilla, rimpisoilla ja tuntureilla.

Sodankylästä jatketaan Tankavaaraan poiketen välillä vaaroilla, rimpisoilla ja tuntureilla.

Sattasvaara oli meidän suosikkiretkikohde, kun tarvittiin lyhyttä pikapatikkaa vaikka työpäivän jälkeen Sodankylästä. Aja Sodankylästä kohti pohjoista ja käänny Sattasen jälkeen Rajalan risteyksestä vasemmalle ja aja niin kauan kun vaara näkyy tien oikealla puolella. Jätä auto parkkipaikalle ja lähde etsimään polkua, se löytyy kyllä. Kivikkoisen reitin jälkeen huipulla on hauska syödä eväitä mökissä, ja koittaa bongata horisontista Kevitsan ja Pahtavaaran kaivoksia. Postaus Sattasvaarasta täällä. (Sodankylä – Sattasvaara 30km)

Näkymiä Sattasvaaralle

Näkymiä Sattasvaaralle

Ilmakkiaapa ja Viiankiaapa ovat soidensuojelualueita Sodankylän pohjoispuolella. Olen käynyt Viiankiaavan reiteillä useampia kertoja rimpiaavoja katselemassa. Elokuvafestivaalien aikaan Viiankiaavalla järjestetään myös keskiyön vaellus. Siihen aikaan päivästä tai yöstä paikka onkin hienoimmillaan. Reitit (4km ja 7km) ovat helppoja ja matkan varrelta löytyy niin laavuja kuin näkötornikin. (Sodankylä – Ilmakkiaapa 35km, Sodankylä – Viiankiaapa 25km)

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Viiankiaavan maisemia

Viiankiaavan maisemia

Hariannan lättykahavit kruunasivat viime kesänä ainakin muutaman maastossa työskennellyn päivän. Tottakai lätyt piti käydä tänä vuonnakin Pyhä-Nattasen valloituksen jälkeen käydä haukkaamassa. Ei ollut hohto kadonnut vuoden aikana mihinkään, eikä hintakaan kirpaise. Tämä hauska kahvila löytyy Yläpostojoen sillan jälkeen ihan rannalta, ja sieltä saa ihan täydellisiä lättyjä kermavaahdolla, jäätelöllä ja hillolla. Nauti ulkona terassilla paahteessa. Täältä saa myös matkamuistoja. Ilmainen wifikin löytyy. (Sodankylä – Yläpostojoen silta 39km)

Hariannan lätyt <3

Hariannan lätyt <3

Vuotson saamelaiskylä on puolessa välissä matkaa Sodankylästä Ivaloon. (Sodankylä – Vuotso 88km)

Pyhä-Nattanen Metsien kätkemässä ei suotta hehkuteta tätä paikkaa yhdeksi Suomen kauneimmista ja maagisimmista. Helpon patikkamatkan päässä koittaa upeat maisemat, erikoiset geologiset toor-muodostumat sekä palovartijan maja. Käänny Vuotsosta oikealle Sompiojärventielle ja seuraa opasteita. Älä jätä väliin, jos suinkin aikataulu antaa periksi muutaman tunnin! Blogiteksti tässä. (Sodankylä – Nattastunturit 100km)

Pyhä-Nattaselta löytyy myös palovartijan maja ja vanhoja suuntimia toor-muodostumien kupeesta. Maisemat on suoraan sanottuna häikäisevät!

Pyhä-Nattaselta löytyy myös palovartijan maja ja vanhoja suuntimia toor-muodostumien kupeesta. Maisemat on suoraan sanottuna häikäisevät!

Tankavaaran kultakylä Kultaisen tien varrelta löytyy myös Tankavaaran kultakylä, jonka kultamuseo on auki kesäisin joka päivä. Omalla kohdalla viimeisin vierailu on tapahtunut vuosikymmen sitten, mutta hohto ei ole kadonnut mihinkään. Mihinpä se kullan hohto katoaiskaan, heh 😀 Museo on itsessään hauska vierailukohde, mutta tuolla pääsee myös huuhtomaan kultaa. Hinta on noin kympin luokkaa ja löydetyt hiput löytäjä saa pitää. Muistan edelleen sen fiiliksen kun peruskouluikäisinä luokkaretkellä vaskattiin kultaa kilpaa ja kun sieltä omankin vaskoolin pohjalta löytyi pienen pieni murunen! (Sodankylä – Tankavaara 97km)

Viimeinen ja pisin etappi kohti Suomen pohjoista kärkeä!

Viimeinen ja pisin etappi kohti Suomen pohjoista kärkeä!

Kakslauttasen lomakylä ja lasi-iglut Tässä pysähtyisin vaikka kymmenen minuuttia ihan vain igluja bongaamaan. Talvella alue on vähän enemmän piilossa, mutta kesällä ei ole oikein näiden paikkojen sesonki meneillään, niin viereenkin pääsee. (Sodankylä – Kakslauttanen 118km)

Kiilopää ja UKK-puisto Muuten vain yksi Suomen legendaarisimmista retkeilykohteista! Jos aikaa ei ole paljon, kiipeä vaikka ihan viereiselle Kiilopäälle ja juopase kahvit tunturihotellilla. Mikäli aikaa riittää ja retkeilyviboja löytyy, täällä voi käydä valloittamassa vaikka Sodankylän kunnan korkeimman kohdan: Sokostin, mutta siihen reissun tarvitseekin jo useamman päivän. Omia fiiliksiä parin vuoden takaa Kiilopäältä tästä! (Nattastunturien kupeesta Kiilopäälle voi myös kävellä Ruijanpolun 35km pätkää pitkin!) (Sodankylä – Kiilopää 124km)

Tunnelmia parin vuoden takaa Kiilopäältä

Tunnelmia parin vuoden takaa Kiilopäältä

Saariselän alue on täynnä tupia, laavuja ja varausmökkejä. Korkeat tunturit eivät tarkoita samalla vaikeasti kuljettavaa maastoa, vaan täällä on helppo lähteä vaellukselle vaikka koko perheen kanssa. Omat varhaisimmat patikkaretkimuistoni ovat juuri Saariselältä joskus alta kouluikäisenä. Saariselkä on tunnettu vilkkaasta hiihtolomalaisille rakennetusta turistikylästään. Nykyään sieltä löytyy ainakin Angry Birds-sisäliikuntapuisto, Holiday Club-kylpylä, paljon hyvätasoisia ravintoloita ja hiihtokeskus. Meidän suosikkipaikka Saariksella on Kaunispää, jonka huipulle pääsee autollakin. Talvella sieltä lähtee Suomen pisin pulkkamäki, mutta kesälläkin maisemat ovat aika huikeat! (Sodankylä – Saariselkä 128km)

Ivalo ja Ivalojoen biitsi Ivalo on lappilaiseksi melko iso kylä, josta löytyy hotelleja ja marketteja sekä Murmanskiin lähtevä tie. Käy syömässä Pubi.fi:ssä tai Kultahipussa. Ivalon kaunis hiekkaranta sijaitsee lähellä terveyskeskusta.  (Sodankylä – Ivalo 160km)

Karhunpesäkivi on tafoni, eli eräänlainen suuri onttokivi. Puolessa välissä matkaa Ivalosta Inariin on Inarijärven rannalla hauska Karhunpesäkivellä ratsastava turistirysä ja ravintolakahvila, jonka takaa lähtee portaat ja polku kivelle. Itse reitti on hyvä happihyppely ja kiven sisäänkin pääsee vierailemaan. Jos jaksaa nousta portaita vielä korkeammalle, palkitsevat maisemat kiipijän ruhtinaallisesti. Paikalla on iso parkkipaikka, johon mahtuu useampikin karavaanari. Oma postaus tässä. (Ivalo – Karhunpesäkivi 23km)

Karhunpesäkivellä pääsee jopa kiven sisälle!

Karhunpesäkivellä pääsee jopa kiven sisälle!

Inarinjärvi, Siida ja Inari Tarviiko kertoa enempää selityksiä? Minun eno kertoi olleensa viime kesänä rantalomalla. Ette varmaan arvaa, että se kohde oli Inarinjärven rannalla. Sinne miekin meen varmaan tänä kesänä ottamaan arskaa. Lapin oma meri on huikea kohde veneilijälle, kanootteilijoille ja muille seikkailijoille pienine saarineen. Inarin kylästä pääsee joka päivä myös laivalla Ukonkivelle, joka on mielenkiintoinen historiallinen kohde. Lähtöjä kaksi kertaa päivässä 2-3h kestävälle matkalle on tarjolla 21.9 asti. Lisätietoja täältä. (Ivalo – Inari 39km)

Ukonkivellä vuonna 2012

Ukonkivellä vuonna 2012

Kevon luonnonpuisto on siinä ihan nelostien vieressä. Siitä se alkaa! Pienet haisut paikasta saa jo pysähtymällä tien viereen. Vaellukset luonnonpuiston kuuluisassa Kevon kanjonissa on ihan legenda. Voi kun tuonne vielä joku päivä pääsisi tekemään sen oikean kierroksen! (Ivalo – Kevo 146km)

*mainos*

*mainos*

Utsjoki, kirkko ja kirkkotuvat Edellisellä retkellämme pohjoiseen ohitimme juuri ennen Utsjoen kylää Mantojärven rannalla sijaitsevan kauniin kalliolla seisovan kirkon ja sen liepeille levittyvät kaksisataa vuotta sitten rakennetut saamelaisten kirkkotuvat. Paikalla toimii myös ulkomuseo, jossa voi käydä koska tahansa. Lisätietoa Luontoon.fi-sivustolta tästä(Ivalo – Utsjoki 166km)

Utsjoen kirkko tien päältä

Utsjoen kirkko tien päältä

Nuorgam ja Kaldoaivin erämaa Suomen pohjoisimmassa kylässä ei ole kovin paljon asukkaita, mutta aika paljon Suomen- tai EU:n pohjoisimpia juttuja. Löytyy kauppaa, Alkoa, tankkiasemaa ja majoituslaitoksia. Varsin kaunis kylä on kyseessä ihan Tenojoen rannalla ja toiselta puolelta joea alkaakin jo Norja! Me tehtiin aprillipäivän tienoilla visiitti Nuorgamiin ensimmäistä kertaa ja kyllä se vietti tuossa kaupungissa vetää joko joelle tai meidän tapauksessa ihan kylän liepeiltä lähtevään Kaldoaivin erämaahan. Juttuja Kaldoaivilta täällä! (Ivalo – Nuorgam 207km)

NORJAAN <3 Kun on selviytynyt roadtrippauksesta Nuorgamiin asti, ei sitä heti kannata lähteä takaisin kotiin päin. Nuorgamista on äärettömän helppo jatkaa matkaa Pohjois-Norjaan, esimerkiksi Varangin vuonolle tai vaikka sinne Nordkappiin. Aja rajan yli, ja Norjan vuoret on heti silmien edessä. Tämä on se varsinainen syy miksi koko matka kannattaa edes tehdä 🙂

Ja nelostiehän ei lopu Nuorgamiin, ehei! Matka jatkuu Norjaan asti.

Ja nelostiehän ei lopu Nuorgamiin, ehei! Matka jatkuu Norjaan asti.

Toivottavasti listauksestani on hyötyä Lapin reissun suunnittelussa! Kommenteissa saa antaa myös vinkkiä mitä muuta matkan varrelta löytyy, jos minulta on listasta unohtunut jotain oleellista. Jos jäi vielä joku asia kohteista mietityttämään niin nakkaa siinäkin tapauksessa kommenttia, niin selvitetään miten voin olla avuksi. Eipä sitten muuta kuin tervetuloa ajelemaan nelostietä pitkin pohjoiseen! 🙂

Seuraa blogia facebookissa, bloglovinissa ja instagramissa!

 

You Might Also Like

8 Comments

 • Reply Anna-Katri / Adalmina's Adventures lauantai, 16 heinäkuun, 2016 at 19:44

  Omat Lappi-kokemukseni ovat niin vähäisiä, että kaikella mielenkiinnolla lueskelen näitä postauksiasi! Ja hieman himottaisi kyllä juuri ruskan aikaan päästä Lappi-vaellukselle – tai ehkä sittenkin talvella revontulia katselemaan. 🙂
  Ps. Blogissani on sinulle pieni postaushaaste:
  http://adalminasadventures.com/omituisia-matkakokemuksia/

  • Reply Maarit Johanna lauantai, 16 heinäkuun, 2016 at 21:19

   Ruska-aika on oikeasti se paras aika tulla Lappiin 🙂 Kiitos haasteesta!

 • Reply Elina | Vaihda vapaalle sunnuntai, 17 heinäkuun, 2016 at 08:58

  Onhan siellä ja vaikka mitä. Kovasti kiinnostaisi kosket ja kansallispuistot. Lapille pitäisi vain raivata aikaa kalenterista. Ja ruska-aikahan se olisi meikäläisellekin se mieluisin. Ei kai siellä nyt ihan ruuhkaksi asti ole ruskamatkailijoita?

  • Reply Maarit Johanna sunnuntai, 17 heinäkuun, 2016 at 16:46

   Kosket ja puistot onkin ne parhaat jutut <3 En mie nyt sanois että ruuhkaa on, kunhan kohteet valitsee oikein. Oulangalla saattaa olla porukkaa vähän liiaksi asti, mutta kyseinen puisto onkin monesti yksi niistä ainoista Lapin paikoista mitä etelästä tulevat tietää. Itse en oikein sitä miellä edes vielä Lapiksi, vaikka siellä kaunista onkin!

 • Reply Saana maanantai, 18 heinäkuun, 2016 at 08:28

  Ihan loistava listaus ja niin hauska lueskella näistä samoista paikoista, joista kirjoittelin lehtijuttuja koko kevään. Vielä kun pääsisi fyysisesti paikalle! Voi vitsit, kun aika riittäisikin kiertämään kaikki Lapin ihmeet läpi! <3 Viime Lapin-matkasta on niin paljon aikaa, että ihan hävettää.

  • Reply Maarit Johanna maanantai, 18 heinäkuun, 2016 at 17:32

   Kiitos! Mun pitikin linkata tää sulle, mutta jouduinkin kuumeisena sängyn pohjalle. Ja hei, ne Lapin ihmeethän ei rajoitu tosiaankaan pelkästään nelostien varteen, vaan oi täällä on niiiiin paljon kaikkea <3

 • Reply Selina Yli-Yrjänäinen keskiviikko, 19 kesäkuun, 2019 at 10:24

  Voi Kiitos! Tästä teen itselleni ja kolmelle 12v.lapsenlapselleni matkasuunnitelman omst rajoitteeni huomioiden.

  • Reply Maarit Johanna keskiviikko, 19 kesäkuun, 2019 at 11:51

   Oi miten ihana kuulla! Mukavaa matkaa Lappiin! 🙂

  Leave a Reply