Suomen suurin matkablogiyhteisö
Yleinen

Frans & Chérie tarinoi ruokailijan Ranskaan Rovaniemeltä

tiistai, 31 toukokuun, 2016

Minulle Rovaniemen ravintolatarjontaan tutustuminen on ollut intohimona tänne muutosta asti ja olenkin mielenkiinnolla käynyt kokeilemassa sekä uusia, että vanhoja tuttavuuksia. Pitkän tähtäimen suunnitelmana onkin käydä läpi kaikki kaupungin ravintolat ja kirjoittaa niistä teille! Vuodesta 1992 auki ollutta Original Sokos Hotel Vaakunan tiloissa sijaitsevaa Fransmannia kävinkin jo viime vuonna testaamassa, mutta pian saamme heittää koko ketjulle hyvästit. Fransmannit vaihtuvat 2017 vuoden kevääseen mennessä kaikki yksilöidyiksi Frans & Femmes -bistroiksi, joilla jokaisella on oma nimi, tarina ja osittain myös valikoima. Rovaniemen Frans & Chérie aukaisi ovensa uudistettuna perjantaina 27.5 ja pääsin kurkistamaan sisälle jo paria tuntia ennen virallista avausta.Frans et Cherie Rovaniemi (61)Frans et Cherie Rovaniemi (5)Frans et Cherie Rovaniemi (57)Frans et Cherie Rovaniemi (7)

Uusi ilme sai heti hyväksyviä nyökyttelyjä, ihastuvia huokauksia ja paljon kivoja kommentteja. Onhan tämä nyt raikkaampi, modernimpi ja paljon tuoreempi kuin vanha. Silti ranskalainen tunnelma on säilytetty, mutta tyylikkyyttä on lisätty. Lappilaista vivahdetta on saatu porontaljoilla, jotka sopivat ympäristöön loistavasti. Nämä ovat yksityiskohtia, jotka näyttävät hyvältä omiin silmiin. Keskellä ravintolaa on myös orangerie, joka tulee myöhemmin kesällä toimimaan esimerkiksi nizzalaisen salaattilounaan kattauksen paikkana. Sitä hyödynnetään myös aamiaistarjoilussa. Uudistus oli ehdottomasti minun mieleeni, mutta ulkoasu ei toki ollut se suurin syy miksi tulin vierailulle, vaan ruoka!

Vaikka täytyy myöntää, että uudistunut sisustus oli minustakin aika ihana! Lemppariyksityiskohta oli nämä vanhat tuolit saman pöydän ääressä. Aika sympaattinen joukkio!

Täytyy myöntää, että uudistunut sisustus oli minusta aika ihana! Lemppariyksityiskohta oli nämä vanhat eripari tuolit saman pöydän ääressä. Aika sympaattinen joukkio!

Frans et Cherie Rovaniemi (25)

Istahdimme pöytään ja tarjolle tuotiin valtavat annokset alkupaloja jaettavaksi. Leikkelelautanen ankanmaksaterriineineen oli suoraan tuotu ranskalaisista bistroista listalle. Lähes identtistä annosta voi siis käydä nautiskelemassa myös Ranskassa paikan päällä. Juustolautanen oli suoraan sanottuna niin hyvä, että olisin voinut vaikka nuolla lautasen jos olisin kehdannut. Juustot vain uppoaa niin hyvin. Meille oli katettu myös vähän Lappi-erikoisuuksia, ja saimme maistettavaksemme French Burger-annoksen. Harvoin sitä jakaa yhtä burgeria noin monen ihmisen kesken! Monesti ihmettelen ravintolassa Markun valintaa ottaa burgeri. Niin paljon vaihtoehtoja, ja toinen ottaa sen tylsimmän vaihtoehdon! Tämä ranskisburgeri Comté-juustolla ja briossisämpylällä oli kaikkea muuta kuin tylsä. Oikeastaan jopa elegantti. Veikkaan, ettei tämän valitessa annoskateutta tule. Tosin itselleni listalta löytyy niin paljon kiinnostavia vaihtoehtoja, että jätän burgerihommat suosiolla Markulle.

Ravintolan nimi tulee tämän maalauksen neidon tarinasta. Ranskalainen tyttö rakastui Lapissa uittojätkään, mutta ylhäinen isä ei suhdetta hyväksynyt. Niin Chérie (eli rakas) raahattiin takaisin Ranskaan.

Ravintolan nimi tulee tämän maalauksen neidon tarinasta. Ranskalainen tyttö rakastui Lapissa uittojätkään, mutta ylhäinen isä ei suhdetta hyväksynyt. Niin Chérie (eli rakas) raahattiin takaisin Ranskaan.

Frans et Cherie Rovaniemi (27)Frans et Cherie Rovaniemi (42)

Oikein etikkaisia maustekurkkuja, oliiveja, Lyonin salamia, kinkkua ja ankanmaksaterriiniä. NAM.

Oikein etikkaisia maustekurkkuja, oliiveja, Lyonin salamia, kinkkua ja ankanmaksaterriiniä. NAM.

Herkuttelimme vielä suklaisella jälkiruualla, jossa mansikat, Valrhonan suklaa ja sitruunamousse toimivat hyvin. Laseissa meillä oli suositeltua tynnyripunaviiniä, jota minäkin suosittelujen jälkeen maistoin. En ole ollut laisinkaan punaviinien ystävä aikaisemmin, mutta tämä oli raikasta ja ihanaa. Tätä maistan toistekin ja ostan kotiinkin!

Sunnuntaina illalliselle

Sain Markun matkaani kokeilemaan uutta listaa ihan ajan kanssa. Sunnuntaina seitsemän aikaan ravintola oli melkein tyhjä ja pääsimme mukaville sohvapaikoille istumaan. Tunnustan, oltiin katsottu listaa läpi jo kotona ja tiedettiin heti mitä me halutaan kokeilla. Alkupalaksi paahdettua vuohenjuustoa mansikoilla sekä ranskalaisia leikkeleitä sekä ankanmaksaa. Markku oli epäileväinen hienostelevan kuuloisen ankanmaksan suhteen, mutta kerroin sen muistuttavan meidän kokemusten perusteella rakenteelta eniten nötköttiä niin uskallettiin sitten sekin ottaa! 😀 Niin hyvää vuohenjuustoa en ole ikinä syönyt, kuin briossipaahtiksen päällä mansikoilla höystettynä. Mulla tuli makumaailmasta mieleen jostain syystä jopa uunijäätelö paahteisen maun ja ehkä ulkonäönkin perusteella. Täydellisintä vuohenjuustoa so far. Ei se ankanmaksa oikeasti ollut nötköttiä nähnytkään, kunhan yritin rohkaista Markun maistamaan uusia makuja. Pisteltiin nekin herkkupalat leikkeleiden kera poskeemme. Frans et Chérie Rovaniemi1 (15)Frans et Chérie Rovaniemi1 (16)Frans et Chérie Rovaniemi1 (10)Se avajaisissakin hehkutettu tynnyriviini Barton & Guestier Cabernet Sauvignon päätyi minun hehkutuksestani meidän illallislaseihin. En tiedä olenko koskaan aikaisemmin pystynyt irvistelemättä juomaan punaviiniä. En vain ole oppinut sitä koskaan juomaan. Tämä oli raikas uusi tuttavuus ja helppo, valmis juotava viini. Ihanaa kun tietää mitä voi pihvin kanssa seuraavalla kerralla ottaa! Mun oli kuitenkin pääruuaksi pakko valita jotain periranskalaista ja sellaista mitä en aikaisemmin ole maistanut. Bouillabaissesta kokemukseni rajoittuvat jonnekin yläasteen köksäntuntien koekeittiöihin ja olen ihan onnellinen, että makumaailmat niiltä ajoilta ovat painuneet jo unholaan. Pippurinen pata merenelävistä oli oikein hyvää, mutta siitä ei tullut suosikkiani. Ranskalaiset mausteet etsivät vielä paikkaa makuhermoissani. Jättikatkaravut, lohi ja kuha oli valmistettu hyvin, mutta päädyin silti närppimään Markun lautaselle pippuripihviä. Frans et Chérie Rovaniemi1 (29)Frans et Chérie Rovaniemi1 (20)Frans et Chérie Rovaniemi1 (23)

200g medium miinus pippuripihvi sai Markun onnelliseen hymyyn ja lautanen syötiin viimeistä murua myöten tyhjäksi. Kehuja pihville ja sen mureudelle ja paistoasteelle sateli vielä seuraavinakin päivinä. Ilmeisesti me ollaan siis menossa takaisin joku päivä ihan puhtaalle pihvi-illalliselle. Frans et Chérie Rovaniemi1 (37)Jälkkäriksi olisin ehdottomasti halunnut creme bruleeta, sillä se oli jäätelöannoksen lisäksi ainoa, joka ei ollut melkeimpä pelkkää suklaata. Jälkkärilista on suunniteltu Valrhona-suklaatehtaan suklaiden ympärille, joten ymmärrettävästi se listassa vahvasti näkyy. Creme brulee oli kuitenkin loppunut. Maha oli jo halkeamaisillaan kun pöytään kannettiin Cafe Gourmand Valrhona ja lämmin suklaakakku.  Tehtiin diili, että Markku saa minun annoksen espresson, ettei tarvitse tilata jälkkärikahaveja erikseen. Suklaakakku ei koskaan petä ja Markulla ei kauan siinä kakussa kestänytkään. Mie toppuuttelin ja pyysin hidastamaan, että pysyn itse perässä. Selitys kuitenkin kuului, että parhaalta maistuu jos saa nopeasti syyä. No eipä mulla itelläkään suklaatartaletissa, suklaakeksissä ja jätskipallossa kauaa kestänyt! Frans et Chérie Rovaniemi1 (44)Frans et Chérie Rovaniemi1 (40)Onnellisesti tyytyväisenä kertasimme illallisen antia kävellessämme takaisin kotiin joen toiselle puolelle. Palvelu oli oikein hyvää ja meidät huomioitiin aina tarvittaessa. Uuden lemppariviinin löytäminen oli iso juttu. Annokset olivat kauniita ja asettelut olivat herkullisen näköisiä. Vaikka mulla ei tehnyt jostain syystä yhtään mieli suklaata jälkkärillä, olin ensimmäisellä puraisulla tyytyväinen valintaan. Se creme bruleekin täytyy kyllä käydä vielä testaamassa! Markku liputti pihvin parhauden puolesta ja minä taas nostaisin illallisen helmeksi ehdottomasti mansikkaisen vuohenjuusto alkupalani. Se oli sellainen annos, jota voisi tulla syömään perjantai-iltana töiden jälkeen viinilasillisen kanssa. Ihan puhtaasti herkuttelumielessä siis. Sen mie saatankin ensimmäisenä palkkapäivänäni tehdä!

Lista oli sen verran uudistunut, että yhden vierailun perusteella on vaikea luoda vielä tarpeeksi kattavaa mielipidettä ravintolan tarjonnasta. Mieleeni jäi listalta vielä muhimaan tulevia käyntejä varten parmesaanilla gratinoidut pinatticannellonit, pariloitu vasikanmaksa sekä chorizoilla täytetty kanapoika. Meiltä on vielä Fransmannin ajoiltakin tuttu simpukkaperjantaikin kokeilematta. Onneksi kesä on vasta edessä ja ravintolan terdekin juuri auennut!

 *illallisen tarjosi yhteistyössä Frans & Chérie. Mielipiteet ovat omiani*

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Martina tiistai, 31 toukokuun, 2016 at 20:06

  Onpa kiva nähdä että Rovaniemen ravintola on ihan selvästi erilainen kuin Helsingin versio. Ketjun bistrot siis ovat todella yksilöitä, pelkäsin nimittäin vähän ettei näin kuitenkaan ole ainakaan tarpeeksi isolla kontrastilla. Harmi että creme brulee oli loppu, sillä se oli ainakin Helsingissä ihan törkeän hyvää. Onneksi sitä voi maistaa seuraavalla kerralla. 🙂 Minä puolestani haluan maistaa vielä ainakin French Burgeria.

  • Reply Maarit Johanna tiistai, 31 toukokuun, 2016 at 21:10

   Mullakin oli oletuksena vähän teidän postausten perusteella erityyppinen bistro, mutta yllätyinkin positiivisesti. Ihanaa, että on oikeasti panostettu yksilöllisyyteen, ettei tule ihan ketjufiilis, jossa Helsingissäkin tuntisi olevansa Rovaniemellä.
   Mun on ehkä juhannuksena marssittava Frans & Amelieen maistamaan se creme brulee! Olenkohan koskaan maistanut edes oikeaoppisesti valmistettua sellaista. Olisi jo tosiaankin aika 🙂

 • Reply Lotta | Watia.fi perjantai, 3 kesäkuun, 2016 at 21:21

  Tää vaikuttaa kyllä hyvältä uudistukselta. En muista koska viimeksi olisin käynyt Fransmannissa. Se tuntui aika tylsältä valinnalta. Uusi konsepti täytyy käydä testaamassa ja ilmeisesti myös useammassa kaupungissa, kun se tulee kuitenkin olemaan erilainen kokemus. Hyvältä näyttää!

  • Reply Maarit Johanna tiistai, 7 kesäkuun, 2016 at 16:59

   Kannattaa ehottomasti käydä testailemassa! Mua ainakin kiinnostaa millaiset uudistukset tulee muihin kaupunkeihin. Fransmannit on olleet aika hämyisiä iltaravintoloita aikaisemmin, mutta nyt on tullut kyllä kiva modernisointi. 🙂

  Leave a Reply