Suomen suurin matkablogiyhteisö
Yleinen

Sateellakin kaunis Latvian yliopiston kasvitieteellinen puutarha

keskiviikko, 25 toukokuun, 2016

Inspiraatio tähän viime kesän kohteen mieleenpalautukseen tuli heti kun Rovaniemellä tienpientaretta alkoi voikukat ja keto-orvokit koristamaan! Päätettiin äitin kanssa jo ennen Riikaan lähtöä, että kyllä, kasvitieteellinen puutarha on ehdottomasti meidän käyntikohteiden listalla. Olen käynyt vasta muutamassa puutarhassa, mutta ne vakuuttivat minut niin, että näistäkin tuli uusi keräilykohde. Reissun viimeisenä iltana alettiin jo miettimään, että onko meillä puutarhalle enää aikaa. Lähtöpäiväksi oli nimittäin luvattu aikamoista sadetta ja suunniteltiin lähinnä uima-altaalle menoa tai kauppakeskus-shoppailua. Äiti kuitenkin piti päänsä ja meidän suunnitelma onnistuikin hyvin. Hotellilta saatiin lainaksi sateenvarjot, joita ilman ei oltaisi kyllä pärjätty. Taksi napattiin ihan ovelta ja se maksoi puutarhoille kolmelta kyytiläiseltä kolme euroa. Ihan naurettavan halpaa. Kengät jo melkein litisi kun astuttiin taksista ulos ja käytiin ostamassa lippu alueelle. Ei ollut lippuluukulla tungosta. Puutarhoilla ei muutenkaan vaikuttanut olevan yhtään ketään.20150720_123520DSC02193DSC02186

Tiedettiin heti, että oli hyvä idea tulla! Ei se sade estänyt yhtään mitään, kun oli varjon kanssa liikenteessä. Polut olivat täynnä etanoita ja kotiloita, kun sade oli houkutellut niljakkaat elukat ulos koloistaan.

Olin alakouluikäisenä suomalaisten kukkien tietäjä ja tunnistin yli sata erilaista kukkaa, mutta nämä luonnonkukat olivat minulle pääosin aivan tuntemattomia ja eksoottisia. Vai ovatko nämä kovin skandinaavista tai baltialaista alkuperää laisinkaan? Tuskimpa? Ulkonäöstä päättelen kotikontujen olevan jossain etelämpänä ehkä. Yhtä kaikki, niin kauniita värejä ja muotoja nähtiin, että olisin voinut haluta puolet niistä omalle parvekkeelle!DSC02218DSC02214DSC02220

Mie aina hullaannun noissa puutarhoissa. Rakastan kukkia! Ehkä se ei aina ulospäin näy, mutta mielessäni suunnittelen jo kävelykierroksella pienoispuutarhan perustamista kotiparvekkeelle ja sinne kukkasipulien tilaamista jostain ulkomaisista nettikaupoista. Haluaisin myös oman kirsikkapuun, omenapuun ja luumupuun. Turhat haihattelut jäävät yleensä taka-alalle puutarhassa lähtiessä. Lisäksi viimeistään lompakkoon kurkistaessa voi palauttaa mieleen sen tosiasian, että asutaan edelleenkin Lapissa. Rovaniemellä omppupuut kun ei pahemmin kasva. Ei varsinkaan millään parvekkeella, vaikka se olisi minun mielestä kuinka ihana ajatus tahansa. 😀 DSC02196DSC02191

Onneksi näitä puutarhoja on kaikissa suurimmissa yliopistokaupungeissa. Vaikka en omaa puutarhaa koskaan saisikaan, on ihana tietää, että nämä paikat ovat avoimia kaikelle kansalle nautittavaksi!

Onneksi näitä puutarhoja on kaikissa suurimmissa yliopistokaupungeissa. Vaikka en omaa puutarhaa koskaan saisikaan, on ihana tietää, että nämä paikat ovat avoimia kaikelle kansalle nautittavaksi!

20150720_112315

Sateisen päivän pelasti myös katettu puutarha. Sisätiloissa pystyi nauttimaan trooppisemmista kasveista ilman kastumisen vaaraa.

Sateisen päivän pelasti myös katettu puutarha. Sisätiloissa pystyi nauttimaan trooppisemmista kasveista ilman kastumisen vaaraa.

DSC02202DSC02211

Puutarhassa sijaitsi myös varsin mielenkiintoinen kohde tutkimusmatkalle. Trooppisen ilmanalan omaava pikkuruinen perhostarha, jossa piipahdimme myös pikaisesti. Perhosia hoidettiin hyvin ja tarhaan ei päässyt kovin moni kerrallaan. Kuvien ottaminen oli hankalaa, sillä perhoset eivät tietenkään halunneet pysyä pitkiä aikoja paikallaan! DSC0217720150720_115713DSC0224420150720_11265620150720_115701

Myös siivekkäät nauttivat hedelmälautasia lounaakseen!20150720_12032720150720_120200

Voin vain kuvitella miten upea kohde tämäkin puutarha on ihan aurinkoisella säällä. Kaatosateessakin se teki minuun suuren vaikutuksen. Reissuilla on pakko käydä aina rentoutumassa puistoissa ja puutarhoissa. Aikaisemmat kohteeni ovat vain olleet varsin arktisia. Tromssan yliopiston arktinen puutarha ja Akureyrin kasvitieteellinen lumosivat minut aikaisemmilla retkillä. Tajusin myös, etten ole nähnyt edes Helsingin puutarhaa! Onko se käymisen arvoinen? Saa suositella myös muita kauniita yleisölle avoimia kukka- ja kasvitarhoja 🙂

Seuraa blogia facebookissa, bloglovinissa ja instagramissa!

You Might Also Like

10 Comments

 • Reply Katja torstai, 26 toukokuun, 2016 at 09:04

  Nooo mitens olis Oulun yliopiston kasvitieteellinen puutarha? 😀 Itsehän ajan kyseisen puiston läpi joka päivä mennessäni yliopistolle tai kohti keskustaa ja rakastan niin sitä reittiä. Se itse kukka-alue sun muu on ainaki parina viimevuonna ollut valitettavan huonolla hoidolla, mutta ilmaista aluettahan se onkin. Kasvihuoneista joutuu täällä jonkun euron maksamaan.

  Musta tuntuu että tuolla idässä ne osaa nämä puutarhat, sillä oma lempparini on tosiaan löytynyt Puolan Wroclawista ja siellä oli vielä erikseen valtava kasvitieteellinen, että japanilainen puutarha eri paikassa.

  • Reply Maarit Johanna torstai, 26 toukokuun, 2016 at 10:02

   ONKO SIELLÄKIN? No tietenkin, en edes ajatellut! Jotenkin on aina tuntunut, ettei pohjosessa välttämättä ole mitään, vaikka Norjassa ja Ruotsissakin on. Voi vide, mun on pakko tulla sekin tsekkailemaan joku oikein nätti ja kesäinen päivä 🙂
   En yhtään ihmettele miksi rakastat sitä reittiä. Mieki kuljin Akureyrissa kaupunkiin monesti puiston läpi vaikka se teki pienen mutkan matkaan. Kivempi se oli sitä kautta mennä kuin pelkkää asvalttitietä 🙂
   Japanilaiset puutarhat on kyllä myös ihania! Osakassa ja Nagoyassa tutustuttiin molempien kaupunkien linnojen ympärillä oleviin puutarhoihin ja vietettiin niissä kuljeksien tuntikausia, vaikka ei ollut edes täydellisin kukkasesonki vielä alkanut. Ja sie onnellinen oot sinneki kohta lähössä 🙂

 • Reply Saana | Live now – dream later torstai, 26 toukokuun, 2016 at 10:16

  Onpa kauniita kuvia, ja sadepisarat terälehdillä vain tekevät niistä entistä kauniimpia! 🙂 Haluaisin käydä Riiassa joskus kesäaikaan. Olen kerran käynyt jouluristeilyllä Turusta Riikaan ja takaisin. Riiassa oli 6 tuntia aikaa, mikä ei ollut kovinkaan paljoa. Joulutori jäi kyllä mieleen hyvin, vaikka tästä onkin aikaa monta vuotta. En ole vaan saanut kesäreissua aikaiseksi…vielä.

  • Reply Maarit Johanna torstai, 26 toukokuun, 2016 at 10:24

   Kiitos! Minustakin sade tuo oman silauksensa 🙂
   Talvella Keski-Euroopan kaupungit ovat kyllä niin erilaisia. Viime vuonna näin ensikertaa Tallinnan joulun aikaan. Tänä vuonna taas tuli ensimmäinen kerta koettua Berliinissä kesällä, kun edellinen kerta oli talvella. Ihan erilaiset vibat! Kuusi tuntia on tosiaan aika vähän melkein missä tahansa kohteessa. Varsinkin jos kyseessä on isokin kaupunki, jota haluaisi tutkia kunnolla.

 • Reply Veera perjantai, 27 toukokuun, 2016 at 09:49

  Nyt ehkä harmittaa, että paikka jäi väliin viime reissulla! Oli kyllä suunniteltu käyntiä, mutta ei vaan jaksettu sitten lähteä sinne asti. Tykkään itsekin kasvitieteellisistä puutarhoista, vaikken ole monissa käynytkään itse (netistä niitä on tullut tutkittua sitäkin enemmän).

  En ole ihan varma, että tarkoititko paikan kasveja yleisesti vai juuri kuvissa näkyviä, mutta ei noi kasva Pohjoismaissa tai Baltiassa luonnonkukkina. Usein kasvitieteellisissä puutarhoissa on myös sellaisia kukkia, jotka eivät kyseisillä aluella kasva muuta kuin puutarhoissa istutettuna. Osa kuvaamistasi on suomalaisittain tavallisia kesäkukkia ja osa on monivuotisia puutarhakasveja, joista monet pärjää siellä suht pohjoisessakin.

  Oon itse puutarha-alalla töissä ja kouluakin käynyt, niin tällaiset blogijutut on aina kiinnostavia ja kai tässä pitää samalla antaa muutama suosituskin sitten. Suomessa suosikkejani on Haagan alppiruusupuisto Helsingissä, Lanu-puisto Lahdessa (puita ja patsaita, ei kukkia), Aulanko Hämeenlinnassa (metsää ja lampia, ei varsinainen kukkapuisto tämäkään).

  Vilnassa tykkäsin Bernardine Gardenista, joka on 1800-luvun tyylinen puisto. Tallinnassa ja Tukholmassa on myös kaikkea kivaa! Olen just tekemässä molemmista postausta, mutta Tallinnassa esim. Kadriorgin puisto on suosituksen arvoinen ja Tukholmassa Djurgårdenilla on useita vaihtoehtoja.

  Helsingin kasvitieteellinen on kyllä myös kiva. Siellä on iso ulkoalue, josta osa on nyt remontissa ja tuollainen trooppinen kasvihuone. Kotkassa on paljon kaikkia hienoja puistoja, jotka on myös saaneet palkintoja. En ole itse käynyt vielä katsomassa niitä, mutta se on tän kesän projekti ja Mikkelissäkin olis tarkoitus puutarhamatkailla tänä vuonna.

  Ai niin, meillä töissä muuten kävi asiakas tällä viikolla, joka väitti, että niillä pärjää kirsikka- ja omenapuut hyvin kutosvyöhykkeellä (=Suomussalmi-Kemi-Rovaniemi-linjalla suunnilleen) hyvin, vaikka niistä suurin osa ei meinaa pärjätä oikeasti edes nelosvyöhykkeellä (Kuopio-Jyväskylä-Kokkola). Olin sitten ihan ihmeissäni, enkä osannut suositella sille yhtään mitään hedelmäpuuta…

  Nyt mä taas vähän innostuin aiheesta. Pitäiskin postailla blogiin vähän useammin puutarhajutuista.

  • Reply Maarit Johanna perjantai, 27 toukokuun, 2016 at 14:16

   Hei kiitos kauheasti näistä vinkeistä ja kommentista! Pistän kaikki ihanat puutarhavinkit korvan taakse 🙂 Varsinkin tuo alppiruusupuisto kuulostaa aivan ihanalta. Toivottavasti päästään sinne juhannuksena. Kotkassa Sapokan puistossa onkin tullut jonkun verran pyörittyä, mutta senkin alueen puistoihin pitäs tutustua vielä vähän paremmin.
   Kuulostaapa lupaavalta jos kirsikankukat vois menestyä meillä! En ehkä voi olla ostamatta pientä taimea kokeiluun. Se olis vaan niin täydellistä, jos olis oma kirsikkapuu <3

 • Reply sarsa / Pohjoistuuli puhaltaa perjantai, 27 toukokuun, 2016 at 12:44

  Olen menossa Riikaan juhannuksen aikoihin, joten tämä paikka listalle. En ole vielä selvittänyt kauheasti mitä siellä olisi nähtävää, joten nyt on ainakin yksi paikka tiedossa. Ja Jurmalassa pitää käydä.

  • Reply Maarit Johanna perjantai, 27 toukokuun, 2016 at 14:16

   Suosittelen ehdottomasti 🙂 Meilläkään ei ollut oikein mitään ennakkosuunnitelmia Riikaan tämän ja Jurmalan lisäksi. Keskustassa vanhassa kaupungissa pyöriminen on kyllä myös aivan ihana kokemus. Tosi sympaattinen kaupunki!

 • Reply Jonna / Lempipaikkojani maanantai, 30 toukokuun, 2016 at 10:29

  Todellakin kaunis myös sateella! Monesti itse asiassa tuntuu, että sateen jälkeen puutarhat ja kukat ne vasta kauniita ovatkin, jotenkin pääsevät oikein loistoonsa. Yksi suosikkipaikkojani Suomessa on Tampereen Arboretum Hatanpäällä. Siellä on upea ruusutarha ja todella kauniita alppiruusuja. Aivan ihana paikka!

  • Reply Maarit Johanna tiistai, 31 toukokuun, 2016 at 21:08

   Kiitos vinkistä! Pistän ehottomasti korvan taa 🙂 Me yritettiin käydä Arboretum Apukassa täällä lähellä Napapiiriä, mutta se olikin auki vain muutamana päivänä viikossa ihan hassuina aikoina. Höh. Toivottavasti juhannusreissulla etelässä meitä onnistaa puutarharetkien suhteen ^^

  Leave a Reply