Suomen suurin matkablogiyhteisö
Yleinen

Laskuja ja latuja Riksgränsenillä

maanantai, 4 huhtikuun, 2016

Voin nyt ihan virallisesti sanoa käyneeni Ruotsin reissulla myös Norjassa! Lähdettiin retkelle Riksgränseniin ja meidän reitin alkupää oli Norjan puolella ihan ensimmäisellä parkkipaikalla heti sata metriä tulliaseman jälkeen. Jätettiin siis auto Norjaan ja sivakoitiin samantien takaisin Ruotsin puolelle. Hassua kyllä, ensimmäiset puoli kilsaa tuuli naamalle ihan tajuttomasti, mutta heti kun oletettavasti päästiin taas Ruotsiin alkoi aurinko lämmittämään selkää ja helpottamaan seikkailijoiden matkaa eteenpäin. Tuumana oli löytää laavu ja murkinoida siellä.

Tämän lähempänä rajaa ei varmaan pystyisi edes olemaan!

Tämän lähempänä rajaa ei varmaan pystyisi edes olemaan!

Riksgränsen (1)Riksgränsen (11)Riksgränsen (72)

Aloitettiin reitti ihan merkityltä perinteiseltä hiihtoladulta, mutta se menikin jonnekin mitä kartta ei osannut näyttää. Poikkesimme siis melkein heti omille teillemme kelkkareitille ja muiden puuterilumessa hiihtäjien perään. Olen itse aika hyvä kartanlukija ja oikein oivallinen GPS-käyttäjä, mutta tällä reissulla oltiin molemmat kyllä ihan hukassa sekän kartan, että gepsin kanssa. Jotenkin ympärillä olevat huiput, pienet ja isot, alkoivat pyörimään silmissä ja näyttämään liian samankaltaisilta. Vesi oli jäässä ja vesialueiden erottaminen maasta oli vaikeaa. Huh. Onneksi olimme jo päättäneet, että tämän päivän retki on kevyttä kauraa edellisen päivän hiihtovaellukseen verrattuna. Riksulla maasto oli erilaista kuin Björklidenissä. Oltiin selvästi korkealla ylängöllä ja ympärillä oli paljon kumpuilevaa maastoa, eikä pelkkiä korkeita huippuja. Liikkuminen oli hauskaa ja ainakin Markku sai ilon irti suksista ja hauskoista lyhyistä rinteistä. Opettelin itsekin telemark-käännöksiä tarpeeksi loivissa rinteissä ja sain jo jonkin verran oppimisen intoa muutamassa mäessä.Riksgränsen (19)Riksgränsen (65)Riksgränsen (71)Riksgränsen (9)Riksgränsen (25)

Löydettiin se meidän retken kohde ja eväiden syöntipaikka. Tuli heti kamalan syvä kunnioitus Metsähallitusta kohtaan, sillä ”laavu” oli vain kesäkäyttöön tarkoitettu ihan lumen syvyyksissä oleva pikkuinen katos. Kesällä se saattaisi ollakin ihan hauska, mutta me ei edes nähty sitä kunnolla ensin vaikka oltiin vain kymmenen metrin päässä. Unohdettiin heti haaveet tuulen suojassa juoduista kahvikupposista. Laavu oli täynnä lunta. Onneksi saatiin siitä edes auringonottopaikka ja maistuivat ne eväät siinä loikoillessakin. Täytyi vain olla tarpeeksi nopea, jottei ihan kylmettynyt.Riksgränsen (51)DSC_0473

Takaisin tullessa spottasimme vielä näin upean haloilmiön!

Takaisin tullessa spottasimme vielä näin upean haloilmiön!

Tämä reissu oli ihan ylimääräinen lisä meidän matkaan, sillä vain maanantaille oli luvattu aurinkoista ja tiistaille jo paksuja pilviä. Jos hyvin repaleinen ohut yläpilvi on ruotsalaisten mielestä sitä, niin me oltiin ihan tyytyväisiä!

Riksu on selvästi kelkkailijoiden ja off-pistelaskijoiden paratiisi. Meidän reitillä tuli vastaan niin leveitä kelkkailubaanoja, etten varmaan koskaan ole sellaisia nähnyt. Korkeimmille huipuille oli kiipeämässä kokoajan ainakin muutamia tyyppejä vain laskeakseen ihan koskematonta rinnettä alas. Me huomattiin tämä ihan liian myöhään. Sen sijaan, että kulutimme kauan suunnittelemalla hauskinta mahdollista reittiä kohteeseen x ja takaisin autolle, olisimme vain voineet spotata ensimmäisen hauskan rinteen ja kuluttaa päivän sitä laskiessa ja suksien käyttöä harjoitellessa. Takaisin tullessa olimme kuitenkin jo niin loppuun väsyneitä ja puhki, etten jaksanut ajatellakaan kiipeämistä yhdellekään rinteelle. Edellisen päivän nousut tuntuivat vieläkin reisissä ja pohkeissa. Nämä fiilikset saavat heti mielessä muodon uusista suunnitelmista tänne päin Skandinaviaa.

Ehkä ensi kerralla osaisi jo varata majoitusta ajoissa ja maksaakin kaikki etukäteen. Kelejä ei voi tilata, mutta tähän mennessä Ruotsissa on aina paistanut meille aurinko, vaikka olisi luvattu lumimyrskyä! Gotta love Sweden <3

Pysykääpä muuten tutkalla, nimittäin talviseikkailut ei lopu tähän. Seuraavaksi luvassa paljon juttua Suomen pohjoisimmasta erämaasta Kaldoaivilta Nuorgamin kupeesta. Siellä meitä myös hellivät aika mielettömät kelit!

Seuraa blogia facebookissa, bloglovinissa ja instagramissa!

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Sunna keskiviikko, 6 huhtikuun, 2016 at 01:00

    Tänne Itävaltaan päin näyttää siltä, että Lapissa – varsinkin siis Ruotsin Lapissa – aurinko aina vaan paistaa ja retkeilijöille pulla maistaa! Ehkä niitä tuhnupäiviä ei sitten päädy postauksiin lainkaan. Niin mahtavat maisemat teillä taas kerran! On muuten ihanaa oppia jotain uutta liikuntajuttua näin pikkuisen vanhempana, kun se ei ole enää niin helppoa kuin kumista tehtynä pikkutyttönä. Eli siis luistoa karvapohjasukseen jatkossakin 😉 Mie meinasin seuraavaksi kokeilla vuorikiipeilyä. Hui.

    • Reply Maarit Johanna torstai, 14 huhtikuun, 2016 at 20:22

      Voi kyllä voi kyllä! Vaikka ei aina oliskaan aurinkoa, niin pullaa pitää vähintään olla 😀

    Leave a Reply