Suomen suurin matkablogiyhteisö
Yleinen

Lomalla valkoisilla tuntureilla

torstai, 24 maaliskuun, 2016

Vuorihulluus nosti taas päätään, kun oltiin vietetty Björklidenissä kaksi yötä ja kaksi kokonaista päivää. Takana muutama luminen seikkailu suksilla ja niin paljon silmäkarkkia, että meinasi vaarojen keskellä asuvan pää mennä ihan pyörryksiin. Mulla käsi eksyi taskulle ja puhelimelle ottamaan kuvia kokoajan joka puolelta, kun en halunnyt tuhlata maisemia unohdettavaksi. Ihan niinkuin niitä mitenkään edes voisi unohtaa! Björklidenissä maisemaa hallitsee Lapportenin, eli Lapin portin U-laakso, joka näkyy melkein jokaisen talon ja majoituspaikan ikkunasta. Torneträsk-järvikin tekee kontrastia muuten niin korkeahuippuisiin näköaloihin. Yhdessä vain hymyiltiin. Yhden hirveän rankan päiväretken päätteksi (josta myöhemmin lisää) tuumittiin vain, että kyllä näiden maisemien takia lähtis koska tahansa uudelleen. Riksgränsen (18)Björkliden to Låktatjåkko (34)Björkliden to Låktatjåkko (48)Björkliden to Låktatjåkko (148)Oltiin ennen reissua tutkittu säätiedotusta Björkliden-Riksgränsenin alueelle ja kokoajan oli luvattu pilvistä ja lumisadetta koko reissun ajalle. Ajopäivämme sunnuntai kohti pohjoista oli kuitenkin niin kaunis, että aloimme epäilemään josko huono sää olisikin peruttu. Kuin ihmeen kaupalla maanantaiksi oli luvattu aurinkoa koko päiväksi ja paksut pilvet tulisivat vasta tiistaina. Heräsimme kuitenkin tiistaiaamunakin pilvettömään säähän ja näkyvyys Torneträskin yli vuorille oli aivan uskomaton. Mikä tuuri! Molemmat päiväretket onnistuivat jopa yli odotusten ja saimme taas aihetta ajatella, miten Ruotsissa on ruoho vihreämpää ja kelitkin aina meille kohdallaan. 😀 Useampaan kertaan toisteltiin, ettei jaksettais missään nimessä tällaista matkaa ilman niitä maisemia ja täydellisiä kelejä. Parasta oli vielä se, että saatiin nauttia niistä ihan kahdestaan. Keskiviikkoaamuna auton keula osoitti viimein kohti Kolaria ja Sodankylää, joten tietenkin taivas meni pilveen juuri oikeaan aikaan. Olipa osattu jouluna arvata oikea ajankohta reissulla Ruotsiin!

Hiihtoretket seikkailusuksilla sai kipinän lasketteluinnostukseen uudelleen. En ole itse lasketellut varmaan neljään tai viiteen vuoteen, eikä Markkukaan yli kymmeneen. Laskeminen telemark-tyylillä on kuitenkin sen verran hauskaa, että ihan tavallista laskua olisi hauska kokeilla taas. Itse arastelen vielä laskea telemarkkia, mutta ehkä senkin oppisi kun kävisi vähän rinteessä harjoittelemassa ensin. Opiskeluaikana laskeminen jäi ihan sen kalleuden takia pois harrastuksista, mutta, jos tulevana talvena pääsemme uudelleen Ruotsiin, haluan ehdottomasti päästä testaamaan myös paljon kehuttuja rinteitä. Riksgränsenillä voi kuulemma lasketella vielä juhannuksena!

Björkliden to Låktatjåkko (149)Björkliden to Låktatjåkko (16)Retken ajankohtaan osui vielä melkein täysi kuu, ja siitä piti ottaa toki kuvattaessa kaikki ilo irti!

Björkliden to Låktatjåkko (184)Björkliden to Låktatjåkko (207)Björkliden to Låktatjåkko (220)Björkliden to Låktatjåkko (241)Björkliden to Låktatjåkko (196)Uutta reissua Björklideniin jo suunnitellaan. Siitä ei saanut tällä retkellä vielä tarpeekseen. Ensi kesänä ainakin tullaan taas vaikka mikä olisi!

Seuraa blogia facebookissa, bloglovinissa ja instagramissa!

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply sonjanette | FIFTYFIFTY torstai, 24 maaliskuun, 2016 at 22:33

  Tästä tuli ihan mieleen lapsuuden ja nuoruuden jokakeväiset murtsikkamatkat Lappiin perheen kanssa. Me oltiin kylläkin aina vain Suomen puolella, tutuksi tulivat Pallakset ja Montellin maja. Erityisesti sitä muistelen lämmöllä. 🙂 Kumpi sun mielestä on parempi hiihtokohde, Suomen vai Ruotsin Lappi?

  • Reply Maarit Johanna perjantai, 25 maaliskuun, 2016 at 10:31

   Pallas on kyllä ihana ja meidän mielestä lemppari Suomen puolella. Siellä on eniten sellaista fiilistä kun olisi jo Ruotsin puolen korkeammilla tuntureilla 🙂 En oikeastaan osaa sanoa vastausta kysymykseesi kunnolla! Me tykätään hirveästi just murtsikkahiihdosta, ja Suomen puolella latuja ja latuverkostoja on paljon. Ruotsissa tuolla missä oltiin oli paljon reittejä, mutta ei varsin vedettyjä latuja. Niitä oli helppo mennä noilla seikkailusuksilla, mutta murtsikkahiihto olis olla monessa paikassa ihan sula mahdottomuus 😀 Lasketteluun Ruotsi on ihan ehdottomasti parempi kohde, mutta sitä me ei vielä olla harrastettu sitä vertaa, että voitais arvostella kohteita 🙂 Pallakselle ja Pohjois-Ruotsiin tullaan kuitenkin varmasti menemään uudelleen, sekä kesällä, että talvella ^^

 • Reply Anssi torstai, 24 maaliskuun, 2016 at 22:48

  Oho, onkohan ne saanut ne sadat pakolaiset pois Björklidenistä ja Riksgränsenistä sesongin ajaksi… Niitähän sinne kuskattiin syksyllä ja ajattelin, että noissa paikoissa ammutaan nyt itseä jalkaan. Ilmeisesti turismiakin vielä kuitenkin on ja hyvä niin, onhan nuo maisemat vaan paljon parempia kuin Suomen puolella! 😀 Ja onnistuu laskettelu tosiaan juhannuksenakin, olen nähnyt! 😀

  • Reply Maarit Johanna perjantai, 25 maaliskuun, 2016 at 10:33

   Ai oliko tuolla pakolaisiakin? Kiirunassa ja Pajalassa oli paljon ulkomaalaisia, mutta tuolla en huomannut kyllä ketään. Ei me tosiaan paljon porukkaa nähty edes koko reissulla, koska reiteillä ei tullut porukkaa vastaan ja majapaikassakin oli lähinnä muita pohjoismaalaisia.
   Siis mun on ihan pakko päästä näkemään joskus tuo juhannushiihto! Täällä ainakin loppuu hiihtokausi joskus huhtikuussa ihan viimeistään niin olishan kokemus 😀

 • Reply Sandra perjantai, 25 maaliskuun, 2016 at 10:56

  Olipa ihania kuvia! Tuli heti hirveä hinku hiihtämään, kun en ole aikoihin sitä harrastanut. Seurailin kanssa snäppiäs ja siellä oli kanssa kivaa tarinaa.

  • Reply Maarit Johanna lauantai, 26 maaliskuun, 2016 at 11:29

   Kiitos 🙂 Hiihtäminen on yks meidänkin lemppariharrastuksista! Surkiaa vain, kun nyt päästiin kotiin ja kelit meni taas plussalle. Kuka nyt haluais vesisateessa hiihtää. 😀 Snäppiä on hauska tehä ihan itsensäkin takia. On niin helppo ladata omat snäpit talteen vähän niinkuin kotivideoksi!

  Leave a Reply