Suomen suurin matkablogiyhteisö
Yleinen

Roadtrippin’ to the mountains! – Kiirunasta Björklideniin

sunnuntai, 20 maaliskuun, 2016

Terkkuja Pohjois-Ruotsista! Löysimme Markun kanssa Björklidenin ihan vahingossa kesällä 2013, kun olin kesätöissä Kiirunassa. Teimme viikonloppuretken Lofooteille ja matkalla Norjaan etsimme väliltä pysähtymispaikkaa. Björklidenistä löytyi melko mieletön Hotel Fjället rinteeltä, ja siellä meille kelpasi teet ja kahvit aika uskomattoman hienoissa maisemissa. Ajatus Björkkiksestä talvilomalla on kytenyt siitä asti, ja nyt vihdoin kävi yksiin sekä aikataulut, että rahatilanne. Tosin jälkimmäinen on aika tiukassa, mutta tällä kertaa ei majoitutakaan hotellissa vaan hauskassa majatalossa kerrossängyllisessä huoneessa. Ompahan kuitenkin sentään oma rauha. Taitaa olla ihan ensimmäinen kerta, kun ollaan hankittu kaikki ruokakin etukäteen Suomesta ja ollaan ihan virallisesti pihistelyreissulla. Näissä maisemissa voin sanoa, ettei haittaa tippaakaan!

Ajoimme ensin Rovaniemeltä Pellon, Pajalan, Vittangin ja Svappavaaran kautta Kiirunaan. Olisin halunnut ehdottomasti pysähtyä Altajärven rannalla katsomassa millaisessa kunnossa ovat mökit, joissa malminetsintäkesänä asuttiin. Jatkoimme kuitenkin suoraan Kiirunaan. Siinä on city, joka on ehdottomasti yksi minun lemppareista! Se on värikäs, rauhallinen, ihana, kodikas, niin ruotsalainen ja erikoinen.

Kaupungintalon kellotorni saa kohta uuden sijoituspaikan!

Kaupungintalon kellotorni saa kohta uuden sijoituspaikan!

Kaupungista löytyy myös avaruudessa käynyttä tavaraa! Kiiruna on kunnostautunut kaivosten lisäksi myös avaruusteollisuudessa ja -tekniikassa. Esrangessa ihan lähistöllä on rakettilaukaisualusta ja avaruustutkimuskeskus.

Kaupungista löytyy myös avaruudessa käynyttä tavaraa! Kiiruna on kunnostautunut kaivosten lisäksi myös avaruusteollisuudessa ja -tekniikassa. Esrangessa ihan lähistöllä on rakettilaukaisualusta ja avaruustutkimuskeskus.

DSC07507DSC07510

Yksi syy miksi halusin Kiirunaan muistoja verestämään on se, ettei pian ole mahdollisuutta siihen enää nykyisellään. Kiirunan kaupunki siirretään turvallisempaan paikkaan LKAB:n rautakaivoksen tieltä. Maanalainen kaivos nimittäin kaivautuu tulevaisuudessa syvälle kaupungin alle ja tästä johtuen nykyisellä paikalla olevassa Kiirunassa tulee olemaan romahdusvaara. Uutta Kiirunaa jo täyttähäkää suunnitellaan ja rakennetaan seitsemän kilometrin päähän Luossajärven rantaan, jotta se pysyy kaivossuunnitelmien perässä. Jos ihmettelette miksi ihmeessä kaupunkia siirretään ja kaivos ylipäätään voidaan rakentaa kaupungin alle, voi syytä katsoa Kiirunan historiasta. Jos ei olisi kaivosta, ei olisi koko kaupunkia. Kiiruna on perustettu rautamalmiesiintymän viereen kaivoskaupungiksi ja sata vuotta sitten alkuvaiheessa ei kukaan voinut ennustaa kuinka laajasta malmiosta on kyse. Onkin siis luonnollista, että kaupunki elää kaivoksen elämänkaaren mukana, koska se elää melkein suoraan siitä. LKAB:n kaivos on näkyvä osa kaupunkimaisemaa ja rinteiltä näkee helposti porrastetuille Luossa- ja Kiirunavaaroille. Turisteille on mahdollisuus tutustua kaivokseen ja käydä kaivosvierailulla. Retkiä järjestetään kesäaikaan jokapäivä ja talvellakin muutaman kerran viikossa. Kävin itse kierroksella silloin muutama vuosi sitten ja oli yksi mielenkiintoisimpia turistielämyksiä, mitä olen kokenut! DSC07570

Kaivosmaisemaa ihan keskustan naapurissa.

Kaivosmaisemaa ihan keskustan naapurissa Gruvstadsparkeniin päin. Kaupungin ja kaivoksen välissä sijaitsee ”Kaivospuisto”, jotta kenenkään ei tarvitse asua ihan kaivoksen naapurissa.

Kaupungin muistomerkit kertovat myös kaivoksesta.

Kaupungin muistomerkit kertovat myös kaivoksesta.

Saa nähdä siirretäänkö Kiirunan kirkkoa uuteen paikkaan. Upea punainen kirkko on äänestetty yhdeksi Ruotsin kauneimmaksi rakennukseksi.

Saa nähdä siirretäänkö Kiirunan kirkkoa uuteen paikkaan. Upea punainen kirkko on äänestetty yhdeksi Ruotsin kauneimmaksi rakennukseksi.

20160320_154252DSC07520DSC07543DSC07548

Aurinkoinen keli teki paljon ja paluu Kiirunaan tuntui ihanalta. Ihmettelin suuresti miksei kaupungilla ollut porukkaa niin kauniina päivänä. Vasta autoon istuessa muistimme, että oli palmusunnuntai. Ei siis ihme, kun kaupat olivat kiinni ja saatiin melkein olla koko kaupungissa keskenämme. Onneksi kaupunki on melko äkkiä nähty. Saatiin Markun kanssa melkein argumentointia aikaiseksi aiheesta kumpi kaupunki on kauniimpi, Rovaniemi vai Kiiruna. Lopulta myönnyin, että Rovaniemen sijaintia joen varressa ei kaivoksen maisemat voita. Mie kyllä tykkään katsella kaivokselle, vaikka melkein kaikki toiminta tapahtuukin maan alla. Jo reilun parin tunnin pysähdyksen jälkeen jatkoimme matkaa kohti päämääräämme Björklideniä. Viimeiset reilu sata kilsaa saimme huokailla maisemille. Ihan järjetöntä olla taas täällä vuorilla!

To the mountains!

To the mountains!

20160320_16532020160320_16464120160320_17000420160320_17013120160320_16592820160320_173518

Nyt ollaan onneksi jo perillä ja valmiina seikkailuun Abiskon kansallispuistossa. Maisemat Lapportenille on täydelliset ja kelejäkin luvattu. Tätä reissua en odottanut kovin innolla, mutta hyvä siitä tuli jo heti alkuunsa. 🙂

Näistä maisemista siis terveisiä!

Näistä maisemista siis terveisiä!

Seuraa blogia facebookissa, bloglovinissa ja instagramissa!

You Might Also Like

8 Comments

 • Reply Kea | Deep Red Blues maanantai, 21 maaliskuun, 2016 at 00:08

  Terkkuja Abiskoon, se on myös mun suosikkipaikkoja! Ja ah, tuo Lapportenin näkymä ei ikinä petä… 🙂

  • Reply Maarit Johanna maanantai, 21 maaliskuun, 2016 at 21:42

   Tästä alkaa kyllä tulla meidänkin suosikki! Suunnitellaan jo pidempää kesäreissua tänne takaisin. Tuntuu vähän siltä, ettei tämä hehku hälvene kotiin palatessa 🙂

 • Reply Noora maanantai, 21 maaliskuun, 2016 at 10:28

  Ää mä en kestä noita vuoria! Oikeasti harkitsen kohta muuttoa Suomesta pois, koska en vaan pääse siitä yli, ettei täällä niitä ole 😀

  • Reply Maarit Johanna maanantai, 21 maaliskuun, 2016 at 21:43

   Sulla on kyllä melkoisen hyvä syy lähteä Suomesta siinä tapauksessa 😀 Saanko silti ehdottaa Norjaa? :p

 • Reply Katja maanantai, 21 maaliskuun, 2016 at 16:26

  hyvää lomaa ja kaikki irti maisemista!

  • Reply Maarit Johanna maanantai, 21 maaliskuun, 2016 at 21:43

   Kiitos! Ihan satavarmasti 🙂 <3

 • Reply Vintagella keskiviikko, 23 maaliskuun, 2016 at 09:39

  Aina sitä oppii kaikkea uutta kun blogeja lukee, mulla on mennyt koko Kiirunan siirto kokonaan ohi! Lueskelin aiheesta lisää ja onhan se aikamoinen projekti. Ja rankkaa niille asukkaille, vaikka monet varmasti sen ymmärtävätkin. Jännää, että tuollainen ylipäätään on mahdollista toteuttaa. Saa nähdä miten Sakatin kaivos Suomessa saadaan toteutettua, se löydös kun lepää Natura-alueen alla.

  • Reply Maarit Johanna keskiviikko, 23 maaliskuun, 2016 at 09:49

   Vaikuttaa kyllä melkoiselta operaatiolta! Jännä nähä sitten noin vuosikymmenen päästä miten kaupunki on muuttunut ja joko uusi kaupungintalo on rakennettu. Sakatti on ikuisuusprojekti meillä Sodankylässä ja koskettaa läheisesti paikallisia. Minun hyvä ystävä asuu Kersilössä siinä ihan vieressä eikä tosiaan ole onnellinen asiasta. Itse taas olen ollut töissä malminetsintäbisneksessä siinä Kevitsan kaivoksen lähistöllä ja myös Kiirunassakin. Saa nähä. 😀

  Leave a Reply