Suomen suurin matkablogiyhteisö
Yleinen

Helmiä viime kesän roadtripiltä Ruotsista

tiistai, 16 helmikuun, 2016

Viime elokuu oli ehkä matkailullisesti kaikista hienointa aikaa koko kesänä. Tuntuu, että haluttais puhua NORJAN roadtripistä, vaikka puolet matkasta oltiin kuitenkin Ruotsin puolella. Länsinaapurista ei ole kiinnostellut kirjoittaa läheskään niin pian juttuja, kuin unelmien toteuttamisesta Norjan kansallispuistoissa ja niistä upeista retkistä aurinkoisessa säässä. Ei se tokikaan tarkoita, että meillä olis ollut kivaa vain Norjassa. Vitsit, kyllä Ruotsikin pisti parastaan. Sellaiset kohteet, joista ei ollut oikeastaan koskaan kuullut osasivat yllättää ihan vain siksikin, ettei niistä tiennyt mitään etukäteen. Paikkakunnat ja kaupungit olivat vain nimiä kartalla. Onneksi muutamat jäivät mieleen!

Luulajan Gammelstad ja Alatornion kirkko – Kaksi unesco kohdetta

En tiedä voiko Alatornion kirkkoa laskea vielä Ruotsin puolelle, mutta niin rajalla se on, että menköön! Meidän ihan ensimmäinen kohde oli käydä kirkon tornissa katsomassa Struven ketjun piste. Kyseinen kolmiomittausketju on nimetty Unescon maailmanperintökohteeksi, ja tietyt pisteet kuuluvat sen osana maailmanperintöluetteloon. Yksi pisteistä sijaitsee Alatornion kirkon tornissa, mutta kirkkopa oli kiinni. Selfiet kirkon pihalla siis ajoivat asian, joten ehkä seuraavalla Ikean reissulla Haaparantaan tullaan katsomaan olisko meillä parempi onni matkassa.Alatornionkirkko1 (2)Alatornionkirkko (9)

Heti seuraava Unesco-kohde löytyi Luulajasta. Ensimmäinen yö Ruotsin puolella kului mukavasti hotellissa, ja koko reissun pisin ajopäivä oli edessä. Aamulla oli kuitenkin tehtävä visiitti ihan Luulajan kyljessä sijaitsevaan Gammelstadin kirkkokylään. Oltiin molemmat tosi myytyjä. Kukkia ja vehreyttä joka puolella. Punaiset puutalorivistöt oli todella idyllisiä. Sen verran aikaisin oltiin liikkeellä, että saatiin olla ihan rauhassa koko kylässä. Voisin kuvitella tuonne porukkaa parisataa vuotta sitten muodissa olleissa vaatteissa kävelemään tuohikorit käsissään! Voisi ihan hyvin kadota historian havinaan. Suosittelen lämpimästi! Gammelstad oli kaunis.Gammelstad_Luulaja (1)Gammelstad_luulaja_MJT (11)Gammelstad_luulaja_MJT (18)Gammelstad_luulaja (15)Gammelstad_luulaja_MJT (19)Gammelstad_luulaja (23)Gammelstad_luulaja_MJT (35)Gammelstad_luulaja_MJT (24)

Östersund – Åren kaunis naapuri

Se pitkä ajopäivä Luulajasta etelään päättyi Östersundiin, kaupunkiin, josta ei ollut minkäänlaisia ennakko-oletuksia tai fiiliksiä. Hyvien yöunien jälkeen päätettiin kuitenkin lähteä tutkimaan millainen paikkakunta sijaitsee ihan Åren vieressä. Östersundissa on jo nähtävissä kumpuilevaa maastoa, josta voi päätellä olevansa menossa kohti Norjaa ja korkeampia huippuja. Kaupunki sijaitsee Storsjön rannalla, ja olin kyllä aika kade niiden venesatamasta. Tuli mieleen melkein Zurich. Kaupunki oli rakennettu kauniisti ja siitä huokui samanlaista tyylikkyyttä ja siisteyttä kuin vaikka Kiirunasta aika paljon pohjoisempaa. Olin tosi yllättynyt miksen tiennyt tästä enempää! Miksei Åren yhteydessä mainosteta kivaa kaupunkilomaa Östersundissa?DSC02341DSC02336DSC02332DSC02318DSC02323

Karlstadin järvimaisemat ja Cafe Augustin vohvelit

Mun on pakko laittaa tämäkin tänne, vaikka pysähdyttiin Karlstadissa vain puolitoista tuntia. Meillä oli meneillään järkyttävän pitkä ajopäivä Oslosta Södertäljeen ja Jimnyn ilmastointi huusi täysillä. Oli kuuma kuuma kuuma ja meillä kauhia nälkä. Otin Tripadvisorin sovelluksen käyttöön etsin edessä olevan kaupungin kahviloita ja ravintoloita. Karlstad sijaitsi kartan mukaan Vänern-järven rannalla, joten halusin ehdottomasti jonkun kohteen vesinäköaloilla. Cafe August oli saanut hyvät arvostelut, ja sen vohveleita kehuttiin mitä erikoisimmin sanakääntein. Laitettiin navigaattoriin uusi suunta ja ajettiin hauskan majakan näköisen kahvilan pihaan.20150815_13121020150815_13181320150815_131831

I-HA-NA! Me molemmat huokailtiin sisätiloille. Tiedettiin jo silloin, että meidän tuleva kämppä tullaan sisustamaan myös puulla, kartoilla ja merenkävijöiden tunnuksilla. Ja kyllä sieltä niitä vohveleitakin sai. Ontuvalla ruotsilla saatiin tilattua ja hetken päästä oltiin onnellisia. Ei siellä ulkona kovin paljon vesinäkymiä ollut, mutta ei se tuolla riemukkaassa ympäristössä paljoa haitannut. Kahvila oli melko täynnä hilpeää porukkaa. Ja miksi ei, tuollaisella säällä!20150815_13284720150815_132833

Kahvilassa nautiskelun jälkeen ajettiin keskustassa ympyrää hetki ja näin jotain niin ökyä, että en voinut varmaan olla enää vihreämpi kateudesta. Kerrostalo, jolla oli oma venelaituri. Ei siinä vielä mitään, mutta laituri oli rakennettu niin, että se oli myös upea auringonottopaikka. Juu-u. Kyllä varmaan porukan kelepas! Karlstadissa olis varmaan leppeää elellä.

Tässä talossa asuvien auringonottajien kanssa olisin mielelläni vaihtanut paikkaa ainakin muutamaksi päiväksi.

Tässä talossa asuvien auringonottajien kanssa olisin mielelläni vaihtanut paikkaa ainakin muutamaksi päiväksi.

Taxinge Slott Nykvarnissa oli herkuttelijan paratiisi

Ennen saapumista Södertäljeen yöksi, piti pysähtyä vielä Nykvarnissa sukulaisissa. Sovittiin treffit Taxingen linnalle, jossa ei oltu koskaan käyty. Karlstadissa syödyt vohvelit oli jo aikaa sitten syöty, joten tätini ilmoitus siitä, että Taxingessa on tarjolla Pohjois-Euroopan suurin kakkubuffet, sai todellakin kuolan valumaan molempien suupielistä. Kovin useasti ei ole tullut vierailtua Ruotsin serkuilla, joten oli tosi hauska nähdä ja varsinkin noin ihanassa ympäristössä! 20150815_16473820150815_18120820150815_18121220150815_182614Me päästiin kans sinne kakkujen keskelle, mutta oli pakko valita lautaselle myös jotain suolaista. Se valikoima oli kuitenkin jotain ihan älytöntä. Mie oon sen verran sokerihiiri, että olisin kyllä ihan keviästi voinut vedellä useammankin kakkupalan, mutta ehkä sitä varten pitää tulla toisen kerran käymään ja jättää iltapäivävohvelit syömättä. Me saatiin kunnon nähtävyyskierros linnan alueella herkuttelujen jälkeen, sillä molemmat serkkuni ovat olleet linnassa töissä. Alueeseen kuuluu kaunis puisto ja puutarha järvimaisemilla. Osuimme myös keskelle häitä ja hääkuvauksia. Kyllä me tullaan tänne uudestaankin! 20150815_17192820150815_17311920150815_182420

Taitaa olla ihan aiheellinen toive se ihan oikea kesäloma. Tällaiset retket, joilla näkee paljon, mutta ei ehdi ottaa kunnolla aikaa oikein mihinkään, on kyllä ihan kivoja, mutta harmittavia. Tälläkin matkalla olisin jokaisessa luetellussa kohteessa halunnut viettää aikaa edes pikkuisen kauemmin. Nyt jokaista pysähdystä leimasi kiire niin Ruotsin, kuin Norjankin puolella. Olen yrittänyt kirjoittaa bucket-listaa tämän vuoden haaveista, mutta se on mahdotonta. Jos saan töitä, en välttämättä saa ollenkaan kunnon lomaa. Kuluvan vuoden matkat saattavat siis hyvinkin olla tällaisia pikaisia pyrähdyksiä kohteesta toiseen. Pidetään peukkuja että kävis miten kävis, niin kävis hyvin! 🙂

Mitäpä mieltä te ootte näistä kohteista? Ootteko käyneet?

Seuraa blogia facebookissa, bloglovinissa, instagramissa ja snapchatissa (@maaritjt)!

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply Teija / Lähdetään taas keskiviikko, 17 helmikuun, 2016 at 10:27

  Voi apua, mitä herkkukuvia! Kuusi viikkoa herkkulakkoa takana, neljä jäljellä. Näiden kuvien jälkeen tuo neljä kuulostaa pitkältä 😀

  Ruotsissa ei ole tullut juurikaan käytyä Tukholman lisäksi, muuta kuin lapsena. Silloin kävimme joka kesä Norjassa asuntovaunulla kalastelemassa, ja lähes aina ajettiin Ruotsin läpi. Silti niitä aina kutsui Norjan reissuiksi, vaikka melkein aina Ruotsin puolellakin yövyttiin.

  • Reply Maarit Johanna keskiviikko, 17 helmikuun, 2016 at 12:39

   Oho! Onneksi olkoon noin pitkän herkkulakon kestämisestä! Mulla ei välttämättä riittäis kantti ihan noin massiiviseen herkuista kieltäytymiseen, vaikka saattais kyllä tehdä tällekin sokerihiirelle ihan hyvää 😀

   Hassua miten Skandinavian reissut muuttuu Norjan reissuiksi ihan vaan siksi, että se on se reissun pääkohde. Onneksi Ruotsissakin on kivaa nähtävää 🙂

 • Reply Noora keskiviikko, 17 helmikuun, 2016 at 12:41

  Tää tuli kuin tilauksesta pahentamaan mun akuuttia Ruotsi-ikävääni 😀 Ihan mielettömän upeita paikkoja näyttää kyllä koko maa olevan pullollaan! Mun pitäisi kyllä kiertää Ruotsia enemmänkin, mutta aivan liian usein jumitun Tukholmaan. Se on kyllä yksi mun lempparikaupungeistani ikinä, joten syylläkin. Mutta joskus pitäisi malttaa lähteä kauemmaskin.

  • Reply Maarit Johanna keskiviikko, 17 helmikuun, 2016 at 18:47

   Hauska kuulla 😀 Olis kyllä tosi kiva kiertää Ruotsiakin enemmän! Viime kerta roadtripillä Ruotsissa taisi olla kuusivuotiaana… Lähdettiin perhelomalle Tanskan Legolandiaan ja Ruotsin Vimmerby’hyn Peppimaahan. Niiltä reissuilta en taida muistaa kuin nuo teemapuistot, mutta olipahan hauskoja reissuja silti!
   Mulla taas on Tukholma vielä melko tuntematon. Olen ollut kyydissä kun on ajettu läpi useampaan kertaan, mutta kaupungissa en ole varsinaisesti käynyt kuin yhden kerran tuolla viime kesän reissulla. Silloinkin taidettiin viettää aikaa vanhassa kaupungissa viis tuntia 😀

 • Reply Sunna keskiviikko, 17 helmikuun, 2016 at 16:38

  Näyttää kyllä ihan Zurichiltä, sinisillä kuomuilla päällystetyt veneet, rinnelaitumet ja kaikki! Ihan hullua, miten voikin olla noin. Ja ai että, Ruotsin kesäkin kyllä osaa välillä olla kaunis.

  Näköjään heti alan taas haaveilemaan Pohjoismaista, kun pääsen niistä pois.

  • Reply Maarit Johanna keskiviikko, 17 helmikuun, 2016 at 18:49

   No sano muuta! Mua vaan harmittaa kun en nähnyt Zurichissa niitä ympäröiviä vuoria. Jotenkin nämä Östersundin vehreät kukkulat sitten saivat tuon maiseman ihan sellaiseksi sveitsiläiseksi fiilikseksi. Ollappa Suomessakin jossain noin idyllistä. ^^

  Leave a Reply