Suomen suurin matkablogiyhteisö
Yleinen

Fabula kantaa kirjat puolestasi reissussa

perjantai, 8 tammikuun, 2016

Kävin muutama kuukausi sitten pienellä reissulla Pietarissa ja Helsingissä. Päätin selvitä pelkillä käsimatkatavaroilla viikon ja niin selvisinkin. Minulla oli pieni lentokonelaukku ja selässä Kånken. Se lentolaukku oli puoliksi täynnä kotoa mukaan raahattuja kovakantisia kirjoja. Niitä oli matkassa kolme kappaletta. Kyllä. Ja lisäksi siellä oli neljä kerää islantilaista villalankaa ja kutomapuikot. Olin vissiin ajatellut, että reissussa tulisi vähän tylsää. Lopputulemana en koskenutkaan kutomuksiin, ja luin yhdestä kirjasta puolet. Painava laukku alkoi ärsyttämään. Olisin toki voinut ostaa pokkarin tai pari, mutta juuri sillä hetkellä kyseiset kirjat olivat kiinnostavimpia ja saatavilla vain kovakantisina. Miten pöljästi voikaan pakata tyyppi, jonka olisi pitänyt jo oppia matkustamaan kevyesti?

Markku osti vasta Kindlen, eli kirjojen lukemiseen tarkoitetun tabletin ja suositteli minullekin. Kevyt kantaa ja laite on myös helppo käyttää. En kuitenkaan jaksanut innostua. Kindlejä ei saa Suomesta helposti ja melkein kaikki kirjat on englanniksi. Tykkään lukea romaaneja suomeksi ja pikalukijana suoriudunkin niistä yleensä nopeasti. Markun hehkutettua Kindleä mie jäin vielä harkitsemaan asiaa. Laite maksaisi kuitenkin ainakin satasen, enkä ollut juuri silloin valmis sijoittamaan vielä yhteen tablettiin ylimääräistä.

Ihan kuin ajatukseni olisi kuultu! Sain pian mielenkiintoisen yhteydenoton Fabulalta melko pian tuon kirjojen raahamisreissun ja Markun Kindle-innostuksen jälkeen. Pääsin kokeilemaan heidän tuotettaan, joka oli käytännössä juuri sitä mitä olin itselleni ajatellut kirjojen tai Kindlen korvikkeeksi. Kirjasto omassa kännykässä. Kun se on vielä siinä laitteessa, joka on muutenkin mitä todennäköisimmin kädessä, on kirjan lukeminen superhelppoa.

Fabula kännykässä ja Kindle. Jälkimmäinen näyttää luettavuudeltaan enemmän kirjalta, mutta sitä on naama niin kiinni puhelimessa pitkin päivää joka tapauksessa, että haittaakos se nyt kamalasti, jos puhelimen näytöstä ei mattapintaista tekstiä voikaan lukea? Toisten mielestä voi olla ongelma, mua ei haitannut.

Latasin Fabulan kännykkään jo joulukuun alussa, mutta en vielä syttynyt. Kotona oli niin helppoa lukea kovakantisia, niitä oikeita kirjoja sohvalla. Tehotestiin Fabula pääsi joululomalla. Huomasin jo lentokoneessa, junassa ja metrossa miten helppo oli vaihtaa sovelluksesta toiseen ja jatkaa kirjan lukua vaikka vain pariksi minuutiksi, ja jatkaa taas toisessa liikennevälineessä myöhemmin. Markku on jo ihan koukussa Kindleensä ja yhtä jouhevasti miekin luin Fabulasta seikkailuja kun odoteltiin ravintolassa burgereita, jäätiin metrossa seisomaan pitkää pätkää tai hörpittiin kuumia juomia Starbucksilla. Kirja kännykässä on ideana ihan huippu ja maailmoihin voi upota sekunneissa. Kindleä ei mulle ole siis vielä tulossa.

Miten Fabula toimii?

Fabula on kuin kirjasto kännykässä. Lataat sovelluksen ja saat kuukausimaksulla lukea niin paljon kuin huvittaa. Koko kirjasto on käytössä. Tällä hetkellä siellä on noin 700 suomenkielistä teosta ja palvelun nettisivuilla lukee tavoitteena lisätä sinne joka viikko 50 uutta kirjaa. Suomalaisista kustantamoista mukana on jo yli kaksikymmentä. Ihan mitä tahansa sieltä ei siis vielä löydä, mutta paljon mielenkiintoista kuitenkin. Kuukausimaksukaan ei ole päätähuimaava, vain 9,99€.

Suosittelen jo muuten heti kättelyssä Dan Brown-tyylisen tekstin ystäville Michael Mortimerin Neitsytkivi ja Fossiilivaltiatar-kirjoja. Vauhdikasta luettavaa! Takaa-ajoja ja mysteerejä niinkuin Da Vinci-koodissakin.

Fabula vs Kindle

Mielenkiintoisen tästä yhteistyöstä teki nimenomaan tuo Markun Kindle. Pääsimme vertailemaan mitä hyvää on molemmissa ja miten ne eroavat toisistaan. Ihan ensimmäisenä on tietenkin se, että puhelin tai tabletti on tehty enemmän nettiselaamiseen, kun lukemiseen. Kindlessä on valmiiksi kirjamainen luettavuus, hyvin matta ruutu. Lukeminen on helppoa myös kirkkaassa auringonpaisteessa. Fabulan sovellus himmentää ruutua puhelimesta myös automaattisesti, mutta ei se poista näytön heijastavuutta. Toisille voi vaatia totuttelua, mutta ei se itseäni haitannut missään vaiheessa. Puhelimen näyttöä on kuitenkin tottunut katsomaan muutenkin paljon. Kindlessä ruutu näyttää aina ihan kirjan sivulta molemmille reunoille tasoitettuine riveineen, mutta Fabulassa tekstiä luetaan pieneltä näytöltä ja joskus vain toiselta reunalta tasoitettu teksti ei näyttänyt kovin kauniilta. Lukeminen on kuitenkin paljon helpompaa ja nopeampaa, kun tekstiä yhdellä rivillä on niin vähän. Kindleen täytyy ostaa kaikki kirjat erikseen ja materiaali on pääosin englanniksi. En tiedä saako Kindleen suomeksi mitään. Fabulassa kaikki kirjaston materiaali on käytössä kuukausimaksulla, eikä kirjoja tarvitse ”säästää”. Ja kirjat ovat ennen kaikkea suomeksi, jos ei jaksa/pysty/osaa lukea englanniksi. Minun englantini on ihan hyvää, mutta luen suomeksi niin nopeasti, etten ole halunnut opetella vielä vieraalla kielellä samaa.

Kiitosta

Tämä on ainakin ensimmäinen minun silmiin osunut suomalainen e-kirja Elisa Kirjan jälkeen. Elisan sovellus toimii ilmeisesti vähän Kindlen tavoin, että kirjat ostetaan sovelluksen kautta yksittäin. Jotain ilmaisia kirjoja on, mutta ne ovat hyvin vanhoja klassikoita. Kuukausimaksu Fabulassa saa minulta kiitosta. Joulun ja uuden vuoden lomien aikana ehdin lukea viisi kirjaa: Michael Mortimerin Neitsytkivi ja Fossiilivaltiatar, Eowyn Iveyn Lumilapsi, Sarah Larkin Valkoisen pilven maa, Andy Weirin Yksin Marsissa ja kerkesin aloittaa vielä Paulo Coelhon Accran kirjoitukset. Aika kiva kun ei tarvitse maksaa kaikista erikseen! Sovellus myös muistaa aina missä olet kirjassa menossa ja näyttää montako prosenttia olet jo lukenut.

Tarviiko vielä sanoa, että tämä on niin äärimmäisen kätevä ja koukuttava tapa lukea? Pokkaria ei tule kannettua laukussa ja luettua silloin kun on joskus aikaa lukemiselle vain muutamia minuutteja. Lontoossa kerkesin lukea sivun tai pari metroa odotellessa ja jatkaa siitä junassa. Tosi fiksua. Yhden kirjan sai luettua helposti päivässä, vaikka luki vain vähän siellä ja vähän täällä. Nimenomaan sen kirjan esiin ottamisen helppous on se juttu.

Kehitysideoita

Sovelluksesta ei löydy kaikkia uutuuskirjoja. Ne tietyt nettisivuilta löytyvien kustantamoiden kirjat vain. Onneksi sivuilla luvataan muutenkin lisätä se 50 kirjaa viikossa, joten pian se on ihan todellinen kirjasto. Kehittäisin myös ehkä sitä luettavuuden parantamista sillä, miltä rivitys näyttää silmään.

Miksi kerron teille Fabulasta matkailijana?

Parasta tekemistä reissulla rentoutuessa on lukeminen. Ainakin meillä! Luen biitsillä, lentokoneessa, junassa, illalla hotellissa ja vaikka ravintolassa ruokaa odotellessa. Jos reissulla on kauankin, niitä kirjoja tarvisee useamman. Ainakin jos on pikalukija niinkuin minä. Tämä kirjaimellisesti raivaa tilaa lentolaukkuun ja tuo sen tekemisen suoraan siihen laitteeseen, joka on kädessä melkein kokoajan muutenkin. Toimii myös offline-tilassa, eli mie saan kirjaston matkaan vaikka patikkaretkelle sinne missä kuuluvuutta ei ole, jos minua vain sattuu huvittamaan. Mie koukutuin!

Miltä Fabula teistä kuulostaa? Onko lukijoiden joukossa aktiivisia lukutoukkia? : )

*Postaus toteutettu yhteistyössä Fabulan kanssa*

Seuraa blogia facebookissa, bloglovinissa ja instagramissa!

You Might Also Like

18 Comments

 • Reply lena perjantai, 8 tammikuun, 2016 at 18:39

  Mielenkiintoinen tuttavuus! Ongelmani on tuo suomenkielisten blogien lukeminen, niitä kun ei aina maailman ääriin viitsi raahata. Nyt on muutama lainassa ja muutama ostettu – mutta muuten pitäydyn enkkuversioissa. Nautin paljon suomenkielisten lukemisesta, mutta aina se ei ole mahdollista. Meillä on Kindle tosi kovassa käytössä, mutta silti jotenkin tykkään enemmän normaaleista kirjoista. Oliko miten hankala tottua lukemaan puhelimen näytöltä? Se mietityttää, kun tuo Kindle varsinkin on vielä itselläni opeteltavana 🙂

  • Reply Maarit Johanna perjantai, 8 tammikuun, 2016 at 19:55

   Tarkoitat varmaan kirjoja etkä blogeja? 😀 Mutta kyllä, ymmärrän todellakin. Kirjat on painavia, hankalia ja kalliita kuljettaa ympäri maailmaa jos on niinkin liikkuvainen elämäntyyli kuin teillä on. Ja kun yhden on kerran lukenut, ei siihen helposti uudelleen tartu. Ei sillä, on meillä hulluna kirjoja kotona, mutta se liikuttelu on kyllä rasittavaa.
   Mie suosittelen ottamaan tämän kokeiluun! Jos on aktiivinen älypuhelimen käyttäjä, ei kohta hoksaakaan että se kirjakin tulee samalta ruudulta. 🙂 En olis edes ajatellut koko asiaa mahdollisena ongelmana, ennenkuin Markku mainitsi Kindlen mattanäytöstä. Mulla vaan ei kiinnosta kantaa toista laitetta matkassa kirjoja varten. Sama olis melkein sitten ottaa se oikea kirja. Huomasin myös, että tuli vähemmän rämpättyä facebookia tai instagramia, kun puhelimessa oli seikkailukirja kesken. 😀

 • Reply Tiia/ReiseReise perjantai, 8 tammikuun, 2016 at 19:23

  Kindleen saa kirjoja ainakin japaniksi, poikaystävä on lukenut jo pari vuotta matkoilla kirjoja sillä. Itse en ole vielä koskaan lukenut täysin sähköistä kirjaa. On kyllä ainakin kevyt ottaa mukaan!

  • Reply Maarit Johanna perjantai, 8 tammikuun, 2016 at 19:56

   Okei ompa jännä! 😀 Siis joo varmaan saa kirjoja kaikille laajan käyttäjäkunnan kielille, mutta jostain syystä se ei ole suomeksi vielä tullut.

 • Reply sarsa perjantai, 8 tammikuun, 2016 at 19:51

  Mä lataan reissulla kirjat yleensä kännykkään Bluefire reader sovellukseen verkkokokirjaston kautta. Ainakin täälläpäin siellä on nykyään ihan kivasti uutuuksiakin. Näin tuosta Fabulasta jonkin mainoksen joskus syksyllä ja kyllä periaatteessa kiinnosti, mutta niin kauan kun löydän kirjoja verkkokirjastosta ilmaiseksi, niin en ole valmis tuosta maksamaan. Vaikka ihan kohtuuhintainenhan tuo on ja kiva että tulee uusia kanavia kirjojen lukemiseen. Verkkokirjastosta se laina-aika on yleensä viikko.Mutta siinä ehtii hyvinkin lukea opuksen jos toisenkin. Tuo sovellus on myös ulkoasultaan kirjamainen.

  • Reply Maarit Johanna perjantai, 8 tammikuun, 2016 at 20:00

   Tuosta en ole kuullutkaan! Kiitos infosta 🙂 Taitaa olla e-kirjat tekemässä ihan kunnolla tulemistaan (ainakin minun silmissä), ja se on kiva juttu! Täytyypä siis testata tuotakin. Pikaisen googettelun tuloksena päättelen, että Bluefiren kirjat on englanniksi vai olenko väärässä? Ilmaiset kirjat toki houkuttelee, mutta mie silti luen mieluummin aina suomeksi kun vain on mahdollista.

 • Reply sarsa perjantai, 8 tammikuun, 2016 at 20:10

  Siis verkkokirjastosta saa ihan suomenkielisiä kirjoja ja ihan uutuuksiin. Ainakin täälläpäin Suomea Hämeessä siihen tarvitaan vain paikallisen kirjaston kirjastokortti ja siihen salasana. Luulen että eri kirjastoissa voi olla eri systeemiä. Käy tsekkaamassa verkkokirjasto paikallisessa kirjastossa. Tai tuu käymään täällä Forssassa sen verran että saat täältä kirjastokortin ?

  • Reply Maarit Johanna perjantai, 8 tammikuun, 2016 at 20:16

   Hahah, en taida edes tietää missä on Forssa 😀 Sinne on kuitenkin meiltä ainakin 800km! Mutta hyvä tietää, että ihan kirjastokortilla. Mie luulin että voin käyttää omaani vain paikallisessa kirjastossa. Liekö meillä Sompion kirjastossa verkkokirjastoa olemassakaan. Pitää ottaa selevää. Uutta oppii kokoajan 🙂

 • Reply Martta perjantai, 8 tammikuun, 2016 at 22:15

  Eikö Elisa Kirja ole kenellekään tuttu? Sieltä löytyy varmaan kaikki suomenkieliset uutuuskirjat (ja paljon vanhempiakin), ne toki pitää ostaa omaksi, mutta aika usein on hyviä tarjouksiakin. Kirjoja voi lukea kännykällä, tabletilla tai lukulaitteilla. Itse käytän lukulaitteena Sonyn readeria (vastaa kindleä, mutta voi lukea kaikkien kauppojen kirjoja) sekä kännykkää kun olen kaupungilla. Asun siis ulkomailla enkä muuten pääsisi juuri lukemaan suomenkielistä kirjallisuutta.

  • Reply Maarit Johanna lauantai, 9 tammikuun, 2016 at 11:05

   Kyllähän mie siitäkin postauksessa mainitsin. Muistin sen muutaman vuoden takaisista isoistakin mainoksista. Mulla vaan just siinä hiertää se, että jokainen kirja pitää ostaa erikseen. Jos luen kirjan per päivä, niin alkaa äkkiä menemään paljon rahaa 🙂 Se on sitten kaupankäyntityyliltään enempi Kindlen kaltainen. Empä ollut Sony Readeristakaan kuullut, mutta kuulostaa siis ihan samalta kuin Kindle 🙂 Kiva, että vaihtoehtoja onkin sitten useita!

 • Reply Hanna / Ranskatar reissaa lauantai, 9 tammikuun, 2016 at 01:24

  Tämä olikin ajankohtainen aihe, oon pariin otteeseen kironnut sitä, että raahasin tälle reissulle mukaan neljä kirjaa… Yksin reissatessa luen yleensä lentomatkan ajan kirjaa ja Skotlannin reissulla kerkesin lukemaan melkein yhden pokkarin. Ajattelin, että kun niitä lentoja on nyt vähän enemmän, niin kirjojakin tarvii olla, mutta toistaiseksi olen saanut luettua vasta pari lukua. Mä oon kanssa pikalukija, ja siksi luenkin yleensä kirjat ruotsiksi, jotta yksi kirja ei olisi päivässä luettu. E-kirjat ei kyllä ole vielä napannut, koulujuttujakin tykkään mieluummin lukea paperisena, vaikka netistä löytyisikin samat matskut. Mutta reissuilla e-kirjat säästäisivät aika paljon tilaa, ja kuten sanoit, niin tulee sitä kännykän ruudulta luettua jotain joka tapauksessa, miksei siis kirjojakin 🙂 Täytyypä pistää harkintaan!

  • Reply Maarit Johanna lauantai, 9 tammikuun, 2016 at 11:08

   NELJÄ kirjaa maailmanympärimatkalle! Huh huh. Melkoista kantamista. 😀 Miekin aluksi ajattelin, etten pystyisi ollenkaan tottumaan e-kirjaan, mutta niin se vain vei mennessään. Oon kyllä sinun kanssa siinä samaa mieltä, että koulujutut ehdottomasti paperisena. En pysty ollenkaan keskittymään asiatekstiin, josta pitäis tehdä vaikka muistiinpanoja, jos se olis digitaalisena, vaikka tietokoneen näytölläkin. Jotenkin romaanit ja koulutekstit on niin eri juttu 🙂
   Kokeile seuraavalle reissulle. Kyllä kummasti käsi etsiytyy puhelimelle aina kun se kirja on siinä valmiina!

 • Reply KJ lauantai, 9 tammikuun, 2016 at 10:09

  Kiva, että e-kirjojen lukijoille löytyy muitakin vaihtoehtoja kuin Kindle!

  Minäkin olen ihastunut e-kirjojen lukemiseen kirjaston kautta. Ainakin Tampereella kirjastokortin omistaja saa lainata ilmaiseksi kirjoja omaan tablettiin tai kännykkään, kunhan lataa Bluefire reader -sovelluksen ja rekisteröityy sinne. Sitten vain syötetään E-libris-sivulle kirjastokortin numero ja sen pin-koodi, minkä jälkeen pääsee selaamaan oman kirjaston e-kirjavalikoimaa ja lataamaan lainansa reader-sovellukseen luettavaksi.

  Tampereella valikoimaa on mukavasti, mutta hypetetyimmät uutuudet tuntuvat olevan koko ajan lainassa. Maksullisiin palveluihin verrattuna huonoa on se, että ilmeisesti tämä ei toimi offline-tilassa ja että laina-aika on rajattu (olisiko viikko?).

  Kannattaa harkita kirjaston palveluita, jos ei ole puhelimesta tai tabletista lukemista vielä kokeillut eikä malta investoida maksulliseen palveluun. 🙂

  • Reply Maarit Johanna lauantai, 9 tammikuun, 2016 at 11:14

   Kiitos hyvin infoavasta kommentista 🙂 Tässäpä seleves vähän lisää liittyen Bluefire readeriin. Jotenkin tosi harmi, ettei voi lukea offlinessa. Se ainakin olisi mahdollistanut just sen lentokoneessa lukemisen, joka itselleni on tärkeää. Näyttää siltä, että meidänkin kirjastossa olisi tuo palvelu. Ihmeellistä miten vähän noin hienoja juttuja mainostetaan. Täytyy ottaa kokeiluun. 🙂

 • Reply sarsa lauantai, 9 tammikuun, 2016 at 13:38

  Vielä tuohon bluefire readeriin liittyen. Kun sen kirjan lataa kännykkään., niin silloin voi lukea Offline tilassa. Ohjelma kysyy lainausvaiheessa että luetaanko verkossa vai ladataanko. Täällä se laina-aika on viikko ja kirja palautuu itsekseen. Ei tarvi muistaa palautuksia. Ja tosiaan on, että ne kohutuimmat uutuudet voi olla tiuhaankin lainassa, mutta pienellä kyttäilyllä lainaus kyllä onnistuu.

  • Reply Maarit Johanna lauantai, 9 tammikuun, 2016 at 18:04

   Okei! Piti käyä jo vähän kattomassa miten se toimii. Tosiaan hassua, miten virtuaalinen kirja voi olla lainassa ja vain jollain ihmisellä käytössä kerrallaan, mutta kai se liittyy jotenkin tekijänoikeuksiin. 😀

 • Reply knowhow keskiviikko, 13 tammikuun, 2016 at 14:42

  Lukijalaitteista Kobo Glo HD on ihan ylivertainen. Tukee paljon formaatteja, ei ole suljettu ja rajoitettu kuten Amazonin ja Applen vastaavat, tai sidottu vain yhteen palveluun.
  Kännyllä/tabletilla lukemiseen tosiaan bluefire, jos käyttää kirjastojen drm-sähläyksiä, omiin kirjoihin Aldiko tai Moon reader+, sekä tietenkin Calibre millä saa vapautettua amazonista ostetut.

  • Reply Maarit Johanna keskiviikko, 13 tammikuun, 2016 at 14:48

   Kiitos! Ihan mahtavaa miten paljon uutta löytyy mitä en ole tiennyt. Kävin tänään omassa kirjastossa ottamassa käyttöön kirjaston e-kirja palvelun tämän Fabulan rinnalle. Nyt pitää enää ladata se bluewire!

  Leave a Reply