Suomen suurin matkablogiyhteisö
Yleinen

Vielä vähän Syrjä-Suomen saavuttamattomuudesta

torstai, joulukuu 10, 2015

Postaukseni Helsinki-keskeisyydestä lappilaisen matkailijan näkökulmasta sai hurjan suuren vastaanoton. Se jaettiin Rantapallon facebook-sivuilla ja Twitterissä, jonka seurauksena muutamassa päivässä postaus sai yli neljätuhatta lukijaa. Minun blogissa sitä voi sanoa jo ennätykseksi! Lapin Radion toimittaja Bikka Puoskari haastatteli minua myös aiheesta julkaisua seuraavana päivänä.

Voi siis jo ehkä sanoa, että en taida olla asian kanssa yksin, eikä se ole yksistään joku random Maarit Sodankylästä, jolla Helsinki-keskeisyys matkailijan näkökulmasta kismittää. Kiitos myös lukijoille hyvistä kommenteista aiheeseen liittyen! Ihan mahtavaa tukea ja kannustusta. Lapin Kansaa lukiessa tämä aihe on noussut uudelleen pintaan. Asiaa joko lentoliikenteestä tai ylipäätään matkailun kustannuksista oli juttuni jälkeen harva se päivä. Ihan hyvä jos kyse on pelkästään sattumasta. Ehkä asia vain on todella ajankohtainen. Lukijoiden kommenttien perusteella silmät avautuivat myös sille tosiseikalle, ettei Lappi ole ainoa liikenteellinen periferia. Jo Jyväskylässä, Tampereella ja Pohjanmaalla asuvat kokivat Suomen liian Helsinki-keskeiseksi ja matkustamisen kalliiksi. Siksi otsikoin tämänkin postauksen uudelleen. Miksi käsitellä vain Lappia, jos voisi puhua koko syrjäisestä Suomesta? Omakohtaista kokemusta on tottakai vain täältä pohjoisesta. Tässä postauksessa on siis sekavasti lisää kommentteja, huomioita ja pohdiskelua ”Syrjä-Suomen” saavuttamattomuudesta.

Saksaan tai Iraniin pääsee halvemmalla kuin pohjoiseen?!
Voi miten samaistun tuohon Lapista lähtöisin olevan ongelmaan. Ei ole tullut hirveästi käytyä kotona sinä kolmena vuonna kun olen täällä Etelä-Suomessa asunut. Juuri eilen vertailin lentojen hintoja erään kaverin kanssa. Ajatuksena oli, että edes jouluksi pitäisi päästä kotiin. Kyllä iski epätoivo, kun kyseinen kaveri löysi halvemmat lennot kotiinsa Iraniin kuin minä Rovaniemelle. ... Joskus laskin, että pelkästään Saksassa tulee käytyä useammin kuin Rovaniemellä, vaikkei minulla siihen maahan mitään oikeaa säännöllistä asiaa edes ole. Reissuja vain jostain ilmestyy, kun on niin paljon helpompi lähteä lyhyellä suunnittelulla ja Lapissa kasvaneen näkökulmasta lähes ilmaiseksi. - Tinka

Siis what. Iraniin pääsee halvemmalla kuin Rovaniemelle? Kertokaa joku mulle, ettei tää voi olla totta. Tinka ei myöskään ollut ainoa kommentoija, joka kertoi matkustavansa ihan huvikseen juuri Saksaan, koska sinne on helppoa ja halpaa lähteä. Monet etelässä asuvat kaverini tuumailevat miten mukavaa on, kun pääsee melkein minne tahansa Euroopassa halvalla, mutta Lappiin lähtöä on aina vähän mietittävä. VR:n kyyti on hidasta, kallista ja arvaamatonta, joten jos täytyy pitää aikatauluista kiinni, ei välttämättä uskalla ottaa junaa. Sesonkiaikana lennotkin ovat usein täynnä ja melko hintavia, jos venyttää varaamisen liian myöhään. Ja pari kuukauttakin voi tarkoittaa myöhäistä.

Huonot yhteydet pakottavat ulkomaan matkoilla jäämään Helsinkiin yöksi – lisää kuluja

Tämä on ollut niin tavallista minulle, etten edes oikeastaan ajatellut sitä ennen kuin tästäkin asiasta kommentoitiin. Ideaalissa tilanteessa saadaan mieletön matkatarjous vaikka charter-lennoilla Helsingistä etelän lomalle, jee! Lähtö on aamulla kuuden/kahdeksan maissa ja koti sijaitsee jossain Helsinki-Vantaan ei niin välittömässä läheisyydessä. Juna ei ole enää vaihtoehto, sillä yöjunat eivät ehdi perille niin aikaisin, ja aikaisimmat lennot eivät lähde kotikentiltäkään välttämättä vielä siihen aikaan. Ainoa vaihtoehto on tulla edellisenä päivänä Helsinkiin ja ottaa hotelli. Helsingin lentokenttähotellit ovat laadukkaita, mutta myös kalliita. Sellaista kivaa, valtavaa ja halapaa dormihostellia kentälle odotellessa!

Ymmärrän sun tuskan. Taidan itse lopettaa heti valittamisen samasta aiheesta, sitähän tuntee asuvansa jo aivan tapahtumien ytimessä tämän luettuaan. ?
 Mutta oikeasti, olen etenkin VR:n hintoja ja aikatauluja moittinut suureen ääneen useinkin. Ellei satu mikään hyvä tarjous kohdalle, niin edestakainen junamatka Hesaan tulee maksamaan reippaan satasen. Jos sattuu että lento lähtee aamusta, niin Hesaan on pakko mennä jo edellisenä iltana jolloin tietenkin maksetaan hotellista pääkaupunkiseudulla. Ja jos paluulento laskeutuu iltakymmenen tietämillä tai myöhemmin, ei Pohjanmaalle pääse enää millään ja taas yövytään Hesassa. On tämä tämmöstä, mutta kuitenkin huomattavan paljon helpompaa kuin siellä Lapissa.  -Virpi / Täynnä tie on tarinoita

Eli pahimmillaan edullisen matkan päälle tulee kaksi hotelliyötä ja juna- tai lentoliput kotiin. Muutaman sadan euron matka onkin kaksinkertaistanut hintansa. Gotta love Suomen hotellien ja junalippujen hinnat! Tai sitten ei.

helsinkiin sentään pääsee – entäs idästä Länteen ja lappiin?

No joo, mitäs mie tässä valitan. Helsinkiin kuitenkin pääsee. Entäs jos haluankin matkustaa vaikka Kuopiosta Kokkolaan? Tätini kulki tämän välin moottoripyörällä. Jos ei kuitenkaan ole pyörää tai omaa autoa, vaan pitäisi matkustaa nopeasti ja kätevästi, on pakko lentää ensin Kuopiosta Helsinkiin ja Helsingistä Kokkola-Pietarsaareen. Junalla tilanne ei ole yhtään sen fiksumpi. Helpoin yhden vaihdon yhteys kulkee Tampereen kautta. Tampereen! Täytyy tehdä siis järjetön mutka etelään ja tulla sitten toisella junalla takaisin pohjoiseen. On sanomattakin selvää, ettei poikittaisliikenne toimi kunnolla Suomessa. Mutta hei, mitä se haittaa, kun me kaikki päästään kuitenkin aina Helsinkiin!

Järkevää?

Tässä myös kuvaava kommentti siitä miten vaikeaa on päästä Itä-Suomesta Lappiin:

Hyvä kirjoitus ja asiallinen nillitys, Johanna :) Ja onko se nyt oikeesti muka vaan valintakysymys asua Lapissa tai olla kotoisin Lapista… Jos siellä on KOTI <3 Meidän pikku perheellä ei ole varaa lentää ensin täältä idästä Helsinkiin ja sieltä sitten Ivaloon. Ja sitten pitäisi ottaa vielä vuokra-auto loppumatkalle sinne kotiin kun julkiset ei kulje. Sen sijaan me istutaan parin joulupäivän takia 2×12 h autossa. Koska on pakko. Koska me halutaan. Että päästään jouluksi kotiin. Hehhee, tuo tais olla joskus Finskin joulumainoksessa… jep jep :D
-hennamaria.j
onhan niitä 25€:n lippuja norskilla – ootkos sokia?

Vali vali poronpurija siellä Lapissa. Etkös muka ole huomannut, että Norwegian myy 25€:n hintaisia yhdensuuntaisia lentolippuja ja Finnairillakin voi saada menopaluun Rovaniemeltä alle satkulla?

No, tämä ei ole jäänyt minulta tietenkään huomaamatta. Jos ne hinnat olisivat aina näin edullisia lyhyilläkin varoitusajoilla, niin eihän tässä olisi kovin kamalaa ongelmaa. Aina, ja yleensäkään kaikilla ei ole mahdollisuutta matkustaa pelkillä tarjouspäivämäärillä. Norskin halvimmat lennot sattuvat yleensä sellaisille päiville, kun ei ole mitenkään mahdollista itsellä lähteä. Se parinkympin päivä saattaa olla keskellä viikkoa tai suunniteltu paluulento maksaakin sitten yli satasen. Hups vain. Norskin aikataulut ovat myös sellaiset, että jo se on saanut minut suosimaan enemmän Finnairia, jonka yhteydet ainakin Rovaniemelle toimivat ihan hyvin. Ainoa mitä haluaisin lisää, olisi vielä yksi myöhäisempi iltalento molempiin suuntiin. Tämä mahdollistaisi monen reissun osalta sen, ettei tarvitsisi Suomeen palatessa ottaa kallista hotellia kentältä, vaan pääsisi suoraan Lappiin ja yöksi kotiin. Tulevalle Berliinin reissulle muuten löydettiin Finnairilta Suomen sisäiset menopaluut hintaan 69€ per naama. Ihanan halpaa. Valitettavasti tämä on ensimmäinen kerta, kun olen tämän hintaisia lippuja päässyt ostamaan tälle kotimaan välille.

Itä- ja pohjoissuomen lentoliikenteen kehittämishanke <3

Tämän hankkeen löysin vahingossa blogitekstini jakaneiden ihmisten kommenteista. Olin yllättynyt, mutta ennen kaikkea todella todella tyytyväinen, että sellainen on olemassa! Hankkeen tiedoista löytyi pointteja, jotka olivat kuin omasta kynästäni. Olen siis ollut ajan hermoilla tässä asiassa, vaikken tästä hankkeesta ollut aikaisemmin kuullutkaan. Hanke jatkuu vielä vuoteen 2017 asti. Toivon todella paljon, että se tuottaa tuloksia ja Itä- ja Pohjois-Suomen lentoliikenne paranee ja olemme oikeasti tulevaisuudessa saavutettavissa. Seuraavasta kappaleesta hankeinfossa olin erittäin mielissäni:

"IP-hankkeen yhtenä tavoitteena onkin muistuttaa, että lentoliikenne on kansantalouden ja yhteiskuntaelämän näkökulmasta erittäin kustannustehokas ratkaisu, joka pitää maamme kiinni kansainvälisessä kehityksessä. Siksi hankkeen tavoitteeksi asetettiin ratkaisujen löytäminen Suomen alueellisen lentoliikenteen kehittämiseen juuri elinkeinoelämän ja kansantalouden näkökulmista. Tavoitteet tarkentuivat kevään 2014 aikana koskemaan Suomen alueellisten lentoasemien käyttämättä jäänyttä potentiaalia, kun alueellisten lentoasemien matkustajamäärävertailut Suomen, Ruotsin ja Norjan välillä julkaistiin. Keväällä 2015 IP-hankkeessa analysoitiin syitä maiden välisten erojen taustalla ja huomattiin, että suorat kansainväliset reittilennot alueellisilta lentoasemilta sekä niiden mukanaan tuoma kilpailu käytännössä selittävät naapurimaissamme tapahtuneen kehityksen."

-IP -hankeinfo

En tainnut turhaan vouhkata Kittilän Munchen-reitistä. Niitä siis lisää! Jos saisin itse kehittää, ehdottaa ja päättää, aloittaisin reitin Rovaniemeltä Lontooseen talvisesongin ajaksi. Reitti palvelisi turisteja molemmin puolin ja siitä hyötyisi myös bisnesmatkailijat. Kaikki. Onneksi tällainen hanke on meneillään! Toivottavasti se tuo kiinnostuneita toimijoita alueelle ja uskaltavaa bisnesporukkaa. Jään mielenkiinnolla seuraamaan mitä siellä saadaa aikaan. Tuollainen hanke olisi minulle unelma olla töissä.

En nimittäin ole ensimmäistä kertaa asialla Lapin saavutettavuudesta, sillä kirjoitin opinnäytetyöni Lapin AMK:ssa Jäämeren rautatiestä. Ei ihan tavanomaisin aihe tradenomille, mutta en halunnut tehdä työtäni mistään muusta. Haaveilen meneväni parin vuoden sisällä takaisin koulun penkille ja suorittavani maisterin. Gradussa tällaiseen itseä koskettavaan aiheeseen voisi paneutua vielä suurempana kokonaisuutena. Oppari oli sen verran suppea, kun haluan ajatella laajemmalla skaalalla. Aika näyttää mihin tässä päädytään.

ja lappi on koti

Se suurin syy miksi jaksan tästä saavutettavuudesta vouhkata on se, että Lappi on mulle koti. Miksi et sitten muuta etelään, jos kerta on niin tärkiää kokoajan reissata? Miksi muuttaisin jos asun täällä? Tottakai olemme Markun kanssa avoimia ja oikeastaan valmiita muuttamaan, jos töiden perässä täytyisi. Olemme suunnitelleet muun muassa Pohjois-Norjaa ja Skotlantia, mutta tällä hetkellä työt pitävät meidät Lapissa. Eikä se mitään haittaa. Olen syntyjäni sodankyläläinen ja Markku on junantuoma etelästä. Viihdymme, ihan hyvin oikeastaan. Meillä on oma koti ja jos välillä alkaa ahdistamaan tämä paikka, voi lähteä vaikka patikkaretkelle maastoon tai ihmisten keskelle etelämpään. Halvempien lentolippujen tai parempien yhteyksien perässä en kuitenkaan aio liikahtaa mihinkään. Syiden täytyy olla painavampia.

Odotan edelleen sitä onnellista päivää kun Rovaniemeltä pääsee Sodankylän kautta junalla Kirkkoniemelle Jäämeren rannalle. Tai toiseen suuntaan Helsinkiin.

Seuraa blogia facebookissa, bloglovinissa ja instagramissa!

You Might Also Like

13 Comments

 • Reply Sunna torstai, joulukuu 10, 2015 at 21:50

  Voi että Maarit kun osut naulan kantaan!

  Tosin en ole koskaan ajatellut, että varaisin hotellin aamulentoa varten Helsingistä. Lentokenttäyöt for the win! Kuka nyt ei haluaisi olla väsynyt ja päänsärkyinen ensimmäisenä lomapäivänä kohteessa? 😉

  • Reply Maarit Johanna perjantai, joulukuu 11, 2015 at 15:08

   Silloin kun on töissä ollessa kerennyt tottua ajatukseen, että rahaa on aina jonkin verran olemassa ja mukavasti matkustaminen mahdollista, niin tottakai se hotelli on otettu kentältä 😀 Poikkeuksetta hinnat nousee yli sataseen. Varsinkin Hilton ja GLO siinä ihan terminaalissa tai välittömässä läheisyydessä on monesti jopa lähempänä kahtasataa yöltä.
   Huh joo, takaisin tullessa voisinki nukkua vaikka lattialla, mutta mennessä melkein pakko päästä lepäämään ihan oikeaan sänkyyn…

 • Reply Pirkko / Meriharakka perjantai, joulukuu 11, 2015 at 09:42

  Turusta alunperin kotoisin olevana olen joskus miettinyt, että vaikka eläkkeelle jäätyäni voisimme ehkä muuttaa ”takaisin” sinne. Mutta sitten kyllä hetimmiten tulee mieleen, että jos silloinkin harrastamme matkustamista nykyiseen tapaan, niin sitten se tarkoittaa lisää tunteja jokaiseen lähtöön ja paluuseen.
  Myös Lapin kalleudesta (tai sanoisinkin hinta/laatusuhteesta) on kokemusta, yksi joulu vietettiin Luostolla, mutta etenkin huippusesonkina kaikki toimijat osasivat rahastaa sen verran hyvin, että seuraavat joulut, jolloin lunta päätimme lähteä hakemaan, menivätkin sitten Sveitsissä ja Itävallassa, halvemmalla.

  • Reply Maarit Johanna perjantai, joulukuu 11, 2015 at 15:12

   Helsinki on niiin paljon helpompi matkustavalle ihmiselle kuin mikään kaupunki siinä edes suhteellisen lähellä.
   Totta. Lappi on ihan sikakallis suomalaisellekin. Luosto on kiva, sillä meillä on siellä oma mökki, niin ei tarvitse huolehtia kalliista hinnoista. Ollaan muutama kerta ajateltu lähteä kaveriporukalla Saariselälle viikonlopuksi ja ottaa mökki. Kaikki aina kaatunut siihen miten järkyttäviä hintoja niistä saakaan pulittaa. Voin vain kuvitella miksi eteläläisillä kiinnostaakin Alpit enemmän kuin Lapin tunturit! Siellä on sentään mahdollista nähdä myös aurinkoa 😀

 • Reply Marimente perjantai, joulukuu 11, 2015 at 12:50

  Ihan täyttä asiaa Maarit! Viime marraskuussa suunnittelin pientä Lapin lumilomaviikonloppua Helsingistä käsin, mutta kas, lennot Hki – Rovaniemi olivat reippaasti kalliimmat kuin moni Keski- tai Etelä-Euroopan kohde. Rooma veti sitten loppuunsa pitemmän korren, vaikka suomimatkailu pohjoisessa olisi sillä kertaa ollut enemmänkin haaveissa.

  Tässä jouluksi kotia lentoja kytätessä ei ole ongelma päästä Italiasta Helsinkiin, vaan se loppupätkä Helsingistä Kajaaniin. Lentolippujen hinnat on pilvissä joulukauden aikaan vaikka varaisit kuukausia etukäteen ja lentoihin passaavan yöjunan ottaminen Helsingistä Kajaaniin edellyttäisi vaihtoa Oulun kautta ja parin tunnin odotusta aamuyöllä, jolloin asema ja kaikki muutkin paikat on kiinni. Onnibussinkaan yhteydet ei passanneet lentoihin (tai olisi pitänyt viettää se ylimääräinen yö Helsingissä), joten lopulta hammasta purren otin suosiolla kalliit lennot – koska kotia on päästävä jouluksi!

 • Reply Maarit Johanna perjantai, joulukuu 11, 2015 at 15:14

  Se tutuista tutuin tarina 🙂 Teille tule siis Onnikkakin! Mahdollisesti joskus vielä hyvä vaihtoehto. Mulla on aina sumplittava tuohon kaiken päälle vielä se, miten pääsee kentältä viimeisen 130km pätkän kotiin Sodankylään. On tässä ollut aikaa oppia joustavaksi kaiken suhteen 😀 Myös sen, haluaako maksaa enemmän ja olla helpommin ja nopeammin perillä, vai kitsastella, nukkua kentällä ja tulla hitaalla bussilla tai junalla.

 • Reply valokaapeli perjantai, joulukuu 11, 2015 at 23:40

  Tää sama pelaa kyl valitettavasti kumpaanki suuntaan. Lappiin ois kiva päästä, mutta kun viikonloppu siellä maksaisi saman mitä viikko etelässä.
  Luin tänään et Onnibus alkais liikennöimään Rukalle lähes ilmaiseksi. Ei oo kokemusta koko firmasta, joten en tiedä, vetäisiköhän se samalla muidenkin toimijoiden hintoja alemmas?:P

  • Reply Maarit Johanna tiistai, joulukuu 15, 2015 at 21:32

   Olen kuullut samaa. Kannattaa paljon mieluummin lähteä laskettelemaan vaikka Alpeille. Hotellit ja lennot on molemmat halvempia sinne ja aurinkoinen sääkin on takuuvarma! Meillä on se onni, että on Luostolla oma mökki, mutta haluttais kyllä joskus muuallekin 😀
   Toivoa sopii, että Onnikka sais hinnat alas Rukalle ja Ylläkselle! Olispa mahtavaa, jos tuo reitti olis paljon käytetty ja vuoroja vaikka lisättäis. Ite en matkustais bussissa vaikka halvalla saisin. Oon niin matkapahoinvointinen, etten todellakaan kestäis 😀 Ois pakko varata sitte vähän kalliimpi ja nopeampi juna tai lento. Bussi vain ei voi itselle olla vaihtoehto. Haaveilen silti, että Onnibus tulis ihan Pohjois-Lappiin saakka, vaikka Saariselälle asti. Silloin hyötyis itse kun matkustaa nelostiellä pohjoisessa esimerkiksi Sodankylän ja Rovaniemen väliä tai Sodiksesta Saariselälle. 🙂

 • Reply Millamaija / Avaruusponi sunnuntai, joulukuu 13, 2015 at 13:42

  Nää on kyllä mielenkiintoiset kirjoitukset aiheesta. Itse on Espoosta kotoisin, kauimmillaan opiskellut Mikkelissä ”asti” jos pistetään Helsinki nollapisteeksi 😉 Viimeisin asuinpaikkani oli toki HELSINKI ennenkuin tänne läksin =D
  Enpä ole aikaisemmin ymmärtänyt kuinka vaikeaa ja kallista voi matkustelu tai ylipäänsä muusta syystä liikkuminen tuota väliä olla :O Oon aina harmitellut miksi on niin kallista lähteä Lappiin ihan vaan lomalle.
  Keväällä katseltiin viikon mökkilomaa, olisko ollu just Kittilässä. Laskelmoitiin siinä mikä olis helpoin ja halvin tapa kahdelle henkilölle ja kahdelle koiralle ja ainoa vaihtoehto oikeastaan oli että ensin olis pitänyt ottaa juna kahdelle hengelle, kahdelle koiralle ja autolle Rolloon, siitä sitten ajaa itse perille. Lopputulos; lähdettiin kolmeks viikoks Thaikkuihin kun se oli niin hemmetin vaikea sumplia kaikki kohdilleen ja maksut vaan nousi. Toki koirat ei sinne tulleet mukaan joten se vaikutti myös lähtemisen helppouteen.

  • Reply Millamaija / Avaruusponi sunnuntai, joulukuu 13, 2015 at 13:51

   Ps. Gomelista kun haluaa Minskiin, on välissä myös 300km junamatka joka kestää n. 5h ja siitä vielä bussilla juna-asemalle eli ensimmäistä kertaa elämässäni kohtaan tämän lähtemisen vaikeuden 😀

   • Reply Maarit Johanna maanantai, joulukuu 14, 2015 at 08:05

    Tuossa on kyllä jo niin tarpeeksi syitä miksei suomalaiset matkaile Lappiin enemmän. Se on aivan sikakallista ja hankalaa. Me tultiin kerran junalla ja pistettiin auto myös junan kyytiin. Kolmesataaviiskyt euroa kahdelta hengeltä ja autolta pelkkä meno. Ihan järkyttävää. -.- No ei tuo viis tuntia junassa kököttäminenkään kyllä kovin houkuttele 😀

    Jännä miten monet ei oikeasti ole edes ajatelleet sitä, että jos heille Lapin matkailu on kallista etelästä käsin, että lappilaisille on myös hankalaa ja kallista tulla etelään. Tästäkin asiasta olen saanut aika monta valittavaa kommenttia muuallekin kuin blogiin, että mitä mie valitan kun on niitä halpoja yhteyksiä silloin tällöin. Niin, mutta ei just sillon ku ite tarvitsisin. Helsingistä on niin heleppoa lähtiä mihin vain, ettei tule ajatelleeksi.

 • Reply S perjantai, tammikuu 22, 2016 at 21:27

  Mä en ole koskaan edes raaskinut nukkua lentokenttähotellissa, koska ne ovat niin kalliita. Olen sen sijaan viettänyt vuosittain useampia öitä H-V:lla sohvalla – onni on hyvät unenlahjat. 😀

  • Reply Maarit Johanna lauantai, tammikuu 23, 2016 at 11:17

   Voi sua onnekasta! Molemmat on kokeiltu, sekä lentokenttähotellit, että ne sohvat. Lattia myös. Sohvalla nyt olis ehkä voinutkin nukkua, mutta ne missä oli tilaa sijaitsivat ulko-ovien välittömässä läheisyydessä. Vaikka oli kesä, se ulkoilma oli hyytävää. Never again 😀

  Leave a Reply