Suomen suurin matkablogiyhteisö
Yleinen

Restaurant Palkin Pietarissa, palveluelämyksellistä perinneruokaa

tiistai, marraskuu 17, 2015

Lähdössä Pietariin? Ehkä haluat maistaa venäläisiä perinneherkkuja ihan aidossa upeassa ympäristössä? Me vierailimme Pietarissa huippuhienossa Palkin-ravintolassa.

Restaurant de Luxe, ja aristokraattinen venäläinen keittiö. Tällaisin sanoin saatellaan Palkin-ravintolaan Nevskiy Prospektilla Pietarissa. Minua kiinnosti kokeilla ihan oikeaa perinteistä venäläistä ruokaa, ja Valentina oli hoitanut pöytävarauksen ehkä yhteen laadukkaimmista perinteisistä ravintoloista. Tasan ajallaan saavuimme paikalle ja jätimme ensin takkimme narikkaan ja kiipesimme sitten väriä vaihtavat portaat loisteliaassa hallissa ylös toiseen kerrokseen. Kristallikruunut, aristokraattiset taulut ja peilin lailla kiiltävät aterimet tervehtivät meitä ravintolasalissa. Tarjoilijat tulivat asettelemaan meille tuolit ja vielä laukuille erilliset samettitelineet, ettei niitä tarvinnut laittaa lattialle.
Se palvelu. Ei ikinä Suomessa ole kokenut sitä, että ruoka tuodaan kuvun alla ja kaikkien annosten päältä nostetaan kuvut yhtä aikaa, kunhan on ensin kysytty jokaiselta erikseen ollaanko valmiita näkemään. No kyllä! Keitto kahdelle hengelle tuotiin usean tarjoilijan voimin niin, että ensin tuotiin eteen lautaset, joissa oli pohjalla vain pieni tilkka keittoa ja öljyä. Toinen tarjoilija piti kaunista kulhoa ja kauhoi sitten kauniisti lautaselle lisää keittoa ja kolmas kertoi mitä keitossa ja on ja millaiset perinteet sillä on Pietarissa. Yhtenä hetkenä meille tuotiin tyrnisorbettia makuhermojen virkistykseksi ja samalla koettiin spektaakkeli, kun tarjoilija kaatoi nestemäistä typpeä astiaan ja koko pöytä rupesi höyryämään! Wow.
Ai niin se ruoka. Valentina tilasi meille kaikille teetä. Tarkoitus oli tilata kardemummateetä, mutta sen ollessa lopussa, hän tilasi timjamilla maustettua. Oli niin outoa makuhermoille, etten ole ihan varma oliko se hyvää vai tosi hyvää. Pöytään tuotujen kristallisokerikiteiden ja erittäin makean hunajan kanssa se oli vähintäänkin eksoottista. Teetä käytiin kaatamassa meille ainakin viisi kertaa erikseen. Sitä sai koko ruokailun ajan aina uudelleen kun oli juonut kupillisensa loppuun. Mietin vain, onkohan tuolla viinin kanssa samalla tavalla! 😀
Valitsin itse ruuaksi parsaa, vaikka ei ollut parsa-aika, sekä pelmeneitä. Riikka ja Valentina herkuttelivat kermaisella sienikeitolla, jonka kanssa tarjoiltiin pehmeitä leipäpaloja. Minun parsa-hollandaise tarjoiltiin samaan aikaan kuin tyttöjen keitot ja meille tuotiin myös ihan tuoretta leipää kahteen eri otteeseen. Pöydässä oli kolmea erilaista voi-levitettä niiden kanssa nautittavaksi. Yrtti-valkosipulia, sitruunaa sekä tavallista. Leipä oli järkyttävän hyvää, kuohkeaa ja pehmeää. Pyyhin loput leipämuruseni hollandaisella, sillä en halunnut sitäkään tuhlata. Parsa oli juuri oikealla tavalla valmistettua. Tämä parsafani oli tyytyväinen! Alkuhämmennyksen herkuttelujen jälkeen saimme keittiöltä tyrnisorbetit ja sen spektaakkelin ja hämmennyimme entisestään. Tarjoilijat pitivät kokoajan huolen, että lasimme olivat täynnä ja viihdyimme. Heti kun haarukat napsahtivat kello viiteen, lautaset korjattiin alta pois ja tuotiin uutta tilalle. Silmät pyöreinä lusikoimme ihanaa sorbettia ja sitten olikin minun pelmeneiden vuoro. Tarjoilija kertoi pitkät pätkät mitä pelmenit sisältävät ja kuinka ne on valmistettu ja sitten kupu nostettiin taas pois. Ah ja nam. Olin jo valmistautunut, että antaisin muutamat maistiaiset tytöille, ettei heidän tarvisi vain katsoa kun minä syön. Keittiö oli jo hoitanut homman, ja sieltä tuli tytöille vallan erikoinen venäläinen pieni suolainen herkku, jossa pohjalla oli porkkanaa ja punajuurihyytelöä ja päällä maitomaista kuplavaahtoa.
Emme jaksaneet enää jälkiruokaa, mutta laskun yhteydessä tuotiin kuitenkin lautasellinen konvehteja. Mietimme, että no tässä ravintolassa on ainakin tullut keittiön tervehdyksiä, kumarruksia ja niin hyvää palvelua riittämiin, että voi käydä antamassa Tripadvisorissa täydet pisteet. Ruoka oli taivaallista ja jokainen tervehdys erinomainen. Palvelu oli hyvää ja mutkatonta, olematta kuitenkaan mitään vaivaannuttavan yli-ystävällistä. Niin, ja kun olimme ovella lähdössä alas hakemaan takkejamme, tuli tarjoilija vielä suklaarasioiden kanssa meidän perään. ”Nämä ovat vielä teille.” Siis rasiallinen suklaata vielä meille jokaiselle kaiken päälle. Spasiba!
Mainitsen vielä, että ravintola ei ole suomalaiseen hintatasoon tottuneelle kallis. Tottakai se on hintavampi kuin hieman alemman tason ravintolat. Venäläisen keittiön ja autenttisen ja hienon venäläisen ravintolakokemuksen etsijälle suosittelen Palkinia suurella sydämellä. Ravintolalla on Rotisseur-merkki ja se on Tripadvisorissa sijalla yksitoista Pietarin yli yhdeksästätuhannesta (luit oikein) ravintolasta! Puolitoista tuntia reilusta kuudesta tunnista Pietarissa oli kyllä kulutettu ihan oikeassa paikassa.

Tätä paikkaa en vois enää enempää suositella! Autenttinen venäläinen elämys ja mieletön ruokakokemus on aivan varmaa tässä paikassa. Palaan tänne heti kun pääsen uudelleen Pietariin! Viis kautta viis, vai miten soli?

*Pietarin matkassa yhteistyössä St. Peter Line*

Seuraa blogia *facebookissa* *bloglovinissa* *instagramissa*

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Jenni / Globe Called Home perjantai, marraskuu 20, 2015 at 19:45

  Katoin noita pääruokien hintoja että ”jaa, melkeinpä kalliimpia kuin Suomessa, aika kallista”, mutta…. joo, ei ole kallista tuollaisella palvelulla höystettynä! Seuraavan kerran Pietarissa pitänee mennä tuonne tai jonnekin muualle hienoon ravintolaan. Tähän mennessä on tullut enemmän luuhattua pitkin niitä puolen euron pelmenipaikkoja. 😉

  • Reply Maarit Johanna lauantai, marraskuu 21, 2015 at 11:07

   Palvelusta kyllä pystyi heittämällä maksamaan samoja hintoja kuin Suomessa! Mulla on tosin ne puolen euron paikat ihan kokonaan testaamatta, joten sellaisiinkin seuraavalla kerralla. Pysyis myös tuo aina överiksi menevä budjetti kurissa 😀

 • Reply Ulla perjantai, tammikuu 1, 2016 at 21:26

  Kiitos tästä vinkistä! Tulimme juuri Palkinista juhlimasta 22 v. hääpäiväämme ja kokemus oli ainutlaatuinen. Varmaan palaamme tuonne uudelleen. Seuraava matkamme on helmikuu Thaimaassa. Siellä maistuu taas edullisemmat herkut! Hyvää matkavuotta sinulle! terveisin Ulla

  • Reply Maarit Johanna lauantai, tammikuu 2, 2016 at 19:44

   Tällaiset kommentit on niitä kaikista parhaita! <3 Ihanaa, että pystyin vinkkaamaan teille niin hyvän paikan 🙂 Hauskaa uutta vuotta teille ja ihanaa Thaimaan matkaa!

  Leave a Reply