Suomen suurin matkablogiyhteisö
Yleinen

Pyörällä pääsee myös Huippuvuorilla

sunnuntai, lokakuu 4, 2015

Polkupyöräily oli ehkä kaikista hauskin asia mitä päästiin Longyearbyenissä tekemään!

Oltiin kierretty Longyearbyeniä ja Nybyeniä kävellen ihan tarpeeksi, jotta tiedettiin hyvät reitit kulkea. Saatiin oman majatalon respasta vuokrattua pyörät hintaan 150NOK per päivä. PER PÄIVÄ! Norjan hinnoiksi tuo on ihan sikahalpa. Vaikka meillä oli aikaa pyöräillä vain reilut kaks tuntia, se oli sen viidentoista euron arvoista lystiä, ettei paremmasta väliä. Voisin jopa sanoa, että hauskimmin kulutettua viittätoista euroa saa hakia 🙂

Longyearbyen on pieni kaupunki, ja sen ottaa kävellen hyvin haltuun. Pyörällä siihen saa ihan uuden ulottuvuuden, kun pitkät matkatkin taittuu tosi nopeasti. Meidän pyörät oli tuollaista jopo-tyylistä mallia ja sillä ei pahemmin hurjasteltu, vaikka nopeammin pääsikin. Nybyenistä keskustaan sai kyllä lasketella loivaa alamäkeä aika lujaa vauhtia.

Pyörällä päästiin helposti niihin kohteisiin, jotka olivat verrattain lähellä kokoajan, mutta jonne kuitenkin olisi pitänyt kävellä sen verran, ettei jaksanut. Svalbard kirke esimerkiksi oli rinteellä vähän keskustan ulkopuolella ja sinne hurautettiin ensimmäiseksi. Samalla aurinko paljastui pilven takaa ja tuli meidän iloksi koko loppuajaksi saarella. Vaatteita oli päällä tarpeeksi, sai pysähdellä koska halusi ja kruisailla rennosti. Aivan ihanaa.

Sitä tavallistakin tavallisempaa huippislaista näkymää: teollisuusaluetta

Aurinko tekee ihmeitä, mutta sen mie sanon, että kyllä nämä maisematkin vaikuttaa sielun ja mielen terveyteen yksinomaan positiivisella tavalla. Pyörän seljästä on vain niin kevyempi katsella tällaistakin näkymää.

Turistikarttaan on merkitty se kuuluisa ”varokaa jääkarhuja”-kyltti ja käytiin se tsekkailemassa. Ympärillä on teollisuusaluetta. Olihan se hieno. Oltiin googletettu, että Huippuvuorten EISCAT-asema sijaitsee vähän Longyearbyenin ulkopuolella ja haluttiin se ehdottomasti bongata, vaikka sinne pitäisi ajaakin vähän matkaa. Sodankylän geofysiikan observatiorion yhteydessä on samanmoinen asema, ja Kiirunan aseman olen myös nähnyt joten ei tuota voinut jättää näkemättä. Ajettiin Adventdaleniin päin rantaa pitkin pitkä pätkä kaupungin ulkopuolelle ja kappas vain, siinä oli toinenkin jääkarhukyltti ja melkoisen paljon paremmilla taustamaisemilla! Suosittelen siis tulemaan tänne mieluummin kuin todennäköisesti ylikansoitetulle turistikyltille lähelle satamaa. Huskytilan jälkeisen mutkan takana se EISCAT-asemakin näkyi vuoren rinteellä kun oikein silmiä siristi.

Oli niin hyvä fiilis kun palautettiin pyörät. Ehdittiin kokea kolmessa päivässä tällainenkin keli ja nähdä niin paljon!

Jos Huippuvuoret, Norja, Islanti tai muut arktiset maat kiinnostavat, pistä ihmeessä blogi seurantaan! Pää Pilvissä löytyy ainakin facebookista, instagramista ja bloglovinista.

You Might Also Like

8 Comments

 • Reply satuvw sunnuntai, lokakuu 4, 2015 at 15:33

  Tähän ei voi muuta sanoa kuin että ihan TÄYDELLISTÄ! Svalbard kutsuu…. 🙂

  • Reply Maarit Johanna torstai, lokakuu 22, 2015 at 08:46

   Miten mulla on voinu jäähä nämä kommentit välistä! Mie en ole muuta tehnytkään kuin haaveillut paluusta 🙂

 • Reply Lotta Watia | Unagidon sunnuntai, lokakuu 4, 2015 at 17:08

  Ihanan näköistä ja miten upee keli! Sun blogista on aina niin mahtavaa lukea näistä pohjoisen kohteista. Mahtavaa inspiraatiota! <3

  • Reply Maarit Johanna torstai, lokakuu 22, 2015 at 08:46

   Olispa tuollaiset kelit nyt Suomessakin. Kävi kyllä mieletön tuuri kelien kanssa 🙂 Ihana jos saat inspistä!

 • Reply Katja sunnuntai, lokakuu 4, 2015 at 19:55

  Voi pyörä on niin paras tapa katsella maisemia! Ja mikä kelikin teillä ollut siellä. Kyllä kelpaisi fiilistellä!

  • Reply Maarit Johanna sunnuntai, lokakuu 4, 2015 at 20:48

   Mie vieläki harmittelen, kun ei ollut Islannissa omaa pyörää! Se vasta olisi ollut jotain 🙂 Nuo kelit oli jotain ihan spesiaalia just meille !

 • Reply lena keskiviikko, lokakuu 7, 2015 at 14:18

  No ei oo kyllä kallista! Meidän residenssissä Bilbaossa vuokrataan päiviä kans 15e pari tuntia, veikkaan että tuo Norjan hinta on suhteessa halvempi. Ja noissa maisemissa pyöräilystä maksaa mielellään sen 15 euroa. Nuo maisemat on jotain ihan älytöntä.

  • Reply Maarit Johanna torstai, lokakuu 22, 2015 at 08:47

   Espanjan hintatasoon tuo 15€ on kyllä jo melko hintava. Täällä se tuntui melkein lahjoitukselta 😀
   Maisemien takia mie sielä nautinkin!

  Leave a Reply