Yleinen

Ravintolasuositukset Akureyriin!

torstai, syyskuu 17, 2015

No nyt on postausta eetterissä luonnosten kätköistä!

Arvatkaa mitä söin jokainen päivä Islannissa asuessa? Tai ei tarvi arvata koska kerron. Kaurapuuroa. Meinas tulla korvista ulos. Sitä syötiin skyrin kanssa, banaanilla ja kuivatuilla karpaloilla, cashewpähkinöillä, hunajalla, siankärsämö-nokkosjauheella ja ihan vaan maidolla. Kun suomalaisvahvistukseni Sandra tuli Akureyriin, lähdimme melkein ensitöiksemme ulos syömään. Ihanaa vaihtelua! Pääkadun kulmilla oli hauskan näköisiä rafloja, mutta en ollut saanut aikaiseksi lähteä yksin. Otimme siis yhdessä tavaksi. Kerran viikossa rafla, ja mulla ainakin kaurapuuroton päivä <3

Hamborgara Fabrikan

Akureyrin kirkon portaat päättyvät Hótel Kean etuovelle ja samalla pääkadun alkupisteeseen. Ihan siinä hotellin nurkalla on Hamborgar Fabrikan ja käveltiin ihan muina miehinä sisään illalla kahdeksan maissa. Ooteltiin jonkun aikaa pöytiin ohjausta ja saatiin hauskat sanomalehtimenut tutkailtavaksi. Valinnanvaraa oli melkeimpä liikaa ja meiltä meni kauan päättää. Palvelu oli aika hidasta. Asiakkaita ei ollut monta pöydällistä ja tarjoilijat varmasti näkivät kun olimme valmiita. Tilausten jälkeen nostimme järkkärimme pöydältä ja räpsimme vähän fotoja paikan tunnelmasta. Sisustus on mielestäni oikein onnistunut ja baarin puoli näytti mukavalta. Pikkulamput katossa näytti melkein clubimaiselta, mutta sopi tosi hyvin luomaan tunnelmaa.

IMG_0423IMG_0412IMG_0431IMG_0436IMG_0443

Omaksi burgerikseni valikoitui kuvassa esiintyvä kananmunahattuinen Mr. Rock. Ilman sinihomejuustoa se olisi ollut taivaallinen! Ajattelin juuston sopivan pekonin ja medium-paistetun pihvin kanssa, mutta se toi ainoastaan hintsusti häiritsevän ylimääräisen vivahteen. Olimme burgeriannostemme jälkeen niin täynnä, ettei jälkiruokaa voinut kuvitellakaan. Vitriinissä olisi kyllä ollut tarjolla muun muassa erehdyttävästi hampurilaiselta muistuttavia muffinsseja. Aika söpöjä! Pitää aina muistaa, ettei Islannissa ole Mäkkäriä. Fabrikkanin burgerit on siis äärimmäisen hyviä, mutta ei ne suinkaan ole pikaruokaa. Kirjoitin tämän ensi visiittini jälkeen myös Tripadvisoriin arvostelun. Ynseä palvelu verotti muuten niin hyvää kokemusta. Syksyn mittaan oli tarjoilijoillakin jo vähän hymyn karetta huulilla.

Fabrikkanissa muuten käytiin tuon ekan visiitin jälkeen kuusi kertaa! Markunkin raahasin paikalle ja tuolla vietettiin myös minun synttärit. Kylloli hyvä. Fabrikkan on se paikka, mihin juoksen ekana kun pääsen takaisin Akureyriin.

Bryggjan

Historiallisessa rakennuksessa sataman kupeessa sijaitsee hauska Bryggjan. Vierailimme Sandran suostuttelun jälkeen täällä pienellä porukalla marraskuun alussa arkipäivänä kello viisi. Olimme ainoat asiakkaat isossa salissa, mutta ei haitannut ollenkaan. Raflan kotisivuilla paikan luonnehditaan parantuvan vanhetessaan ja olevan karkkia silmille. Mulla alkoi heti harmittamaan miksen ottanut kunnon kameraa matkaan. Listalta löytyi jokaiselle jotain ja meidän pöytään tuotiin kanakeittoa nachoilla, burgeri, sekä mulle pieni täysjyväpohjainen pestopizza parmakinkulla ja rucolalla. Niin ja piti maistaa myös ”ranskalaista pirtelöä” eli jäätelömäistä höttöä karamellilla ja cointreaulla. Ultimate nam. Ruoka oli hyvää ja musiikkina meidän kaikkien rakastama Ásgeir sopivalla volyymilla. Meillä oli toki paras pöytä koko salissa. Mulla monesti tuntuu tosi awkwardilta jos on ravintolan ainoat asiakkaat. Täällä ei ollut ollenkaan sellaista fiilistä. Tuumittiin miten mahtavaa olisi suunnitella omaan kotiin joskus samanlaisia elementtejä. Tiesin että Markku olisi nauttinut tästä paikasta enemmän kuin Fabrikkanista. Harmi vain etten tämän olemassaolosta tiennyt kuin vasta lähdön jälkeen. Höh. Täällä vierailimme toisen kerran joulukuussa kun latvialaisella kämppiksellä oli synttärit. Yksityinen pöytämme oli sillä kertaa sijoitettu yläkertaan ja jos mahdollista, pidin puitteista melkein aiempaa kertaa enemmän. Tämä rafla ei pettänyt. Ruoka oli loistavaa ja mutkatonta, palvelu äärimmäisen ystävällistä ja herrasmiesmäistä, ja kyllä mie ainakin olin mielissään tuollaisessa ympäristössä.

RUB23

Tripadvisorin mukaan Akureyrin paras ravintola. Voin kertoa ettei se ole kaukana totuudesta. Voisin sanoa, että koko Pohjois-Islannin paras! Ruuasta harvoin olen nauttinut niin paljon kuin täällä. Elämäni parhaat sushit ja ensimmäistä kertaa tempuraa. Suussa sulavaa <3 Varsinainen postaus ravintolasta löytyy täältä!

Bautinn

Tämä hauskassa punaisessa talossa ihan keskustassa sijaitseva ravintola mainosti ympäri kaupunkia Burgeri Pommi-kampanjallaan. Piti meidänkin siis Sandran kanssa yks päivä lähteä Bautinninkin hampparit testaamaan vaikka naapurissa sijaitsevassa Hamborgara Fabrikkanissa kilpailevat annokset oli todettu aika voittamattomiksi. University burger annokset olivat kuitenkin aivan hintansa väärtejä ja me nautittiin. Burgereista on kuitenkin joskus vaikea tehdä kovin persoonallisia, ja vaikka oltiinkin tyytyväisiä, mentiin burgerin nälkäisinä seuraavan kerran taas Fabrikkaniin. Tästä ravintolasta saa toki paljon muutakin kuin burgereita. Loistava alkupalabuffet löytyy ja harmitti kun ei sitä tajuttu kokeilla ollenkaan. Paikka on erityisesti lapsiperheiden suosiossa hyvin kansainvälisen ja simppeleiden makujen menun vuoksi.

Greifinn

Tänne meidän oli pakko mennä toiseksi viimeisellä Akureyrin viikolla ihan jo siksi että Sandran kämpän ikkunasta näki suoraan raflaan sisään ja että Greifinnin pizzalaatikoita näkyi vastaantulevien ihmisten käsissä aika useasti. Mentiin siis ihan pizzalle. Paikka oli hämyinen, mutta tosi viihtyisä. Keskellä viikkoakin oli vilkasta. Listalla oli vaikka mitä, myös islantilaisia erikoisia meren herkkuja. Tämä oli toinen kerta kun maistoin kunnon pizzaa Islannissa. Domino´sista haimme kotiin kerran satsin tätä ennen. Pohjan taikina maistuu ihan erilaiselle kuin kotona. Vaikka maku oli hyvä, tuntui että siinä on jotain makeaa tai muuta mikä ei pizzaan sovi. Sama oli Domino´sin versiossakin. Hintalaatusuhde oli kuitenkin hyvä emmekä jääneet nälkäisiksi täälläkään.

Raflassa oli niin tunnelmallinen valaistus, etten saanut yhtään valokuvaa!

Nordic Bistro

Viimeisin testattu ravintola. Osa porukasta oli jo lähtenyt koteihinsa joulukuun alussa, joten päätettiin pitää vielä yksi tyttöjen sunnuntaibrunssi. Hof-kulttuuritalon Nordic Bistron brunssi oli siinä vaiheessa vielä testaamatta, joten pakko oli. Hinta kirpaisi ja oli yli parikymppiä per naama. Tarjonta kuitenkin korvasi kaiken ja viihdyimme paikalla reilun pari tuntia herkutellen. Olin niin onnellinen, että olin kuukautta aikaisemmin oppinut syömään silliä ja sitä valinnan varaa tässä paikassa riitti! Pannukakkuja, juustoja ja hedelmiä, sekä tanskalaista riisivanukasta kirsikkahillolla. Tavalliset hotelliaamiaisiltakin tutut maut oli paikalla, mutta me keskityttiin erikoisuuksiin. Niin skandinaavista, mutta silti niin outoa!

Akureyri Backpackers

Viimeisimpänä Backpackers, sillä ei se oikeastaan ollut meille ravintola vaan olohuone. Vaihtareiden kesken keräännyimme usein sinne iltakaljoille, baileyslattelle tai teelle, mutta sai sieltä ruokaakin! Viikonlopun brunssia ei tarjoiltu buffetpöydistä vaan valmiilta kootuilta lautasilta. Hintaan kuului mehu, kahvi tai tee, smoothie ja tietenkin lautasen herkut. Perunalohkoja, pekonia, leipää, kananmunia, pannukakkuja mansikoilla ja siirapilla sekä briejuustoa. Niin kerrassaan tuhtia, mutta täydellistä! Backpackers tarjoili iltaisin myös hyviä burgereita. En tunnusta, että kävin tuollakin useammin kuin kolmesti. En.

Okei no otetaan vielä yks syöntimesta. Seuraava on sitten viimeisin, mutta sitä ei lasketa!

Nimittäin Islannissa ei saa jättää syömättä pylsaa. Hodaria! Sitä mahtavaa ”kansallisruokaa” jota saa esimerkiksi Hlölla Bátarista tai Hafnarstraetin pikkukojuista. Pylsa með öllu on sitten hodari kaikilla. Siihen herkkuun tulee tietenki nakki ja sinappia, ketsuppia, majoneesia, tuoresipulia ja paaaljon kuivasipulia. NAM!

Kelepaisko joku näistä syöttölöistä sullekkin? 🙂

Katoppa minun muutkin Islanti-kirjoitukset tästä linkistä!

Blogin seuraajaksi pääsee vaikka tykkäämällä facebookissa!

 

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply Noora torstai, syyskuu 17, 2015 at 19:23

  Oi mä aina niin ilahdun, kun jossain mainitaan Akureyri. Tai Islanti… No kumminkin. Jostain syystä missään noista mainituista ravintoloista ei käyty Akureyrissa syömässä. Rub23 oli harkinnassa, en enää muista miksei sinne sitten koskaan päädytty. Toi Bryggjan vaikuttaa myös kovin sympalta! Mä tykkäisin syödä ulkona enemmänkin, ellei sydämessä aina vihloisi se siihen palavan rahan määrä. Akureyrissa tykkäsin kovasti paikasta, jonka nimi oli muistaakseni ihan vain Akureyri fish and chips. Hyvää ruokaa ja Islannin mittapuulla edullisesti. Samantasoista ruokaa ei välttämättä edes Suomesta olisi saanut samalla hintaa.

  • Reply Maarit Johanna torstai, syyskuu 17, 2015 at 21:25

   Ompa ihana kuulla! Minulla on vähän samat fiilikset. Akureyri on niin pieni paikka, eikä kovin moni ole siitä kuullut, vaikka olisi Islannissa käynytkin. Melkein kuin valtamediassa olisi mainittu Sodankylä, sydän ihan hypähtää 😀
   Voi surku jos ette käyneet syömässä. Mie nautin sydämeni kyllyydestä jokaisesta hetkestä kun ei tarvinnut syödä kaurapuuroa kotona tai nuudeleita ja papuja 😀 Kyllähän se maksoi, mutta kun tiesi, ettei sinne toista kertaa välttämättä tule, niin halusi nauttia joka hetkestä.
   Miksiköhän mie en muista tuollaista fish & chips-paikkaa? Missä se sijaitsi? Ihan keskustassako? 🙂

   • Reply Noora perjantai, syyskuu 18, 2015 at 16:11

    Itsehän en myöskään voinut sanoa tunteneeni Akureyria nimeltä, ennen kuin siellä kävin. Mutta sen verran siihen ihastuin, että kaikki siihen liittyvä herättää huomion 🙂 Joo, se paikka oli kyllä ihan keskustassa, siinä kun on ne pääkadut niin niiden jälkeen/vieressä rannassa on se iso parkkipaikka-alue. Niin sen parkkipaikan ja niiden kauppakatujen välissä menevällä kadulla. Onpas hankala selittää : D Ja tokihan paikka voi olla varsin uusikin.

    • Reply Maarit Johanna perjantai, syyskuu 18, 2015 at 16:14

     Hei nyt saatankin muistaa! Se oli niitä katuja joille vain harvoin eksyin, koska krhm, jäätelöpuoti oli toisessa suunnassa ja kuljettiin rannalle aina sitä kautta 😀 Samaisella kujalla, jossa se fisupaikka on, taisi olla muutama muukin kahvila, joista tuli käveltyä ainoastaan ohi. Seuraavan kerran käyn kyllä kaikissa jotka jäi nyt välistä. Se näköalarafla Strikid olisi vielä kiinnostellut, mutta oli vähän budjetin ulottumattomissa.
     Akureyri on mun sydämessä aina koti <3

 • Reply Lotta Watia | Unagidon perjantai, syyskuu 18, 2015 at 11:24

  Tuolla Backpackersissa käytiin lounaalla kun pysähdyttiin Akureyrissa. 🙂 Paljon kivan oloisia vaihtoehtoja siinä kävelykadulla ja sen läheisyydessä. Muutenkin oli tosi söpön ja viihtyisän oloinen kaupunki! Luulen myös bonganneeni sen jätskiputiikin, mistä joskus blogissa kirjoitit. 🙂

  • Reply Maarit Johanna sunnuntai, syyskuu 20, 2015 at 10:55

   Pieneksi kaupungiksi Akureyrissa on yllättävä paljon tasokkaita ruokailuvaihtoehtoja. Backpackers on tietenkin budjettimatkailijoiden ja opiskelijoiden suosiossa, mutta kyllä mekin vain useasti käytiin siellä burgerilla. 🙂
   Joo sitä jädemestaa on hankala olla huomaamatta jos keskustassa pyörii. Se taitaa olla kaksikerroksinen 😀

  Leave a Reply