Suomen suurin matkablogiyhteisö
Yleinen

Venäläisten kaivoskylä Barentsburg

torstai, syyskuu 10, 2015

Laivamatka Esmarkin jäätikölle jatkui Barentsburgin venäläiseen kaivoskaupunkiin. Melkolailla Murmanskin esikaupunkialueelta tuo koko pieni kylä olisi muutenkin voinut olla kotoisin. Kylässä oli Leninin patsas ja useita neuvostotyylisiä rakennuksia. Oppaamme Natalia kertoi mielenkiintoisesti paikkakunnalla asuvista ihmisistä ja tiettyjen rakennusten merkitystä yhteisölle. Koko kylä elää periaatteessa Trust Articugol-kaivosyhtiön kaivoksesta, jonka sisäänkäynti on ihan keskustassa. Ei ollut piikkilanka-aitoja tai sen kummempia eristyksiä ulkomaailmaan. Aika rauhassa saavat varmaan kaivosmiehet perheineen elellä. Turistit tuovat varmasti ainoaa ”häiriötä” ulkomaailmasta.

Barentsburgin parituntisesta jäi mieleen:

– kovaääninen dance-jytä. Kylässä oli kerran vuodessa juhlittava kaivosmiehen päivä. Lähellä satamaa rinteellä tyypit grillasivat valtavia lihavartaita ja heiluivat musiikin tahtiin riehakkaasti vesisateessa. Melko erikoiset vibat jäi tuosta 😀

– ”Hei meillä on täällä lahjatavarakauppa! Pääsette tutustumaan sinne kierroksen päätteeksi.” No, se kauppa oli kiinni. Ainoat turistit kylään tulee laivoilla pari kertaa päivässä ja sitten pidetään puljun ovet lukossa. Venäläinen tapa vai ihan vahinko?

– Ehkä maailman pohjoisin panimo! Krasniy Medved.

– ”Tavoitteemme on kommunismi.” Näin luki kaivosmiesten asuinrakennuksen julkisivulle ripustetussa valtavassa banderollissa.

– Maailman värikkäin koulu. Ainakin ulkoa päin! Koulu on koristeltu norjalaisten ja venäläisten monumenttien kuvilla ja venäjänkielisille lapsille opetetaan koulussa norjaa.

Koulu kuvassa oikealla.

– Barentsburgin hotellissa tuoksui Murmansk ja sisältä se olisi voinut olla kuin murmanskilainen Hotel Moryak. Hotellissa oli Barentsburgin oma postitoimisto. Oli pakko lähettää yksi kortti, jotta saa siihen Barentsburgin leiman!

– Taivas aukesi ja meidän tuuri Norjan kelien suhteen loppui kesken.

– Paitsi ettei me taidettu olla Norjassa ollenkaan. Markun puhelin kävi Venäjän verkossa, joten kai me oltiin jossain häilyvässä välimaastossa. Räntää alkoi satamaan ihan kunnolla kun päästiin takaisin paattiin ja se jatkui koko loppu päivän.

 

Kiinnostuitko? Bloggaajakollegani Pirkko on kirjoittanut myös Barentsburgista. Meriharakka-blogin juttuun pääset tästä.

Seuraa Pää Pilvissä-blogia! –facebook– –instagram– –bloglovin

You Might Also Like

10 Comments

 • Reply lena / london and beyond torstai, syyskuu 10, 2015 at 13:56

  No nyt löytyi mielenkiintoinen kohde! Wow. Tuo panimo vaikuttaa mahtavalta retkikohteelta. 😀 Pitää tsekata myös Pirkon juttu aiheesta.

  • Reply Maarit Johanna perjantai, syyskuu 11, 2015 at 18:44

   Tämä oli kyllä sellainen, ettei paljon infoa paikasta löytynyt ennen sinne menoa 😀 Ei varmasti turisteja mitenkään kovin paljoa tuolla pyöri.

 • Reply Pirkko / Meriharakka torstai, syyskuu 10, 2015 at 16:19

  Kiitos linkityksestä! Meitä näyttivät kelit suosivan teidän sateiseen päiväänne verrattuna. Kertoivatko teille myös paluumatkalla siitä myyristä tai hiirista saatavasta taudista, joka voi puhjeta vasta vuosikymmenien jälkeen?
  Ja kaipa te(kin) vodkaryypyt joitte hotellin baarissa 🙂 – Venäjällä kun olitte!

  • Reply Maarit Johanna perjantai, syyskuu 11, 2015 at 18:45

   Hui kauhea! Ei onneksi kerrottu, en olisi varmaan halunnut mennä koko kaupunkiin muuten 😀 Vodkaryypytkin jäi saamatta, kun tarjoilijaa ei näkynyt mailla halmeilla kun oltiin porukalla baarissa istumassa :p

   • Reply Pirkko / Meriharakka keskiviikko, syyskuu 16, 2015 at 19:06

    Se myyristä tai hiirista saatava tauti oli jossain nyt jo hylätyssä kylässä matkan varrella välillä Longyearbyen – Barentsburg. Ei siis Barentsburgissa, eli no hätä 🙂

    • Reply Maarit Johanna keskiviikko, syyskuu 16, 2015 at 20:10

     Huh no hyvä! Kuulostais vähän siltä Grumantilta, sehän oli jo aika autio kylä. Jos nyt muutamaa taloa voi kyläksi sanoa 😀

 • Reply Annemaria torstai, syyskuu 10, 2015 at 17:55

  Onpas sulla nyt eksoottisia matkakohteita. En taida tätä laittaa ihan kärkeen must to visit -kohteisiin 🙂

  • Reply Maarit Johanna perjantai, syyskuu 11, 2015 at 18:45

   Makunsa kullakin 🙂 Mutta voi vitsi, että mie tykkäsin !

 • Reply Panu / Panun matkat perjantai, syyskuu 11, 2015 at 19:08

  Tämä olisi matkakohde minun makuuni! Diggailen tämmöisistä paikoista. Kiitos kokemuksesi jakamisesta.

  • Reply Maarit Johanna perjantai, syyskuu 11, 2015 at 19:20

   No ordinary! Ei ainakaan kovin moni ole käynyt ja melko erikoinen tunnelma 🙂

  Leave a Reply