Suomen suurin matkablogiyhteisö
Yleinen

Riika – edullista, herkullista ja kaunista

lauantai, 29 elokuun, 2015

En vaan voi lakata hehkuttamasta miten huikea loma meillä oli Riikassa! Mulle tämä kuukauden takainen reissu oli ensivisiitti Latviaan ja ei varmasti jää viimeiseksi. Islannissa yksi parhaista ystävistäni oli kotoisin Riikasta, mutta valitettavasti hän oli ehtinyt jo palata Islantiin kun olimme reissussa. Ehkä minä siis pääsen vielä uudelleen käymään kauniissa Baltian helmessä!

Hotellimme sijainti Daugava-joen toisella puolella kaupungista katsottuna oli meille aivan ihanteellinen. Kaupunkiin päästäksemme, kuljimme aina Akments tiltsin eli kivisillan yli. Tuo kävely ei koskaan ollut kovin nopeaa, sillä lähellä olevat sillat ja vanhan kaupungin kauniit rakennukset olivat niin hyvin edukseen vedeltä päin, että kuvauspysäkille piti jäädä monta kertaa menopaluu matkalla. Vaihtoehtona olisi ollut taksimatka kolmella eurolla, mutta säästön ja komeiden kelien vuoksi reippailimme joka kerta sillan yli.

Toinen latvialainen vaihtarikaverini sätti minua kun kerroin, etten ole kuullutkaan Latvian vapaudenpatsaasta. Höh, mikä se on? Enkös minä jo sanonut että me lähdettiin reissuun vähän niinkuin ilman sen kummempia suunnitelmia ja paineita. ”Niin niin mutta kun jos ette ole nähneet Brīvības piemineklisiä, ette ole nähneet mitään. Jos käytte katsomassa sen, olette nähneet kaiken.” Aha. Näin tärkeä juttu oli aivan ehdottomasti käytävä katsomassa. Valitsimme ajankohdan vapaudenpatsaalle kävelyyn Jurmalasta kotiinpääsyn jälkeen. Rautatieasemalta sinne oli mukava kävely puiston reunaa pitkin. Monumentilla on myös kansankielinen nimi Milda. Olemme siis nyt virallisesti nähneet Riikassa ”kaiken”! Mildan kolme tähteä kuvaavat Latvian maan eri osia.

Teimme visiitin Keskustorille, jota muuten sanotaan Euroopan suurimmaksi basaariksi ja markettialueeksi. 1920-luvulla rakennetut paviljongit näkyvät kauas ja niiden kuvilla on koristeltu paljon postikortteja. Kalaa, lihaa, vihanneksia, marjoja, leipää, leivoksia ja pullaa. Ihan mitä vaan ihmeellistä on alueella kaupan. Kala ja liha lievästi tuoksuivat kauas, joten kierähdimme ovelta ulos. Pullia ja leivoksia käytiin vähän katselemassa. Halvimmat herkut olisi saanut matkaansa hintaan 0,12€. Ja nyt ei ole pilkku väärässä paikassa. Onneksi oli tuhtiakin tuhdimpi aamiainen alla, ettei tarvinnut muuta kuin ihmetellä! Porukka shoppaili halpoja housuja ja pensasmustikoita. Pysähdyimme tutkimaan neuvostoaikaisia pinssejä ja käsintehtyjä villamyssyjä. Pidimme repuistamme ja laukuistamme huolta, sillä paikalla oli sankoin joukoin porukkaa. Tuotteista sai myös tinkiä, mutta me vain otimme tai jätimme. Onneksi käsimatkatavaroilla matkustaminen hillitsi ostosteluintoa.

Meidän reissuporukka etsiytyi jokaikinen päivä vanhaan kaupunkiin. Riikassa olisi mielenkiintoista nähtävää vaikka koko viikoksi, mutta meidän kolmesta päivästä jokaisena käveltiin mukulakiville. Livemusiikkia paikallisten nuorten puhallinorkestereiden muodossa oli melkein jokaisella pienemmälläkin aukiolla. Kapeat kujat muistuttivat Tallinnasta. Yks parhaista asioista reissulla on syöminen ja elämästä nauttiminen suu täynnä jotain ihanaa hyvänmakuista pullaa. Meidän vakkaripaikaksi ehti muodostua Islannin konsulaatin naapurissa oleva BakeBerry-kahvila. Sisältä aivan ihana ja viihtyisä, vitriinissä varmaan viittätoista eri sorttia leivoksia ja vitriinin päällä vielä pullia saman verran. Yhdeksän naisen laajat tilaukset onnistuivat sotkemaan aika railakkaasti kahvilan työntekijöiden päät, mutta vitsi että niiden tuotteet oli hyviä!! Jos taiteellisen näköisestä leivoksesta ei tarvi maksaa kahta euroa enempää ja saa siihen päälle vielä minttu-omena-lime-smoothien ja minilatten, voi olla aika tyytyväinen. Ihan sama vaikka välillä joku smoothieta joutuikin odottamaan puoli tuntia tai pullaa ei toiselle tuotukkaan. Ei silti löydetty tuon kahvilan voittanutta koko matkalla. Ja miten halpaa oli syödä ja herkutella. En voi käsittää!

Toiset makuelämykset koettiin, kun haluttiin ehdottomasti maistaa paikallisia makuja. Puolet porukasta marssi pizzoille ja kanakoreille kun minä toisen puolikkaan kanssa istahdin Niklavs-ravintolan terassille. Alkupalaksi puolitettiin ihan mieletön kukilla koristeltu ruisleipäannos. Harkitsin jotain paljon neutraalimpaa alkuun, mutta onneksi maistettiin! Ruisleipää hunajalla, silavalla, paksulla kermajuustolla, raejuustolla, puolukkahillolla tai yrttivoilla. Yksinkertaista ja ihan huippuhyvää. Pääruuat ei olis voineet onnistua sen paremmin. Kinkkusuikaleen sisälle kieritetty kana näytti pienen pieneltä annoksessa, mutta olin ihan täynnä sen jälkeen. Niklavs on Tripadvisorin listalla 106. 614:sta ravintolasta, eli aika hyvin! Se sijaitsee Radi Un Draugi-hotellin kyljessä ihan keskellä vanhaa kaupunkia. Latvialaisen menun lisäksi löytyy myös kansainvälistä apetta, mutta me oltiin latvialaiseen oikein tyytyväisiä. Sen jälkeen kerkesi hyvin sulatella ruokaa kävellessä vanhassa kaupungissa.

Mitä kaikkea me oikein osattiin shoppailla. Oliko taas mittään järkiä ostaa käsimatkatavaroihin minipurkkeja (ehkä parasta koskaan maistamaani) hunajaa, kauniissa peltipurkeissa myytyjä Laima-konvehteja, siperialaista kasvovoidetta, latvialaista meripihkaa ja maatuskoja, joista latvialainen ystäväni minulle vähän ehti jo napista. Aukioilla oli niin kauniita toreja, eikä voitu vain jäädä katselemaan. Mun pakollisessa tuliaisessa, eli jääkaappimagneetissakin oli meripihkaisia koristuksia. Paikalliset mummelit myivät villasukkia ja lasiesineitä ja Made in China-tyyliset matkamuistot loisti poissaolollaan. Mie niiin tykkäsin! Tais tykätä muutkin, sillä matkalaukkujen pakkausoperaatio lähtöä edeltävänä iltana oli melkoista kaaosta 😀

Kuulostaa kirjoitettuna pelkältä ilottelulta meidän loma. Naurun määrällä mitatessa ei se kyllä muuta ollutkaan. 🙂

eng:// Riga was cheap, delicious and beautiful! We visited Central Market and we’re amazed by the prices. Sweet buns for 0,12€! Unbelievable. Milda-statue was our must-see of the day, and afterwards we spent our time eating, drinking and walking the narrow streets of Old town. Bake Berry next to Iceland’s consulate was our favourite cafe and dinner in Niklavs-restaurant the most delicious. Our holiday was also full of laughter and shopping. I did not want to remember only having a carry-on baggage when buying lots of Laima-chocolate and mini-jars of honey. 

Muut postaukset Latvian matkalta voi lukea täältä!

Bloggaaja seikkailee parhaillaan Norjassa ja Huippuvuorilla! Seuraamalla blogia facebookissa ja instagramissa pysyt mukana matkassa. 

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Katja lauantai, 29 elokuun, 2015 at 21:21

    Oinihana Riika <3 mullakin lähti tuolta meripihkakoruja mukkaan. Kerrassaan hurmaava kaupunki!

    • Reply Maarit Johanna maanantai, 31 elokuun, 2015 at 10:26

      Meripihkaa löytyikin ihan joka puolelta ja niin erikoisina koruina ja koristeina, ettei olis voinu kuvitellakaan 😀 Lähtisin uudelleen! Roadtrip Baltian halki olis ihana 🙂

    Leave a Reply