Suomen suurin matkablogiyhteisö
Yleinen

Trondheimissa oli aurinkoista paitsi silloin kun satoi

tiistai, elokuu 18, 2015

Otsikko jo sen kertoo. Norjan säät taas melkein yllätti yhtä hienosti ennustamattomuudellaan kuin vaikka Islannin kelitkin. Koko Trondheimin päiväksi oli luvattu upeaa säätä kun saavuttiin Stjördaliin, pieneen kaupunkiin 30km päähän Trondheimista. Stjördalissa sijaitsee Trondheimin lentokenttä ja hotellimme Scandic Hell ihan lentokentän vieressä. Ajettiin muutaman tunnelin läpi ja vähän hauskojen maisemien ohi kaupunkilomailemaan yhdeksi tiistai-illaksi. Valittiin ihan randomilla parkkipaikka ja lähdettiin kävelemään Nidelva-joen yli keskustaan. Nidarosin tuomiokirkko hallitsi aika hyvin kaupunkikuvaa ja suunnistettiin suoraan sitä kohti. Oltiin luettu etukäteen, että kirkon torniin pääsee kiipeämään ja mentiinkin ensimmäisenä ottamaan siitä selvää. ”Vain opastettuja kierroksia”. Aukiolla oli paljon turisteja, joten päätettiin skipata. Kirkko oli kaunis myös ulkoa niin upealla säällä!

Tripadvisorin appsilla etsittiin hyviä ravintoloita lähistöltä ja päätettiin kävellä joen rantaa pitkin kartassa näkyvälle kävelysillalle, joka veisi joen toiselle puolelle. Sattumoisin se silta olikin yksi Trondheimin päänähtävyyksistä ja siitä alkoi kuuluisat Nidelvan rakennukset, jotka seisovat puutolppien varassa joella. Miten ne värit loistikaan auringossa! Mulla unohtu nälkä melkein kokonaan niitä kuvatessa ja ihastellessa. Melkeimpä Norjan oma Venetsia. Omalla tavallaan. Luin Trondheimin turisti-infon nettisivuilta, että Nidelvaa pitkin pääsisi myös kanootteilemaan opastetusti. Harmi, etten ehtinyt katsoa olisiko se ollut meidän päiville mahdollista! Nähtiin nimittäin muutama onnellinen meloja ja se näytti niin hauskalta varsinkin tuossa ympäristössä.

Syötiin Sabor nimisessä tapas-ravintolassa all-you-can-eat tapasbuffetissa. Kylkeen alkoholittomat mojitot, koska oltiin autolla. Järjettömän hyvää. Oli mukavaa syödä buffetista, eikä tarvinnut arpoa annosta listalta, joka olisi mahdollisesti ylikallis ja höystetty vaikka pelkällä majoneesilla tai muulla mahaa sekoittavalla. Ravintolassa istuessa piti vetää niskaan jo tuolin reunalla roikkuva viltti kun meinas tulla jo kylmä. Laskua maksaessa meinas jo hytisyttää. Sitten meinas lentää lippalakki. Tuuli yltyi ihan muutamassa minuutissa hurjaksi ja ympäriinsä lenteli niin lehtiä, roskia kuin muovipulloja. Äsken niin pilvettömälle taivaalle oli jostain ilmestynyt ihan mustia pilviä ja salamat välkehti. Jaaha, puhelimesta navigaattoriominaisuus äkkiä päälle ja suoraan autolle. Ehdittiin kastua tihkussa ja päästiin Jimnyyn turvaan ennen kuin alkoi kunnolla salamoimaan. Istuttiin hengailemassa muutama kymmenen minuuttia kun sade rummutti täysillä kattoon ja koitettiin googlettaa Trondheimin ostoskeskuksia. Paksu pilvipeite esti 4G-verkkoa toimimasta, mutta sinnikkään yrityksen jälkeen päästiin Trondheim Torg-keskukseen pyörimään. Toki just silloin kun pääsin skandinaavisiin ketjuliikkeisiin hypistelemään, oli taivaalta jo pilvet kadonneet tyystin. Just joo. Loppui ennenkuin kunnolla alkoikaan! Ei se kyllä mitään haitannut, joten oltiin loppuilta onnellisia.

Trondheim näytti eloisalta, puhtaalta ja modernilta kaupungilta. Vanhatkin paikat oli todella hyvässä kunnossa. Junat ja raitiovaunut (maailman pohjoisimmat sellaiset!) kulkivat ja kaikkialla oli niin siistiä. Lenkkeilijöitä ja varsinkin pyöräilijöitä tuli vastaan kokoajan. Kaupungissa on myös useita pyöräpisteitä, joista voi ottaa pyörän. Harkitsimme sellaisten nappaamista, mutta niiden lunastamiseksi täytyy hommata ensin kortti turisti-infosta, emmekä jaksaneet lähteä sellaista muutaman tunnin vuoksi etsimään. Ideana kuitenkin loistava, sillä kaupunki vaikuttaa helposti pyöräiltävältä! Trondheim oli juuri niin norjalainen kaupunki, kuin mihin Tromssassa ehti tottua. Mun lista ”muuttokelpoisista kohteista” siis vain kasvaa! Ei haittaisi viettää tuolla joskus pidempää aikaa. Mikä parasta, etelään päin ajettaessa kansallispuistoalueelle ei ole pitkä matka!

Suosittelen kaupunkilomakohteeksi!

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply AnnKat tiistai, elokuu 18, 2015 at 17:02

  Noissa kuvissa kiteytyy kyllä todella hyvin se kuinka paljon pelkkä sää voi tehdä maisemille. (Omalla kohdalla sää taitaa vaikuttaa vähintää yhtä paljon omaan mielialaan ja fiilikseen xD )
  Todella kauniinnäköistä ja jotenkin myös rauhallisen oloista. Pitäisiköhän sitä itsekin alkaa tutustua kyseisiin kaupunkeihin noiden perus kaupunkikohteiden sijaan…

  • Reply Maarit Johanna tiistai, elokuu 18, 2015 at 17:14

   Se on ihan totta! Heti kun tuli ne mustat pilvet niin koko maisemakin muuttu ihan harmaaksi ja noista kauniista värikkäistä taloista katos se hehku ihan kokonaan. Kyllähän noille auringossa hehkuville kaupungeille huokailee ihastuksesta mielellään, mutta sade pilaa aika helposti fiilikset. 🙂
   Norjan cityt on kyllä kauniita! Mie lähtisin ainakin kaupunkilomille jos se ei olis niin kallista. Bergen ja Stavanger kiinnostais…

 • Reply marikaw keskiviikko, elokuu 19, 2015 at 19:37

  Huikeelta näyttää nää teiän Norjamaisemat! Noi värikkäät talot auringonpaisteessa <3.

  • Reply Maarit Johanna keskiviikko, elokuu 19, 2015 at 22:47

   Ne onkin niin kuvaukselliset!! ♡

  Leave a Reply