Suomen suurin matkablogiyhteisö
Yleinen

Ruotsissa on kesä ja ruohokin vihreämpää – On the road!

maanantai, 10 elokuun, 2015

Terveisiä tien päältä! Kaks päivää olen istunut nyt Jimnyn pelkääjän paikalla. Sunnuntaina heti töiden loputtua neljältä ajoimme Sodankylästä Rovaniemelle käymään pikaisesti serkun rippijuhlissa. Jatkoimme heti illalla vielä Alatornion kirkon nopean nähtävyyskatsauksen jälkeen Luulajaan, jonne saavuimme puoli kymmenen illalla. Hotellissa olisi ollut uima-allas, mutta en jaksanut juosta enää altaaseen. Sen sijaan pistimme heti nukkumaan herätäksemme aikaisin tähän päivään. Ja kyllä tämä maanantai päivä on tuntunut todella pitkältä! Aamulla heti ihanan aamiaisen jälkeen suuntasimme Gammelstadin kirkkokylään, jossa ei aikaisin maanantaina ollut meidän lisäksemme oikeastaan ketään. Taivaalla ei ollut pilvenhattaraakaan!! Tiettävästi sellainen päivä ensimmäinen laatuaan tälle kesälle. Päivänpaistattelu oli tehty kyllä helpoksi. Tuntui heti, että aurinko halusi paistaa vain Ruotsiin ja vain meille.

Ajoimme pätkän Skellefteån kaupunkiin ja verryttelimme jäseniämme ihanan Skellefte älvin rannalla pienen hetken ja ajelimme Uumajaan. Vaihtariystäväni asuu Uumajassa, mutta on valitettavasti tällä hetkellä Grönlannissa vaeltamassa. Oli pakko käydä ottamassa kuva melkein hänen kotipihallaan kostoksi 😀 Miten meillä voikin mennä reissut niin ristiin. Oli vähällä, että oltais tavattu Huippuvuorillakin, mutta hän lähtee reissuun päivä sen jälkeen kun me tullaan takaisin! Ei oo todellista taas. Mutta Uumajakin on nyt nähty. Ainakin samanlaisella lyhyellä visiitillä, ettei jalat aivan puudu.

Skellefte älv

Joku random nähtävyys Uumajassa

Ajaminen oli tosi helppoa (tai no helppohan se on minun huudella pelkääjän paikalta, kun en ite oo ajanu vielä kilsaakaan!) ja tiet oli unelmakunnossa. Ruotsin valtateiden nopeusrajoituksetkin on tehty inhimillisiksi (90 ja 110) ja ohituskaistoja oli jatkuvasti. Matka eteni joutuisasti, kun ei tarvinut junnata karavaanien tai rekkojen perässä, vaan pääsi vain muutamien minuuttien odotusten jälkeen ohi. Motarit ohittaa kaupungit melko järkevästi, eikä tarvitse ajatellakaan sitä, miten nelostiellä Suomen halki joutuu hidastamaan pikkukaupunkien kohdalla neljäänkymppiin ja köröttelemään traktoreiden perässä. Voi miten kaikki tuntui olevan Ruotsissa paremmin.

Örnsköldsvik oli ehkä maailman hankalimmin lausuttava paikan nimi, mutta yllättävän iso mesta! Päätettiin, ettei pysähdytä ollenkaan, vaan paahdetaan ohi. Valtavan suuri Fjällräven logo kuitenkin kiinnitti minun huomion. Hei nyt kyllä käännyt vasemmalle heti seuraavasta, siellä on joku Fjellu center! Molemmilla sormet syyhys päästä hypistelemään varmasti valtavaa valikoimaa Fjellun retkeilytuotteita kun ajettiin valtavan centerin pihalle. Joka ei ollut mikään ostosparatiisi laisinkaan vaan suuri urheiluhalli. Komialla paikalla se oli ja tuumittiin, että säästypähän rahat. Örnsköldsvik on todellinen urheilucity. Kaupunkikuvaa hallitsee komeat hyppyrimäet ja lenkkeilijät keskustassa. Navigaattori osoitti meille suuntaa ja lähdettiin eteenpäin vain löytääksemme nyt oikean Fjällräven outletin. Sinne kaartaessamme löydettiin näin hienoja näkymiä!

suora tie ja likainen ikkuna

Tämä idylli on aivan järjetöntä. Kaikkialla on pastellivärejä, kauniita kirkkoja ja siltoja, niin siistiä ja hyvin hoidettua pihapiiriä ihan sama mihin päin vaan uskaltaa päänsä kääntääkin. Pienten maanteiden varsilta löytyy niin mielettömän hienoja pikkukaupunkeja, ettei olis voinut uskoakkaan. Me ajeltiin tuosta kamalan nimen omaavasta citystä pikkuteitä kohti paikkaa nimeltä Sollefteå. Katsottiin vain, että se nyt on varmaan puolessa välissä loppumatkalla kohti päivän määränpäätä Östersundia. Ja suut loksahti miten kaunis kaupunki ohitettiin massiivisen kymmenien metrien korkeudessa olevan sillan yli. Vou. Meillä siinä vaiheessa vähän päässä jo naksahti, että vaikka ollaan Ruotsista tykättykin, niin voi miten ollaankaan sitä aliarvostettu tähän asti! Mietittiin muutenkin reissua suunnitellessa, että onkohan ihan vikatikki tuhlata näin pitkää pätkää pelkkään Keski-Ruotsiin, joka on kuuleman mukaan TYLSÄÄ. No ei ollut. Suomessa saman tyyppistä maisemaa olen nähnyt lähinnä Nurmijärvellä, mutta oikeasti mulla tuli näistä silmäniloista mieleen välillä Sveitsi ja välillä Inarinjärvi. Ei vois kuvitella, että samoilla korkeuksilla Suomen puolella on pelkkiä lakeuksia. Östersundiin päin ajettaessa maisema alkoi muutenkin muuttua paljon kumpuilevammaksi, ja huomasi kyllä, että nämä enteilevät jo kunnon vuoristoa edessä päin. Olisipa ollut enempi aikaa pysähdellä ja kuvata.

Viimeinen hauska stoppi ennen päivän päätettä oli aika yllättävä. Nähtävyysmerkki osoitti thaimaalaisen paviljongin sijaintia vähän matkan päässä. Mie kiljaisin ja Markkuhan teki U-käännöksen. Piti ajaa pieni hetki pikkutietä ja vielä pettyä kun ei päässytkään paviljongin aluelle. Oli se silti aidan toiseltakin puolelta kaunis. Melkein päästiin siis Jimnyllä Thaimaahan!

Maanantai ja 650km Luulaja – Gammelstad – Skellefteå – Uumaja – Örnsköldsvik – Sollefteå – Östersund.

Huomena ei aiota ajaa ku reilu parisataa ensin Åreen ja sitten Trondheimin liepeille Helliin. Mutta nyt mie nukahan. Uneksin varmaan asuvani joskus Ruotsissa. Mie luulin, että Norja se olis se unelma. Onneksi me mennään sinnekin jo huomena!

Seuraa reissua instagramista reaaliajassa! Saa matkatarinat Norjasta feediisi tykkäämällä blogista facebookissa!

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Masa tiistai, 11 elokuun, 2015 at 04:07

  Ruotsissa on ihan mukava ajella pikkuteitä pitkin. Itse tulin parisen päivää sitten Etelä-Ruotsista pikkuteitä pitkin Kappelskäriin, kilsoja kertyi noin 1000, kun suorinta tietä se olis ollut vain joku reilu 700km, mutta koettiin paljon enemmän ajaen pikkuteitä. Parisen päivää tuossa meni, yötä oltiin Kalmarissa.

  Parin viikon päästä lähden tuonne suuntaan uudestaan, ehkä taasen erillainen reitti…

  • Reply Maarit Johanna tiistai, 11 elokuun, 2015 at 16:00

   Olen niin samaa mieltä nyt! Ajattelin tuon pidemmän lenkin olevan ihan hukkareissu, mutta päinvastoin. Nähtiinkin paljon enemmän kuin edes osattiin kuvitella ja sitä nähtävää kans oli. Ei yhtään harmita nyt kaks päivää Ruotsissa ajaneena. Ihan kiva silti olla jo Norjassa 🙂

 • Reply Katja tiistai, 11 elokuun, 2015 at 11:57

  Oi kun näyttää kivalta! Ja toi aurinko, kyllä se on Ruotsin puolella kaikki kirkkaampaa, sillä ei oo ainakaan Oulussa noin kirkasta taivasta näkynyt! 😀 Oikein mukavaa reissun jatkoa. : )

  • Reply Maarit Johanna tiistai, 11 elokuun, 2015 at 16:01

   Kyllä se ainakin tuntui siltä rajalla kun pilvet ne vain väistyi ja aurinko tuli näkyviin. Sitä kun ei ole kovin monesti saanut Lapissakaan ihailla tänä kesänä. Tosin Norjassa on nyt taas melko pilvistä, mutta ainakaan ihan vielä ei sada 😀
   Kiitos !

  Leave a Reply