Yleinen

Porttikoski – Älä aja ohi!

keskiviikko, 13 toukokuun, 2015
*Sisältää kaupallisia linkkejä*

En edes kehtaa ajatella kuinka monia kertoja olen valittanut sitä, kun ei ole Sodankylässä ikinä koskaan mitään tekemistä ja nähtävää. Ajelin tässä yks päivä yksikseni Rovaniemelle pitkästä aikaa ajatuksissani. Sitä tasan samaa nelostietä pitkin, jota on tullut tahkottua suuntaan ja toiseen valehtelematta satoja kertoja. Siellä oli tien reunassa merkki, jonka jokainen tunnistaa. Tai on se ollut siinä jo iät ja ajat, mutta nyt se vasta pärähti verkkokalvoille. Nähtävyys! Koski!

Illalla ajelin samaa reittiä takaisin ja mielessä kyti se kyltti. Kello oli paljon ja piti ehtiä kotia vielä ihmisten aikoihin. Askan jälkeen en kuitenkaan voinut vastustaa kiusausta vaan käännyin 15km ennen Sodankylää oikealle. Alle kilometrin hiekkatien päässä on Porttikoski.

Jostain kumman syystä mulle tuli paikasta mieleen Dettifoss, vaikka ei siellä mitään vesiputouksia ollutkaan. Ja onhan nuo kielekkeet melko paljon matalampia verrattuna jäätikköjoen kanjoniin. Mutta tämä on silti jotain, koska tämä on kotona! Siellä minä seisoin kallion päällä korkealla ja tuijotin. Mitä? No ihan sitä samaa Kitisen jokea, joka virtaa meidän takapihalla joka päivä. Ihan erilaiselta se sieltä korkealta näytti. Mie huokailin vain. Tuollaiset kuohut ja kielekkeet noin lähellä ja mie olen aina ajanut ohi kiireissäni. Olen ollut ihan sokea. Hyi minua. Ei mahtunut minun päähän ajatus etten ole tuolla aikaisemmin ihan oikeasti käynyt, enkä mitään siitä tiennyt.

Kauan en jaksanut odottaa toista visiittiä koskelle, vaan heti seuraavana päivänä vein Markun sinne. Kävimme kuvaamassa tulvia ja tulimme kalliolle. Ihan yhtä uljas vuolas. Haaveilimme koskenlaskusta kanootilla. Teen näistä Porttikosken mestoista kyllä piknik-paikkani kesäksi! Tuokaa eväspullat mukananne kun ajatte hollilla. 🙂

Älkää missään tapauksessa missatko nelostien varsien luontonähtävyyksiä. Pitkillä kesälomamatkoilla nelostien metsän reunat saattavat todellakin alkaa ajajankin silmää puuduttamaan, joten pitäkää ihmeessä taukoja muuallakin kuin huoltsikoilla. Suosittelen.

Älä sie aja Porttikosken ohi!

 

*mainos*

*mainos*

You Might Also Like

7 Comments

 • Reply Jenni / Globe Called Home torstai, 14 toukokuun, 2015 at 17:59

  Hyvä sun valittaa, että Sodankylässä ei ole mitään, kun just kuuntelin pitkiä huokailuja slovenialaiskavereilta, että jos sitä vaan Lappiin pääsisi matkalle, olisi kyllä niin eksoottista ja hienoa ja ja… 🙂 Upea tuo koski!

  • Reply Maarit Johanna torstai, 14 toukokuun, 2015 at 19:49

   Joo ja valittaa vielä niin, että johan tämä on nähty. Kun ei ole nähnyt vielä mitään 😀
   Slovenialaisen kanssa voisin silti olla vähän eri mieltä, lähtisin sinne melko mielelläni vuoristoon ja unohtaisin nämäkin kosket silloin aika äkkiä :p

 • Reply Laura / Tuntemattomaan ja takaisin sunnuntai, 17 toukokuun, 2015 at 00:51

  Tää oli hauska vinkki, me nimittäin tullaan parin päivän päästä ohi ajamaan tuosta! Kun vaan ei ole sitä omaa autoa, niin kyydistä poishyppääminen yllättäen ei aina kannata, kun seuraavan kyydin saamisen ajankohdasta ei ikinä ole takeita. Pitää katsoa millanen tilanne sattuu kun Porttikoski ohitetaan, raaskiiko kurkata vai jatketaanko samoilla vauhdeilla matkaa 🙂

  • Reply Maarit Johanna sunnuntai, 17 toukokuun, 2015 at 20:21

   Hyvä, että oli hauska! Kuskille voit sanoa Askan kohdalla, että alle kilometrin päässä nelostiestä on hieno paikka! Se ei siis tee kymmentä minuuttia pidempää mutkaa kun poikkeaa joelle ja ottaa pari kuvaa 🙂

   • Reply Maarit Johanna sunnuntai, 17 toukokuun, 2015 at 20:22

    Niin tai riippuu tietenkin mistä suunnasta tulette ohittamaan 😀 Olispa hauska törmätä Sodiksessa 🙂

 • Reply AnnKat maanantai, 25 toukokuun, 2015 at 18:29

  Moi, Nimesin sulle Liebster Awardin… 🙂
  https://www.rantapallo.fi/traveladventureswithoutend/2015/05/25/liebster-awards/
  Toivottavasti ehdit vastata haasteeseen jotain kautta…

  • Reply Maarit Johanna maanantai, 25 toukokuun, 2015 at 20:52

   Kiitos sinullekin! Mie tutkin vielä vähän tuota awardia, mutta kai mie sitten vastaan siihen vaikka se oli pienille ja uusille 😀

  Leave a Reply