Suomen suurin matkablogiyhteisö
Yleinen

Olen minäkin eksynyt maailmanperintökohteille

lauantai, huhtikuu 25, 2015

Sain Markulta ihan ensimmäiseksi synttärilahjaksi kirjan. Siinä oli lueteltu kaikki maailmanperintökohteet. Olin innostunut ja selailin kirjaa muutaman päivän ihan innoissaan. Se jäi pariksi vuodeksi pölyttymään kaappiin romujen keskelle kunnes löysin sen taas tänä vuonna. Tällä kertaa olin oikeasti innostunut. Näistähän on ollut blogeissa pitkään ja näitä jopa keräillään!

Ainakin Globe Called Home, ja Liikkeellä -blogit ovat hiljattain postanneet maailmanperintökohteista ja myönnän, että heiltä sain inspiraation kirjoittaa tämänkin postauksen ja suunnitella omia reissuja kohteiden mukaan. Keräily alkakoon, ja mikäpä sitä hienompi kohde keräilyharrastukseen kuin tutkitusti upeat matkakohteet! Tämä saattaa voittaa jopa Hard Rock Cafe-paitojen keräilyn tai minun lapsuuden heijastinkokoelman upeudessaan : D Paitoja mulla on jo kaksikymmentä, mutta pakkohan näistä Unescon kohteistakin oli tehtävä laskutoimitus, yhteenlasku ja ynnäys. Minun laskujen mukaan tämä tietämättään jo aloitettu keräilyharrastus on vasta iiihan alkutekijöissään, sillä vierailtuja kohteita on vasta kuusitoista. Kyllä, 16! Ja toisilla huitelee jo sataset puhki. Tässä on siis hyvin työsarkaa kun kohteita alkaa keräilemään. Niitähän on kuitenkin maailmassa satoja. Lemppareita tähän mennessä mie olin siis tulossa tähän listailemaan joten tässäpä nämä!

Þingvellirin kansallispuisto, Islanti

Tuo oli sellainen onnellinen paikka. Ja sattumalta koko syksyn kaunein päivä visiitille. Paikalla on historiallista merkitystä geologisesti, sillä se sijaitsee Euraasian ja Amerikan mannerlaattojen erkanemiskohdassa ja myös siksi, että Islannin parlamentti on perustettu tuolla 900-luvulla. Mie menin sinne fiilistelemään maisemia.

Schönbrunnin linna, Itävalta

Wienissä sato vettä vaakatasossa toukokuussa 2010, vaikka piti olla jo kesä! Lukion kansainvälisyyskurssilla päästiin tutustumaan Sissin palatsiin sukat märkinä. Tämä on ainoa kuva joka mulle on jäänyt palatsista koko reissulta. Kannatti ottaa : D

Venetsia laguuneineen

Venetsia oli elokuisena kesäpäivänä 2011 erittäin täynnä turisteja ja samalla myös roskaa. Jäi ristiriitaiset fiilikset. Toisaalta ihastuin paikkaan, kuten varmaan kaikki turistit jossain määrin. Kuitenkin mieleen jäi likaisuus, graffitit ja epäjärjestelmällisyys. Tälle citylle haluan antaa uuden mahdollisuuden turistikauden ulkopuolella.

Hieronymosin luostari, Portugali

Kerran retkellä Lissaboniin reissuleissini ja minä haluttiin kävellä Belemin tornille keskustasta. Matka oli pitkä ja lopputuloksena jalat rakoilla ja kärtyinen allekirjoittanut. Vahingossa osuttiin luostarille ja tuumattiin, että ei ollenkaan pöllömpi tönö! Kotona vasta googletettiin mikä se oli. Mielenosoituksellisesti en jaksanut kävellä Belemin tornille vaan otin kuvia kaukaa kun leissi käveli perille asti.

Varsovan vanhakaupunki, Puola

 Varsovan vanhakaupunki vakuutti vaikka oli helmikuinen hyytävä talvikeli. Tätä maisemaa ihailtiin lähinnä lämpimän kaakaokupin takaa sisätiloista.

 Giants Causeway, Pohjois-Irlanti

Tämä ihmeellinen mutterin muotoisia kivipylväitä täynnä oleva meren ranta oli unelmien täyttymys kun sinne saavuttiin pitkän ja märän pyöräretken päätteeksi. Paikalla oli bussilasteittain turisteja, joo, on tämä mielenkiintoinen. Jälkeenpäin jopa hienompia basalttipylväitä olen nähnyt ainakin Islannissa.

Tässäpä lempparit! Hetki sitten tutkin Suomen Unesco-kohteita ja olen käynyt niistä ainoastaan Suomenlinnassa. Sieltäkään ei ole tallessa yhtään kuvaa. Mutta oletteko koskaan kuulleet Struven ketjusta? Siinä ehkä mielenkiintoisin Unesco-kohde kerättäväksi, sillä se sijaitsee kymmenen maan alueella ja siihen kuuluu 34 pistettä. Vaatii siis melkoisen reissun kerätä kaikki. Yhteensä ketjuun kuuluu 265 pistettä, mutta vain 34 niistä on Unesco-suojeltuja. Ja mikä se on? Kolmiomittausketju, jolla mittailtiin muutama vuosisata sitten maapallon muotoa. Syy miksi olen tästä nimenomaisesta kohteiden joukosta kiinnostunut on se, että osa ketjusta sijaitsee Suomessa ja tulee Suomen ja Ruotsin rajaa noudatellen kohti etelää. Lisäksi se on aikoinaan ollut melkoinen tieteellinen operaatio. Kaikista pohjoisin piste sijaitsee Hammerfestissa ja nyt me juuri suunnitellaan olisiko se meidän Norjan viikonlopun kaupunkikohde ja ensimmäinen Struven ketjun piste löydettäväksi. Suomessa kohteita on esimerkiksi erämaissa, mutta myös kaupunkien keskustoissa. Voisi sanoa, että olen vähän enemmänkin kuin varovaisen innostunut käydä keräämässä kaikki ketjun pisteet! Osa niistä on niin lähellä ettei niitä voi olla käymättä katsomassa. Seuraavalla Haaparannan Ikea-reissulla käydään siis ainakin Ala-Tornion kirkossa tsekkaamassa Struve-piste ja jos jaksaa ajaa, niin Luleån vanha kaupunki olisi Unesco-kohde ihan itsessään.

(kuva Wikipediasta)

Voi kyllä, aika huippuja kohteita tiedossa! Onko täällä muita innostuneita keräilijöitä ja onko joku käynyt jo Struven ketjun pisteillä? : )

You Might Also Like

12 Comments

 • Reply satuvw lauantai, huhtikuu 25, 2015 at 12:11

  Eipä ole tullut keräiltyä vaikka aika monessa on tullut käytyä, tuo upea Giant’s Causeway mukaan lukien. 🙂 Ja en ole koskaan kuullutkaan Struven ketjusta!

  • Reply Maarit Johanna lauantai, huhtikuu 25, 2015 at 15:57

   Mulla vähän sama. Käyty, mutta ei varsin keräilymielessä. Causeway oli uskomaton paikka 🙂 En ollut itsekään Struvesta kuullut, on vissiin uus juttu!

 • Reply Tiia/reisereise lauantai, huhtikuu 25, 2015 at 17:53

  Heh, mä ajattelin joskus jokin aika sitten alkavani keräämään näitä UNESCO-kohteita, mutta en sitten taidakaan, niitä on yksinkertaisesti liikaa. 😀
  Tuo Giant’s Causeway näyttää tosi mielenkiintoiselta, ehkä siellä voisi kuitenkin käydä. 😉 Minä en myöskään ollut koskaan kuullut Struven ketjusta.

  • Reply Maarit Johanna lauantai, huhtikuu 25, 2015 at 18:10

   Minusta tää keräilyharrastus on hyvä, kun melko mahdotonta käydä läpi ne kaikki. Tässä kilpailee siis vain itsensä kanssa 🙂 Lisäksi nuo kohteet on valmiiksi jo jollain tapaa merkityksellisiä, että ne edes on päässeet maailmanperintökohteiksi.
   Causeway oli aivan mieletön paikka ja koko Pohjois-Irlannin rannikko oli käymisen arvoinen myös, suosittelen!

 • Reply Ansku BCN lauantai, huhtikuu 25, 2015 at 20:14

  Heh, mulla on ollut pääsiäisestä asti drafteissa juttu yhdestä maailmanperintökohteesta, enkä tiedä saanko sitä koskaan tehtyä loppuun, kun koko ajan tunkee ottaa postausaihetta edelle :). Mutta joo, en ollut ennen ajatellutkaan, että voisin pitää jonkinlaista kirjaa käymistäni mp-kohteista, ennen kuin täällä blogimaailmassa huomasin ihmisten tekevän sellaista. Miten hieno idea! Pitääpä joskus ihan laskea montako on käytynä, varmaan aika monta 🙂

  • Reply Maarit Johanna lauantai, huhtikuu 25, 2015 at 20:42

   Mullaki oli tää kirjoitus vaikka kuinka kauan suunnitelmissa kirjoittaa, mutta ei sitä kaikkea saa aikaiseksi heti kirjoittaa. Tuohan on vaan siis positiivinen ongelma kun on muutakin tekstiä jonossa 🙂
   Mielenkiinnolla ootan sun postausta! Mulle tuli ainaki yllärinä että noinkin ”monta” tullut käytyä. Tokihan noista osa on juurikin vaikka kaupunkien vanhoja osia, joissa käy ihan huomaamattaan tietämättä niiden maailmanperintöstatuksesta.

 • Reply Annika | Travelloverblogi sunnuntai, huhtikuu 26, 2015 at 11:52

  Most travelled people -sivustolla on helppo laskuri myös maailmanperintökohteille, jos aloitat keräilyharrastuksen. En ole itse varsinaisesti keräillyt, mutta vahingossa ja tarkoituksella olen nähnyt 85-90. Joitain en ehkä pelkän nimen perusteella enää tunnista. Epäilemättä tässä kevään aikana minullakin tulee vielä juttu, jonka otsikosta voi bongata sanan Unesco.

  • Reply Maarit Johanna sunnuntai, huhtikuu 26, 2015 at 12:34

   Aa tuota en tiennytkään! Sille sivulle olen kyllä joskus rekisteröitynyt, joten vois mennä tosiaan ottamaan selvää. Huh miten sulla on vahingossakin tullut paljon kohteita jo listaan. Mutta tuolla tahdilla väistämättä tuleekin. Sun postausta ootellessa 🙂

 • Reply Jenni / Globe Called Home maanantai, huhtikuu 27, 2015 at 13:22

  Mä olen noista monen paikan kohteista todennut, että riittänee, kun käy yhdellä tai max kahdella. Esimerkiksi Ranskan ja Belgian kirkontornit on tätä sarjaa – en todellakaan ala käymään jokaisella 20 listatulla tornilla, kyllä nyt neljä riittää siihen, että saa käsityksen siitä, mistä hommassa on kyse. 😉

  Mä olen katellut Struvea alusta asti, mutta en sitten vaan ole jostain syystä ikinä saanut bongattua. Vaikka aihekin kiinnostaisi!

  • Reply Maarit Johanna maanantai, huhtikuu 27, 2015 at 18:10

   Haha, sulla on varmasti noista muutenkin enempi kokemusta 😀 Muutaman kohteen jälkeen voi kyllä jo päättää jaksaako lopuille lähteäkään.

   Tuo on kyllä kohteena ja tutkimuksena tosi mielenkiintoinen! Harkitsin jo lainaavani kirjan aiheesta jos löytyy kunhan opinnäyte on palautettu 🙂

 • Reply MariJ sunnuntai, toukokuu 17, 2015 at 21:59

  Olipa mukava aihe, sai minutkin laskemaan ja muistelemaan menneitä matkojani.

  • Reply Maarit Johanna sunnuntai, toukokuu 17, 2015 at 22:28

   Hieno juttu MariJ! Minusta tämä on hauska keräilyharrastus, kun monet on aloittaneet sen ihan huomaamatta matkaillessa 🙂

  Leave a Reply