Suomen suurin matkablogiyhteisö
Yleinen

Islanti Hollywoodin näyttämönä

keskiviikko, 1 huhtikuun, 2015

Monesti kuulin vaihtarikavereideni huokailevan miten tuntuu siltä, kuin eläisi postikortissa. Tai elokuvassa. Tai jossain fiktiivisessä sarjassa, joka ei maapallolle sijoitu laisinkaan. Islanti elää saarena ja maailmana ihan omaa elämäänsä, jollaista en ainakaan minä ole koskaan ennen muualla nähnyt. Kirkkaat tähdet, revontulet ja Holuhraunin punaisena hehkuva purkaus nähtävänä ihan kotiportailta oli jo niin absurdin outoa ja ihanaa. Ei välillä voinut kuvitellakaan mitä pystyy näkemään ja kokemaan lähtemällä hiukan kauemmas. Kotivuonomme Eyjafjördur oli jo niin majesteettisen upea, että koulumatkatkin tuntuivat oikealta seikkailulta. Kerran oli täysikuu ja kirkas taivas, kun pimeällä jouduin lähtemään yliopistolta yksin kotiin. Kuu oli tungettelevan lähellä ja niin valtavan suuri, että minun piti kiertää toista kautta. Se oli samalla sekä upeaa, että pelottavaa. En yhtään ihmettele sitä, miksi saarelle lähdetään yhä useammin kuvaamaan kalliita Hollywood-leffoja. Kävimme tiistaisin elokuvissa opiskelijahinnalla emmekä Interstellaria katsoessamme pystyneet pysymään hiljaa. ”Tuo kohtaus on varmasti kuvattu Islannissa! Ihan varmasti, googlaa vaikka!” Tiedonhaun jätimme onneksi elokuvan jälkeen, mutta olimme oikeassa. Vieras planeetta oli vain läheinen Svínafellsjökull.

Islannista paluun jälkeen vietin kotona piitkän joululoman. Rentoillessa oli mukava katsella elokuvia. Tiesin, muutaman leffan joista pätkiä on kuvattu Islannissa, mutta toiset tulivat ihan yllätyksenä. Parasta on, ettei kohtauksien luontoa ole ilmeisesti muokattu millään tavalla. Se on erikoisuudessaan ja omalaatuisuudessaan täydellisesti valmista materiaalia.

Oblivion

New York on Tom Cruisen tähdittämässä Oblivion-elokuvassa kauan sitten lakannut olemasta New York ja paikalla on nykyään sitten valtavia kanjoneita ja vesiputouksia. Hyppäsin sohvalta melko äkkiä ja osoittelin telkkaria; ”Jökulsá á Fjöllum!! Mie oon käyny tuola, uskotko!” Tästä joesta valuu mahtava Dettifoss sekä Hrafnagilsfoss. Elokuvasta saa oikein ison annoksen Vatnajökullin kansallispuistoa ja jäätikköjoen mahtipontista kanjonia.

IMG_0775IMG_0754IMG_0760

Game of Thrones

Tämä on varmaan se suurin syy miksi porukkaa tulee elokuvamatkoille Islantiin. Hassu juttu oli se, että olen seurannut sarjaa ahkerasti enkä ennen saarelle tuloa edes tiennyt missä sitä ollaan kuvattu. Ensimmäisenä viikonloppuna kävimme isolla vaihtariporukalla kiertämässä Myvatn-järven. Grjótagjan kuumilla lähteillä puhuimme suureen ääneen miten huippua täällä luolassa olisi kuvata vaikka leffaa. Valo siivilöityi luolan suulta mystisesti veteen ja minusta tuntui kuin olisin nähnyt sen joskus aikaisemmin. Kotona googlettelin ja kyllä. Jonin ja Ygritten salainen yhteinen yö kuvattiin täällä! Mahtanut olla kuuma kuvata, sillä vieraillessamme luolassa vesi poltteli jo sormen päitä niin pahasti etten olisi ehkä uskaltanut kastautua lähteessä palamisen pelossa.

kuva: M. Lundström

Kohtaus jaksosta ”Kissed by Fire”.

Prometheus

Koko leffahan perustuu siihen että ollaan toisella planeetalla. Prometheuksessa Dettifoss on yhdessä kohtauksessa mahtipontisena näyttämönä. Muukalainen uhraa itsensä ja jyskyvä vesiputous onkin tilanteelle täydellisenä taustana. Olen katsonut kyseistä pätkää itse elokuvan jälkeen youtubesta useita kertoja ja näyttää siltä kuin maisemaa ei olisi muokattu yhtään. Vain hahmo on lisätty siihen. Paikalla auringonlaskun aikaan olleena tiedän ettei Dettifoss tarvitse luonnotonta muutosta ollakseen kuin toiselta planeetalta.

IMG_0783IMG_0837

kohtaus elokuvasta Prometheus, verratkaa maisemia itseotettuihin kuviin!

Kohtaus elokuvasta Prometheus

Thor – The Dark World

Tämäkin leffa pitäis katsoa nyt uudelleen kun on käynyt kerta ihan kuvauspaikoilla! Tai ainaki Skógafossilla. Dark Worldia on kuvattu kyllä myös muun muassa Landmannalaugarilla. Kyllä on jotain melkoisen mystistä noissa vesiputouksissa.

DSCF2135DSCF2156

Walter Mittyn ihmeellinen elämä

Tämän leffan pääsin katsomaan ihan vasta ensimmäistä kertaa ja olihan sitä kehuttu ja sille naurettu! Pöljä amerikkalaiskomedia, mutta justiin meidän tyylistä pelleilyä siinä oli. Walter Mitty päätyy monen ihmeellisen mutkan kautta Islantiin ja Eyjafjallajökullin liepeille Seyðisfjörðuriin. Leffaa kuvattiin muun muassa edeltämainitussa hankalasti lausuttavassa kylässä sekä esimerkiksi Höfnissä, jossa kävimme Markun kanssa hummeripizzalla matkalla Islannin ympäri 😀

Niin se vain Eyjafjallajökull leffassa posahti, mutta siitä mulla ei valitettavasti ole kuvaa 😀 Kelpaisko tällainen otos tästä muistoksi rakennetusta talosta ja sen seinästä?

Höfnin sateinen satama

Jökulsarlón

Tätä ei vain voi jättää luettelematta elokuvapostauksessa! Eteläisen Islannin jäätikkölaguunilla on nimittäin kuvattu sen verran materiaalia filmille, että se ansaitsee erikoismaininnan tässä postauksessa. Vai mitäs mieltä olette näistä maisemista? Eikös vain kelpaisi siniset jääpalikat hyisessä vedessä aika mukavasti leffan kulisseiksi?

DSCF2294DSCF2269

Lara Croft ”Siperiassa” elokuvassa Tomb Raider

Myös Batmaneja, James Bondeja ja muita yksittäisiä elokuvia kuten sitä Interstellaria on kuvattu Islannissa ja virta vaan kasvaa. Game of Thronesin kuvauspaikkojakin on ympäri saarta, Myvatn-järven hollilla sijaitseva kylpyluola on vain yksi lempparipaikoistani, kun satuin pääsemään sinne vierailulle. Ymmärrän tosiaan miksi elokuvayhtiöt haluavat kuvata Islannissa. Ehkä maailman helpoimmin saavutettavia jäätiköitä, aivan uskomattoman hienoja ja moniulotteisia vesiputouksia ja jopa niitä Landmannalaugarin värikkäitä vuoria. Mulla on niiiin paljon Islannista vielä näkemättä. Ennen seuraavaa mahdollista reissua sitä voi joutessaan vaikka kahlata nämä Islannissa kuvatut leffat läpi! 🙂

Mitäpä piditte postauksesta? Onko joku leffoista tuttu ja oletteko tunnistaneet aikaisemmin elokuvista kuvauspaikkoja? Times Squarea ei ehkä nyt lasketa 😀

Lisää Islanti-juttuja tulossa! Liity blogin seuraajaksi valitsemalla käyttämäsi some-kanava täältä 🙂

You Might Also Like

26 Comments

 • Reply Anu Haapala keskiviikko, 1 huhtikuun, 2015 at 19:08

  Voi jestas, miten upeaa luontoa! Ei tarvi hämmästellä, miksi kelpaa Hollywoodin ammatilaisillekin. 🙂 Oot kyllä onnentyttö, kun oot saanut asustaa Islannissa!

  • Reply Maarit Johanna keskiviikko, 1 huhtikuun, 2015 at 19:54

   Paikasta riippuen ei kyllä uskois olevansa Maapallolla!
   Voin kyllä tuntea sen, tuo syksy antoi niin paljon 🙂

 • Reply Paula aka sateenmuruja keskiviikko, 1 huhtikuun, 2015 at 19:11

  Mielenkiintoista! En ole mitään edellä mainituista elokuvista katsonut, mutta nyt melkein voisin. Katson parhaillaan Fortitude-sarjaa, joka on myös kuvattu Islannissa, joskin on laitettu sijoittumaan Norjaan ^_^ Maisemat on ko. sarjassa sen paras osa!

  • Reply Maarit Johanna keskiviikko, 1 huhtikuun, 2015 at 19:55

   Kiitos hei vinkistä, mie en ole tuosta sarjasta kuullutkaan!
   Maisemasarjat kyllä käy, pitää ottaa omalle katselulistalle ^^

   • Reply Paula aka sateenmuruja keskiviikko, 1 huhtikuun, 2015 at 20:04

    Eipä kestä. Piti vielä kommentoida, kun tajusin, että olenhan minä Walter Mittyn katsonut! 🙂 Tärkeä tieto, heh.

    • Reply Maarit Johanna perjantai, 3 huhtikuun, 2015 at 20:44

     No siinä on kyllä maisemia leffassa kerrakseen 😀

 • Reply Sofia / Liikkeellä keskiviikko, 1 huhtikuun, 2015 at 20:09

  Tosi hauska postaus, aika monta leffaa listalle löytynyt! 🙂 Maltallakin oli kuvattu mm. Game of Thronesia ja esim Oxfordissa ollaan bongailtu monta Morse / Lewis -sarjoista tuttua paikkaa (tai toisin päin :))

  • Reply Maarit Johanna perjantai, 3 huhtikuun, 2015 at 20:45

   Kiitos 🙂 Minun on muuten pakko päästä Maltalleki niitä paikkoja kattomaan! Malta muutenki kiinnostais. Oxford olis kansa aika legenda :p

 • Reply Sofia keskiviikko, 1 huhtikuun, 2015 at 20:56

  Viime syksynä kävimme Kroatian Dubrovnikissa, jossa on kuvattu myös tuota Game of Thronesia ja olihan vanhakaupunki hyvin saman henkinen kuin mikä sarjan kautta välittyy 🙂 Kuvat löytyy matkablogistani täältä: http://project4ever.blogspot.fi/2014/09/the-wall.html

  • Reply Maarit Johanna perjantai, 3 huhtikuun, 2015 at 20:46

   Kiitos linkistä! Täytyy käydä tsekkailemassa 🙂 Dubrovnik on ollut haaveissa jo ennen GoT:ia, mutta pitää Kroatiaan lähteä ihan muutenkin :p

 • Reply Hanna keskiviikko, 1 huhtikuun, 2015 at 21:47

  Mä tykkään ihan hirveästi leffoista, jotka on kuvattu upeissa maisemissa ja joissa maisemia näytetäänkin kunnolla elokuvassa. Melkein tuntui kuin itse olisi matkalla 🙂 Ranskalaisia romanttisia komedioita kuvataan usein Etelä-Ranskassa ja leffoissa näkyy aina ihania auringoisia Rivieran maisemia 🙂 Islanti tarjoaa varmasti upeat puitteet juuri tuon tyyppisille leffoille!

  • Reply Maarit Johanna perjantai, 3 huhtikuun, 2015 at 20:47

   Sano muuta, niin mieki! Varsinkin Hobitin mukaan haluttais lähteä Uuteen Seelantiin ja samoihin maisemiin.
   Ja voi joo, romanttiset komediat ^^

 • Reply säppä keskiviikko, 1 huhtikuun, 2015 at 23:27

  Niin uskomattomat nuo maisemat! Upeaa luontoa kertakaikkiaan.. En kyllä yhtään ihmettele, että tuo valitaan usein elokuvien näyttämöksi. Tuli tuosta mieleen, että kävin viime viikonloppuna katsomassa Big Gamen ja kyllä kismitti, että niin moni siinä kuvattu ”Suomi-maisema” oli kuvattu jossain ihan muualla… 😀

  • Reply Maarit Johanna perjantai, 3 huhtikuun, 2015 at 20:48

   Hahaa, mieki kävin kattomassa ja pyörittelin ihan samalla tavalla silmiäni niillä ”suomalaisille vuorille”. Tosi hassua että vielä suomalaiseen leffaan tulee niin paljon ”virheellistä” Suomi-kuvaa. Mutta samapa tuo, leffa oli kyllä aika jees 😀

 • Reply hennamaria.j torstai, 2 huhtikuun, 2015 at 12:47

  Asiaa. Kiitos tästä 😉 Aloin ihan uusin silmin miettimään niitä elokuvia, jotka olen noista katsonut. En tiennyt että Tomb Raiderkin. Nuo vertailukuvat oli tosi hyviä. Prometheusta yritin katsoa paluulennolla Reykjavikistä, mutta aika pian kääntyi kanava luonto-ohjelmiin ja dokumenttiin Harpan edesottamuksista rakennusvaiheessa. Walter Mitty sen sijaan oli ihan mainio.

  • Reply Maarit Johanna perjantai, 3 huhtikuun, 2015 at 20:50

   Joo mullaki tuli muutama leffa uudelleen katsottavaksi ihan siksi, että katson ihan uusin silmin kun on itse käynyt paikan päällä! Prometheus ei kyllä ollut mun lempparileffa ja taisin jopa nähdä siitä painajaisia. Dettifoss vaan vaikutti minuun luonnossa niin kovasti että se oli pakko katsoa vielä leffasta toisena planeettana. Walter Mittystä olen samaa mieltä! 🙂

 • Reply Kthetraveller torstai, 2 huhtikuun, 2015 at 13:13

  Oi jösses mitä maisemia! Minen oo maitsemiasi leffoja nähnyt mutta ihan vain sen takia etteivät ne ole mun mielessä mielenkiintoisia. Noita maisemia voisin kyllä toljotella tuntitolkulla 🙂

  • Reply Maarit Johanna perjantai, 3 huhtikuun, 2015 at 20:52

   Voin kyllä ymmärtää, fantasiat tai scifit ei ole kaikille 🙂 Mutta etkös sieki katsonut Interstellarin?
   Vitsi neki maisemat oli ihan mielettömät ”ulkoavaruudessa”!

 • Reply satuvw perjantai, 3 huhtikuun, 2015 at 09:08

  Walter Mittyn ihmellinen elämä – tykkään! Kaikki nuo muut eivät oikein kolahda kohdalle, vaikka maisemat kolahtavatkin 🙂 Pohjois-Irlannin maisemissa on kanssa kuvattu Game of Thronesia, ja me satuttiin reissulla vielä hetkeen että kuvaukset olivat juuri menossa! Silloin en tosin edes tiennyt mikä koko sarjan on, ja vaikka nyt tiedän, vieläkin on jäänyt sarja katsomatta…. Ehkä vielä joskus! 🙂

  • Reply Maarit Johanna perjantai, 3 huhtikuun, 2015 at 20:58

   Muistan muuten kuulleeni tuosta aikaisemminkin!! Me seottiin kun kuultiin että Game of Thronesia tultaisiin kuvaamaan Islantiin viime syksyksi, mutta kaikki kääntyikin lopuksi niin että kuvaajat tuli vain maisemien perään. Eli ei näyttelijöitä 🙁 Mutta Irlannin maisemat on todellakin oikeanlaiset siihen sarjaan.
   Joo tämän postauksen tarkoitus olikin vain kerätä joitain maassa kuvattuja ulkomaisia filmejä. En minäkään esimerkiksi Bondien suuri fani ole 😀

 • Reply Arja / Haavematkoja lauantai, 4 huhtikuun, 2015 at 00:42

  Aijai, nostit mun Islanti-ikävän taas! Katsoin just Islanninmatkalla (kun Icelandairilla on ne hyvät viihdesysteemit halvemmissakin matkustajaluokissa) mennen tullen Walther Mittyn. Menomatkalla päästäkseni fiilikseen, ja tulomatkalla katsoakseni ne tutut paikat. Liftattiin yhden Seydisfjördurissa asuvan miehen kyydillä juuri kyseiseen kylään, ja hän jätti meidät samaan paikkaan jossa tulivuori mukamas leffassa posahti. Hypin varmaan lentokoneen penkistä ylös paluumatkalla, että hei ton talon eteen se mies meidät jätti!

  Pitäisi palata Islantiaiheeseen itsekin taas jossain välissä, kun on se vaan niin hieno maa. Ei ihme, että Hollywoodkin on siihen tarttunut.

  • Reply Maarit Johanna lauantai, 4 huhtikuun, 2015 at 20:09

   Ihan huippua kun pääsee tuolla tavalla tarinaan matkaan!
   Hyvä syy haluta heti takaisin ^^

 • Reply Miia Ezen keskiviikko, 8 huhtikuun, 2015 at 10:21

  Olipas ihana ja mielenkiintoinen postaus. En tiennyt, että noin paljon elokuvia on kuvattu Islannissa. Tämähän tekee kesäkuun reissusta vielä jännittävämmän. 😀

  • Reply Maarit Johanna keskiviikko, 8 huhtikuun, 2015 at 19:35

   Hauskaa että tykkäsit! Oli kyllä mielenkiintoista jo ihan selvittää noita kohteita. Te eksytte ihan varmasti monille kuvauspaikoille! Ja etelässä on muutenkin ehkä koko saaren upeimmat vesiputoukset. Suosittelen esimerkiksi käymään mun suosikilla Svartifossilla 🙂 Sinne on teidän hotellilta sopiva matka. ^^

 • Reply Diana tiistai, 28 heinäkuun, 2015 at 16:24

  Hei mahtavaa et muitakin ketkä rakastunu Islantiin!! Nii kaunis maa ja haaveilen pian uudesta reissusta sinne! pakko lisää tohon leffa listaan et se suht uus Nooa (englanniks varmaa Noah?) ni osia siitä kuvattiin Islannis Durholaeyn mustil hiekkarannoil. Vikin lähel. Ne rannat on upeet, vietin siel yhen aamupäivän vaa ihastellen kaikkee sitä kauneutta! Ah mä rakastan Islantia! 🙂

  • Reply Maarit Johanna tiistai, 28 heinäkuun, 2015 at 17:04

   Vau hei kiitos infosta! Oon koittanut googlettaa kaikkia leffoja mitä on kuvattu Islannissa, mutta Nooasta en ole kuullutkaan. Pakko löytää ja kattoa. Mua harmittaa tosi paljon kun meillä oli kaatosade kun ajettiin Vikin ja rantojen ohi. Niin paljon jäi näkemättä joten kyllä, pakko itekki päästä sinne pian uudelleen 🙂 Sitä saarta ei voi olla rakastamatta <<3

  Leave a Reply