Suomen suurin matkablogiyhteisö
Yleinen

Mitä tehdä ja mihin mennä? Turistina kotona Akureyrissa

torstai, 26 maaliskuun, 2015

Akureyri, tuo verrattoman kaunis kaupunki Eyjafjörður-vuonon pohjukassa ja vuorten keskellä säiden riepoteltavana ja rakastamana. Se oli kerran minun ihan oma koti. Kymmeniä postauksia kirjoitin þingvallastraetin kimppakämppäni luukussa ikkuna tielle päin, mutta itse kaupungista en ole vieläkään kertonut paljon ollenkaan! Mitä siellä on? Missä kannattaa käydä ja mihin mennä? Totisinta totta minulle on että se on maailman kaunein kaupunki vaikka siellä ei mitään tekisikään. Usein en tehnytkään. Saatoin seistä satamassa hengittämässä meri-ilmaa puoli tuntia ja vain tuijottaa miten pelkkä valo muuttaa maisemaa meren ja vuorten välillä ihan epäuskottavan nopeasti. Tätä postausta kirjoittaessa iski kamala ikävä. Katoin Markkua ja pankkitilin saldoa silmät sirrillään. Haluan takaisin…

Akureyriin!!

Turistina saavut kaupunkiin todennäköisesti vuokra-autolla, bussilla tai lentokoneella. Kaupunkiin tultaessa ensimmäiseksi on vaikeaa olla bongaamatta Hof-kulttuuritaloa ja Akureyrin kirkkoa eli Akureyrar kirkjaa. Molemmat niistä ovat kaupungin päänähtävyyksiä joista paikallisetkin ovat ylpeitä. Kirkon portailla saa hyviä kuvia ja siinä saattaa bongailla myös lenkkeilijöitä treenaamassa. Tunnustan itsekin käyneeni tsekkikämppikseni kanssa muutamana aamuna vetämässä kovat porrasjuoksut kirkon portailla. Mutta mihin muualle veisin vieraani, tai turistina lähtisin tutkimaan?

Kasvitieteellinen puutarha

Tästä mie olen aikaisemmin jo kirjoittanut postauksen. Olin ollut silloin Akureyrissa viisi päivää. Sen jälkeen kävin puutarhassa vielä kymmeniä kertoja. Tapasin suomiystäväni Sandran puutahrassa ensimmäisen kerran (älä ikinä vie biologia puutahraan, sieltä ei pääse muuten ihan heti pois :D) ja vein sinne myöhemmin kävelyretkelle myös Markun ja Valentinan. Syksyllä paikka on ihmeellinen. Ei tunnu ollenkaan että olisi Islannissa. Puut oikein hehkuu ja linnutkin ovat ottaneet paikkansa omakseen. Meteli on korvia huumaava! Ihan positiivisella mielellä siis. Puutarhasta löytyy kaunis kahvila, sekä paljon penkkejä joilla näkyy viereisen lukion opiskelijoita joskus rauhoittumassa ja lapsiaan kärryissä pukkaavia isiä lepotauolla.

Keskustan pikkukujat ja kaupat

Pääkatu Hafnarstraitin varressa löytyy se Akureyrin keskusta. Tai siis, se katu itsessään on periaatteessa keskusta. Kuvailisin ensimmäisenä aluetta sanalla värikäs ja vilkas. Keskustan alue alkaa periaatteessa kirkon portaiden alta. Ensimmäisenä huomaa Eymundssonin kirjakauppakahvilan jossa toimii myös matkamuistomyymälä. Tämä oli nimenomaan se paikka missä kävin useasti tietsikkani ja kirjojeni kanssa opiskelemassa. Toisinaan Eymundsson oli näyttämönä sukkabileille ja neulontapartyillemme. Täältä ostin suurimman osan tuliaisistani Suomeen. Hafnarstraitilta löytyy Eymundssonin Te og Kaffin lisäksi muun muassa kahvilat/baarit Bláa Kannan, Götubarinn ja Kaffi Ilmur. Kävimme kokeilemassa pullakahveja myös monessa muussa paikassa, mutta todellisen kahvilariemun koette vasta itse paikalle päästessänne. Niitä tosiaan pieneen kaupunkiin mahtuu! Turistiliikkeitä löytyy niin matkamuistomyymälän kuin arktisiin alueisiin soveltuvien vaatemyymälöiden muodossa. Asioin myös Fold-Annassa, josta sai létt-lopi villalankoja sekä villapaitoja, -sukkia, -pipoja ja muuta islantilaista autenttista käsityötä. Matkaa raatihuoneen torille on siitä enää reilu satametriä. Keskusta on äkkiä kävelty.

Sundlaug Akureyrar

Sanomattakin selvää: Tämä on ehdottomasti lempipaikkani koko kaupungissa. Parilla eurolla sai sisäänpääsyn kohteeseen jossa käytettävänä on 2 x25m allasta, iso lasten allas, pienempi lasten allas liukumäellä, kolme kuumaa tuubia ja yksi rentoutumisallas. Tällainen laskettais Suomessa jo varmaan maan parhaaksi kylpyläksi. Muutaman visiitin jälkeen kirjoitin tästäkin jo oodin blogiin. Sijainti oli vastapäätä Gula Villan-kotiani ja tämä keidas tarjosi täydellisen paketin rentoutumiseen vain muutaman kymmenen askeleen päässä kotiovelta. Normaalisti en jaksanut edes solmia kenkiäni tai vaihtaa yöpuvun housujani farkkuihin kun raahauduin uimaan. Tuolla sitten uin pikkupakkasessa kilsan ja makasin x-asennossa neljäkymmentäasteisessa altaassa tuijottamassa revontulia. Paikka toimii myös kansalaisen olohuoneena. Seiskan aikaan illalla ja aikaisin aamupäivällä sundlaugissa saa uiskennella melko rauhassa, mutta muuten kaupunkilaiset kokoontuivat kuumiin altaisiin juoruilemaan ja nauramaan.

Vanhakaupunki

Hafnarstraetin toinen puoli ja kohti vuonon pohjukkaa kulkeva tie. Hetki sitten saitte jo katsastaa tekstiltään lyhyen, mutta kuvamateriaaliltaan hiukan laajemman otoksen vanhan kaupungin kävelyretkestä Sandran kanssa.

Glerá ja voimalaitos

Minun piti tästäkin kirjoittaa jo aikaisemmin. Glerá, eli siis Gler-joki kulkee Akureyrin läpi kauniisti ja aina yliopistosta luentojen jälkeen matkasimme ruokaostoksille joen vartta pitkin. Joki on tehnyt itselleen kanjonin ja kulkee nätisti siellä pohjalla. Vierellä kulkee kävelypolkuja ja varsin nättejä sellaisia. Pienen punaisen sillan yli käveltyään ja laskeuduttuaan alas joen varteen tuntui kuin olisi kadonnut kaupungista kokonaan vaikka oikeasti oli vielä ihan keskellä hulinaa. Liikenteen äänet vain katosivat joen kohinaa kuunnellessa. Pieni voimalaitos ja sen ”vesiputous” ovat mainioita nähtävyyksiä varsinkin kesällä ja syksyllä! Luulin muutama viikko koulun aloituksen jälkeen olleeni ainoa joka oli löytänyt oman mietiskelylohkareen Glerán varrelta. Palasin sinne kerran luentojen jälkeen vain huomatakseni että kämppikseni Lin oli jo vallannut paikan. Mistä se seki tiesi minun salapaikan?! Seuraavalla kerralla siellä sitten oli jo naapurikämpän tyttö. Oh well, ehkä näitä muitakin lohkareita riittää! Mutta siis, se on kaunis paikka se!

Hof ja sunnuntaibrunssi

Hof on siis se hassun näköinen yöllä värivalot kylkeensä koristuksesi saava pyöreä kulttuuritalo ihan sataman kupeessa. Pitäähän sitä ”isolla kaupungilla” nyt oma musiikkitalo, teatteritalo, konferenssikeskus ja kulttuuripytinki olla olemassa. Meidän piti monta monituista kertaa mennä katsomaan jotain konserttia Hofiin, mutta aina ne liput sattuivat maksamaan euroissa niin hirvittäviä summia, että tyydyimme kirkon ilmaiskonsertteihin. Sisältä paikka ei ole mitenkään kovin erikoinen, pidin ehdottomasti enemmän ulkoisista avuista. Mutta Hofin Nordic Bistrossa tarjoillaan sunnuntaisin brunssia! Joulukuussa kokoonnuimme melkolailla viimeisiä kertoja tyttöporukalla yhteen syömistarkoituksessa ja lähdimme pitämään sunnuntaisadetta brunssille. Voi vitsi se oli hyvä! Jouluteema oli otettu jo heti haltuun ja vedimme silliä ja tanskalaista riisifrutin tapaista vanukasta pullien, salaattien ja siirappisten pannukakkujen kera. Kallista lystiä, mutta kaiken hintansa arvoinen. Backpackersin brunssi keskustassa on ihan hauska, mutta kyllä mun mielestä buffetpöytä on se ainoa oikea tapa syödä aamiaista/brunssia!

Satama

Puolivahingossa voi päästä keskelle tällaisia maisemia tai bongata vaikka valtamerilaivan! Hofilta kävelee tähän ehkä 2 min. Satama-alue itsessään on hyvin hyvin pieni. Siihen parkkeeraa kesän ja alkusyksyn aikana risteilylaiva kerran-pari viikossa ja sen aikana kahvilat ja keskusta täyttyvät turisteista vielä entisestään. Myöhemmin paikka on todella rauhallinen ja tuntuu melkeimpä hylätyltä. Kaunis paikka bongailla lintuja ja joskus saattaa näkyä myös valaita!

Lentokenttä ja lentomuseo

Lainasin pyörän kämppikseltäni yhtenä kauniina päivänä ja pyöräilin kolme kilometriä Kuningattarentietä vuonon reunaa lentokentälle. Olin googlesta tutkinut että kentän vieressä on myös Islannin ilmailumuseo, sinne siis! Puolilta päivin pääsin oikeaan osoitteeseen ja koputtelemaan ison hallin ovea. Oli melko hiljaista. Hengailin sitten ulkona tutkimassa vanhaa konetta ja aidan takana olevaa Saabia. Museon aukioloajat olivat muuttuneet, luki pienessä lapussa hallin seinässä. Hitsi, pyörä oli mulla vain päivän enkä enää palannut. Käykää tuolla ja kertokaa millaista sisällä oli! Suosittelen muuten sydämestäni Akureyria lentobongareille. Aikataulu ei ole kovin vilkas, mutta silti meidänkin parvekkeelta näkyi hyvin kun Reykjavikin vuorot kävivät vuonon päällä kääntymässä ennenkuin laskeutuivat veden päälle rakennettulle kentälle. Kaunista, niin kauhian kaunista.

Nämä maisemat

Miten vuoret ja vuono voikaan ympäristöineen tuntua niin automaattisesti kodilta. Erään auringonlaskun kuvat satamasta vetivät paljon yleisöä blogiin ja itsekin niitä vilkuilen säännöllisesti. Kesti aikansa totuttautua taas ikkunasta näkyviin mäntyihin ja kuusiin. Akureyrin maisemissa tuntui todellakin hengittävänsäkin ihan eri tavalla. Ympäristö muuttui ja näki pitkälle. En olisi edes kunnolla osannut kaivata suurta alaa näkökenttääni ennen Islannin syksyä. Nyt vain tuntuu niin oudolta kun näkyvyys loppuu naapurin takapihalle ja metsikköön. Siellä ne on silti ne minun meri, vuoret ja kaukaisuus.

Katutaide, sydämet ja patsaat

Saavuin Akureyriin syyskuun ensimmäisenä päivänä. Kävin heti tietenkin tutkimassa millainen city se tämä oikein onkaan. Mieleen jäi pari isoa seinää joita oltiin maalaamassa. Ei siis mitenkään yhdellä värillä peitetyksi vaan seiniin maalattiin taidetta. Myöhemmin kuulin, että seinät maalataan tietyin väliajoin uudelleen eri taiteilijoiden toimesta. Vau! Aika siisti juttu.

Toisesta jutusta julkaisin postauksen jo Instagram Travel Thursdayn muodossa. Akureyri on mainio paikka bongailla sydämiä! Niitä löytyy kotien ikkunoista, kaupoista, yliopistolta ja autoista. Sydämet kuvastavat kaupunkilaisille asioita jotka ovat elämässä oikeasti merkittäviä.

Jón Gunnar Árnasonin Sun Voyager-teos on varmasti tuttu Reykjavikin kävijöille. Veistoksella on myös sisar Akureyrissa meren rannalla!

Kaikki ne museot missä en ehtinyt käydä

Akureyrissa on 12 museota. Omat museot löytyy taiteelle, moottoripyörille, parille kirjailijalle ja niille lentokoneillekin. Ei tullut käytyä vaikka kovasti oli suunnitteilla. Museoiden ystäville ei kuitenkaan kaupungissa kovin helposti taida tulla tylsää!

Plussana: hodarikiskat ja pehmisputiikit

Näitä gastronomisia elämyksiä ei vain voi jättää välistä. En ole missään syönyt yhtä hyviä hodareita ja pehmiksiä täytteillä kuin Islannissa. Hlölla bátar keskustassa ja Íbuðin elokuvateattereiden välissä ovat loistopaikkoja herkutteluun. Mulla on kyllä postaus tulossa Akureyrin ravintoloistakin, niitä nimittäin ehdittiin testata vaihdon aikana aika monta!

Tämän postauksen kanssa mulla meni kauan. Ei haluttanut kirjoittaa Akureyrin ihanuuksista koska iski viimein se kauhea Islanti-ikävä. Miksi voi miksi ei voi olla suoraa lentoyhteyttä Rovaniemeltä Akureyriin? Miksei voi? Ai kustannussyyt? Mutta entä jos minä haluan? Ihan typerää että viikonloppuvisiitin vuoksi pitäisi ensin lentää Helsinkiin ja Reykjavikiin ja vasta sitten Akureyriin. Eihän sitten ehdi olla perilläkään kun koko aika menee lentämiseen. Mutta jos ehtis edes pitää neulontabileet Gula Villanin keittiössä, syödä pehmiksen mansikoilla ja keksitaikinalla, uida kilsa kuumassa uima-altaassa ja käydä iltakävelyllä vuonolla. Kyllä siinä jo mieli aika hyvin ehtis levätä. Menkää Akureyriin ja olkaa siellä onnellisia.

Liity blogin seuraajaksi! Kaikki kanavat löydät tästä linkistä 🙂

You Might Also Like

10 Comments

 • Reply SandraS. torstai, 26 maaliskuun, 2015 at 17:51

  Oih <3 Mennään Akureyriin ja ollaan onnellisia, jookoskookos!?

 • Reply Kthetraveller torstai, 26 maaliskuun, 2015 at 18:07

  Oh wow. Ihana fiilistelypostaus ihanasta paikasta. Tuolla lepäisi mieli!

  • Reply Maarit Johanna torstai, 26 maaliskuun, 2015 at 18:09

   Kiitos 🙂 Mie tiedän sen. Vitsi kun tuonne pääsis ilman sitä opiskelufiilistä. Vain nauttimaan kaikesta ilman yliopiston tuomaa kuormaa 🙂

 • Reply marikaw torstai, 26 maaliskuun, 2015 at 21:06

  Ihana. <3 Mullakin tulee välil ihan järkky Islanti ikävä ja vietin siel vaan viikon, joten voin vaan kuvitella sun fiiliksen. Katoin äsken pääsiäiseks reissua Reykjavikiin, ei näyttänyt kovin budjettiystävälliseltä… Sanon tän varmaan sun jokaiseen Akureyri postaukseen mut haluun tonne!! 😀

  • Reply Maarit Johanna lauantai, 28 maaliskuun, 2015 at 11:15

   Se ei kyllä todellakaan oo mikään budjettimatkailukohde jos meinaa tiettyihin aikoihin vuodesta lähteä. Huh miten kalliita hintoja. Katoin ihan mielenkiinnosta paljollako pääsisi yhdeksi viikonlopuksi Akureyriin Rovaniemeltä niin 700€ oli halvimmat mitä löysin! Ehkä mun on ootettava että pääsee vaikka ens vuonna pidemmäksi aikaa taas 🙂
   Voi kyllä, mieki haluan tuonne!

 • Reply Katja perjantai, 27 maaliskuun, 2015 at 17:20

  Aaah <3 voi ku oisin ehtiny käydä sun luona tuolla !
  Tosi hyvä ja kattava postaus keräs aika hyvin kaupungin yhteen. Noi pehmikset <3

  • Reply Maarit Johanna lauantai, 28 maaliskuun, 2015 at 11:17

   No sanos muuta! Kyl tuonne vielä ehtii, Islanti ei oo menossa mihinkään. Eikä pehmiksetkään 😀
   Tuolla olis vielä niin paljon kaikkea, mutta ei saanut niitä samaan postaukseen. Pitänee tehdä kakkososa ^^

 • Reply Sandra perjantai, 27 maaliskuun, 2015 at 19:55

  Yllättävän paljon olit löytänyt tekemistä pienestä kaupungista! :D. Islanti-kuume iski jälleen!

  • Reply Maarit Johanna lauantai, 28 maaliskuun, 2015 at 11:19

   No niimpä! Pieni tuo oli, mutta yllättävän paljon oli tekemistä. Varmasti se vaikuttaa että se on Pohjois-Islannin ainoa ”suurempi” kaupunki ja muuten muualla ei ole oikein mitään. Muuten täytyisi sitten lähteä ihan Reykjavikiin. Kyl tuo vei sydämen 🙂

  Leave a Reply