Suomen suurin matkablogiyhteisö
Yleinen

Ensimmäisiä mietteitä Perthistä

maanantai, helmikuu 16, 2015

Meinasin otsikoida postauksen ensimmäisiksi mietteiksi Australiasta, mutta tajusin miten hassulta se sitten loppupeleissä kuulostaisikaan. Kuin kirjoittaisin australialaisena yhden kaupungin perustella ensi mietteitäni Euroopasta. Vai voiko niin sanoa? Australiassa tässä kuitenkin ollaan, se ei vain minun päähän ole vieläkään mahtunut! Perthissä on vietetty jo viisi päivää ja toiset samanmoiset on vielä edessä. Jet lagista on pikkuhiljaa selviämässä ja kaupungissa osaa jo kulkea ilman karttaa. Tässä vähän ensifiiliksiä olen saanut kirjoitettua muistivihkooni ensimmäisten tietokoneettomien päivien aikana. Kuvat kännykkänäpsyjä viime päiviltä kun kaikki oli vielä uutta ja ihmeellistä.

Miten kaikki voi olla niin pirun kallista?

Ja milloin ne kaupat ja kahvilat on oikein auki, koska ei ainakaan viikonloppuna? Miten vaatteet voi maksaa neljä kertaa enemmän kuin Suomessa ja miksi pakastepizzastakin saa pulittaa marketissa melkein kymmenen dollaria jos pyörävuokra neljäksi päiväksi on vain 50$? Onneksi pizzaa ei ole pakko syödä eikä vaatteita shoppailla. Mutta silti!

Juomavedelle on oma hana ja siitä tulee vettä tippa kerrallaan.

Aamulla aina parin litran tonkka hanan alle ja odottelemaan. Väärinpäin kääntynyttä coriolisvoimaa en ole päässyt testaamaan, koska meidän lavuaari on liikaa laatikon muotoinen. Nyyh.

Tämä suurkaupunki omaa ihan täysin smalltown-vibat.

Muka 1.6miljoonaa asukasta, mutta aina saa kävellä yksin pitkiä matkoja ilman että näkee ketään. Ihan niinkuin Reykjavikissa. Missä kaikki on? Viikonloppuna city oli ihan kuollut. Kahvilat, ravintolat ja kaupat oli kiinni. Keskustassa muutamissa paikoissa oli jotkin pienet croissant-kahvilat olivat auki pari tuntia kerrallaan sunnuntaina, mutta muuten sai hakemalla hakea ruokapaikkoja.

Tästä aksentista ei ymmärrä kyllä yhtään mitään.

Lähes poikkeuksetta mun vastaus ensimmäiseen kysymykseen on aina ”Sorry? What do you mean?” Onneksi eurooppalaiselle osataan puhua sitte hitaastikin. Joo ja hei, meidän parvekkeen räystäällä asuu vauvan rääkynältä kuulostava lintu. Ja sillä on paljon samanhenkisiä kavereita. Luojalle kiitos äänieristeistä.

Tähtitaivas on väärin.

Ja olispa iltaisin vielä niin pirteä että jaksaisi lähteä kivaan paikkaan sitä paremmin tutkimaan! Yöllä ei olisi niin kuumakaan.

Kyllä seuraavan kerran Ausseihin kun ei ole paikallinen kesä!

Mun herkästi palavaa ihoa ja auringonpistosta saavaa päätä ei ole suunniteltu tällaisiin keleihin ollenkaan. Kävely on tuskaa, pyöräily on melkein yhtä rankkaa, ja kotiin tullessa on aina aivan litimärkä hiestä ja poikki. Ugh. Kyllä Suomen kesä on kiva 😀 Kuten jo mainitsin, vuokrasin pyörän neljäksi päiväksi ja se lisää kivasti mahdollisuuksia tutustua lähikohteisiin ja liikkua ympäri kaupunkia. (jos jaksan…) Tavoitteenani on nähdä ennen kotiin lähtöä villinä luonnossa eläviä kenguruita, delfiinejä sekä pingviinejä! Perthissä on myös eläintarha, mutta ajatus villieläimistä häkeissä ei saa minua innostumaan, päinvastoin. Lähden mieluummin luontoon niitä itse bongailemaan. 🙂

Kiinnostuitko? Blogia voit jäädä seuraamaan esimerkiksi facebookissa ja instagramissa.

You Might Also Like

26 Comments

 • Reply Jenna / Journey Diary maanantai, helmikuu 16, 2015 at 09:28

  Kiva kuulla vihdoin kuulumisia sieltä pallon toiselta puolelta! Ohho, tiesin kyllä että tuolla on kallista, mutta en ajatellut hintatason tuntuvan suomalaisellekkin niin kovalta… Mä vaihtaisin nää -10 asteen pakkaset oikein mielellään noihin hikisiin ugh-keleihin (:

  • Reply Maarit Johanna maanantai, helmikuu 16, 2015 at 12:57

   Jee nyt niitä tulee kyllä piakkoin sitten lisää 🙂 täällä kalleus on todellakin yllättänyt, onneksi olin varautunut ottamaan etes sen verran rahaa mitä Suomessa tai Islannissa olisin tarvinnut. Mie voisin toivoa vähän leudompaa keliä ku näitä kauheita helteitä ::D

 • Reply Sandra maanantai, helmikuu 16, 2015 at 12:39

  Uu, kivaa pientä kulttuurishokkia! Vähän alkoi pelottaa tuo hintataso. Onko siellä ns. peruselintarvikkeet (maito, leipä, jugurtti) Suomen hinnoissa vai kalliimpaa?

  • Reply Maarit Johanna maanantai, helmikuu 16, 2015 at 13:01

   Kivaa pientä kyllä joo 😀 No sanotaanko näin että kävin Coles-nimisessä isossa supermarketissa ja kyllä, on paljon kalliimpaa. Viereisessä pikkukaupungissa Fremantlessa oli sellainen kauppahalli, josta sai esim hedelmiä, vihanneksia ja leipomotuotteita hyvään hintaan, mutta ruokakaupoissa kaikki on sikahintaista. Esim neljän jugurtin päkki (esim activia) maksaa jo 4.5$ tai mehupurkki samanverran. Etittiin leivän päälle makkaraa tai jotain sellaista niin 100g paketista maksaa 6-9$ aivan käsittämättömiä hintoja. Tuossa olis parin kilsan etäisyydellä muitaki marketteja, mutta tuo Coles on ollut lähin. Taitaa olla samaa luokkaa muissakin ainakin mitä keskustan ravintoloiden ja kahviloiden hintoja on uskominen.
   Mutta en sitte tiiä, olisko täällä sen verta paremmat palkat että voi olla kalliimpaa?

   • Reply Sandra maanantai, helmikuu 16, 2015 at 21:58

    Huh, pitää varautua ja elää jo suu säkkiä myöden (melkein kuolin, kun meni Siwassa tänään yli 40 euroa ruokiin :D). Olen kyllä kuullut, että Perth olisi kaupungeista kallein, mutta en tiedä, mikä logiikka tuossa olisi. Aika kalliilta vaikuttaa, mutta täytyy varmaan syödä vaan jotain papuja ja perunaa sitten siellä 😀

    • Reply Maarit Johanna tiistai, helmikuu 17, 2015 at 03:42

     No worries Sandra! Kuulin tänään että Perth ON itseasiassa kaikista kallein, koska palkkataso on täällä hirmu kova verrattuna yhteenkään toiseen Aussicityyn. 🙂 Eli luulempa että te tuutte pärjäämään vallan mainiosti 😀

 • Reply lena maanantai, helmikuu 16, 2015 at 13:25

  Musta tuntuu, että haluan Perthiin. Suurkaupunki ja small town vibat, I like! 🙂

  Nyt mua alkoi kiinnostamaan tuo aksentti Perthissä, Glasgowssa sain tuta hieman erikoisemmasta aksentista ja on alkanut nuo enkun eri variaatiot kiinnostamaan sen jälkeen ihan eri tavalla.

  • Reply Maarit Johanna maanantai, helmikuu 16, 2015 at 13:36

   Minustaki on tänään alkanu tuntumaan siltä että voisin oikein hyvin tulla tänne uudelleen. Vaikka pian. Heti kun on paikallinen syksy! Tää tunne pikkukaupunkimaisuudesta on aivan ihmeellinen, mutta luulen että kuka tahansa eurooppalainen kokisi sen heti. Pilvenpiirtäjiä joo on, mutta kun kaupat menee kiinni viideltä niin ravintolat seuraa perästä. Kuuden, seitsemän aikaan arkena voisin sanoa että Sodankyläkin on vilkkaampi kuin tämä 😀
   En osaa sanoa aksentista sen enempää kuin että hassua se oli, enkä saanut välillä selvää vaikka kuinka yritin korvia höristää :p

 • Reply Annika /Home & Away maanantai, helmikuu 16, 2015 at 14:48

  No onneksi et laittanut otsikkoon Australiaa, koska mulla ainakin on ihan erilaiset kokemukset Ausseista, mutta enpäs ole Perthissä tai siellä lähimailla ollutkaan vaan itärannikolla ja siitäkin on jo aikaa. Sillon ainakin kaikki ole Suomeen verrattuna edullista ja hanavesi juomakelvollista 🙂 Sieltä lännestä tulevien aussien aksentti on kyllä mun mielestä aina ollut epäselvempi kuin idästä tulevien. Mutta aurinko ainakin polttaa yhtä paljon idässä.. siihen pitää käyttää sunblockia 😛

  • Reply Maarit Johanna tiistai, helmikuu 17, 2015 at 03:31

   No onneks en muuten laittanut, täällä opin jo eilenkin paljon uutta miten Perth eroaa muusta Australiasta 😀 Täällä on kuulemma paljon korkeammat palkat verrattuna muihin isoihin kaupunkeihin koska kaivospamput asuu täällä. Pitää ehottomasti joskus käydä tsekkailemassa ne muutkin siis kun on tämä jo sen verran jännä paikka! Sunblockia kyllä, sitä on kulunut 😀

 • Reply Virpi/ Täynnä tie on tarinoita maanantai, helmikuu 16, 2015 at 16:51

  Minulle kelpaisi kyllä helteet! 🙂 Kiva lukea kuulumisia!

  • Reply Maarit Johanna tiistai, helmikuu 17, 2015 at 03:31

   Mukavaa että tykkäät lukea 🙂 Mie oon onnellinen kun tänään on pilvistä :p

 • Reply satuvw maanantai, helmikuu 16, 2015 at 20:38

  Oma Australia-kokemukseni rajoittuu ihan ja täysin Melbourneen, mutta siitäkin jäi samanlainen ”iso pieni kaupunki” fiilis. Nautinnollisia lomapäiviä sinne kauas, ja nauti lämmöstä vielä niin kauan kuin sitä kestää! 😉

  • Reply Maarit Johanna tiistai, helmikuu 17, 2015 at 03:33

   Tämä on just kans isopienicity! Tosi hassua 😀 Eilen illallaki oltiin iltakävelyllä noin klo 21 tässä meidän kodin ympärillä, joka on noin 1km ydin keskustasta ja nähtiin puolen tunnin aikana ehkä kaks ihmistä. Sodankylässäki on enemmän porukkaa 😀
   Kiitos Satu, koitan nautiskellakin 🙂

 • Reply Katja maanantai, helmikuu 16, 2015 at 21:16

  Mukavaa kuulla kuulumisia sieltä maapallon toiselta puolen! Mulle kelpais nuo hellekelit ja maisemat! Ota kaikki irti ja nauti!

  • Reply Maarit Johanna tiistai, helmikuu 17, 2015 at 03:39

   Otan varmasti ainaki niin pitkälle miten lompakon sisältö riittää 😀 Kuulumisia tulossa pian lisää ^^

 • Reply Senja maanantai, helmikuu 16, 2015 at 22:32

  Hauskaa kuulla kokemuksia! Mun täti oli Perthissä puoli vuotta opiskelijavaihdossa, se tykkäsi kyllä kovasti. Vielä muutama vuosi sitten Alankomaissakin meni kaupat kiinni viimeistään seitsemältä ja se oli niin ärsyttävää, kun joskus tuntuu, että normikaupat saisi olla auki klo 23 astikin. Onneksi nykyään paremmin. 😀

  En kyllä tiennyt, että Australiassa on noin paljon kalliimpaa kuin Suomessa. Ihan järkyttävää!

  • Reply Maarit Johanna tiistai, helmikuu 17, 2015 at 03:43

   Tämä on kyllä just sellainen paikka jonne voisinkin jäädä vaikka puoleksi vuodeksi. Tullu jo sellaiset vibat niinkuin olis ”kotona”. Ehkä näihinkin aukioloaika/shoppailu/hintataso juttuihinkin ennen pitkää tottuisi ja alkais tuntumaan luonnolliselta.
   Onneksi tämä hintataso tarkoittaa ilmeisesti vain Perthiä, thank god 🙂

 • Reply Jenna tiistai, helmikuu 17, 2015 at 12:03

  Jee, kuulumisia! 🙂 Small town-vibat kuulostaa hyvältä. Muuten tästä sun postauksesta tulee mieleen ”kun lapintyttö Aussien helteeseen joutui” 😉 Nautinnollisia päiviä! Tuo hintataso ei oo kiva kyllä…

  • Reply Maarit Johanna tiistai, helmikuu 17, 2015 at 15:11

   Hahaa, joo osuit asian ytimeen! Siltä minusta just tuntuu 😀 Tänään oli kyllä melko ihanaa biitseillä vain. Kyllä tuo lämpö ihan siedettävissä lukemissa on oikein mukavaa ^^

 • Reply Miila tiistai, helmikuu 17, 2015 at 17:13

  Kiva lukea Australia kuulumisia 🙂 Eipä oo tullut aikasemmin luettua mistään, että siellä päin on niin kallista. Hyvä siis, että kirjoitit asiasta. Australia on ja pysyy haavelistalla, joten jos joskus sinne tie vie niin osaa ainakin varautua tuohon hintatasoon.
  Nauti helteistä 😉

  • Reply Maarit Johanna tiistai, helmikuu 17, 2015 at 17:27

   Kannattaa varautua ainaki täällä rikkaiden ihmisten länsipuolella, mutta idässä pitäs olla halvempaa! Kyl mieki jo vähän haaveilen lennoista tänne takasin ^^ ja kiitos varmasti nautin! 🙂

 • Reply Jerry / Pako Arjesta keskiviikko, helmikuu 18, 2015 at 11:00

  Nyt on vaikea sanoa, mikä fiilis tästä pitäisi välittyä :). Toisaalta kuulostat positiiviselta, mutta toisaalta asiat kuulostavat negatiivisilta xD. En ota nyt yhtään selvää! Mutta se on hyvä juttu ;). Sanotaanko vaikka näin, että ei ihan kuulosta ensimmäisenä paikalta, johon itse kaipaisin, koska tykkään suurkaupungin meiningistä. Tuota kuollutta fiilistä löytyy ihan tarpeeksi Lappeenrannasta :P.

  • Reply Maarit Johanna keskiviikko, helmikuu 18, 2015 at 13:30

   Sittenhän olet saanut juuri oikeat vibat tästä tekstistä koska juuri noin ristiriitaisella mielellä minäkin olin parin päivän jälkeen 😀
   Suurkaupungin sykekin löytyy! Se on tosin ihan erilainen kuin missään muualla. Voisin kuvitella esim. Tokion tai Nykin elävän 24/7 mutta tämä city sammuu kuin napista kun työaika loppuu :p

 • Reply ottoizakaya keskiviikko, helmikuu 18, 2015 at 12:24

  Perthistä tuli itellekin niin pikkukaupunki vibat, sen takia elinkin vuoden juuri itä-rannikolla. Mitä tulee hintatasoon niin hyvä nyrkkisääntö on se, että ottaa hinnoista 30-40% pois niin se kertookin, mitä se on euroissa ja siinä kohtaa ei tunnukkaan enää niin kalliilta. AUD hämää pahasti. Aussien omalla palkkatasolla maa oli mun mielestä ainakin hyvinki reasonable, Suomi tuntuu musta paljon kalliimmalta jos suhteuttaa taas meidän palkkatasoon. 🙂 (Paitsi vuokrat ja netti). Ja aksenttiin tottuu, No worries! XD

  • Reply Maarit Johanna keskiviikko, helmikuu 18, 2015 at 13:37

   Heei missä teidän Aussipostaukset sitte viipyy? 😀 Joo ei tuo AUD-kurssi mitenkään hämännyt, mutta Perthin hintataso on selkeästi korkeampi kuin Suomen. Kyllä on mukavaa mennä sitten kotona taas Lidliin kun kauppakassin tavaraa saa kympillä. Tänne pitäs kyllä tulla töitä just tekeenki niin sais kopin tuosta palkkatasosta. Tarjottiin mulle töitä jo yhestä kosmetiikkaliikkeestä mutta sanoin että ehkä ens kerralla 😀

  Leave a Reply