Suomen suurin matkablogiyhteisö
Yleinen

Bryssel, yllättäjä

torstai, 12 helmikuun, 2015

Kuinka moni muistaa joskus nähneensä tarjouslentoja Brysseliin? Aivan. En minäkään. Koko city näyttää joutuneen jonkinlaiseen mainostuspimentoon. Ei tarjouksia, ei minkäänlaista hinkua mainostaa että täällä ollaan ja hienoa on. Taitaa olla parlamentin sijoittelu syynä. Ei vain ole, enkä muista nähneeni Brysselistä yhtään mitään ennen meidän reissua sinne yhdeksi ainoaksi päiväksi.

Hommasin kirjastosta kaupunkikirjan Brysseliin, mutta junamatkalla vain torkuin horteessa enkä oikeastaan edes jaksanut ottaa sitä esille. Sen verran tutkimme, että hotellimme sijaitsee juna-aseman välittömässä läheisyydessä. Hotel Mozart löytyikin kaatosateessa ripeästi juosten muutamassa minuutissa ja aloilleen asettumisen jälkeen päätimme lähteä etsimään jostain ruokaa. Hotelli oli yllätykseksemme ihan Grand-Placen nurkilla ja toistelimme vain ”Oho. Oho oho.” Muistan lukeneeni pienen artikkelin jostain nuorten lehdestä joskus viisi vuotta takaperin, että Grand-Place on upea ja sieltä saa suklaata. Tämä oli siis ainoa mitä koko kaupungista Manneken Pisin lisäksi tiesin. Mutta miten mieletön aukio! Miksen ole tästä aikaisemmin kuullutkaan? Aukiolla oli useita suklaapuoteja, kahviloita, ravintoloita ja juustoloita ja jatkoimme matkaa ihan suunnittelematta etsimään potentiaalista syöttölää aamunälkään. Aasialaiselle wokkipaikalle ja mäkkärille sanottiin ei, mutta pienen kävelyn jälkeen bongaisin eräästä ikkunasta tripadvisorin tarran, joka kertoi erinomaisista kokemuksista. Kahvilan ikkuna oli ihan huurussa, mutta astuttiin sisään.DSCF2822

DSCF2818DSCF2820Peck 47 oli kodikas kahvila, jossa sai istua sohvalla monen tyynyn keskellä tai puutarhakalusteiden näköisillä pöydillä. Asiakkaat olivat levittäytyneet vähän sinne tänne ja iloinen ranskankielinen pulputus kuului joka puolelta. Menu oli herkullinen ja olisi saanut erikoiskahvien ja teejuomien lisäksi myös smoothieita ja drinkkejä. Tilasin Peck’sin erikoisen brunssin johon kuului Eggs Benedict belgialaisella vohvelilla ja rucolasalaatilla. Vei kielen mennessään. En ole koskaan tehnyt uppomunia, mutta Pecksin kokemuksen jälkeen niitä oli pakko opetella tekemään kotonakin. Visiitti oli mitä miellyttävin ja hinta ei tosiaan hiponut pilviä. Jälkikäteen oli pakko tarkistaa miten korkealle kahvila oli rankattu Tripparissa. 16. Brysselin kaikista 2543:sta ravintolasta! Siis kuudestoista yli kahdestatuhannesta. Olipa niin tuuria osua ihan sattumalta tuollaisen paikan eteen hyvän nälän kanssa. Tuonne palaan uudelleen jos tulen palaamaan Brysseliin.

Teimme samantien täysillä vatsoilla pienen kävelykierroksen ja palasimme sitten hetkeksi hotellille. Oli alkanut sataa taas emmekä halunneet märillä vaatteilla lähteä liikenteeseen, sillä selkenevää oli luvattu. Loppupäivän kelit hellivät onneksi meitä ja pääsimme kierrokselle. Manneken Pisistä sanottiin opaskirjassa, että tulee olemaan pettymys. Sitä se oli. Ei ole varmaan vaahtosammuttimen kokoinenkaan se pissaava poika! Se on ehkä kyynärän pituinen. Ei sitäkään. Siitä tehdyt kopiotkin on sitä isompia. Ostettiin vohveli suklaalla puoliksi pettymystä lievittämään. Kaikki muu Brysselissä oli kaikkea muuta kuin pettymystä. Onneksi. Laskettelimme metrolla lähelle Euroopan Parlamenttia ja vaeltelimme sinne ison ja kauniin puiston halki, missä joku linnuille omistautunut herra oli nakkelemassa pullaa paikallisille siivekkäille. Aurinko pilkahteli ja Parlamentin modernit lasiseinät paistoivat puiden takaa. Käytiin seisomassa vaikuttavan rakennuksen pihalla ja ihmeteltiin. Se oli siinä.

DSCF2840DSCF2854DSCF2860Takaisinpäin tullessamme löydettiin vahingossa Galeries Royales St Hubert. Tämä katettu galleria oli ihana yllätys kun sade taas yllätti. Luksusliikkeet sekä luksussuklaaliikkeet herättivät meissä shoppailuvietin, mutta ohuet lompakkomme saivat meidät aloilleen. Miten hauskaa oli vain kävellä ympäriinsä vain kartan kanssa. Tiesimme suunnilleen missä olimme suhteessa hotelliimme, mutta meillä ei ollut mitään käsitystä mitä matkamme varrella tulisi olemaan. Siksi yllättävät galleriat, hauskat kahvilat, toisensa perään upeammat kirkot, paikalliset suklaapuodit (huomaan toistavani tätä samaa suklaa-aihetta) ja kopiot pissaavasta pojasta herättivät loputonta ihastusta. Täällähän on vaikka mitä!

DSCF2831DSCF2839DSCF2837Belgialaiset ”frittiperunat” eli suomalaisittain ranskalaiset ovat Belgiassa maan kuuluja siksi että ne ovat belgialaisia, eivätkä ranskalaisia. Niitä pitää myös kutsua vain ”perunoiksi” eikä ranskalaisiksi perunoiksi. Näitäkin kuuluisia herkkuja oli siis käytävä muutaman vohvelin maistelun (ja lukuisten suklaamaisteluiden) jälkeen käytävä testaamassa. Asetuimme pitkään jonoon josta sai tarpeeksi odotettuaan tuutillisen frittipottuja. Otimme puoliksi vielä pienemmän annoksen majoneesilla ja siirryimme se mukanamme sisätiloihin. Sanottava on, että jouluna 2013 sain parempia herkkuja Berliinin joulutoreilla. Ei tehnyt suurenmoista vaikutusta. Ehkä olin jo suklaaähkyissä, mutta näin kävi.

DSCF2867Illallisemme oli paikallisessa pubiravintolassa. Alkupalaksi saimme lautasellisen juustokuutioita ja pääruuat oli molemmilla niin valtavia että olisimme voineet puolittaa niistä toisen ja tulleet jo täyteen. Suklaapuodit olivat juuri menossa kiinni kun pyörimme takaisin hotellille. Shoppailimme loputkin rahamme ja tuhlasimme simpukanmuotoisiin praliineihin. Ne meni muuten kotona heti. Onneksi niitä saa vielä Lidlistä.

DSCF2866DSCF2825DSCF2823Brysselistä ei jäänyt nälkä, mutta himo lähtiä takaisin kesällä! Siinä oli kaupunki, jossa todellakin oli tyyliä ja kauneutta. Olen ollut täysin Belgia-pimennossa tähän asti. Onneksi luontainen uteliaisuus sai minut houkuttelemaan Kristiinan lyhyellä matkallamme myös Belgian puolelle.

Mieleeni jäi erityisesti:

20. vierailtu Hard Rock Cafe ja taas uusi paita! Tasaluku, jee!

Loputtomat suklaamaistiaistarjoilut kaikissa chocolaterieissa. Vähän tuota shampanjan makuista, ehkä vähän praliinia, pikkuisen maistan vielä tuota minttutryffeliä ja voisin punssisuklaatakin kyllä kokeilla. Samalla kun on maistanut seitsemää sorttia samassa kaupassa, tulee myyjä tarjoilemaan vielä jotain uutuuksia. Kiitos vain, mutta mulla on jo ähky. Sitten seuraavaan shoppiin toistamaan sama homma.

Miten vähän voi olla turisteja kaupungissa. Hotellissa tuntui että olimme melkein ainoat asiakkaat. Grand-Placella ei tainnut lisäksemme olla kuin yksi pariskunta ottamassa kuvia. Ehkä se on tämä talvi. Tai kaikki on mieluummin valinneet läheisen Pariisin reissukohteekseen.

Todella helposti omaksuttava ja pieni keskusta. Meillä oli kyllä kartta, ja koitettiin sillä jollain tavalla suunnistaa. Oli erikoista miten kartan toisesta päästä toiseen käveli vartissa. Tuli osuttua samoille hoodeille aika useasti.

DSCF2863DSCF2827Belgialaiset elää syödäkseen. Ravintoloita oli joka nurkalla ja kulmalla. Suklaakaupat, macaron-galleriat, leivoskonditoriat, croissanteriet, mehubaarit ja kahvilat, pihvipaikat, perunakojut ja pubiraflat. Tuskin tarvitsisi belgialaisena nähdä nälkää.

Miten meillä olikaan kivaa! Bryssel oli ehdoton highlight koko reissussa, jonka oli alunperin tarkoitus olla vain pikkumatka Amsterdamiin! Säväytti sopivasti ja sai veden kielelle. Tätä tahtoo joskus taas lisää.

Kuvista kiitoksia reissuleissilleni Kristiinalle <3
Tämä bloggaaja matkustaa parhaillaan kohti Länsi-Australiaa! Seuraa matkaa ja pysy mukana seuraamalla blogia facebookissa ja reissaajaa instagramissa. 🙂

You Might Also Like

18 Comments

 • Reply Jenna/ Journey Diary torstai, 12 helmikuun, 2015 at 08:39

  Aika jännä, en oo itekkään kuullu brysselistä tai belgiastakaan hirveästi mitään turistin näkökulmasta. Voin vaan kuvitella millanen tuo paikka on keväällä/kesällä! Voisin kyllä kesken talven räntäsateitakin mennä ihan vaan noiden suklaapuotien takia.

  • Reply Maarit Johanna torstai, 12 helmikuun, 2015 at 10:46

   Sano muuta! Keväällä sinne olis huippua palata. Suklaa tosin lämmittää mieltä ihan mihin vuodenaikaan tahansa ♡

 • Reply Laura/My post-University Life torstai, 12 helmikuun, 2015 at 11:24

  Bryssel on kyllä aika paljon parjattu kohde, mun käy välillä sääliksi koko kaupunkia 🙂 mä loppuenlopuksi opin tykkäämään siitä kun asuin siellä 4 kk, paljon on sellaisia juttuja jotka siellä asuessa ärsytti mutta Brysselin ruokakulttuuri fritteineen ja suklainen sopi hyvin mulle! Bryssel on tosi kaunis kesäaikaan ja siellä on ihana istua eri aukioilla ja nauttia elämästä!

  • Reply Maarit Johanna torstai, 12 helmikuun, 2015 at 12:57

   No mullaki ehkä fiilikset saatto olla vähän jotain säälin kaltaista! Ihan hassua miten Dami ja Pariisi saa niin paljon huomiota kun siinä on noin upea kaupunki välissä josta ei puhuta melkein mitään. Kesäaikana haluan ehdottomasti lähteä sinne puistoihin ja kahviloihin.
   Veikkaan että mullekin sopis suklainen elämäntyyli vallan mainiosti 😉

 • Reply Jenni / Globe Called Home torstai, 12 helmikuun, 2015 at 13:01

  Brysseliin tosiaan ei ole mitään tarvetta tarjota tarjouslentoja, sillä suomalaiset virkamiehet kyllä täyttävät koneet muutenkin – ja sehän tästä vielä puuttuisi, että niistä lennoista joutuisi tappelemaan turistivirtojen kanssa! 😀

  ”hotellimme sijaitsee juna-aseman välittömässä läheisyydessä” – tästä muuten pitää huomauttaa jos joku muu tuonne suuntaava tätä lukee, että Brysselissä on useampi ”pääjuna-asema”, ja kannattaa todellakin tarkistaa, mikä niistä on kyseessä. Midin alue on todella hämärää, eikä sinne kannata majoittua, ellei ole liikkeellä isolla miehekkäällä porukalla tai vaihtoehtoisesti käytä pelkästään taksia.

  Kiitos tuosta Peck 47 -suosituksesta! Just oli puhetta kaverin kanssa, että nähtäisiin joku viikonloppu Brysselissä, joten tämä tulee tarpeeseen. 🙂 Jos sä taas olet suuntaamassa Brysseliin lähiaikoina, niin mä voin suositella frittikojuksi Ixellesin torin kojua. Se on musta yksi parhaista, ja frittikojuissa todellakin on eroja.

  • Reply Maarit Johanna torstai, 12 helmikuun, 2015 at 13:19

   Virkamiehiä me taidettiinkin syytellä tuosta turistikadosta ja halpojen lentojen puutteesta!
   Hyvä muuten kun mainitsit tuosta juna-asemasta. Meillä oli siis päärautatieaseman eli Centralin vieressä, joka on myös sen ydinkeskustan välittömässä läheisyydessä. 🙂 Tutkittiin erikseen näitä muita asemia, mutta kuten sanoit, ympäristö vaikutti sen verran erikoiselta ettei tehty valintaa sinne menosta. Central-aseman ympäristö oli meille paras vaihtoehto kun oltiin vain yksi päivä ja kaikki turistikohteet oli ihan kävelymatkan etäisyydellä.
   Peck 47 oli minun mielestä ihan täyden kympin paikka. Multa jäi mainitsematta omaan kokemukseen myös muut ihanuudet mitä ne tarjoili, mutta ehkä ens kerralla sitten! Toivottavasti pääsette visiitille sinne 🙂 Kiitos vinkistä myös, frittikojut testataan ehdottomasti uudelleen kun lähdetään joskus taas tuonne suunnille.

 • Reply Maria torstai, 12 helmikuun, 2015 at 14:32

  Voi nyt tuli ikävä Belgiaa. Olin lyhyellä vaihdolla (eli ei koko lukukautta) lukioaikoina Enghien:issä ja sieltä tehtiin sitten retkiä ympäri maata, myös Brysseliin. Pitäisi ehdottomasti mennä uudestaan vetrestämään muistoja 🙂 Belgialaiset Gaufret syötynä kadulla vaan on parhaita!

  • Reply Maarit Johanna perjantai, 13 helmikuun, 2015 at 10:31

   Koko Belgia olis tosi upea nähdä vaikka pyörällä! Vau en tienny että oot ollu siellä vaihdossa. Ite kävin Itävallassa lukioaikana mutta meidän vaihto sinne kesti vain viikon.
   Ruoka oli kyllä parasta mitä reissulla piiitkään aikaan 🙂

 • Reply Inka torstai, 12 helmikuun, 2015 at 16:27

  Oho, positiivinen kokemus Brysselistä ja vielä talvisaikaan, nyt täytyy Maarit nostaa sulle sitä isointa hattua, mitä kaapista löytyy sillä oot varmasti eka joka hehkuttaa kaupunkia! Ite en pitäny sitä parin päivän maaliskuisen visiitin perusteella juuri minään, mutta selkeesti mulla oli vääränlaiset lasit nenällä. Ihanaa, että sää tykästyit siihen, sillä se valaa jotenkin uskoa että määki ehkä vielä jonain päivänä.

  Tosi kiva postaus ja terkkuja sinne maailman toiselle puolelle! 🙂

  • Reply Maarit Johanna perjantai, 13 helmikuun, 2015 at 10:33

   Oho ompa jännä miten erilaiset kokemukset meillä! Mie taas luulin itseäni tosi oudoksi kun Amsterdam ei sykähyttänyt toisellakaan kertaa ei sitten millään. Ehkä tässä Brysselissä sitten vain oli joku 😀 Ehkä sieki vielä sytyt tälle ja mie Damille.

   Kiitos Inka! Täällä on kyllä melko erikoista :p

 • Reply Kthetraveller torstai, 12 helmikuun, 2015 at 18:37

  Bryssel ah, suklaat ja mansikat nam, rasvaiset ruoat jaiks. Siinäpä minun mietteeni. Voishan tuolla joskus käydäkin piipahtamassa ja ostamassa suklaata 😛

  • Reply Maarit Johanna perjantai, 13 helmikuun, 2015 at 10:33

   Voi kyllä! Suklaata olis tosiaan pitäny ostaa lisää ^^

 • Reply Senja sunnuntai, 15 helmikuun, 2015 at 19:16

  Brysseliin pitäisi kyllä päästä! Onneksi se on vain ajomatkan päässä sitten kun pääsen muuttamaan 🙂

  • Reply Maarit Johanna maanantai, 16 helmikuun, 2015 at 08:38

   Joo voi vitsi, sun pitää päästä sinne ja sit paljon juttuja blogiin :))

 • Reply Sari | Pakkasesta Paratiisin maanantai, 16 helmikuun, 2015 at 07:25

  Oi vanhoja kotiseutuja, tässähän tulee ihan ikävä Belgiaan. Jos vielä tuonne päin eksyt, suosittelen visiittiä Leuveniin, n. 20min junamatkan päässä Brysselistä. Opiskelijakaupunki, joten menoa ja meininkiä on joka lähtöön. Keskikesällä toki hiljainen, kun opiskeljat lähtevät kotiseudulle. Mutta elokuusta-toukokuuhun suosittelen! Lisäksi ihana vanha kaupunki, jota voisi vain kävellä päivät pitkät ympäriinsä. Myös Kortrijk on kiva mutta vähän kaukana Brysselistä 🙂

  • Reply Maarit Johanna maanantai, 16 helmikuun, 2015 at 08:40

   Kiitos vinkistä! Leuven tais olla meidänkin koulun vaihtokohteena, mutta valitsinkin Islannin.
   Belgia yllätti kyllä tosissaan, nuo pikkukaupungit olis tosi kiva kiertää joskus vaikka pyörällä 🙂

 • Reply Sanna/ Tuntematon turisti torstai, 19 helmikuun, 2015 at 18:55

  Mä päädyin Brysseliin kesällä 2013 Robbie Williamsin perässä ja kaupunki yllätti todella positiivisesti, tykkäsin! Varsinkin juuri tuo Grand Place oli kertakaikkisen upea ja myös kuninkaanlinna oli hieno. Ja kiitos virkamiehien (luulisin), viiden tähden hotellista sai viikonloppuna huoneen sadalla eurolla!

  • Reply Maarit Johanna perjantai, 20 helmikuun, 2015 at 03:10

   Munkin pitäs joskus päästä keikkamatkalle! Bryssel oli mulle kyllä tosi yllätys, luulin ettei siellä oo mitään, mutta ei kai sitä mainosteta kun virkamiehet kuitenkin tuhlaa sinne rahansa 🙂
   Upea juttu ja kiitos vinkistä 😉 Sinne sitten joskus hienoja hotelleja metsästämään!

  Leave a Reply