Suomen suurin matkablogiyhteisö
Yleinen

Aurinkomatkojen Santorini – Elämyksiä päiväristeilyillä

lauantai, 10 tammikuun, 2015

Joko siellä ruudun toisella puolella haaveillaan matkamessujen kynnyksellä ensi kesän matkoja varattavaksi? Viime vuonna tähän aikaan varattiin jo Aurinkomatkojen kautta matka Santorinille. Ajankohta oli juuri ennen lähtöäni Islantiin, elokuun lopuksi, joten reissusta on sopivasti vielä juttujakin kertomatta.

 Aurinkomatkojen järjestämät puolipäiväristeilyt olivat elokuisen Santorinin reissumme kohokohtia. Aika siis valaista teillekin miksi me sellaisille osallistuttiin ja kannattiko. Varmasti moni omatoimimatkailija on siellä ruudun toisella puolella jo pyörittelemässä silmiään; suomalaisporukalla seikkailemaan! Voiko tylsempää reissua kuvitellakaan, vain kieltä osaamattomat ja pelkurit lähtee järjestetylle matkalle. No eikä. Minusta oli oikein virkistävää olla kerrankin helpolla lomalla ja suomalaisporukassakin sai olla ihan omissa oloissaan jos huvitti.
20140819_083754

Tiistaina osallistuimme tulivuoriristeilylle.

Matkaan lähdimme jo kahdeksan maissa Kamarista. Bussi vei retkeilijät Athinosin satamaan, jonne meni superjyrkkä serpentiinitie. Jos olisin tiennyt että sieltä lähdetään, en varmaan olisi uskaltanut lähteä. Hengissä päästiin ajas ja ylös ja vielä toisellekin risteilylle. Suomalaisporukka oli pieni, laskin että n. 45 osallistujaa oli kummallakin retkellä. Mahduimme kaikki melko pieneen ja kauniiseen kuunarilaivaan, joka keinutteli meidät Nea Kamenin tulivuorisaarelle kalderajärven keskelle. Kello ei rantautumisvaiheessa ollut vielä edes yhdeksää, joten aurinko ei ollut polttavimmillaan, eikä Nean satamassa ollut muita laivoja.
20140819_101120
Maksoimme kahden euron sisäänpääsymaksun luonnonsuojelualueelle ja lähdimme valloittamaan tulivuorta. Matkalla ohitimme ainakin kolme kraatteria, joista oppaamme Heidi kertoi faktoja ja tarinoita. Suosikkini oli ”hattukraatteri”, jonne varomattomien turistien lierihatut ja lippikset kaaressa lentävät jos niistä ei tajua pitää kiinni. Vuorella siis tuulee aika kovasti, mutta kuumuudessa se ei todellakaan haittaa. Näimme maassa olevia reikiä, joista tuli rikkipitoista yli sata asteista höyryä, tulivuoren toimintaa mittaavia laitteita ja muistimme toki ottaa paljon kuvia. Kiipeäminen oli helppoa ja matkalla pidettiin taukoja.

20140819_093429
20140819_095333
20140819_100734

20140819_093127
20140819_092559
20140819_093018
Mukaan ei otettu reppuja, pelkästään vesipullot, sillä huiputukseen ei kulunut juuri tuntia pidempää paluumatkoineen. Huipulla oli merkki ja pidimme siellä pidemmän tauon kuvauksia ja lepäämistä varten. Nea Kameni sijaitsee aivan kalderajärven keskellä ja ympäröivät saaret valkoisina hohtavine asutusualueineen olivat niin kuvauksellisia. Alas kävellessä meitä vastaan tuli ainakin 150 ihmisen jono, ja porukasta huomasi miten hiki päässä sitä jo oltiin. Aurinkomatkojen porukalla saimme olla siis koko vuorella poikkeuksellisen rauhassa ja viileään aikaan!

20140819_091549

Kuunarilla seilasimme seuraavaksi viereisen Palea Kamenin poukamaan, jossa on rikkipitoisia lämpimiä lähteitä. Legendan mukaan lähteiltä löytyvä punainen savi nuorentaa kymmenellä vuodella. En halunnut palata esimurkkuikäiseksi, joten pysyin kaukana värjäävästä savesta 🙂 Vesi oli korkeintaan muutamaa astetta ympäröivää merivettä lämpimämpää, mutta yllättävän punaista! Lähteille piti uida veneestä noin viidenkymmenen metrin matka. Takaisin Athinosin satamaa kohti lähdimme uintiretken jälkeen. Ihan suorinta reittiä emme kulkeneet vaan kapteeni pyöritteli matkan niin että näkisimme mahdollisimman paljon maisemia, kelpasi meille! No, aallokko oli sen verran kova että lääkkeistä huolimatta muutamilla tuli melko huono olo, ja Athinosin mutkatie ei helpottanut takaisintuloakaan. Reissu oli silti todella onnistunut ja informatiivinen! Pidin erityisesti siitä miten pienellä porukalla lähdimme ja oli ajateltu sitä että saimme olla keskenämme niin tulivuorella kuin lämpimillä lähteillä.

Perjantai-illan kruunasi auringonlaskuristeily

Tänne me lähdettiin Markun kanssa kahdestaan. Iltaristeily lähti Kamarista puoli neljältä ja suuntana taas Athinos. Tällä kertaa olin siihen jo varautunut ja uskalsin ottaa jopa kuvia. Samanlainen kuunari meidät taas haki. Keli oli risteilyä varten upeimmillaan, oli niin tyyntä kuin merellä vain voi olla ja aurinko korkealla.

20140822_192138

Tähänkin risteilyyn kuului ensimmäisenä vierailu lämpimillä lähteillä, mutta tyydyimme pulikoimaan laivan vieressä ja ottamaan kamerankin veteen mukaan. Onneksi oli vedenkestävää laatua.

20140822_165142
20140822_163925 Iltapäiväaikaan poukamassa oli jo useampi laiva ja kuten kuvasta näkyy, aika monen kaverin kanssa olisi saanut lähteet jakaa. Mitä me odotimme tältä risteilyltä, oli kolmen (oikeasti neljän) ruokalajin illallinen Thirassian saaren Corfoksen sataman Captain John-ravintolassa. Koska meillä tietenkin oli siinä vaiheessa jo nälkä. Rafla oli tehty isolle terassille meren äärelle ja oli toki ihanaa istua ihan veden vieressä. Se tyyneys olisi minun puolesta voinut muuttua edes ihan pieneksi tuulen vireeksi, koska syödessä ei ole kivaa jos tulee järjetön hiki. Onneksi aurinko laski alkupalojen jälkeen jo saaren korkeimman kohdan taakse niin vähän helpotti. Jokaiselle pariskunnalle jaettiin puolen litran viinikarahvi paikallista punaista tai valkoista ja ihan pian jo tarjoilijat kantoivat pöytiin kreikkalaiset salaatit.

20140822_174656Tarjoilu oli yllättävän nopeaa, vaikka meidän porukan lisäksi siellä oli myös toinen iso joukkio. Salaatti hupeni pian ja oli oikein hyvää. Toinen alkupalalautanen koostui puuromaiselta hernekeitolta maistuvasta tahnasta, vihanneksista ja tomaattipihveistä. Markku söi, mutta multa jäi. Oli vissiin mausteet jääneet kokilta laittamatta. Päätin odotella pääruokaa joka olisi possua ja perunaa. No ei siinä oikein muuta sitten ollutkaan. Lautaset olivat melko pieniä, mutta ymmärtää sen oikeastaan. Kuumalla kelillä ei tee edes mieli syödä valtavia annoksia.

20140822_175657
20140822_182150
20140822_182158Jälkiruuaksi luvattiin kreikkalaista jugurttia viinirypälehillokkeella ja voi miten sitä odotinkaan. Koko annoksen olisi kaatanut suuhun yhdellä lusikallisella ja harmitti miten surkean pieni se oli. Illallinen oli kokemuksena hauska, mutta maistuvia osia siinä oli minulle ainoastaan salaatti, jälkiruoka ja viini. Reissu ei ollut kallis, mutta ruokailu oli silti pieni pettymys.

20140822_184211
20140822_183111

Loppuilta menikin Thirassialta saaren reunaa pitkin seilaten kalderajärven keskelle hakeutumisessa ja täydellisen auringonlaskupaikan löytämisessä.
20140822_185328Kuunarin pienestä kioskista saattoi ostaa vielä virvokkeita tai olutta luonnonilmiön seuraksi, mutta me pärjättiin keulassa aivan hyvin muutenkin. Auringonlasku oli kaunis ja kaikki hiljentyivät sitä ihailemaan. Muita laivoja ei näkynyt lähistöllä ja läheiset saaret olivat vain seurana. Illan pimetessä pääsimme takaisin satamaan, jossa jouduimme odottelemaan bussia puolisen tuntia takaisin ylös, sillä valtava charter-kone oli vaatinut liian monen bussin paikallaoloa lentokentälle samaan aikaan. Taisimme olla hotellilla nukkumassa jo kymmenen jälkeen.

20140822_193001
20140822_195048

Voin ehdottomasti suositella pakettimatkojen retkille osallistumista! Hinnat ovat halpoja ja suomalaiset ovat todellakin miettineet suunnit miten vieraat saavat retkistä eniten irti. Todellakin tuntui, ettei esimerkiksi tulivuorisaarella muita vieraita olisi ollutkaan, sillä ajankohdat oli suunniteltu vierailuille tarkkaan. Tokihan voi tehdä hintavertailuja kohteessa mikä excursio-yritys tekee matkoja halvemmalla, mutta en todellakaan olisi halunnut olla sen 150 ihmisen letkan matkassa silloin kun aurinko oli jo melkein korkeimmillaan. Ylibuukattu laiva voisi olla myös melko epämukava, sellaisiakin näimme perjantaina parkissa Palea Kamenin edustalla. Meillä oli aina hyvin tilaa liikkua ja vaihtaa paikkaa omassa laivassa.

Onkos teillä minkälaisia kokemuksia järjestetyistä matkoista? 🙂

Lisää matkakuumetta nostattavia juttuja saa feediinsä tykkäämällä blogista facebookissa!

You Might Also Like

18 Comments

 • Reply Sandra lauantai, 10 tammikuun, 2015 at 12:46

  Miten nyt niin monessa blogissa on ollut juttuja erilaisista risteylyistä?! Onko se joku hottis juttu nykyään? ;).

  Upeita kuvia ja visuaalisesti blogisi on tosi hyvä. Teksti, kuvat ja sivubannerit (minkä nimisiä ne on?) asettuu tosi hyvin. Näytti muuten naurettavan pieniltä nuo lautaset ja ruoka-annokset.

  • Reply Maarit Johanna lauantai, 10 tammikuun, 2015 at 14:35

   Olen muuten huomannut saman asian! Ehkä risteilyt taas nostaa päätään. Tosin nämä meidän retket tehtiin vain ihan pienellä puisella kuunarilla joka on jostain Viking Gracesta melko kaukana 😀

   Kiitos kehuista! Olen koittanut vaivalla saada blogista vihdoin itselleni mieleisen näköistä. Kiva jos se miellyttää muidenkin silmää 🙂

 • Reply Lotta Watia | Unagidon lauantai, 10 tammikuun, 2015 at 13:27

  Upeaa kivikkomaastoa! Risteily ei kuulosta yhtään hullummalta. 🙂

  • Reply Maarit Johanna lauantai, 10 tammikuun, 2015 at 15:23

   Tulivuorimaisemat on kyllä vieneet mennessään! Risteilyt on tosi jees kunhan vain muisti ottaa pahoinvointilääkkeen 😀

 • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta lauantai, 10 tammikuun, 2015 at 13:34

  Oikeastihan joihinkin kohteisiin, etenkin jossain Kreikan saaristossa, pääsee yksinkertaisesti helpoiten ja myös halvimmalla ottamalla sen pakettimatkan. Eikä se tarkoita, että pitää muiden suomalaisten kanssa käsi kädessä siellä sitten kulkea. Mutta myönnettävä on, että itsekin vähän karsastan noita paketteja, ellei satu erityisen hyvä tarjous tms. olemaan.

  Hyviä kuvia! 🙂

  • Reply Maarit Johanna lauantai, 10 tammikuun, 2015 at 17:32

   Kiitos 🙂 ja totta muuten puhut että pakettimatkat voi olla halvimpia! Googlailin lentoja Santorinille viime talvena ja halvimmillaan kuudella sadalla olisi päässyt Helsingistä Frankfurtin ja Ateenan kautta lentämään. Reittilennot monestikaan ei ole vaihtoehto jos haluaa johonkin tiettyyn kohteeseen tai vaikka juurikin Kreikan saarille. Charter-lennoille saa monesti äkkilähtöjä ja onneksi esim. Norwegianilla on alkanut olemaan reittilentokohteina myös näitä lomasaaria ja melko halvalla 🙂

   Mulle tämä reissu oli eka pakettimatka pitkään aikaan ja ei ollut ollenkaan sellainen fiilis että liikaa suomalaisia. Toki tiedettiin että nuo reissut tehtäisiin kotimaisella porukalla, mutta ei se ollut yhtään huono juttu! Santorinin reissut oli viime vuonna melko edullisia, suosittelen tsekkailemaan hintoja ^^

 • Reply Katja lauantai, 10 tammikuun, 2015 at 14:18

  Voi että haluaisin Santorinille! <3
  Mun mielestä on ihan turhaa vältellä mitään pakettimatkoja. Itse yleisesti ostan sieltä, mistä saa halvimmalla ja monesti matkanjärjestäjillä on hyviä tarjouksia.
  Myöskin valmiit suomeksi opastetut retket olen todennut ehdottomiksi, erityisesti kun retken kohteena on jokin merkittävä historiallinen paikka (Akropolis Ateena, Chitzen Itza Meksiko, Petra Jordania) Itse kun en oikeasti jaksa opetella mitään historiaa ulkoa vaan tuntee saavansa paljon enemmän irti oppaan johdolla kun se pysäyttää ja kertoo aivan kaiken. (Vrt. suluissa mainitut ja esim. rooma joka oli omatoimi matka eikä mitään oppaita ja selityksiä) Näistä olen siis valmis maksamaan jatkossakin enemmän kuin pelkkä omatoimi retki tulisi maksamaan. : )

  • Reply Maarit Johanna lauantai, 10 tammikuun, 2015 at 17:36

   Hyvä kommentti! Voisin muutenkin itsekin harkita enemmän noita kiertoajeluja, mutta jääräpäisesti sitä vain monesti menee itse. Santorinilla vain sinne kalderajärvelle tai tulivuorelle vain ei olisi ilman omaa paattia päässyt 😀 Varmasti saisi enemmän irti jos opas kertoo kohteesta enemmän ja osaa vastata kysymyksiin.
   Käytiin 2010 Kreetalla tutustumassa Knossoksen raunioihin Finnmatkojen retkellä ja koko pari tuntisen bussimatkan kohteeseen oppaamme kertoi tarinoita minolaisista. Se oli ihan huikea tarinan kertoja ja opas! Tuollaisten retkien jälkeen tuntee kyllä että on maksanut elämyksestä eikä vain bussikyydistä ja parista oppaan ottamasta valokuvasta.
   Jos myöhemmin eksyn vielä pakettimatkoille, harkitsen noita päiväretkiä uudelleenkin ihan vakavasti.

 • Reply marikaw lauantai, 10 tammikuun, 2015 at 23:22

  Oon ollut Kreikassa Rodoksella Finnmatkojen pakettimatkalla ja Finnmatkojen kautta taidettiin ottaa yksi veneretki mikä oli tosi ihana. 🙂 Sai pulahdella monta kertaa päivän aikana ja nähtiin hienoja mestoja joihin ei varmasti ilman sitä olisi osattu mennä. Se ei kyllä ollut mitenkään vaan suomalaisten vaan kaikkien muidenkin.

  Mä nykyään jostain syystä vähän vierastan pakettimatka sanaa. Esimerkiksi Dubaissa oltiin ilmeisesti pakettimatkalla eli ostettiin sen Finnmatkojen kautta ja ne kuljetti meidät hotelliin, mutta kaikki muut retket sun muut hoidettiin itse. Onko se silloin pakettimatka jolle truu trävellerit pyörittelevät silmiään että nolot suomalaiset ei uskalla lähtee muuten? 😀

  • Reply Maarit Johanna sunnuntai, 11 tammikuun, 2015 at 14:21

   Finnmatkoilla onkin taitanut olla tapana järjestää reissuja isossa skandinaaviporukassa. Kuulemma reissut heilläkin yleensä tosi laadukkaita! Omasta kokemuksesta voin sanoa, eikä sinunkaan kommentit ainakaan huonontaneet mielikuvaani niistä ollenkaan.

   Se on kyllä vähän niinkuin kirosana tuo pakettimatka joillekin nykyään. Olin itsekin olevinani niin niitä ”vastaan” jossain vaiheessa, kunnes oikeasti huomasin saman kuin Katja. Toisiin kohteisiin vain pääsee charterlennolla halvemmalla kuin etsimällä itse reittilennot ja hotellit. Sen jälkeen olen ollut vain onnellinen 😀
   Kyllä mullakin varmasti lähinnä pakettimatkalla tulee se paketti ainoastaan lennoista ja hotellista ja muuten sitten hengailee siellä missä haluaa ja ihan itse 🙂

 • Reply Maarit sunnuntai, 11 tammikuun, 2015 at 08:00

  Santorini on kuulunut kauan omiin haavematkakohteisiin. Silmissä vilkkuu vaan sinivalkeat kuvat ja aurinko 😀 Olen joskus itsekin käynyt noilla valmismatkojen retkillä, tarkkaan valituilla sellaisilla tosin, mutta ei niistä huonoa sanottavaa ole. Yleensä toki ollaan aika omatoimisia kaikessa. 🙂

  • Reply Maarit Johanna sunnuntai, 11 tammikuun, 2015 at 14:24

   Mullakin oli se mielessä ainakin muutaman vuoden ennenkuin se alkoi pyörimään tarpeeksi halvalla valmismatkavalikoimassa. Ne kaupungit on niin suloisia! Tosin suosittelen haavekuvien maksimoinniksi matka-ajankohdaksi syyskuuta. Silloin ei varmaan enää ole +45 astetta lämmintä, eikä auringonlaskupaikoilla parveile intialaisia ja kiinalaisia älypuhelimineen. 😀
   Retket yleensä meilläkin yllättivät positiivisesti, hauskaa että teilläkin! Kiitos ajatuksien jaosta ^^

 • Reply Pirkko / Meriharakka sunnuntai, 11 tammikuun, 2015 at 20:33

  Kiva, että kirjoitit ihan ”peruspakettimatkasta” – välillä tuntuu, että matkabloggaajat ovat kaikki niin kokeneita matkailijoita, että kaikki reissut ovat tee ja kokoa kaikki itse, mikä saattaa sitten jo kuitenkin jättää joillekin lukijoille sellaisen olon, että tämä ei taida olla minua varten.
  Ja paljon olette Santorinilla ehtineet nähdä – me olimme siellä aikoinaan osana purjehdusreissua Ateenasta Kosille ja aikaa oli vaan päivän verran, mutta ehtihän siinäkin hiukan näkemään, kalderan, huikean jyrkkään rinteeseen pureutuneet valkoiset talot ja mustan kuuman hiekan …

  • Reply Maarit Johanna maanantai, 12 tammikuun, 2015 at 07:45

   Ei minun mielestä haittaa mennä pakettimatkalle vaikka olisin kuinka ”kokenut matkailija”. Toisinaan on ihan kiva antaa muiden organisoida kaikki lennot ja retket ja ottaa ihan lungisti. Ja mitäpä sekään haittaa vaikka mukana olisi muitakin suomalaisia. 🙂
   Santorinin kaldera on kyllä kauneinta luontoa mitä olen Kreikassa tähän mennessä nähnyt! Purjehtiminen Välimerellä on täällä haaveena joskus tulevaisuuden varalle. Ehkä joskus ^^

 • Reply Virpi/ Täynnä tie on tarinoita sunnuntai, 11 tammikuun, 2015 at 23:14

  Täällä ilmoittautuu juuri sellainen kieltä osaamaton tylsä tyyppi, oikea valmiiden pakettimatkojen suurkuluttaja! 😀 Miten ihanaa olikaan lukea tämä postaus, joka tuutissa nykyään hehkutetaan kuinka kaikki tänä päivänä ihan itse räätälöivät matkansa jne.! 🙂
  Välillä sitä tuntee itsensä ihan oudoksi linnuksi raapustaessaan lähes joka tekstiin tylsästi matkanjärjestäjänä toimi se ja se. 🙂

  • Reply Maarit Johanna maanantai, 12 tammikuun, 2015 at 07:49

   Etkä oo yhtään tylsä tyyppi! Minusta pakettimatkat on oikein hyvä vaihtoehto matkustaa jos ei itse jaksa/osaa/pysty matkustmaan niin omatoimisesti kuin mahdollista. 🙂 ja sitä paitsi kyllä pakettimatkankin voi ottaa omatoimisesti. Ei ne kaikki ole samanlaisia all-inclusive lomia jolloin jäädään koko viikoksi vain hotellille ja viereiselle rannalle. Tehtiin Santorinilla melkein joka päivä retkiä ihan omin päinkin ja nämä risteilyt oli ainoat ostetut.
   Mutta onhan nämä paketit tosi helppoja kun haluaa matkustaa suosittuun kohteeseen eikä häiriinny muista skandinaaveista 🙂
   Ihan jännä idea muuten jos olisi vain pakettimatkoja kuluttava matkabloggaaja! Monet siltikin matkustele edelleen ainoastaan valmismatkoilla.

 • Reply Senja tiistai, 13 tammikuun, 2015 at 13:38

  Vähän surullisilta nuo ruoka-annokset kieltämättä näyttää, mutta mitkä maisemat!

  Itse en oikein ole koskaan ollut kiinnostunut järjestetyistä matkoista… tykkään itse seikkailla spontaanisti ja etsiä ruokapaikkoja jne. Liian aikataulutettu matka ei olisi mun juttu.

  • Reply Maarit Johanna keskiviikko, 14 tammikuun, 2015 at 20:02

   No joo maisemat ne syy olikin miksi järjestetylle matkalle lähdettiin 🙂 tuonne kalderajärvelle muuten olisi ollut hiukan vaikeampi päästä.
   Olen normaalisti myös spontaani seikkailija, mutta Santorinilla meidän hotelli oli Kamarin kylässä joka oli ihan täysin turisteille rakennettu. Siellä ei oikein ollut elämys etsiä siltä ainoalta rantakadulta toinen toistaan samanlaisempaa ravintolaa illallismestaksi 😀 ja pakko myöntää että jäi hiukan nälkä noiden annosten jälkeen. :))

  Leave a Reply