Suomen suurin matkablogiyhteisö
Yleinen

Joulukuu ja Islannin ilkeät joulupojat

maanantai, 1 joulukuun, 2014

Tekö muka luulitte että Joulupukki asuu Napapiirillä tai Korvatunturilla? Ihan täyttä puppua ja satuja sanoisi islantilainen. Sitä paitsi ihan täysin hassua että joulupukkeja olisi vain yksi ja sekin lempeä hohottava paksu ukkeli. Pyh. Myvatn-järven hollilla on Dimmuborgirin kivimuodostelmat josta on Islannin kolmetoista ilkeää joulupoikaa kotoisin. Vuoren sisällä asuvien Grýla ja Leppalúði- peikkojen pojat (jotka ovat islanniksi Jólasveinar) ovat aikojen saatossa olleet niin rosvoja kuin lasten murhaajiakin. Pääasia on tehdä väestölle kiusaa ja harmia. Ei kovin suloista? Nykyään joulupoikia voi kutsua ihan tontuiksi ja Akureyrinkin kaduilla on nähty ihan joulupukin asuun pukeutuneita veijareita. Hyväntahtoisuutta on vähän opittu ja lastensyömisiä kuulee enää tarinoista ja se on ehkä ihan hyvä. Sen verran on onneksi tullut vaikutteita Skandinaviasta tai Amerikoista.

jouluvalot (4)Mie oon melko varma että nämä rumilukset Viking-puodin edessä on Gryla ja Leppaludi vahtimassa porukkaa, jotta suorittavat shoppailunsa.

Siis joulutonttuja on kolmetoista. (13!) Ja jokainen käy tuomassa vuorollaan lahjoja ennen joulua. Vähänkö mie olen nyt kade! Ensimmäinen tonttu käy kolmetoista yötä ennen joulua pudottamassa lahjoja lasten kenkiin ja seuraavina öinä loput tontut. Jos pienet ei ole olleet kiltisti, kengästä voi löytyä peruna. Kun pimeys laskeutuu jouluksi, tontut ovat liikkeellä ja on oltava tarkkana. Tonttujen nimetkin jo viittaavat siihen mitä saattaa joulunaluspäivinä tapahtua. Vai mitäs luulette olisiko mukavaa törmätä Ovenpaiskojaan, Tirkistelijään, Kiponnuolijaan, Skyrinhimoajaan tai Kynttiläkärttäjään? Joku tonttu saattaa olla myös koukun kanssa savupiipussa valmiina varastamaan lammaspaistia tai toinen työntämässä käpäliään pesemättömiin astioihin. Hyi.

jouluvalot (1)Eymundssonin kahvilassa jopa myydään peikkojen drinkkejä. Olin ehtiny juoda monet turkinpippurilla höystetyt Leppaludit ennen kuin tiesin mitä se tarkoittaa…

Tähän päälle vielä Akureyrin keskustaan on ilmestynyt Joulukissa. Mietin viime perjantaina kun sattui olemaan Amerikasta tuttu shoppailupäivä Black Friday miten voikaan olla putiikit täynnä jo aamupäivästä. Joulukissa on syyllinen. Se on Grýla-peikon lemmikki ja kiertelee ennen joulua ympäri saarta ja syö kaikki ihmiset ruuakseen jos ei ole uusia vaatteita päällä. Ihmekkös tuo sitten jos on pakottava tarve uusille kuteille. Onneksi mie karkaan täältä Suomeen jo muutaman tonttupäivän jälkeen!

jouluvalot (10)jouluvalot (11)Eihän törmätä joulun alla. Eihän?

Niin ja tanskalaiset kehtaa vielä tähän päälle väittää että Joulupukki asuu Grönlannin Nuukissa! Tässä ei nyt oikein tiedä ketä uskoa, mutta selkeästi hoksaa että on mahtavat joulun voimat liikenteessä. Vuorokauden mittainen hirmumyrskyn jäänne Atlantilta tuli kiusaamaan. Toivottavasti Reykjavikissa ei ole trampoliinit lennelleet. Mie ainaki valvoin monta tuntia kun ei voinut ujellukselta nukkua. Grylan metkuja, voisin kuvitella.

Tarinoista pysyy kärryillä facebookissa ja instagramissa.

You Might Also Like

15 Comments

 • Reply Maria maanantai, 1 joulukuun, 2014 at 15:43

  Ihana lukea eri maiden perinteistä! Ehkä joulupojat ovat islantilaisia, mutta pukki ehdottomasti meidän Rovaniemeltä ;D Taidan kuitenkin toivoa ihan pukkia vierailulle kuin 13 hulttiota 🙂 Toivottavasti myrsky laantuu!

  • Reply Maarit Johanna maanantai, 1 joulukuun, 2014 at 15:50

   No joo vähän samaa mieltä 😀 Kyllähän se olis kivaa saada kolmetoista lahjaa ennen joulua, mutta että pitäis jotain tirkistelijöitä varoa samalla niin no thanks! Kyllähän suomalaiset tontutki kurkkii mutta vain onko kiltisti ^^
   Myrsky on onneks ohi, kevyttä tuulta jälkellä 🙂

 • Reply Katja maanantai, 1 joulukuun, 2014 at 16:42

  Huhhu melkosia perinteitä siellä 😀
  Hyvä että tuut jouluksi tänne Suomeen, meillä täällä odottaa kiltti joulupukki ja tontut 😉

  • Reply Maarit Johanna maanantai, 1 joulukuun, 2014 at 16:56

   Joo tuli tosiaan vähän yllärinä 😀 Jee kahen viikon päästä kotiin!

 • Reply Anna Koskela maanantai, 1 joulukuun, 2014 at 17:03

  No onhan tarinoita. Ei mitään pikkulasten kuultavaa. Taitaa joka maan kansanperinteessä olla näitä ilkiöitä, kuten Suomessakin Nuutti-pukki 🙂

  • Reply Maarit Johanna maanantai, 1 joulukuun, 2014 at 17:22

   No ompahan! Ilmeisesti näitä rankkojakin tarinoita kerrotaan edelleen, mutta onneksi niihin ei enää samalla tavalla uskota. Nuutti-pukki on vähän samantyylinen kuin nämä Islannin pukit ja ilmestyy joulun jälkeen. Nämä paikalliset tontut myös lähtee yksi kerrallaan joulun jälkeisinä päivinä samassa järjestyksessä kuin ovat tulleetkin. Paljon ilkivaltaa siis menneisyydessä joulun aikaan 😀

 • Reply Sandra maanantai, 1 joulukuun, 2014 at 17:52

  Ihan loistavaa kuulla tällaisia tarinoita. Lapsena ois kyllä pelottanut tuollaiset ihmisiä syövät kissat ja tontut! Entisaikaan on ollu tarinoissa särmää, nykyään kaikki on pumpulista Disney-huttua 😉

  • Reply Maarit Johanna maanantai, 1 joulukuun, 2014 at 19:43

   No joo mie pelkäsin pienenä melkein ihan kaikkea mitä nyt vain pystyi pelkäämään 😀 Susia, noitia ja jättiläisiä oli silti lemppariohjelma ja saatoin ehkä salaa lukea pelottavaa materiaalia kirjoista.. Heh, joo todellakin Disneyn opettavaiset tarinat on melkein toinen toisensa kaltaisia.

 • Reply journeydiary maanantai, 1 joulukuun, 2014 at 18:10

  Aikamoisia joulupoikia 😀 tykkään julgubbenista enemmän!

  • Reply Maarit Johanna maanantai, 1 joulukuun, 2014 at 19:43

   No joo mieki! Vaikka se nyt tuoki lahjoja vaan yhtenä päivänä 😀

 • Reply Noora maanantai, 1 joulukuun, 2014 at 21:43

  Oho, en kyllä olis arvannu, että Islannin jouluperinteet pitää sisällään tollasia tarinoita 😀 Noh, aina oppii uutta 😉 Onnittelut myös yksivuotisen blogin johdosta vähän näin jälkikäteen! 🙂

  • Reply Maarit Johanna maanantai, 1 joulukuun, 2014 at 22:06

   Tämä tuli mullekin uutena asiana ihan pari viikkoa sitten! Ihmeellisiä juttuja oppii kokoajan 🙂
   Kiitokset onnitteluista ^^

 • Reply satuvw tiistai, 2 joulukuun, 2014 at 10:42

  Hah, siellä on selvästi vähän kovempi meno jouluna kuin Suomessa! Tai Norjassa… Kolmetoista pukkia ei tosin ole huonompi idea, jos kaikki tuovat lahjoja…. 🙂 Ihania hetkiä vielä sulle sinne Islantiin, varmasti haikeaa pian suunnata kohti kotimaata!

  • Reply Maarit Johanna tiistai, 2 joulukuun, 2014 at 12:13

   Siltä vähän vaikuttaisi. 🙂 Välillä on niin mixed feelings että onko ihanaa lähteä kotiin jouluksi vai onko ihan kamalaa lähteä. Kiitos toivotuksista Satu! Varmasti nautin viimeisistä viikoista niin paljon kuin mahdollista ^^

 • Reply Jerry / Pako Arjesta maanantai, 15 joulukuun, 2014 at 08:26

  Hauskaa kuulla muiden maiden jouluperinteistä, vaikka vähän pelottavanpuoleisia onkin ;).

 • Leave a Reply