Suomen suurin matkablogiyhteisö
Yleinen

Miten sujuu opiskelu Akureyrin yliopistossa?

torstai, marraskuu 13, 2014

Tätä taidettiin kysellä jo lukukauden alkuvaiheessa. Lupasin palata asiaan kunhan on enemmän kokemuksia. Reilu pari kuukautta on takana ja noin kuukausi vielä edessä. Enköhän mie jotain jo osaa sanoa miten täällä Akureyrissa opiskellaan. Lähetin learning agreementin keväällä jo Lapin AMKin kautta Akureyrin yliopiston (University of Akureyri=UNAK) kansainvälisyys toimistoon ja sain pian jo vastauksen, että hakemukseni on hyväksytty. Asioiminen kansainvälisyyskoordinaattori Rúnarin kanssa oli helppoa ja vastaukset kaikkeen mieltä askarruttavaan sai aina saman päivän aikana. Muutamat kurssit jouduin vaihtamaan, sillä kurssisuunnitelma eli ja jotkin englanninkieliset kurssit vaihtuivatkin islanniksi ja toisinpäin. Kaikki selvitettiin kuitenkin helposti.

Vaihtareille tuli informaatiota kesällä, että saapua kannattaa sunnuntaiksi 24. elokuuta. Stressasin hulluna tästä päivämäärästä kotona ennen lähtöä. 24.8 tultiin nimittäin takaisin Suomeen Santorinilta, enkä halunnut lähteä kentältä suoraan Islantiin kesäkamppeiden kanssa. Olin sopinut että saavun vasta seuraavalla viikolla sunnuntaina valmiina aloittamaan koulun maanantaina 1.9. Ei ollut minkäänlaista käsitystä siinä vaiheessa mitä tulen kohtaamaan ja kuinka myöhässä olen kursseilta. Niin. Monet varmaan muistavatkin, että saavuin Akureyriin myrskyn vuoksi vähän myöhässä vasta maanantaina. Kuinka ollakaan, kaikki kurssit alkoivat vasta seuraavana päivänä. Osa tytöistä oli jo muuttanut Gula Villaniin ja ensimmäinen viikko koulun puolesta oli ollut kuulemma melko turha. Muutama tutustumisleikki ja orientaatio. Olin superhuojentunut. En myöskään saapunut ainoana myöhään. Syyskuun alussa aloitin neljä kurssia.

Icelandic as a foreign language oli ehdottomasti lempparikurssini. Miten paljon olisinkaan toivonut vielä intensiivisempää kielen opetusta. Opettajamme Berglind oli aivan loistava. Harmi vain, että hän on vain äitiysloman sijainen ja jää meidän kurssin loputtua itsekin äitiyslomalle. Kurssiimme kuului kirjoittaa päiväkirjaa joka viikko opituista asioista. Tarkoituksena oli ujuttaa enemmän ja enemmän islannin kielisiä fraaseja ja sanontoja päiväkirjaan. Yhdeksännen ja kymmenennen viikon päiväkirjamerkinnät tein jo kokonaan islanniksi. Ylpeä minä! Kurssilaisten kanssa käytiin tutustumassa Amtsbokasafn-kirjastoon ja toiset kävi myös kahvilassa tilaamassa kahvit islanniksi kun minä olin saarikierroksella Markun kanssa.

Icelandic Nature -kurssilla me saatiin melko laaja-alainen katsaus maan luonnosta. Kalatalous, metsätalous, geologia, tulivuoret, linnut, geoterminen energia. Välillä oli niin kiinnostavia topikkeja ja toisilla tunneilla oli työlästä pitää silmiä auki. Kurssin työt olivat yksi powerpoint-esitys, yksi viiden sivun essee, sekä tentti. Tein esitykseni geotermisestä energiasta ja esseen atlannin sillistä. Yllättävän jänniä juttuja löytyi Islantiin ja silliin liittyvästä kalataloudesta muuten googlaamalla. Kuuma aihe täällä päin. Suosittelen muuten tuleville vaihtareille tätä kurssia ihan sydämellä, sillä meillä kuului ohjelmaan valassafari ja maatilavierailu. Ihan nimelliset maksut saatiin pulittaa, mutta kaikki oli sen arvoista. Valaiden bongailualuksen kapu oli meidän opettajan serkku ja maatilareissulla matkassa oli toisen opettajan professori-isä. (Pitäisikö mun sanoa opettajastakin professori, vai saako sanoa opettaja? En mie tiiä.)

Individualism & Nationality -kurssilla aloitimme ihan kunnolla historiasta ja filosofiasta miten se nationalismi aatteena on syntynyt. Individualismiin perehdyimme kirjojen avulla. Saimme valita kuudesta romaani-vaihtoehdosta, joiden päähenkilöt painiskelevat oman itsensä hyväksymisen kanssa. Yksi vaihtoehto oli islantilaisen Halldor Laxnessin Independent People. Muiden saman kirjan valinneiden kesken teimme ryhmätyön jonka ainoana ohjeena oli olla tekemättä powerpointtia. Teimme elokuvan ja kuvasimme sen luokkalaisemme tytön äidin omistamassa ravintolassa. Ropsahti täydet pisteet. Ryhmätyön lisäksi kurssiin kuului kaksi vartin mittaista kotitenttiä ja nettikeskustelu. Mielenkiintoinen paketti ja opettajamme oli hyvin innostava. Osasi vasta ihan kaikkiin kysymyksiin.

Kolmen edellisen kurssin parissa vietetty aika oli melko vähäistä alkuvaiheessa. Tunsin jopa tylsistyväni, sillä tekemistä ei todellakaan ollut liikaa. Kävelin kansainvälisten asioiden toimistoon ja sanoin haluavani ilmoittautua myös International Relations -kurssille. Se oli virhe. Ikinä millään kurssilla ole ollut niin järkyttävän paljon töitä. Ja vaikeita töitä. Juuri kun luulee selviytyneensä vaikeimmista tulee eteen vielä astetta hirveämpi koettelemus. Ehdin manata jo kurssille osallistumista monta kertaa. Lokakuussa järjestettiin etäopiskelijoiden paikallaolojakso, jolloin myös meillä oli pakollinen paikalla olo. Kappas vain kun olin juuri silloin Reykjavikissa hakemassa Markkua. Jakson aikana tehty ”poliittinen roolipeli” piti kirjoittaa raportiksi ja minun ryhmästäni yksi oli mukana pelissä. Me jotka ei päästy paikalle, kirjoitettiin se raportti. Oli melko vaikea kirjoittaa kun ei tiennyt mitä siellä oli tapahtunut. Pisteitä tuli 7,5/10 ja se yllätti itsenikin. Tällä hetkellä olis perjantaina dedis kolmen artikkelin analysoinnista ja sain juuri myös sähköpostin kuukauden päästä palautettavasta 3000 sanan esseestä. Nice. Mun englanti on ihan ok, mutta nämä termit syöksyy kyllä välillä niin päin näköä että sitä välillä on vaan kädet pystyssä ”en ymmärrä en ymmärrä en ymmärrä!”

Kielen- ja luonnonkursseista on enää viikko ja pakolliset tenttikuviot jäljellä ja mun viimeiset kurssihommat on alkaneet. Loppusyksylle mulla on nyt kolmen viikon intensiivikurssina toteutettava Writing & Critical thinking. Saatiin kurssin aluksi ihan mahtava ohjeistus meidän kirjaston tiimiltä. Paras asia maailmassa oli se, että siellä on työntekijä sujuvalla suomen, ruotsin, englannin ja islannin kielellä. Vaikeatkin asiat sai kotikielellä hoitaa ja vieruskaverille selitetyn ruotsinkin ymmärsin melkein täysin. Ihan mahtavaa. Meidän varsinaiset opettajat on skotlantilais-italialainen pariskunta ja molemmat ovat mielettömän päteviä. Harmi vain, että kurssi oli pääasiassa suunnattu lakiopiskelijoille. Kuinka siis teet hyviä lakiesseitä. Niin. Minä en tiedä laista, oikisopinnoista tai siitä miten lakijärjestelmä toimii sen enempää ku vaikka astrofysiikasta. Onneksi en ollut ainoa! Melkein kaikki vaihtarit olivat ihan ulalla. Kurssi loppuu reilun viikon päästä joten katotaan olenko saanut aikaiseksi mitään järkevää. Tai onko kukaan meistä.

Heti tämän jälkeen alkaa viimeinen kurssini Public Internation Law, josta olen jo etukäteen vähän peloissani kun tämä pelkkä kirjoituskurssi alkoi niin heikolla menestyksellä. Ja tämä on vielä kursseista ainoa joka minun todella täytyy saada läpi, sillä se korvaa yhden pakollisista suuntautumisen opintokursseista. En tiedä yhtään mitä odottaa, mutta kai siitä sisulla seleviää.

Tässä siis vain ne kurssit mille itse osallistuin. Akureyrin yliopisto tarjoaa muitakin kursseja englanniksi riippuen omasta opiskelutilanteesta. Toisiin kursseihin pääsee ilmoittautumaan vain maisterivaiheen opiskelijat, ja toisiin tarvii etukäteen kokemusta tietyltä alalta. Näitä ei kuitenkaan montaa ole. Suosittelen lämpimästi ottamaan vain sen viisi kurssia lukukaudelle. Alkuhimmailut on vain huijausta, älä lankea niinkuin minä. Sopivalla määrällä ehdit vaikka osallistua opiskelujärjestön järkkäämiin tapahtumiin joista ilmoitetaan viikottain sähköpostilla. Muutaman kerran olen tullut kouluun kun aulassa on ollut meneillään köydenvetokilpailu tai saappaanheittomittelö. Toki perinteisiäkin opiskelijatapahtumiakin löytyy.

Kiitosta opetuksesta minulta saa pätevät ja innostavat opettajat. Nämä vissiin rakastaa työtään. 🙂 Saa kysellä nyt ja myöhemmin mitä vain mieleen juolahtavaa opiskelusta Akureyrin yliopistossa. Vastailen parhaani mukaan!

Mielenkiintoista luettavaa? Seuraa blogia facebookissa.

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply Anu Johanna torstai, marraskuu 13, 2014 at 15:09

  Kivalta kuulostaa opiskelu siellä! 🙂

  Ja voi, mun haave olisi päästä opiskelemaan jotain, ihan mitä tahansa kieltä maahan, jossa sitä kieltä puhutaan. Se vaan lisää motivaatiota niin paljon ja nopeuttaa oppimista.

  Tämän syksyn olen opiskellut espanjaa ja menen talvella pariksi kuukaudeksi Teneriffalle, joten elättelen toivoa, että siellä olisi mahdollisuus päästä jollekin kurssille.. Mutta ainakin omatoimista opiskelua on luvassa, jos ei muuta.

  Kuinka nopeasti islantia oppii? 🙂 Siinä on kai kuitenkin aika paljon samaa kuin ruotsissa.

  • Reply Maarit Johanna torstai, marraskuu 13, 2014 at 15:28

   Oi on täällä mukavaa 🙂
   Teneriffa kuulostaa loistavalta ja espanjan kieltä olisi erittäin mielenkiintoista oppia! Harmi ettei meillä Lapissa ole kovin hirvittävästi vaihtoehtoja intensiivikursseille.
   Täällä todellakin on oppinut kieltä. Kaupassa ja kahvilassa voi ihan sujuvasti käyttää pelkkää islantia ja se on tehnyt minut ainaki tosi iloiseksi ja itsevarmaksi. Aikaisempi ruotsin ja norjan opiskelu on vaikuttanut paljon islannin opiskeluun, kyllä huomasi että se oli minulle niin paljon helpompaa kuin vaikka slovakialaisille.
   Tämän jälkeen aion ehdottomasti mennä uudelleen alkeiskurssille ja elvyttää sen 🙂 Jos vaikka kesän Norjan roadtripillä uskaltaisi sitten käyttää jo kieltä niinkuin islantia täällä!

 • Reply säppä torstai, marraskuu 13, 2014 at 16:55

  Tosi mielenkiintoinen postaus! Kiva kuulla tarkemmin sun opinnoista. Tsemppiä vielä loppurutistuksiin! 🙂

  • Reply Maarit Johanna torstai, marraskuu 13, 2014 at 17:09

   Kiitos! 🙂 Teen varmasti vielä loppukatsauksen myöhemmin miten tästä oikeasti selvittiin ja mitä kaikkea lukukauteen kuului.

 • Reply Saila perjantai, marraskuu 14, 2014 at 19:47

  Kivat tarinat. Voimia, onnea ja menestystä loppurutistukseen. Kiitos kortista!

  • Reply Maarit Johanna lauantai, marraskuu 15, 2014 at 01:01

   Kiitos kannustuksesta! Hyvä että se tuli perille. Ole hyvä 🙂

  Leave a Reply