Yleinen

Vihreää energiaa Hellisheiðistä ja auringonlasku Helmeltä

torstai, marraskuu 6, 2014

Kurssiluettelooni kuuluu Icelandic Nature-niminen oppimiskokonaisuus. Olemme saaneet perehdytystä niin Islannin kalatalouteen, geologiaan, vulkanismiin ja agrikulttuuriin ja kulttuuriin yleensä. Muutama viikko sitten meidän piti esittää tekemämme powerpoint-esitykset aikaisemmin valituista aiheista. Minulla oli esitys geotermisesta aktiivisuudesta. Tutkiessani aihetta ja etsiessäni lähteitä, törmäsin tietoon mitä en ollut tunnilla (muistaakseni?) kuullut. Reykjavikin ja Hveragerdin välillä ykköstien varrella sijaitsee maailman suurin geotermisen energian voimalaitos Hellisheiði, joka ottaa vastaan myös vierailijoita vihreästä energiasta kertovaan näyttelyynsä. Suosittelin esitykseni päätteeksi aiheesta kiinnostuneita tekemään visiitin voimalaan Reykjavikin reissun yhteydessä.IMG_1336IMG_1337

”Niin oletkos itse käynyt siellä?” kysyi opettajanikin. No en, mutta viikonloppuna menen, minä lupasin. Skippasimme Markun kanssa Kultaiselta Kierrokselta Gullfossin ja ajoimme Hveragerdin kautta Hellisheiðille. Olenko jo kertonut että olen ihan heikkona sulavasti luonnon keskellä seisoviin voimalinjoihin? Ykköstielle päästessä heti Hveragerdistä Reykjavikiin päin alkoi huomaamaan miten niitä on maisemassa enenevissä määrin. Niin kauniita. Ja olenko muuten ainoa joka myöntää silloin tällöin tutkivansa instagramia hästäkillä #powerlines?

Oikea risteys löytyi ja löyhkä tuli tielle asti. Onneksi tuulen suunta oli toiseen suuntaan ja päästiin parkkipaikalle ilman, että minun tarvitsi alkaa harrastamaan yökkäilyä vuokra-autossa. Pihalla oli kolme autoa. Melko pian saimme kuitenkin muutaman bussilastillisen britti-koululaisia seuraksemme. Sisäänpääsystä maksoimme 900ISK eli alle 6€ per naama ja minulta kysyttiin olenko á heima á Íslandi. En ollut, ja jäi harmittamaan etten vastannut islanniksi ég er frá Finnlandi. 😀

IMG_1338IMG_1339IMG_1341Näyttely ulottui kolmeen kerrokseen ja ylimmässä oli opas kertomassa vähän perusteita montako porakaivoa paikalla on ja miten se homma oikein toimii. Viiden minuutin mittaisen täyteen informaatiota pukatun dokumentin sai katsoa Islannin vulkanismista ja mitä se sitten vaikuttaa geotermiseen energiaan. Aikuisia tuntui kiinnostavan hirvittävästi maanjäristysääni-simulaattori, sillä sitä rämpättiin melkein yhtä kiivaasti kuin pikkulapset valokatkaisijoita. Britti-opiskelijat saivat ihan oman kierroksen ja pidemmän kaavan mukaan esittelyn. Olin ehkä vähän hinkumassa niiden mukaan, mutta oma kierros oli hauskempi vaihtoehto. Paikalla oli myös näköalaterassit ulos höyryäville pumpuille ja sisällekin turbiineille. 303MW vihreää energiaa tuottaa tämä laitos ja tavoitteena on, että Reykavik olisi jonain päivänä sata prosenttisesti vihreän energian kaupunki. Melkoisia tavoitteita, mutta koska luvut ovat jo nyt niin korkeat, en ihmettele jos tämä piankin jo toteutuu.IMG_1346IMG_1350IMG_1353IMG_1357IMG_1344

10005139_680460228727769_170639104_nVoimalaitos meni viideltä kiinni ja lähdettiin hyvissä ajoin Reykjavikiin. Hellisheidistä menee vesiputket keskustaan ja vettä säilötään kukkulan päällä kaupungissa ihan lentokentän liepeillä. Vesitankit ovat saaneet keskelleen lasikupolin, jonka nimi on Perlan, The Pearl, eli suomalaisittain ihan Helmi.DSCF2517DSCF2510 Meillä oli taas nälkä ja mentiin hissillä Helmen toiseksi ylimpään kerrokseen. Hoksattiin että aurinkohan pian laskee ja otettiin aitiopaikat kahvilasta. Melkein vieläkin upeammat näkymät kuin Hallgrimskirkjan ikkunoista! Helmi on kirkon lisäksi ainoa kunnollinen (ja ilmainen) paikka keskustassa näkymien katselulle. Mulle parasta oli vilkuilla lentokentälle laskeutuvia ja nousevia. Kokeiltiin myös kiikaria, mutta tykkään enemmän käyttää ihan omia silmiä. Voihan vuoret ja voihan meri. Ja tuuri millainen keli sattui viimeiseksi Islannin illaksi Markulle!DSCF2507DSCF2526DSCF2523 Saattaa toisinaan jäädä Santorinin auringonlaskut kakkoseksi, kun pääsee näitä ihmeitä näkemään. Melkein tasan kuudelta valo meni pilven taakse jo piiloon ja me lopeteltiin iltapala-salaatit, crepit ja jäätelöt. Olin aivan tyytyväinen, että vaihdettiin suunnitelma Blue Lagoon-visiitistä Hellisheiðiin ja Helmeen.

Mielenkiintoista luettavaa? Seuraa blogia facebookissa.

You Might Also Like

8 Comments

 • Reply Amanda torstai, marraskuu 6, 2014 at 16:20

  Täähän oli todella kiintoisa kirjoitus! Repesin aivan huolella voimalinjabongailulle – mahtavan persoonallinen tatsi maisemafiilistelyyn 🙂 Täytyykin lukea lisää tosta Islannin vihreästä energiasta paremmalla ajalla.

  • Reply Maarit Johanna torstai, marraskuu 6, 2014 at 19:08

   Hahaa! Hauska kuulla. 😀 Mie oon ollu ihan siinä käsityksessä että muutkin olis huomanneet jo miten kauniisti voimalinjat sulavat maisemaan. Höh. Olen salaa nautiskellut niistä lapsesta asti. :p Suosittelen tutustumaan. Kuulin kunnolla asiasta vasta tänne tullessa.

 • Reply marikaw torstai, marraskuu 6, 2014 at 17:34

  Mul on menny ohi että mitä sä opiskelet suomessa? Vai ootko kertonut sitä? 😀
  Perlan oli tosi kiva paikka ja maisemat sieltä oli upeat! Meillä oli hirveen tuulinen päivä sillon, oli vähän haastava yrittää kuvata kun hiukset lentää naaman edessä. Tota energiapaikkaa harkittiin, koska navigaattori puhui siitä muutamaan otteeseen, mutta jätettiin väliin. Seuraavalle Islannin visiitille alkaa tulla jo aika paljon tehtävää…

  • Reply Maarit Johanna torstai, marraskuu 6, 2014 at 19:13

   Hiukset naaman eessä on täällä mulle melko normi päivä 😀 Aina tuulee vähintään vähän ja pitkä tukka ottaa kyllä vauhtia. Minusta tulee tradenomi keväällä, mutta olen hirmukiinnostunut luonnontieteistä ja lähinnä geologiasta 🙂 Islannissa ainakin voi luontojuttuja hypettää mielinmäärin ja on hauskaa kun tietää jotain jo etukäteen. Meki suunnitellaan jo että tultais uudelleen jossain elämän vaiheessa. Autolla!

 • Reply Annika -Tarinoita Maailmalta torstai, marraskuu 6, 2014 at 18:48

  Hahah, pitaa kylla myontaa etta olipa eka kerta kun kuulin tuosta hastagista 😀 Pitanee kattoa mita silla loytyis. Mun komeampi puolikas olisi tosi kiinnostunut varmasti vieraileen tuolla ja siis vaikutttaahan tuo siistilta paikalta. Niin kuin koko Islanti. Huokaus..Vuokrasitteko muuten auton ja mahtoiko se olla mahottoman kallista?

  • Reply Maarit Johanna torstai, marraskuu 6, 2014 at 19:16

   Ihan tosi? Luulin että pitäs olla ihan tuttu kaikille 😀 Oon mie sitten vähän outolintu maisemieni kanssa. heh. :p
   Kyllä, kannattaa ehdottomasti vierailla. Me oltiin Hellisheidissä ehkä alle tunti ja se oli ihan riittävä. Kauemminkin varmaan voi viettää ja sisäänpääsyhän tuonne ei ole kallis! Perlankin oli ilmainen.
   Joo olen vuokrannut autot aina Europcarilta. Riippuen auton koosta päivähinta on ollut 60-80€ 🙂 Tosin en tiedä onko esimerkiksi kesälle erityishintoja.

 • Reply Noora perjantai, marraskuu 7, 2014 at 16:10

  Itsekkin luonnontieteistä kiinnostuneena oli kyllä mielenkiintoista lukea tuosta geotermisesta energiasta ja hyvä tietää, että tuollainenkin voimala näyttelyineen on olemassa. Komeat näköalat muuten teillä ihastella auringonlaskua 🙂

  • Reply Maarit Johanna perjantai, marraskuu 7, 2014 at 16:46

   Se on kyllä mielenkiintoinen harrastus! Tiesin etukäteen, että täällä on geotermistä energiaa käytössä mutta en sitä miten suuressa määrin. Aivan mielettömän upeaa jos on oikeasti vihreällä energialla sataprosenttisesti toimiva maa ^^
   Ja todellakin oli upeaa. Akureyrissä vuorten välissä on auringonlaskuja ikävä 🙂

  Leave a Reply