Suomen suurin matkablogiyhteisö
Yleinen

Myrkkyä ilmassa!!

torstai, 30 lokakuun, 2014

Jos 112-numerosta tulee tekstiviesti islanniksi, se varmaan kannattaa yrittää kääntää. Tytöt oli rientämässä myöhässä kouluun kun pysäytin ne ovella. Ette muuten ole menossa mihinkään! Ilman googlen apua ”lokid gluggum”  ja ”almannavarnir” olivat ymmärrettäviä ja ehdin kertoa ettei nyt varmaan auta pelleillä. Tarkistettiin kaikkien huoneiden ikkunat, ja myös puhelimet. Jokainen oli saanut viestin. Pian ne tulivat myös englanniksi. Ikkunani antaa isolle tielle päin, joka on arkipäivisin vilkas kävelijöistä joka hetki. Heti viestien jälkeen ihmiset katosivat. Näin yhden naisen juoksevan paksu punainen huivi nenän ja suun edessä keskustaa kohti. Yksi alle kymmenen vuotias poika pyöräili iloisesti kiireettä. Selkeästi puhelimeton lapsi. Sisälle siitä!

Kämppikseni tuli koulusta kun ulkona oli hiljaista. Oli kuulemma aistinut huonon ilman jo kahdeksalta kävellessään yliopistolle. Kärsinyt kurkkukivusta ja tunteesta miten jotain on keuhkoissa koko opetuksen ajan ja vasta takaisin kulkiessa saanut viestin. Toinen kävi kaupassa ja tullessaan vedätti ilmaa sisään koska ”ei tuo nyt ketään haittaa.”

Niin no. Sie et voi tietää pidemmän päälle. Jos hätänumero varoittaa, yrittäisin uskoa. Ei ne turhaan ihmisiä yritä suojella.

Kuukauden takainen ”ei läheskään niin myrkyllinen” rikkipilvi Akureyrin ja Eyjafjördur-vuonon yllä.

Landlæknin sivuilta löytyvän kaavion mukaan voi tutkia kuinka haitallinen rikkipilvi tällä hetkellä yllä pyörii. Eyjafjördurin alueen pitoisuudet ovat kuulemma tällä hetkellä 4000-5000 µg, siinä missä alle 300 on normaalin, hyvän ilman pitoisuus. Hasardeilla määrillä ei pyöritä, mutta en sellaiseksi menon Holuhraunilla toivo yltyvänkään.

Mielenkiintoista luettavaa? Seuraa blogia facebookissa.

You Might Also Like

12 Comments

 • Reply Kthetraveller torstai, 30 lokakuun, 2014 at 13:32

  Hui! Jännät tunnelmat siellä!

 • Reply Jerry / Pako Arjesta torstai, 30 lokakuun, 2014 at 14:41

  Siis onhan tuo tietysti inhottavaa ja jopa pelottavaakin, mutta eikö siinä ole jotain ”hienoakin” :P? Vielä Halloween ovella ja kaikkea x)

  • Reply Maarit Johanna torstai, 30 lokakuun, 2014 at 15:18

   No kaikki tällainen on toki osa mieletöntä elämystäni Islannissa! Maanjäristyksiä en ole kokenut, mutta kuinka moni kokee oikeasti tällaisen rikkipilven yhdessä paikallisten kanssa? Tosiaan, koko halloween on multa täysin unohtunut 😀

 • Reply Lotta Watia | Unagidon torstai, 30 lokakuun, 2014 at 17:07

  Hui! Onpa jännä ja hyvä, että tuollaisia tekstareita lähetellään. Ootko saanut tekstarin aiemmin vai oliko tää eka kerta?

  • Reply Maarit Johanna torstai, 30 lokakuun, 2014 at 17:50

   Olin kyllä iloinen että huolehditaan ja on joku järjestelmä tällaisia varten. Tänään oli eka kerta ku sain tekstarin. Aikaisemmin ei ollu pitoisuudet niin vaarallisella tasolla että ne olis välttämättä aiheuttaneet mitään haitallista.

 • Reply Marimente torstai, 30 lokakuun, 2014 at 19:06

  Tosiaan tehokasta, kätevää ja organisoitunutta että tulee tuollainen varoitusviesti ja jopa vielä englanniksi! Koittakaahan hengitellä siellä (mielellään mahollisimman puhdasta ilmaa) ! 🙂

  • Reply Maarit Johanna perjantai, 31 lokakuun, 2014 at 01:40

   Kyllä todellakin! Ja nyt ollaan puhtaassa ilmassa kun päästiin jo Reykjavikiin. Täällä tosiaan on sitte myrsky, mutta saapahan hengitellä ^^

 • Reply Arja / Haavematkoja keskiviikko, 5 marraskuun, 2014 at 20:33

  Oho, näytät saaneen siellä aika monipuoliset kokemukset siitä, mihin Islannin luonto pystyy 🙂 Toivottavasti ilma on jo puhdistunut!

  • Reply Maarit Johanna keskiviikko, 5 marraskuun, 2014 at 23:57

   Välillä jopa niin monipuoliset ettei olis voinu tuollaista kuvitellakaan 😀 Kyllä se on tällä hetkellä jo puhtaampi. Kyseisen päivän jälkeen rikkiarvot ovat käyneet 1500 mikrogrammassa kuutiometriltä pahimmillaan, mutta silloin pystyi melkolailla olemaan jopa ulkona. Ei toki tehnyt ihan lenkille mieli mutta kauppaan pystyi 🙂

 • Reply Jenni / Globe Called Home torstai, 6 marraskuun, 2014 at 02:03

  Uuh, aika kuumottavaa siellä teillä. En ole kyllä ikinä saanut tekstaria hätänumerosta…

  • Reply Maarit Johanna torstai, 6 marraskuun, 2014 at 11:20

   Täällä oppinut vähän varomaan ihan tavallisia sumupilviä. Onneksi netistä löytyy tiedot melko äkkiä onko päällä oleva juuri nyt vaarallinen vai ei. En minäkään koskaan aikaisemmin ole saanut joten olin todellakin huolissani kavereistani.

  Leave a Reply