Suomen suurin matkablogiyhteisö
Yleinen

Tähdenlento Reykjavíkissa

maanantai, lokakuu 20, 2014

Olen jo Markun kanssa matkalla rinkulatiellä, ykköstiellä eli ympyräreitillä, mutta Reykjavikin visiitti on vielä kertomatta. Kirjoitinkin jo aikaisemmin, että olin varannut hotellin mulle ja Markulle, mutta nyt sainkin käytettyä yöt Pietarista tulleen ystäväni kanssa.

Islannin ja Reykjavikin säästä puhuttaessa ei voi koskaan sanoa ”sanomattakin selvää, että sää suosi”. Koska hyvän, tai superhyvän ilman päivä ei todellakaan ole mikään normi päivä. Varsinkaan lokakuussa kun viime vuonna tähän aikaan oli kuulemma jo syysmyrskyt pahimmillaan. Perjantai-iltana Harpa-keskuksen eteen jäi hymyilevä tyttö ja taivaalla ei ollut pilven haituvaakaan. Samanlainen keli jatkui sunnuntaille asti ja naamakin pysyi messingillä. Millainen tuuri sään suhteen ja näin myöhään syksyllä!

IMG_1067Meillä oli periaatteessa vain lauantai aikaa seikkailla pääkaupunki läpi. Perjantai-illan ja vähän lauantainkin fiiliksistä kirjoittelin pätkän jo aikaisemmin, mutta en oikein mitään vielä nähtävyyksistä. No ah, koko city on yksi pieni nähtävyys. Reykjavik on todella helposti omaksuttavissa, ja liikkuminen on aika yksinkertaista. Emme kulkeneet bussilla vaan hotellin hyvän sijainnin vuoksi kävelimme aina keskustaan noin kymmenessä minuutissa. Perjantai-illan jälkeen ei keskustassa kulkemiseen tarvinut enää edes karttaa, sillä suunnistus meren, Laugavegurin ja muutaman muun ison tien välillä teki eksymisen mahdottomaksi. Aina löysi tien hotellille.

20141011_103633Aloitimme aamumme Kaffitarissa bageleilla ja koska aurinko paistoi niin upeasti, halusin heti sen jälkeen näkemään Sun Voyagerin. Jón Gunnar Árnason-nimisen taiteilijan valmistama teos on yksi Reykjavikin kuuluisimmista. Hyppäsimme vilkkaan tien yli meren äärelle keskustasta ja saimme olla paikalla melkein yksinämme. Kyllä melkoisen vaikutuksen teki. Tällaisesta taiteesta tykkään vaikka en mikään taideihminen ja tietäjä olekaan. Voyagerille sai kiivetä ja rauhallisessa aamussa se oli oikein mukavaa. Sinne olis voinu vaikka jäädä istuskeleen, ellei alusta olisi niin kylmä että pidempi oleskelu olisi aiheuttanut erittäin todennäköisen sairastumisen. Löydettiin neliapiloita juuri Sun Voyagerin liepeiltä ja jätettiin ne kompassille ihmisten iloksi. IMG_0871IMG_0883IMG_0900IMG_0905

Laugavegur oli kävelty perjantai-iltana läpi jo melkolailla, mutta puutalot ja muut kauniit rakennukset päätien liepeillä olivat edukseen päivänvalossa. Pidettiin lompakoistamme kiinni kun shoppailuvimma iski. Ei ostettu oikein mitään. Suomi PRKL! -putiikki oli kuitenkin toivelistani kärkipäässä ja sieltä ostin palelevia varpaitani lämmittämään Marimekon sukat ja hillittömään koti-ikävääni pari Kipparin piippua ja Fazerinaa. Ihana kauppa. Tuli muumitalo mieleen. Puutarhan puuttuessa unikot oli maalattu asvalttiin. IMG_0928IMG_0927IMG_0926IMG_086920141011_114750Muuten käveltiin pääasiassa kahvilasta toiseen. Kokeiltiin erilaisia teelaatuja ja maisteltiin kakkuja ja leivoksia. Istuttiin mukavilla sohvilla ja keikkuvilla penkeillä. Rahan saa kulumaan myös niin! Meitsi ei valita 🙂

20141011_123716IMG_0911IMG_0910IMG_0916IMG_0914Skolavördustiguria pitkin päästiin Hallgrimskrikjalle, josta minulla on ollut blogissa aikaisemminkin kuva. Ensimmäinen asia, jonka näin koko Reykjavikissa oli tämä kirkko taksin ikkunasta. Halusin ehdottomasti katsastaa sen myös vähän lähempää. Kirkko on vähän niinkuin Reykjavikin Eiffel-torni, niin hyvät näkymät on ylätasanteelta! Ostettiin liput sisältä hissiin, jossa kuului urkumusiikkia matkalla. Vau. Viivyttiin ylhäällä varmaan tunti ja vaan tuijoteltiin. Olen kuullut aikaisemminkin Reykjavikin punaisista katoista, mutta nyt vasta hoksasin miten kauniita ne oikeasti on. Ja miten auringonvalo voikaan tehdä kaikesta niin hienoa varsinkin syksyllä kun puut hohkaa ihan keltaisena. Samanlaista ruuhkaa kirkossa ei kuitenkaan ollut kuin Eiffel-tornilla. Meidän ei tarvinnut jonottaa hissiin, ja ylätasanteella kaikille löytyi oma katselupaikka, vaikka ne olivatkin melko kapeita ja aika harvassa. Syksy on siis matkaajan parasta aikaa jos kelit sattuu kohilleen.

20141011_14395320141011_134340IMG_0947IMG_0949IMG_0950IMG_1004IMG_100320141011_14190320141011_14053720141011_14002820141011_135824IMG_0953IMG_0976Luonnosta nautimme puistoissa, jotka Reykjavikissa on ainakin upeita. Tjórnin-lammen ympäristö muistutti minua Rovaniemen kirkkopuistosta. Hävettää sanoa, mutta en tiedä onko nuo hanhia vai mitä? Yliopiston liepeillä olevasta puistosta löysimme melkoisen joukkueen näitä lintuja. Paikalla oli myös kissoja ja melkoinen määrä sitä itteään, joten sai olla varovainen mihin kivat nahkakenkänsä halusi asettaa. Lammen ympärillä oli komeita rakennuksia ja näimme myös Pohjolan talon, eli skandinaavisen kulttuurikeskuksen. Yliopiston Studentakjallarinn- kanttiinissa kävimme lounaalla ja se oli kyllä melko ylläri paikka. Halpaa ruokaa, mutta todella outoja yhdistelmiä. Kanasalaatissani oli mustikoita ja mansikoita! Liekö joku islantilainen tapa, mutta en ole aikaisemmin tällaiseen törmännyt 😀 Vieraan burrito oli vähintään yhtä erikoinen.

20141011_145912IMG_1020IMG_1028IMG_1033IMG_1034IMG_1042IMG_1044Illalla vierailimme vielä uimahallissa ja ehdimme istua kuumassa altaassa puoli tuntia, ennenkuin paikka meni kiinni. Sinne juokseminen oli kuitenkin kaiken vaivan arvoista. Mie niin joskus haluan oman paljun ja kylven kyllä joka hetki!

Mukavaa kun Reykjavik on nyt jo korvan takana ja sinne voi noin vain mennä. En mie sitä kokonaan tunne, mutta on mukavaa että siitä on jo fiilikset ja osaa kulkeakin. Ihan summassa kävellessä löydettiin monia kiinnostavia paikkoja, joita ei kartassa oltu merkitty mitenkään erikoisesti. Uimahallille juostessa löysimme myös Suomen suurlähetystön kotoisassa harmaassa kivitalossa isoa kirkkoa vastapäätä. Joku istui siellä katselemassa telkkaria sohvalla. Niin suomalaista.

IMG_1064Viimeiset fiilikset Reykjavikista koimme sunnuntaiyönä kun nakkasimme auton takaisin vuokraamolle keskustan lentokentän kupeeseen. Kävelimme väsyneinä puoli kahdentoista maissa paria kilometriä hotellille ja Imagine Peace Towerista taivaalle loistavaa valokeilaa tuijoteltiin pää kenossa. Onneksi tuijoteltiin, sillä vielä pimeähköllä lentokentän tiellä tallatessamme taivaan halki suoraan kohti valokeilaa lensi kirkas valopallo, sitten hajosi kahtia ja paloi pois. Ei mikään tavallinen tähdenlento! Multa pääsi kirkaisu. Ensin luulin että se oli lentokone, mutta melko äkkiä tajusin näkeväni jotain järjettömän siistiä. En ehtinyt toivoa, mutta ei sillä hetkellä oikein toivomuksia enää tarvittu. Sanoin Vieraalle, että päivän tekisi överiksi vielä hänen toivomansa revontulet. Pietarissa asuessa ei ollut koskaan nähnyt. Ennen pitkää kehotinkin häntä katsomaan taivaalle muutaman minuutin vihreitä leimauksia varten. Toinen aloitti tanssin ja hymyili pää takakenossa koko loppumatkan hotellille. Täydellinen visiitti Islantiin. Olen onnellinen, että en itse tullut vain viikoksi käymään vaan saan jäädä pidemmäksi aikaa.

IMG_1065Onneksi visiittejä pääkaupunkiin on vielä tulossa, haluan ehdottomasti nähdä kontrastin kun tulee lumet!

Mielenkiintoista luettavaa? Seuraa blogia facebookissa.

You Might Also Like

8 Comments

 • Reply Jerry / Pako Arjesta maanantai, lokakuu 20, 2014 at 12:54

  Kuulostaa kyllä mahtavalta paikalta :)!

  • Reply Maarit Johanna maanantai, lokakuu 20, 2014 at 23:15

   Kyllä se on! Niin erikoinen pääkaupunki 🙂

 • Reply marikaw maanantai, lokakuu 20, 2014 at 15:05

  <3. Tää oli jotenkin tosi ihana postaus. Onnellinen kun saat siellä viettää nyt enemmänkin aikaa. Viikossa näki joo kaiken, mutta ei siitä Islannin fiiliksestä olisi niin nopeasti halunnut päästää irti.
  Oon kateellinen noista revontulista, en oo ees Suomessa nähnyt. 😀

  • Reply Maarit Johanna maanantai, lokakuu 20, 2014 at 23:18

   Kiitos Marika :)) Olen kyllä tosi onnekas kun saan näin upean syksyn viettää täällä ja vielä kelit hellineet näin paljon. Tosin juuri kun saavuttiin Akureyriin hetki sitten, alkoi hillitön lumimyrsky ja ennusteiden mukaan se kestää kolme päivää. Että se näistä hyvistä keleistä 😀
   Eikö revontulia ollut eteläisessä Suomessakin tänä syksynä? Pää kenoon vaan ku meet ulos seuraavan kerran pimeällä 🙂

 • Reply Jenni / Globe Called Home maanantai, lokakuu 20, 2014 at 22:10

  Siis voi vitsi mitä menoa! Mä olen miettinyt, että joskus lennän vielä Suomeen Icelandairilla niin, että otan päivän tai parin stopoverin Reykjavikiin. Tuonne on pakko päästä vielä joskus!

  • Reply Maarit Johanna maanantai, lokakuu 20, 2014 at 23:19

   Suosittelen! Ja Golden Circlelle yksi päivä ja Reykjavikiin toinen. Hyvällä suunnittelulla ja säiden kanssa tuurilla pärjäis jo vallan mainiosti sen ajan. Tähän rakastuu 🙂

 • Reply mollymay maanantai, joulukuu 15, 2014 at 15:04

  Luen nyt blogiasi alusta asti. Tämä oli ihana postaus ja voi kun pääsisi pian Islantiin!

 • Leave a Reply