Suomen suurin matkablogiyhteisö
Yleinen

Se kuuluisa Kultainen kierros!

torstai, 16 lokakuun, 2014

Meitsipojalla oli eilen synttärit! Plakkariin tuli 22 vuotta. Kahdeksantoistavuotiaana olin töissä porukan junnu, ja luulin että tilanne muuttuu kun pääsee kouluun. Pyh ja pah. Täälläkin olen koko vaihtariporukan toiseksi nuorin ja junnuillaan siis edelleen. Kauhia miten nopeasti aika on mennyt ja kulunut. Varsinkin tällä  viikolla. Blogin parissa vietetyt hetket ovat olleet kiven alla ja huomisesta alkaen varmaan vielä enemmän kun Markku vihdoin tänne seurakseni saapuu reiluksi viikoksi reissailemaan.

IMG_1261Toista osaa kuitenkin jo eräästä hienosta sunnuntaista pukkaa! Þingvelliristä kerroin jo tässä postauksessa, mutta roadtrippimme oli muutakin kuin ”ei niin kuolleita-kiviä”. Islantiin reissuja suunnittelevat ovat varmasti törmänneet googletellessaan Kultaiseen kierrokseen useammankin kerran. Muun muassa Reykjavik Excursions järjestää opastettuja bussimatkoja joka päivä kierrokselle, mutta voin olla erittäin onnellinen siitä päätöksestä, ettei otettu bussikyytejä. Þingvellirissä olimme melkein yksin. Kun saavuimme parkkipaikalle, autoja oli tusinan verran ja alue on laaja. Kuvia sai ottaa rauhassa ilman huolta, että joku hyppää kameran eteen. Jonkin aikaa oleskeltuamme paikalle tuli yksi bussi ja lastillinen turisteja. Lippalakkipäiset oppaat hoputtivat turisteja ja muistuttelivat jatkuvasti moneltako autolla pitää olla takaisin. Huokailtiin kaikki helpotuksesta jokaisella kohteella kun meitä ei kukaan holhonnut. Saimme Europcarilta pienen Skodan ja se oli oikein tilava ja hyvä kosla meille kolmelle. Saimme upgraden isompaan autoon, sillä kyseinen oli pienin missä oli talvirenkaat pakkasaamuna alla.

IMG_1225Koko kierroksen ajoon meillä meni tasan 12 tuntia ja kilometrejä kertyi 360. Pysähdyksiä teimme Þingvellirin lisäksi kolme. Kesä loppui ensimmäisen kohteen jälkeen kun pääsimme korkeammille maastoille.

GEYSIR

Ensimmäiset mielikuvat oli vesisade, kauheat hidastepomput ja alueen kylkeen rakennettu iso turistisyöttölä jäätelöbaareineen (Miksi? -.- Ulkona oli melkein pakkasta!), hintavine lounaineen ja toki krääsäpuoteineen. Toki kaikki tuotteet olen nähnyt täysin vastaavissa massamyymäilöissä aikaisemminkin, joten en edelleenkään kokenut tarvetta ostaa mitään. Lounaalle kuitenkin jäimme, sillä Þingvellirin pitkän visiitin jälkeen oli nälkä. Ulkona oli melko valkoinen keli, lunta maassa siellä täällä ja vettä ripsi niukasti. Vieno mädän munan löyhkä oli ympärillä, mutta haju ei ollut läheskään niin paha kuin Myvatnin reissullamme Paholaisen keittiössä.

IMG_1179IMG_1179 Täällä pystyi hyvin hengittämään normaalisti. Ensikertaa Islannissa olevat Vieras ja Kristiina näkivät ja tunsivat ihmeellisen kontrastin mikä syntyy, kun maassa on lunta, värjöttelet itse takkisi sisällä ja maan alta pulppuaa niin kuumaa vettä että se höyry nousee taivaisiin. Joka puolella oli varoituksia ettei veteen saa koskea. IMG_1180IMG_1177IMG_1182IMG_1181Kylmiin luonnonvesiin tottunut suomalainenkin on kieltämättä ihmeissään kun lähteet pulputtaa, purskahtelee ja pukkaa höyryä. Itse Geysirien Geysir ei ole enää kovinkaan aktiivinen, mutta sen pikkusisar Strokkur päästelee 2-5 minuutin välein purkauksia vaihteleviin korkeuksiin. Paikalla ei ollut kuin kourallinen turisteja ja jäimme seurailemaan Strokkurin temppuilua sen verran pitkäksi ajaksi, että se mahdollisti niin videon, selfien ja muut tärkeät kuvaukset, ja lisäksi nautimme luontoelämyksestä myös ilman linssiä silmien edessä.IMG_1207IMG_1213IMG_1215IMG_1204 Luonto on ennustamaton ja niin myös Strokkur. Se saattoi odotuttaa jännityksellä seuraavia turisteja useita minuutteja ennen seuraavaa purkausta, saattoi jättää menon melko laimeaksi ja matalaksi, mutta juuri kun olet pistämässä kameran pois ja kääntymässä lähteäksesi kohti parkkipaikkaa, se purskauttaa kolme kertaa peräkkäin ja kolme kertaa korkeammalle kuin kymmenenä aikaisempana kertana. Sai olla ihminen haltioissaan.

IMG_1185IMG_1191IMG_1195

GULLFOSS

Parkkipaikka oli hiljainen ja meidän lisäksi kymmenen kilometriä Geysireiltä Gullfossille ei ajanut kovin montaa autoa. Reykjavik Excursionin bussin vieressä oli hyvä parkittaa, sillä bussin ilmainen ja avoin wifi toimi meille asti. Oli hyvä hetki päivittää instagramia. Gullfossille piti mennä liukkaita portaita monta askelmaa ja koska samalla satoi vettä ja portailla oli jäätä, oli menokin melko varovaista. Ei viivytty kauan eikä menty lähelle.IMG_1237IMG_1240IMG_1247 Vesisumu kantoi kauas ja olisimme kastuneet pelkästään siitä jos olisimme harkinneet kumpaakaan. Gullfoss on muodostunut monesta kerroksessa ja siinä on periaatteessa monta vesiputousta samassa. Jostain syystä tämä ei kaukaa katsottaessa hirvittävästi sävähdyttänyt. Muutamat vesiputoukset on jo tällä reissulla nähty ja voin sanoa että pidän enemmän sellaisista, joissa on yksi selvä putous. Minimalismia siis mulle. Voimakkuus ei tullut kerroksissa esiin, mutta luonnon luomana kokonaisuutena erittäin mielenkiintoinen. Toivottavasti seuraavalle kerralle sattuisi paremmat säät ja saisin paikasta enemmän irti.

IMG_1246

BLÁA LÓNIÐ – BLUE LAGOON

Se kaikkien turistien ehdoton käyntikohde. Reykjanesin niemimaalla Grindavikin kylästä Keflavikin kentälle päin sijaitseva Sininen Laguuni on oikeasti piilossa maailmalta keskellä laavakenttiä. Ajettiin parikin kertaa harhaan navigaattorin kanssa, kun ei osattu ajaa oikeasta paikasta. Parkkipaikka oli ihmeellisen tyhjä ja löydettiin autolle helposti paikka. Islantilaisella opiskelijakortilla sai jonkin verran alennusta halvimmasta tiketistä ja pääsimme sisään.20141012_205019 Paikka tarjoaa myös kalliimpia vaihtoehtoja sisältäen ruokia, juomia tai näytepaketteja Blue Lagoonin omista ihonhoitotuotteista sekä vip-palveluita. Emme edes harkinneet, sillä tulimme paikalle 1,5h ennen sulkemisaikaa ja ulkona oli jo täysin pimeää. Tosi harmi sinänsä. Kuvat laguunista valoisaan aikaan ovat suunnattoman hienoja ja siinä sitte sysipimeässä kuvittelet olevasi valtavassa laguunissa kun et näe kovin paljoa kaveria pidemmälle. Ihmeen huonot valaistukset pimeän ajaksi hoidettu. Uskon, että olisimme saaneet paljon enemmän paikasta irti valoisalla.20141012_192711 Vesi oli kuitenkin kuin linnun maitoa ja The Present is Perfect-blogin Sandran vinkki hoitoaineen lotraamisesta hiuksiin ennen altaaseen menoa oli aiheellinen. Onneksi hoitoainetta löytyy ilmaiseksi suihkutiloista suuria määriä ja pulloja täytetään kokoajan. Uimme ympäriinsä niin paljon kuin vesi antoi myöten ja kyllä uskon että vaikka paljon ehdimme kiertää, emme nähneet vielä pientä osaakaan laguunista. Ja vesi on tosiaan täysin läpinäkymätöntä. Tytöt löysivät paikan, jossa saa laittaa kasvonaamion ja kokemuksen jälkeen oli kuulemma silkkiset posket. Veden lämpötila vaihtelee riippuen paikasta. Joissain kohdissa saattaa olla niin kuumaa, että melkein palaa, ja keskellä laguunia on melko jäähtynyttä. Omalle keholle sopivan paikan voi siis helposti etsiä. Laguuni-visiitti oli hieno päätös roadtripille ja olin tyytyväinen, että ensikokemukseni paikasta oli Kristiinan tullessa Islantiin. Haaveilin uinnin jälkeen vielä shoppailusta Blue Lagoon-tuotteiden putiikissa, mutta hinnat hipovat taivaita. Onneksi testereitä pääsi näpräilemään ja testailin 80€ päivävoidetta naamaani onnellisesti.

20141012_204617

Meitsi <3 roadtrips!

Mielenkiintoista luettavaa? Seuraa blogia facebookissa.

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply marikaw torstai, 16 lokakuun, 2014 at 18:18

  Roadtrips voi kyllä! <3 Haha, samaa laatua oli meidän Geysir bongailu. 😀 Ensin muutaman kerran ilman kameraa, sitten kuvia ja sitten videoita. Selfiet tais Geysirin kanssa jäädä ottamatta. Mutta joskus oikeasti käy niin, että tuijotat jonkun superhienon paikan vaan kameranläpi ja jää harmittamaan. Esim. Caprin saarella sinisessä luolassa en saanut kameraani toimimaan ja säädin sen kanssa melkein koko pikkuvisiitin ajan, enkä ehtinyt pitkään nauttia luolasta. Blue Lagoon oli kyllä valoisalla ihana, jos Markkua sinne viet niin kannattaa valoisalla matkata sinne.

  • Reply Maarit Johanna torstai, 16 lokakuun, 2014 at 18:56

   Joo samoilla fiiliksillä! Joskus oikeasti vois ottaa retket ihan ilman kameraa ja nauttia vaan. Kyllä ne paikat muistoissakin säilyy. Muttako blogi. Niin. Pakko ottaa ainaki muutama. Ja instagramiin pari selfietä 😀 Otan vinkistä vaarin ja ehkäpä suuntaamme uudelleen laguuniin!

 • Reply Palmuaseman Sanna torstai, 16 lokakuun, 2014 at 19:21

  Mahtava päivä! Samat kohteet näin Islannin reissullani lähes kymmenen vuotta sitten ja erityisesti Blue Lagoon on kyllä jäänyt mieleen. Tosin koko viikon ajan siellä tuntui, että se maa ei voi olla totta ja kaikki oli vaan kertakaikkisen ihmeellistä 🙂 Ihana lukea juttujasi sieltä!

  • Reply Maarit Johanna torstai, 16 lokakuun, 2014 at 19:58

   Kiitos Sanna, mukavaa että näitä luetaan 🙂 Luontokohteet on kyllä mahtavia, koska ne ei vanhene periaatteessa koskaan. Sama kierros se on kuin kymmenen vuotta sittenkin. Blue Lagoon jäi mieleen että pakko käydä päiväkäynnilläkin. Tahdon myös parempia kuvia :p

 • Reply Kaukokaipuun Nella sunnuntai, 19 lokakuun, 2014 at 12:19

  Paljon paljon onnea vielä näin jälkikäteen!

  Ja aivan ihania kuvia ja tarinoita, voi juku sentään.. Sun seikkailu siellä on kyllä aivan mahtava. Enpä muuten vielä seuraillut sua (enkä todellakaan tiedä miksi) Facebookissa, mutta pistin peukun tulemaan. 🙂 Tykkään sun kirjoituksista ja kuvista valtavasti!

  • Reply Maarit Johanna maanantai, 20 lokakuun, 2014 at 23:13

   Kiitokset onnitteluista ja peukutuksesta Nella!
   Ihanaa kuulla kehuja 🙂 Seikkailu jatkukoon ^^

  Leave a Reply