Suomen suurin matkablogiyhteisö
Yleinen

Þingvellirissä Äiti Maa elää

tiistai, 14 lokakuun, 2014

Onnelliset tytöt!

Sunnuntaina oli retkipäivä Reykjavikista. Ja mikä retki meillä olikaan! Venäläis-namibialaisen vieraan kanssa lähdettiin aamulla hotellilta ja treffattiin reissuleissini Kristiina Hallgrimskirkjan edessä aamulla yhdeksältä. Vain me keskellä Reykjavikiä. Kristiinalla oli edessä vuorokausi Islannissa ja se oli käytettävä hyvin ja tehokkaasti. Ensimmäiset fiilikset olivat siis täysin tyhjästä pääkaupungista suurimman kirkon aukiolta yksin aamuauringon paisteessa. Voin vain kuvitella. Jälleennäkemisen riemussa haimme keskustan lentokentältä auton ja lähdimme Kultaiselle kierrokselle. Olimme vieraan kanssa suunnitelleet jo auton vuokraa, mutta todenneet sen kaksin liian kalliiksi maksettavaksi, joten Kristiinan tulo ei olisi voinut olla parempaan aikaan. Ja mikä sää meitä hemmottelikaan! Jos jollain on yhden päivän visiitille tuuria niin Kristiinalla. Pilvetön taivas saatteli meidät keskustan ja Mosfellsbærin kautta Þingvellirin tielle ja kamerat kävi. Keltainen ruska oli parhaimmillaan ja tyypeillä hymyilytti. Mietin jo monettakohan kertaa, ettei nämä roadtripit voi enää paremmiksi muuttua, mutta kyllä ne vissiin voi. Päivästä oli tulossa upea.

IMG_1075IMG_1094IMG_1097Meidän ensimmäinen etappi oli Þingvellir [thinkvetlir]. Islannin historiasta puhuttaessa tämä paikka mainitaan aina oli kyseessä sitten syntyhistoria tai valtion historia. Islanti on syntynyt Atlantin keskiselänteelle, aktiiviseen mannerlaattojen erkanemiskohtaan. Täällä sanonta ”kuollut kuin kivi” ei pidä millään tavalla paikkaansa. Korkeista seinämistä näkee, että tässä sitä nyt kuljetaan keskellä Atlantia ja toisella puolella on Euraasia ja toisella Amerikka. Mannerlaatat liikkuvat edelleen parin senttimetrin vuosivauhdilla, ja uutta Islantia syntyy. Maa ei kuitenkaan kasva laajuutta, sillä meri hinkkaa rannikkoa rikki samaa vauhtia kun uutta syntyy. Vaikka silti uskoisit, että kivet ovat kuollutta kamaa, voin kertoa, että paikalliset uskovat trolleihin ja peikkoihin. Täällä, tai missään muuallakaan et mene isoja tai pieniä kiviä liikuttelemaan, koska niissä on oma peikkohenki. Luontokurssillamme saimme informaatiota, että 90% islantilaisista uskoo näihin kivipeikkoihin ja luonnonhenkiin jollain tavalla. Ymmärrän. Täällä jos jossain elävän luonnon voi aistia, vaikka se ei tulekaan puiden huminasta vaan kivistä.

IMG_1096IMG_1078IMG_1099IMG_1125Paikan päällä on myös perustettu Alþingi, eli Islannin parlamentti. Saagat kertovat kaikkien aikuisten miesten kokoontuneet þingvellirin kiville istumaan ja kokoustamaan 900-luvun alussa. Aikojen saatossa on miesten tapaamisesta tullut tuomioistuin ja lakien säätäjä ja ”käräjäkivet” ovat saaneet uusia merkityksiä kun geologiaa on alettu ymmärtämään. Mielenkiintoista. Turistipuodeista olisi löytynyt jos minkämoista opusta (myös suomeksi!) jos olisi kiinnostanut alkaa lukemaan lisää paikan historiasta.

IMG_1107IMG_1113IMG_1152IMG_1147IMG_1124Olin aluksi ollut melko skeptinen Kultaisen kierroksen suhteen. Turistikierros. Pyh. Ei ollut ollenkaan suunnitelmissa edes käyttää Markkua paikan päällä, kierretään mielummin ykköstie ja ollaan Akureyrissä. Turistikierrokset kuitenkin tehdään ihan oikeasti hyvistä syistä ja jokainen kohde matkan varrella on aina huikeaakin huikeampi. Islannin kierroksista tekee mahtavia se, että ne ovat vain luonnollisia. Ei mitään ihmisen tekemää. Täällä ei hirvittävästi kuvailla ihmisen tekemiä monumentteja, koska Äiti Maa muovaa upeimmat. En tiedä voinko tottua tähän. Mutta mulla hävettäis jos en Markkua veis katsomaan geysireitä. Viikon päästä sama rundi siis uudelleen, mutta ei haittaa! Voi pitää kameran ehkä laukussa ja keskittyä olennaiseen. 🙂

IMG_1106IMG_1141IMG_1129IMG_1136IMG_1138Loput kertomukset roadtripiltämme Kultaiselle kierrokselle seuraavat perästä. Mitäs piditte tästä? 🙂

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply Katja keskiviikko, 15 lokakuun, 2014 at 07:31

  No pidin todella paljon ! Jatkoa odotellessa 🙂

  • Reply Maarit Johanna keskiviikko, 15 lokakuun, 2014 at 12:04

   Kiva! Kuhan kouluhommat helepottaa, jatkoa seuraa ^^

 • Reply Sofia / Liikkeellä keskiviikko, 15 lokakuun, 2014 at 09:58

  Eihän tästä voi olla pitämättä! Upea sää sattu teille ja on niin kaunista syksy sielläkin 🙂

  • Reply Maarit Johanna keskiviikko, 15 lokakuun, 2014 at 12:05

   Mahtavaa! Sattu kyllä niin uskomaton tuuri sään suhteen ja varmaan paras syksy vuosiin koko maassa 🙂

 • Reply Satu VW / Destination Unknown keskiviikko, 15 lokakuun, 2014 at 23:42

  Jep, jatkoa odotellessa 🙂 Ja ihan totta, kyllä noille turistikierroksille on oma paikkansa, aika tiiviissä rundissa näkee vaikka mitä. Sama Norjassa. Ja aivan mieletön ilma!! 🙂

  • Reply Maarit Johanna torstai, 16 lokakuun, 2014 at 16:41

   Se on aivan totta! Enkä pane ollenkaan pahakseni uusinta kierrosta heti perään. Noilla Norjan kierroksilla pitäs päästä joskus käymään 🙂 Sattui kesälle Tromssaankin niin huikea ilma että ehkä se on vain mun tuuria taas :p

  Leave a Reply