Suomen suurin matkablogiyhteisö
Yleinen

Mývatn – Ruskaretki Dimmuborgirin katakombeissa

torstai, syyskuu 25, 2014

IMG_0155

Mývatnin ihmeistä toinen osa. Piti oikein kirjoittaa ylös missä kaikkialla käytiin, ettei varmasti tule unohduksia. Edellisessä postauksessa esittelin retken kohokohdat, mutta ei nämä muutkaan kohteet kyllä kalpene niiden rinnalla. Geologian harrastaja oli innoissaan ja ensimmäisenä tutkimassa infotauluja. Kämppikset ei olleet ihan yhtä haltioituneita luonnon ihmeistä ja saimme jopa muutaman väittelyn aikaiseksi esimerkiksi onko se Euraasian ja Amerikan tektonisten laattojen erkanemisvauhti vuodessa kaksi senttiä vai metrin. Kaikesta huolimatta porukalla oli huikea päivä ja loputkin kohteemme tulevat tässä:

DIMMUBORGIR – THE DARK CASTLES

Allekirjoittanut on ollut black metallin vannoutunut harrastaja muutamia vuosia takaperin ja islantilaisesta luonnonmuodostelmasta ja mytologiasta nimen saanut orkesteri on ollut yksi suurimmista suosikeista. Taitaa olla äiti vaivihkaa pistänyt pentagrammein ja pääkalloin koristellut Dimmu Borgir-paidat lattialuuduiksi aikojen kuluessa, mutta mullapa on nyt uus. Ostin sen suloisesta Kaffi Borgirista ja se on yksinomaa ylistystä Mývatnille! Täällä kuulemma asuu jättiläisiä, ja vanhan skandinaavisen legendan mukaan alueelle on itse paholainen laskeutunut ollessaan matkalla maan alle katakombeihinsa. Alue on erikoisen mallisia laavamuodostelmia täynnä, siellä täällä näkyy pyöreitä koloja, joihin muutamiin voi itse kiikkua. Näkymät voivat olla melko dramaattisia oikealla valaistuksella, mutta me oltiin vain iloisella ruskaretkellä.

IMG_0145GOPR2141GOPR2129IMG_0166

GRJÓTAGJÁ – KYLPYLUOLA PIILOSSA

Game of Thrones-fanien aivan ehdoton käyntipaikka! Tämä luonnonmuodostama laavaluola on mieletön piilopaikka, jossa on pohjalla kuumalähde. Historiassa lainsuojattomat ovat piiloutuneet Grjótagjálle, ja paikalliset ovat siellä myöhemmin kylpeneet. Krafla-tulivuori purkautui muutama vuosikymmenen takaperin, jolloin veden lämpötila nousi hurjasti ja kylpeminen kiellettiin pitkäksi aikaa. Nykyään siellä voi kylpeä, mutta vesi on edelleen todella polttavaa. Luolassa on kuvattu tärkeä kohtaus Jon Snow’n ja Ygritten välillä Game of Thronesin kolmannen kauden viidenteen jaksoon nimeltä ”Kissed by Fire”. Googlatkoon kukanenkin, jos ei ole tuttu jakso 😉

IMG_0237IMG_0236IMG_0222IMG_0221

Paikalla on muutakin nähtävää kuin kaksi kylpyluolaa. Luolien päällä on Atlantin leviämisseläke, jossa voi siis periaatteessa hypätä Euraasian laatalta Amerikan laatalle. Hitaasti seläke leviää ja alta ”kasvaa uutta Islantia”. Upeaa.

IMG_0225IMG_0226

HVERFJALL

Kiipesimme jyrkkää rinnettä ylös nähdäksemme upeita maisemia. Olen ajanut aikaisemmin autolla Teneriffalla Teide-tulivuoren kalderan maisemissa, mutta tämä kokemus tulivuoren jäänteistä oli paljon konkreettisempi, kun muodon pystyi näkemään kokonaan, ei vain osaa siitä. Hverfjall on purkautunut 2500 vuotta sitten yhdessä Kraflan kanssa ja jäljellä on enää pyöreä kaldera kilometrin halkaisijaltaan. Kuin oppikirjan täydellinen esimerkki. Ympäri voi kävellä, mutta nousu vähillä vesillä oli rankka, kun oltiin jo melko monella kohteella käyty. Näkymät olivat loistavat joka suuntaan ja nousureitille päin näki myös Kraflan ja pienemmän purkauskraatterin.

IMG_0209IMG_0204IMG_0208

SKÚTUSTAÐIR – MINI PSEUDOKRAATTERIT

Pseudokraatteri on semmoinen,  joka näyttää oikealta kraatterilta, mutta on syntynyt muulla tavalla kuin vulkaanisen purkauksen seurauksena, yleensä höyrypurkauksena. Tällaisia minikokoisia kraattereita menimme katsomaan, kun viereisellä parkkipaikalla näytti olevan sen verran autoja että kiinnostavaa täytyy läheltä löytyä. Mývatn on kuuluisa myös linnuistaan ja lampaistaan, joten jopa enemmän kuin kraattereita, taisimme harrastaa näiden edellämainittujen elikoiden kuvailua.

GOPR2073IMG_0120IMG_0135IMG_0142IMG_0123Meillä oli niin upea päivä, että sunnuntaina ei pystynyt tekemään yhtään mitään. Elämysöverit vedettiin kyllä totaalisesti yli. Syksyinen Islanti näytti parhaat puolensa ja antoi samalla loistavan aurinkoisen sään, ja parhaimmillaan yli kaksikymmentä astetta. Pienessä Suzuki Swiftissä istui onnellisia matkustajia, ja roadtripin soundtrackin parhaaksi kappaleeksi nousi Coldplayn Paradise. Oli eeppistä istua kyydissä niiden maisemien keskellä ja kuunnella miten lauletaan paratiisista haaveilusta. Meiän ei tarvinu haaveilla, me jo eletään siellä. Keskellä postikorttimaisemia, kuin elokuvassa. Täältä ne löytyy. Ihan kotikulmilta.

Päivän íslenska: Ég er týndur – Olen eksynyt

Piditkö lukemastasi? Tykkää blogista facebookissa!

You Might Also Like

16 Comments

 • Reply Jenni / Globe Called Home perjantai, syyskuu 26, 2014 at 01:35

  Siis tuonne patikoimaan! Upeita maisemia!

  Muistan hyvin tuon kohtauksen GoTista. Jotenkin kuvaavaa, että englanniksi ja ranskaksi on pitänyt kieltää vaatteet, mutta ei saksaksi. 😀 Meidän saksalaiset naapurit täällä kun ihmettelee meille jatkuvasti amerikkalaisten asennetta alastomuuteen ja sitä, ettei täällä ole ”oikeita saunoja” (= jossa oltaisiin alasti).

  • Reply Maarit Johanna perjantai, syyskuu 26, 2014 at 01:39

   Siis voikun olisikin ollut vielä patikkaretkelle aikaa! Onneksi tuo on niin lähellä että vois hyvin vielä sellaiselle lähteäkin.
   Huomasit siis lukea kylttiä tarkkaan 😉 Meidänkin paikalliset kaverit sanoi että britit ja amerikkalaiset ei yleensä uskalla mutta muut on sitte vähän vapaampia. Tuo sauna homma on kyllä kumma. Ja alastomuuskäsite Amerikassa yleensäkin!

 • Reply Anne | Metallia Matkassa perjantai, syyskuu 26, 2014 at 08:30

  Pakko kai se on tonne Islantiin lähteä. Jos ei Dimmun perässä, niin sitten Game of Thronesin 😀 Upeita maisemia kerrassaan. \m/

  • Reply Maarit Johanna perjantai, syyskuu 26, 2014 at 12:02

   Kannattaa kummankin perässä 😀 Matkalla Reykjavikista Akureyriin on Bifröstin yliopisto ja Thor-elokuvissa Bifröst oli muistaakseni se juttu jolla siirryttiin toiseen ulottuvuuteen. Sitte vielä Walter Mittyn ihmeellinen elämä-leffa ja vaaaikka mitä! Paikan päällä huomaa itsekin, että näissä maisemissa vois kuvata vaikka mitä fantasiaa ja tarustoista saa varmasti bläkis-ihmiset inspiraatioita. Mah 😀

   • Reply Anne | Metallia Matkassa perjantai, syyskuu 26, 2014 at 18:49

    Toi Walter Mitty katsottiin vähän aikaa sitten ja se oli kyllä omiaan herättämään Islanti (ja Grönlanti) -kuumetta!

    • Reply Maarit Johanna lauantai, syyskuu 27, 2014 at 02:06

     Joo, Grönlannista puhumattakaan 😀

 • Reply Annika - Tarinoita Maailmalta lauantai, syyskuu 27, 2014 at 01:21

  Upeita maisemia taas! Voi miksi Islanti on niin kallis paikka matkustaa..Argh, muuten olisin siellä jo heti samantien!

  • Reply Maarit Johanna lauantai, syyskuu 27, 2014 at 02:06

   Kiitokset! Miepäs olin ovela ja muutin tänne! Kaikki on silloin halvempaa kuin jos seikkailisi turistina 🙂 Mutta kaipa se pätee vähän jokaisessa maassa.

 • Reply marikaw lauantai, syyskuu 27, 2014 at 13:24

  Walter Mitty. <3 Ihanaa päästä virtuaalisesti sun mukana Myvatnille, vaikka itse ei sinne reissulla päässyt!

  Mä en jotenkin kokenut Islantia mitenkään ihmeellisen kalliina paikkana? Tai aikalailla suomen hinnoissa, mutta edullisemminkin selvisi esim ruokailuista. Ainoa mikä siellä tuntui tosi kalliilta oli se autonvuokraus. Suuri osa Islannin nähtävyyksistä on kuitenkin luontoa ja ilmaista. Mutta siis me saatiin viikon reissu lento+hotelli 600 € / naama pahimpaan sesonkiaikaan, eikä se musta tuntunut pahalta juuri siihen nähden kun ihmiset aina puhuu Islannista tosi kalliina paikkana.

  • Reply Maarit Johanna sunnuntai, syyskuu 28, 2014 at 02:33

   Mývatn oli vain niin mieletön paikka ettei sitä vaan voi mitenkään missata! Minusta tuo myytti kalliina paikkana on vähän ollutta ja mennyttä. Siis tokihan lennot yleisesti ottaen on kalliimpia ku vaikka Keski-Eurooppaan, ja hotelleistakin saa maksaa. Suomen hintatasoon tottuneelle täällä on aika samanhintaista melkein mikä tahansa. 🙂

 • Reply Sofia sunnuntai, syyskuu 28, 2014 at 12:10

  En tiiä metallimusiikista mistään ja Game of Thronesiakaan en kato, mutta huh, lähtisin tuonne retkelle millon vaan! Upeita kuvia ja näyttää siltä että viihdyt Islannissa, tsemppiä tuleviin seikkailuihin! 🙂

  • Reply Maarit Johanna sunnuntai, syyskuu 28, 2014 at 15:25

   No pointtihan on, että maisemat on niin käsittämättömät että synkkään musiikkiin ja fantasiasarjoihin tullaan hakemaan täältä inspiraatiota kun ei muualla ole tällaista 🙂 Kiitos! Toivon todellakin että budjettia riittää vielä lukuisiin seikkailuihin.

 • Reply Marimente sunnuntai, syyskuu 28, 2014 at 19:53

  Ihan huikeita ja niin ihmeellisiä maisemia siellä! Ja nyt selvisi kovasti tutulta kuulostaneen Dimmu Borgirin nimen alkuperä 🙂 Paljon ootte jo kerenneet tutkimaan Islantia! Ja Coldplayn Paradise <3

  • Reply Maarit Johanna sunnuntai, syyskuu 28, 2014 at 23:16

   Täältä se Dimmun nimi on kotoisin! On ehditty vaikka mitä mutta niin paljon jää vielä tutkimatta eikä vähiten purkausuhan takia. 🙁 Näistä reissuista on kyllä nautittu täysin rinnoin ja tuo biisi kuuluu roadtrip soundtrackille tästä lähin aina!

 • Reply Saana · Live Now - Dream Later lauantai, helmikuu 27, 2016 at 10:32

  Voi itku, tämä olisi aivan ihana paikka, mutta mahdetaankohan me ehtiä noin kauas Reykjavikista. Pitää laittaa joka tapauksessa kirjanmerkkeihin odottelemaan sitä päivää, kun varsinainen reitin suunnittelu alkaa. Musta alkaa koko ajan tuntumaan enemmän ja enemmän siltä, että neljä päivää on liian lyhyt aika! 😀

  • Reply Maarit Johanna lauantai, helmikuu 27, 2016 at 21:02

   Mie suosittelen aivan EHDOTTOMASTI teille Myvatn-kierrosta. Vaikka oliskin niin vähän aikaa, ottakaa kaks yötä Akureyrista tai Reykjahlidista ja käykää kiertämässä Myvatn. Pelkästään se ajo pohjoiseen on aivan mielettömän upea ja kokemus sinänsä. Reykjavik on kaunis, mutta sen kerkeää kyllä päivässäkin. Jos teitä kiinnostaa Golden Circle, niin kannattaa varautua siihen, että turistibussit kiertää myös samaa reittiä joka ikinen päivä. Annan suositukset Pohjois-Islannille ^^

  Leave a Reply