Suomen suurin matkablogiyhteisö
Yleinen

No purkautuuko se tulivuori?

tiistai, 23 syyskuun, 2014

Facebook-päivitykseni 19.9: ”Melko jännää kun säätiedotuksessa tulee tiedoja myös Holuhraunin purkauksen seurauksena Pohjois-Islannin yllä liikuskelevasta rikkidioksidipilvestä. Tänä iltana Akureyrin taivalle luvattu sinisiä rikkipilviä ja ulkona liikkumista ei kovin paljon suositella varsinkin jos vettä sataa samalla. Kysyttiin opettajalta: Tämähän on ihan normijuttuja teille aina kun tulee purkaus? ”No tuota, en ole kyllä elämäni aikana tällaisesta aikaisemmin kuullutkaan, että aion pysyä sisällä. Once in a lifetime mullekin.” NO NICE ! Sinisiä rikkipilviä ja punaisia purkausvaloja. Olen täällä ilmeisesti oikeaan aikaan! O__o”

Olen yrittänyt ottaa selvää paikallisten tuntemuksista mahdollisesti pian käsillä olevaan massiiviseen tulivuoren purkaukseen. Riippuu niin ihmisestä keneltä kysyy, toiset eivät ole millänsäkään ja toiset jo rajoittavat suunnitelmiaan ja liikkumistaan. Epävarmuus pelottaa, ja saaren etelä-osissa liikkumista vältellään. Samalla toiset menevät sinne varta vasten jäätikkövaellukselle niin lähelle kuin uskaltavat. Jos vaikka sattuisi saamaan hyvät näkymät kun purkaus päättää alkaa. Ykköstiellä edelleen roadtrippaillaan ja meneillään olevaa purkausta kuvaillaan, jos jotain sattuu näkymään. Kaikkia ei pelota, toiset ovat innoissaan ja toiset välinpitämättömiä. Mitäpä tuosta. Tavallinen luonnonilmiö. Bardarbungan lähialueet ovat suljettuja, eikä kovin lähelle pääsisi vaikka haluaisi, sillä tulivuori sijaitsee keskellä asumatonta erämaata jäätiköllä. Meneillään olevan Holuhraunin purkauksen vaikutukset ovat Akureyriin olleet vähäiset, ainakin minun tietääkseni. Ainoastaan tuo pienoinen rikkidioksidi-pilvi kävi kääntymässä pari päivää ja iltaisin voimme tuijottaa kukkulalta punaisena hohtavaa taivaanrantaa, jossa Holuhraun vieläkin elämöi meistä noin satakilometriä etelään. Vielä lentokoneetkin lentää.

Eikä se varmaa ole, että purkaus tapahtuu juuri Bardarbungalla. Helka, Askja ja Grimsvötn ovat historian saatossa purkautuneet melko tasaisin väliajoin ja nyt ne kaikki ovat ”aikataulustaan” myöhässä. Askjan liepeille menee maantie, mutta sekin on kasvavan purkausriskin takia suljettu.

Minua kiinnostaisi käydä roadtripillä saaren ympäri vielä vaihtoni aikana, mutta niin monta ”you will be just fine”-kommenttia kuin saankin, vastineeksi tulee aina muutama ”you do not want to be there if the flood from the glacier comes to the road”. Niin. Jäätiköllä tapahtuvien purkausten seurauksena tulevat tulvat ovat historian saatossa huuhtaisseet mennessään muun muassa siltoja. Tuosta noin vain. Minusta vähän tuntuu, että kaikesta huolimatta tulen pysymään pitkälti saaren pohjois-osissa. Islannissa oleskelu meneillään olevan purkauksen aikana on toki todella jännittävää, mutta pelko ja kunnioitus suuria luonnonvoimia kohtaan on kuitenkin suurta. Kaikkien kannattaa aina kuitenkin muistaa miten pieni ihminen ei todellakaan ole tulivuoren purkauksen edessä yhtään mitään. Islannin ”yle” RÚV uutisoikin äskettäin: Disregarding closures ’life-threatening’ eli vaikka ne tiet ovatkin kiinni, liikkuminen lähimaastossa voi olla (ja ON) oikeasti hengenvaarallista.

Ompahan ainakin syy tutustua vaikka läntisiin vuonoihin, tai kunnolla kotiympäristööni pohjoisessa.

Kaikki kuvat: ruv.is/volcano, samalta sivustolta saa ajantasaista tietoa Islannin tulivuorten aktiivisuudesta.

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Kthetraveller tiistai, 23 syyskuun, 2014 at 22:12

  Huoh, sanotaanko vain etten toivoisi massiivista lentoliikennettä sotkevaa tulivuorenpurkausta tiettyyn aikaan. Mutta ottaen huomioon meidän familyn tuurin odottaa se purkaus vain juuri oikeaa, sitä meille väärää, hetkeä. Mutta sinua ajatellen olen tyytyväinen että olet siellä kokemassa jännää luonnonnäytelmää, missä mittakaavassa se sitten onkaan taikka tulee olemaan.

  • Reply Maarit Johanna tiistai, 23 syyskuun, 2014 at 22:56

   Olen kyllä ihan samoilla fiiliksillä tuon lentokaaoksen kanssa. Ainakin kuukauden se saa minun puolesta odottaa. Tai siihen asti että kerkeän itse Suomeen ja pois alta. Tähän asti se on ollut jännittävää, mutta oikeasti pelottavaa ja koko maata koskevaa elämystä en ole ehkä valmis kohtaamaan. 🙂 Tosin eihän se kenenkään valmiutta katsokaan jos se tulee.

 • Reply Jenni / Globe Called Home perjantai, 26 syyskuun, 2014 at 01:43

  Suomalaisena on tosi vaikea suhtautua tuollaisiin luonnonmullistuksiin, kun ei meillä sellaisia normaalisti le. Georgiassa oli vähän ööh-fiilis kun radiosta rupesi kesken ajomatkan kuulumaan varoitus, että tornado on tulossa suoraan päin. Coloradossa ei ole vielä minun täällä ollessa tapahtunut mitään ihmeellistä, mutta tasan vuosi sitten vuoristotulvat tappoivat toista kymmentä ihmistä, sadat loukkaantuivat ja tuhannet menettivät kotinsa, kun tulvat pyyhkivät kanjonit putipuhtaiksi.

  • Reply Maarit Johanna perjantai, 26 syyskuun, 2014 at 02:03

   Kyllä täällä on välillä tosiaan ihan suu auki hämmentyneenä. Tornado kuulostaa pelottavalta, en oikein tiedä haluaisinko elää mielummin hirmumyrskyisesti- vai vulkaanisesti aktiivisella vyöhykkeellä! Onneksi Suomessa tosiaan on melko harvoin mitään. Vanhemmat muistelee edelleen jotain Mauri-myrskyä vuodelta yks ja kaks 😀

  Leave a Reply