Suomen suurin matkablogiyhteisö
Yleinen

Fálkafellin variksenmarjat ja Bárðarbunga 117km

sunnuntai, 21 syyskuun, 2014

IMG_0519Lauantaina tuli vähän muutoksia viikonlopun suunnitelmiin ja yllättävä tentti pakotti myös pysymään aamun sisällä koneen ääressä. Nopean suunnittelun seurauksena kiivettiin Sandran kanssa keskustasta (merenpinnan tasosta) 400m korkeuteen Fálkafellille. Akureyrin maisemassa on oma ”Matterhorn”, terävähuippuinen Súlur. Kovatasoinen tavoitteemme oli aluksi löytää polulle joka sen 1213 metriin yltävälle huipulle johtaa. Kartta meillä oli jonkinmoinen ja päästiin sen avulla ainakin oikeaan suuntaan. Puuskutimme kuitenkin jo asfalttitiellä pois päin kaupungista ja kauhea ylämäki saatteli meidät jonkinlaiselle patikkapolkujen aloituspaikalle. Súlur virnisteli meille vielä auttamattoman kaukana, joten päätimme jo alkaa nousumme vaikka se suuntautuikin vain Fálkafellille. Eikä se yhtään huonompi polku ollut! Kapuamisessa oli hommansa ja löytyi kivasti tuntumaa takareisiin. Ei haitannut urheilu meitä! Maisemat olivat mielettömät kaupunkiin ja vuonolle. Löydettiin variksenmarjoja, kanervia ja muita kivoja kuvattavia maiseman lisäksi ainakin niin kauan, että aurinko kehtasi mennä pilveen ja pilata kuvaustuokiomme. Yhtään sientä en hoksannut vaikka kuinka yritin etsiä. Niiden aika taitaa olla jo ohitse. Korkealta löytyi myös opasteita. Bárðarbungalle olisi vain 117km matkaa! Sinne? Välimatka selittänee iltaisin voimakkaasti näkyvät purkausvalot. Olemme aikaisemmin heittäneet villejä veikkauksia Akureyrin etäisyydestä meneillään olevaan purkaukseen, lähes kaikki alkaen kahdestasadasta kilometristä ylöspäin. Jos se tosiaan on vain reilu sata, ei tarvi punaista hehkua taivaanrannassa enää ihmetellä.

IMG_0525IMG_0526IMG_0530IMG_0533IMG_0539IMG_0555

Alas tultiin rääseikköjen ja ihanien kuvauksellisten ruskamättäiden läpi ja tietenkin kauempaa polulta löytyy aina kauneimmat maisemat. Meillä oli oikein kelvollinen puolipäiväpatikka ja sen jälkeen kehtas pulahtaa naapurin sundlaugin kuumimpaan altaaseen.

IMG_0569IMG_0578IMG_0583

Niin ja ne jotka oikeasti ajattelivat että tässähän ollaan suurinpiirtein jo lähdössä autolla ajamaan tuo sata kilometriä niin ei olla. Ensinnäkin sinne menevät pikkutiet on suljettu ja alueella liikkuminen on vaarallista. Holuhraunin purkaus on melkeimpä hiipunut, mutta se ei tarkoita että paikalle voisi pian mennä. Tutkijat odottavat massiivista purkausta lähimaastossa lähitulevaisuudessa. Eikä kukaan tietenkään voi tietää tarkoittaako se ens viikolla, ens kuussa vai ens vuonna. Melekosta.

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply AnskuBCN sunnuntai, 21 syyskuun, 2014 at 20:45

    No jo on värikästä maastoa, ihanan syksyistä 🙂

    • Reply Maarit Johanna sunnuntai, 21 syyskuun, 2014 at 20:55

      Niin on! Minut ihan yllätti miten tuo kasvillisuus oli suomalaisen näköistä 🙂

    Leave a Reply