Suomen suurin matkablogiyhteisö
Yleinen

Kotivuonomme Eyjafjörðurin valaita moikkaamassa

perjantai, 19 syyskuun, 2014

IMG_0457Akureyri sijaitsee Pohjois-Islannin pisimmän, Eyjafjörður-vuonon kärjessä. Voin siis hyvällä omallatunnolla kutsua sitä samalla kotivuonoksi. Lähes jokainen päivä kävelen rannassa ja satamassa vain komeiden maisemien vuoksi, ja koska lentobongailu on hauskempaa siellä, missä on näkyvyyttä. Olin haaveillut valassafarille lähdöstä, mutta odottanut oikeaa hetkeä. Hinnat ovat kalliita ja safarifirmojakin on monia. Yliopistoelämä taas päätti tämänkin asian puolestani, sillä Icelandic Nature-kurssiimme kuului fieldtrip omalle vuonolle! Opettajamme sukulaiset omistavat aluksen Hauganesin kylässä ja meidät kutsuttiin iltapäiväreissulle. Hinta oli noin puolet halvempi, kuin mitä turistifirmojen listahinnat antoivat näyttää. Tunsin itseni onnekkaaksi. Jes!

IMG_0460Sää oli tihkuinen ja viima oli kova. En siltikään huolinut lämpöhaalaria päälleni lähtiessä. Loppupeleissä varpaat ja sormet olivat kohmeessa, mutta kaikki oli sen arvoista! Paatissa porukalle oli tarjolla kleina-munkkeja, kanelirinkeleitä ja kahvia, ja niitä mutustellessa kapteenimme ohjasi meidät kohti vuonon suuta. Siellä ne valaat siis seikkailevat.

IMG_0502Kauan ei tarvinnut värjötellä, kun sieltä ensimmäinen vesisuihku jo näkyi! Ihan absurdia, mie näen ihan oikean valaan silmieni edessä, vain puolen tunnin ajomatkan päästä kotoa. Siinä se asuu ja leikkii. Silloin tällöin käy pinnalla jos sitä huvittaa. Yleensä kuulemma huvittaa. Huomasin, että näin sen vain linssin läpi. Kameralle piti ikuistaa se hetki. Seuraavan kohtaamisen halusin ilman kameraa välissä ja siinä se taas oli. Olin innoissani kuin pienenä tyvärenä leikkipuistossa! Kuvat ovat kaikki tuosta pyrstöstä, koska ei se oikein muuta meille esitellytkään.

IMG_0463IMG_0471IMG_0478En tiedä paljoakaan faktoja valaista, mutta niitä ei ole kovinkaan paljon. Retken jälkeen samana iltana silmiini sattui linkki facebookissa valaiden harrastusmetsästyksestä (vai pitääkö tässä puhua kalastuksesta vaikka eivät ole kaloja?), jonka seurauksena Tanskassa ja Färsaarilla rennikon meri oli värjäytynyt verestä punaiseksi. En kyllä ihan ymmärrä tämän tyylistä kansallisharrastusta, menee samaan kategoriaan härkätappeluiden kanssa. Ainakin Islannissa, Norjassa ja Fääreillä valaita pyydetään ruuaksi laillisesti, mutta huvitapot kuulostaa kauheilta. Oikaiskoon, ken asiasta paremmin tietää! Oli jokatapauksessa ihana nähdä maailman suurimman nisäkkään elelevän meidänkin kotivuonossa.

IMG_0491Mutta asuu tuolla meressä muutakin elävää. Ohjelmassa oli myös kalastusta ja kyllä me vain nostettiin turskaa merestä! Jokainen sai vuorollaan pilkkivirvelin ja ei siinä minuuttia kauempaa tarvinnut odotella kun saattoi jo alkaa kelaamaan kalaa ylös. Minulle oli suuri yllätys, kun Keski-Euroopasta kotoisin olevat miehet eivät innostuneet kalastuksesta ja miten heidän ilmeensäkin olivat avoimen ahdistuneet kun joutuivat koskemaan pyydettyyn kalaan. Eivät olleet pojat koskaan kalastaneet, ja elävän kalan kieppuminen koukussa sai heidät myös ajattelemaan että yksi kerta riittää tälle elämälle. Se mikä on toiselle normaalia, voi toiselle olla ihan uutta ja kamalaa! Mutta varmasti eräänlainen elämys oli tämäkin jokaiselle meistä. En minäkään ole koskaan aluksesta kalastanut ja kurkkinut laidan yli meduusoja. Ei tehnyt mieli kyllä uimaan.

IMG_0498Tuollaisia koulupäiviä voisi olla useammankin kerran kuukaudessa. Vähän erilaisia luentoja, vai mitäpä sanotte? : )

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply marikaw perjantai, 19 syyskuun, 2014 at 19:48

  Valaita jee <3 Ihanaa, että pääsit näkemään. On se ihmeellinen fiilis nähdä valaita, vaikka vaan pieneltäkin pyrstön tai selkäevän vilahdukselta.
  Mun monet kuvat valasretkelta on ihan vinoja kun en halunnut kattoa linssin läpi niitä. 😀 Sama kun oltiin Geysireitä kattomassa, ensin halusin tuijottaa räjähdystä muutaman kerran, sitten vasta kamera eteen.

  • Reply Maarit Johanna perjantai, 19 syyskuun, 2014 at 20:15

   On se vain melko ihmeellistä. Ei vaan voi tajuta miten isoja eläimiä ne on kun niitä ei kokonaisena kovin usein näe. Olitpa sie fiksu teidän retkellä! Olispa ollu hyvä jos olisi ollut kypäräkamera tai joku 🙂

 • Reply sandra lauantai, 20 syyskuun, 2014 at 03:37

  Valaat ovat kyllä sen verran mahtavia, että pelkästään niiden näkeminen vilaukselta tuntuu uskomattomalta. Ja tuo huvikalastus/metsästys kuulostaa aivan järjenvastaiselta!

  • Reply Maarit Johanna lauantai, 20 syyskuun, 2014 at 12:35

   Jälkikäteen se tuntui vielä uskomattomammalta. Ei tunnu todelliselta että niitä on ihan tässä lähellä. Ja olet oikeassa. Uutinen teki minut surulliseksi.

  Leave a Reply