Suomen suurin matkablogiyhteisö
Yleinen

Päivän asu islantilaisittain

torstai, 11 syyskuun, 2014

Huoli pois heti alkuun, Pää Pilvissä ei ole muuttumassa muotiblogiksi : )

Olen melkein viikon saanut havainnoida islantilaisia ja islantilaista pukeutumista oikeassa ympäristössä ja haluan jakaa huomioni. Mitä olen siitä jo huomannut? Villapaidat. Tämä kansa oikeasti rakastaa villapaitojaan. Niitä on joka päivä joka toisella paikallisella päällä. Ihan sama sataako vai paistaako, tuuleeko vai tuuleeko kovasti, tai oletko sylivauva, trendikäs opiskelija tai parrakas kalastaja. Suhtautuminen on intohimoista. Miksikö? Koska täällä on viimepäivät ollut reilusti yli +15’c joka päivä ja jos en tarvitse itse edes takkia, ei täällä kai tarvitsisi villapaitaakaan. Sellainen mullakin nyt kuitenkin on! Ostin omani paikalliselta Punaiselta Ristiltä. Samalla matkalla olin viemässä punertavaa islantilaista villalankaa postitettavaksi siskolleni Suomeen, jotta hän voi tehdä itse ehkä oman luomuksensa. Löydökseni on ihana ja niin minua. Ja niin Islantia!

Villapaidat taitavat olla ihan koko kansan puku. Näitä myydään siis superkalliilla myös turisteille asianmukaisissa lahjatavarakaupoissa. Jos haluaa päästä halvalla, suosittelen Pelastusarmeijan kirpputoria tai Punaista Ristiä. Tai jos tunnet paikallisen käsityöihmisen, pyydä tekemään tai tee itse jos osaat neuloa. Ohjeita on kirjasto pullollaan. Ja mikä parasta, autenttista islantilaista saattaisi oikeasti käyttää, toisin kuin Lapin lomalta ostettua feikkiä ”Made in China”-neljän tuulen hattua.

Nyt me lähdetään tekemään jotain mulle ihan uutta juttua. Pääsen ratsastamaan Islannin hevosella! Olen kuusivuotiaana ratsastanut ponilla sandaalit jalassa joten sitä ei lasketa. Onneksi en ole porukan ainoa aloittelija ja toivon, että joku pitää hevosesta kiinni. Mulla vähän pelottaa jo valmiiksi. : )

Villamekko: Rauði krossinn, made by joku paikallinen ihana mummo

Farkut: Gina Tricot

Nahkakengät: Rieker

Päivän íslenska: Þú ert falleg! – Näytät kauniilta!

You Might Also Like

14 Comments

 • Reply Hanna torstai, 11 syyskuun, 2014 at 15:33

  Ihanalta kuulostaa toi ratsastusretki, islanninhevoset on superkilttejä ja onneksi aika pienikokoisiakin, nii ei rupee huimamaan! Mä oon vannoutuneena heppatyttönä aina halunnut päästä Islantiin ratsastamaan, joten oon aika kade 😀

  • Reply Maarit Johanna torstai, 11 syyskuun, 2014 at 16:04

   Mussa ei ole hitustakaan heppatyttöä, ja olen aina vähän enemmän pelännyt kuin jännittänyt hevosia. Liian isoja eläimiä minun makuun ja jotenkin onnettomuusalttiita monesti nuo ratsastushommat. Issikat on kuitenkin niin pieniä joten haluan ehdottomasti mennä kokeilemaan kun se taitaa olla vähän niinkuin kansallisharrastus 😀

 • Reply Tarja torstai, 11 syyskuun, 2014 at 16:03

  Kiva villavaate, sopii sulle. Itse en käytä villavaatteita. Miksi en? Ensiksikin: eivät sovi vartalolle, siis olen liian lihava. Toiseksi, sain kenties tarpeekseni villavaatteista lapsena. Äitini oli himokutoja. Kun muutimme kuusankoskelle ollessani kansakoulun neljännellä luokalla, minulla oli ensimmäisinä koulupäivinä ylläni äitine kutomat: villapusero, villahame, villahousut, villasukat, villalapaset ja villapipo. Minusta on otettu valokuva, sinisen kudotun villahammen alta näkyvät siniset kudotut villahousut ja pitkät villasukat.

  Äitini kutoi eräänä talvena seitsemäntoista norjalaista villapaitaa (vähän sama kuvio kuin päälläsi olevassa). Vanhemmuuten hän kutoi villasukat vuorokaudessa.

  Niitä äidin kutomia villasukkia mulla on vieläkin muutamat uudet laatikossa vaikka äiti on jo kuollut viisi vuotta sitten.

  Tämmöisiä villavaateajatuksia tuli mieleeni tästä postauksestasi.

  Varmaan jännittävää olla Islannissa!?

  • Reply Maarit Johanna torstai, 11 syyskuun, 2014 at 16:06

   No tosihan se on, ettei ne villavaatteet kaikille sovi. Olet ilmeisestikin saanut ihan yliannostuksen villavaatteita joten voin kuvitella ettei ihan samalla innostuksella tulisi osteltua paikallista matskua. 🙂 Norjalaisilla kuviointi on omastakin mielestä melko samanlaista. Melkoinen kutoja äitisi ollut! Osaisimpa itsekin niin tekaisisin vaikka mitä. Islannissa on upeaa 🙂

 • Reply marikaw torstai, 11 syyskuun, 2014 at 16:25

  Ihana! 😀 Itse mietin ostamista, mutta en uskonut, että tulisi käytettyä. Mulle sopisi ehkä paremmin neulemallinen missä napit tai vetskari.
  Meiltä jäi väliin ratsastus reissullamme, vaikka kaikki sitä suosittelivat. En ole mikään kova hevosihminen, joten ei jäänyt harmittamaan, mutta olisi se hauskaa kokea jollain kerralla!

  • Reply Maarit Johanna torstai, 11 syyskuun, 2014 at 21:06

   Mieki aluksi harkitsin mutta sitä ei kauan kestänyt kun ensimmäiseni ostin 🙂 Ne takki-malliset on myös tosi kauniita ja olen miettinyt sellaistakin. Ehkä ostan kotiin tuliaisiksi. Täällä ainakin tulee käytettyä, useaan kertaan pesty villa ainakin pitää melko hyvin myös tuulta! Voin hyvin kuvitella. Ei ollut minullakaan issikat mielessä, mutta meidän talosta löytyi heppatyttöjä niin tottakai menin matkassa kun mahdollisuus oli 🙂

 • Reply Katja torstai, 11 syyskuun, 2014 at 17:59

  Tää oli paras päivän asu postaus ikinä!!! 😀 ja tuo on muuten tosi kaunis villapusero. Mä oon sellanen jota aina palelee, joten rakastan enemmän kuin mitään talvella kietoutua kaikkeen tollaseen lämpimään. Tiedänpähän, mitä ostaisin itselleni Islannista 😉

  • Reply Maarit Johanna torstai, 11 syyskuun, 2014 at 21:20

   Kiitos kehuista! Sitten näitä saattaa tulla vielä syksyn aikana muutama lisää. 🙂 Mie oon kans talvisin tosi viluinen, varsinki sormet on aina jäässä ja on todella mukava kääriytyä. Siksi just tykkäänkin näistä vähän pidemmistä malleista että voi vetää hätätilanteessa jalatkin piiloon sinne alle. 🙂

 • Reply sandra torstai, 11 syyskuun, 2014 at 19:31

  Suloinen tuollainen vähän pidempi malli! Paras asupostaus.

  • Reply Maarit Johanna torstai, 11 syyskuun, 2014 at 21:21

   Voi kiitos, itekki tykkään kamalasti 🙂 ja hyvä ettei ihan surkiaa vastaanottoa saanu tämä piipahdus muotiblogien puolelle :p

   • Reply sandra perjantai, 12 syyskuun, 2014 at 07:05

    Ei ollenkaan. Tuohan on oikeastaan kulttuuripostaus, kun nuo vilapaidat ovat niin kiinteä osa islantilaisten arkea.

 • Reply AnskuBCN perjantai, 12 syyskuun, 2014 at 22:16

  Voi olisipa täällä Espanjassa joskus oikein sellaiset ihanat villapaita- ja villasukkakelit! Helle on ihana, mutta joskus olisi kiva käpertyä sohvalle villaan kääriytyneenä. Tai no, edellisessä asunnossa ikkunoista veti niin paljon, että paksuille vaatteille tuli käyttöä… Nätti on villapaitasi!

  • Reply Maarit Johanna perjantai, 12 syyskuun, 2014 at 23:02

   Niin no, sitä mitä ei ole niin varmasti osaa kaivata 🙂 Kesällä kaipaa talvea ja talvella kesää. Ja varmasti vetävässä asunnossa lämpimät vaatteet on tarpeen. Tuskin Espanjassa on pahemmin eristeitä kämpissä? Kiitos kehuista ja kommentista!

  Leave a Reply