Suomen suurin matkablogiyhteisö
Yleinen

Älä lähde Santorinille jos haluat sieltä myös pois.

sunnuntai, 24 elokuun, 2014

Otsikko on vähän niinkuin note to self.

Eli terveisiä vaan jo Suomen maankamaralta!

Seitsemän hengen porukkamme on nyt jakaantunut ja matkaamme kohti pohjoista erikseen. Minä ja Markku komottelemme parhaillaan kohti Kokkolaa, josta aamulla jatkamme Haaparannan kautta Sodankylään. Hieno viikko meillä on ollut takana Santorinilla ja tuli samalla pitkästä aikaa oltua pakettimatkalla! Kävimme jopa suomalaisten kanssa porukalla parilla järjestetyllä risteilyllä, jotka olivat lähes tulkoon reissun kohokohtia. Omatoimimatkailija minussa oli aivan tyytyväinen, vaikka ei itse tarvinnutkaan organisoida aivan kaikkia aktiviteetteja. Santorini-postauksia on tulossa ensi viikon aikana vielä useita, kun viikon päästä sunnuntaina jo pyrähdänkin (siis edelleen toivottavasti) sinne Islantiin.

Pakko vain olla onnellinen että on Suomessa. Maassa, jossa kaikki tehdään tehokkaasti ja jos mahdollista niin vieläkin tehokkaammin kuin aikaisemmin. Tämä aamu Santorinin lentokentällä sai kyllä sydämen jyskyttämään. En ole koskaan ollut niin huonosti organisoidulla, pienellä, täyteen ahdetulla, kuumalla ja tehottomalla lentokentällä! Siellä ei todellakaan mikään toiminut. Aurinkomatkojen lähtöselvitysjono toimi ja liikkui moitteettomasti, mutta turvatarkastuksen jälkeen oli ihan täysi kaaos päällä.

Tämä kuva kattaa lähes koko terminaalin ja on otettu enne sitä ruuhkahuippua. Koitappa siitä sitten erotella missä menee jono, ja missä vain odotetaan…

Meteli oli korvia huumaavaa. Koko kentällä on istumapaikat neljällekymmenelle (40!) ihmiselle ja meitä oli pienessä terminaalissa porukkaa ainakin kuuden, ellei seitsemän koneellisen verran. Aluksi vaikutti, että Helsingin lento lähtee portilta viisi. Parkkeerasimme itsemme noin 20m päähän portista. Lento oli myöhässä. Tauluilla ei ollut mitään ilmoituksia, eikä tullut yhtään kuulutusta. Jotain kuulutettiin silloin tällöin, mutta melun vuoksi, kuulimme suurinpiirtein ”Attention please…” Jossain välissä oletetun porttimme kyltti sammui, ja ihmismassaa tuli, jos se vain oli edes mahdollista, vieläkin enemmän. Mikä ihme tässä maksaa? ”Absolutely final call for Finnair’s flight…” Jaaha, mistäpä sitä olisi tiennyt, kun ei ollut oikeita jonoja, ei kylttiä kohteesta, tai yhtään kuulutusta tätä ennen. Vaikka olimme aivan portin vieressä. Meinasi hiukan kuumottaa, sillä en ole koskaan myöhästynyt koneesta, ja en tiedä mitä tuossa tilanteessa olisi kukaan edes korvannut. Ja mitäpä edes olisi kun myöhästyminen olisi aikalailla oma moka. Hyi. Minusta ei taida olla ainakaan kovin äkkiä lähtemään Euroopan ulkopuolelle reissaamaan. Islannin jälkeen voisi suunnitella harrastavansa vähän enemmän Euroopan sisäisiä matkoja. Vaikka minua kinnostaa myös esimerkiksi Aasia, en tiedä olenko siihen vielä uudelleen henkisesti valmis 🙂 Lisäksi aurinkokohteet ja rantalöhöilyt saavat hetkeksi riittää. Kolme aurinkomatkaa puoleen vuoteen alkaa olemaan jo jopa kyllästyttävää! Aktiivilomia seuraavaksi! Ja ens kerralla lähden Kreikkaan kyllä lautalla!

Mutta oli meillä vain mukavaa!

edit: Sain vastauksen Aurinkomatkojen facebookissa, olisimmeko voineet jäädä kentälle vahingossa:

”Hei Maarit, Hienoa kuulla että lentokentän ruuhkaisuudesta huolimatta lomanne oli onnistunut muilta osin. Pienet lentokentät ruuhkaiseen aikaan aiheuttavat haasteita varmasti monella lomasaarella. Lomalennot eivät lähde ilman kaikkia kentälle saapuneita matkustajia. Matkustajat jotka ovat lähtöselvityksen tehneet ja laukut ovat jo ruumassa huolehditaan koneeseen saakka. Terveisin, Kati /Aurinkomatkat”

Eli ainoa huolenaihe voi siis olla vain ruuhka ja onneton informointi kentällä, kone kyllä odottelee 🙂

You Might Also Like

16 Comments

 • Reply Jerry / Pako Arjesta sunnuntai, 24 elokuun, 2014 at 18:14

  Harmillinen tilanne, mutta tavallaan noissa tapauksissa on aina se hyvä puoli, että ne kasvattavat ihmistä :). Ja ainakin nyt tietää, ettei halua jatkossa tuolle kentälle :P. Jos haluat järjestelmällistä Aasian matkailua niin lähde… yllätys yllätys… Japaniin, sillä siellä homma pelittää 🙂

  • Reply Maarit Johanna sunnuntai, 24 elokuun, 2014 at 18:18

   Sanoppa Jerry muuta! Kyllä näistäkin oppii 🙂 Japanissa oli todentotta melkoisen järjestelmällistä touhua, junalla ja lentokoneella matkustaminen on tehty todella helpoksi. Ainoa missä olisi voinut olla parantamista, niin kaikki opasteet saisi olla myös englanniksi. Tosin selvittiin hyvin ilman niitäkin! Viikon reissun aikana Osaka-Nagoya akselilla ei eksytty yhtään kertaa. En kävelty edes väärään suuntaan 😀

   • Reply Jerry / Pako Arjesta maanantai, 25 elokuun, 2014 at 06:57

    Ai niin, unohdin täysin, että kävitkin siellä jo :). Mutta nyt muistan ;). Tuo on kyllä ihan totta, että englannin puuttuminen opasteista voi olla hieman hankala juttu :P. Itse kävelin väärään suuntaan parikin kertaa ja aina samassa kohdassa hotellin läheisyydessä x). Jotenkin en hahmottanut erään maamerkin suuntaa koskaan oikein (Shinjukun juna-aseman).

    • Reply Maarit Johanna maanantai, 25 elokuun, 2014 at 09:24

     Tokio voikin olla toinen juttu! Siellä en ole vielä käynyt eksymässä mutta varmasti joku päivä 🙂

 • Reply Katja sunnuntai, 24 elokuun, 2014 at 19:06

  Voi ei kurja juttu tuo Santorinin lentokenttä 🙁 mutta onneksi olet Suomessa taas : )
  Kreikan lomakohteissa/saarilla on monilla tuollainen pieni, melko vanha ja ilmastoimaton kenttä, joten itsellänikin on noista kokemusta. Onneksi ei kuitenkaan tuollaisista noin ruuhkaisista! 😀 Yksi kasvattava kokemus lisää 😉

  • Reply Maarit Johanna sunnuntai, 24 elokuun, 2014 at 19:08

   Kreetalla oli muistaakseni aika hyvä kenttä, mutta se oli samalla armeijan käytössä. Ehkä mie alan harrastamaan saarihyppelyä lautalla :p Lennoissa ei ollut mitään ongelmia, mutta kenttä oli kyllä kamala. Tietää varautua enemmän tulevien reissujen kanssa. Aina ei voi olla niin hyvät järjestelyt kuin Skandinaviassa. 🙂

 • Reply Anna Koskela sunnuntai, 24 elokuun, 2014 at 21:01

  Ei ne kyllä mihinkään ilman teitä olisi lähteneet, kun laukut oli jo ruumassa, joten ei hätää 😉

  • Reply Maarit Johanna sunnuntai, 24 elokuun, 2014 at 21:25

   Eikä onneksi lähtenytkään 🙂

   • Reply Jenni / Globe Called Home maanantai, 25 elokuun, 2014 at 07:10

    Hm, mä veikkaan että olisivat kyllä lähteneet. Olen todistanut tilannetta, missä on todettu, että jahas, tämä tyyppi ei ole tulossa lennolle, joten laukkuja ollaan ruvettu kaivamaan pois ruumasta. Ja ihan prosessin alkuvaiheessa laukun omistaja on saapunut lähtöportille, mutta ei voi mitään: kun päätös on jo kerran tehty, niin tyyppi on jäänyt auttamatta pois koneesta.

    • Reply Anna Koskela maanantai, 25 elokuun, 2014 at 07:27

     Kyseessä oli Aurinkomatkojen lento. Ennen kuin koko ruuma kaivetaan ylös ne huutelevat nimeltä pitkään kaiuttimista. Noilla ns. lomalennoilla on todella suuri kynnys jättää mahdollisesti kielitaidoton ihminen vieraan maan terminaaliin. Koska: Lööpit.

     Reittilennolla on ihan toinen meininki, mutta kyllä sielläkin nimellä ensin kuulutetaan.

    • Reply Maarit Johanna maanantai, 25 elokuun, 2014 at 09:23

     En kyllä uskalla lähteä arvailemaan miten olisi käynyt, tilanne oli niin ihmeellinen. Kun tulee Aurinkomatkoilta arviointikysely, pistän tästä asiasta sinne mainintaa. Ehdottomasti olisi pitänyt olla edes portilla valotaulussa lukemassa että Helsinki. Ei kai muuten edes voi tietää että kone on lähdössä. Kuvassakin näkyy että portti vitonen on mustana. Pitääpä muuten kysyä miten tuossa tilanteessa olisi toimittu jos ei oltais puolella korvalla kuultu sitä viimeistä kuulutusta.

 • Reply Maarit Johanna maanantai, 25 elokuun, 2014 at 09:41

  Pistin Aurinkomatkojen facebook-sivuille kysymyksen, saa siis nyt nähdä 🙂

 • Reply Eeru tiistai, 26 elokuun, 2014 at 15:23

  Olinkin jo unohtanut tuon lentokentän pienuuden. Meille molemmilla kerroilla oppaat neuvoivat checkkaamaan laukut ja sitten siirtymään kentän sivulla, hieman ylempänä oleville (kahdelle) kahviloille odottelemaan. Sitten kun Finnairin koneen näkisi laskeutuvan olisi syytä mennä turvatarkastuksiin. Näin teimme molemmilla kerroilla eikä silloin tarvinnut tuskailla määräänsä enempää tuolla postimerkin kokoisella kentällä. Jännä että noinkin suosittu kohde ei kehitä kenttää yhtää toimivammaksi, siis tilavammaksi. Huvittavaa oli myös se 40-50metrin siirtymämatka koneesta kentälle, se joka piti varta vasten bussilla! Miksei vain ohjattu kävelemään nätisti jotain merkattua linjaa pitkin?

  • Reply Maarit Johanna tiistai, 26 elokuun, 2014 at 17:57

   No tuollaisia neuvoja olisi ollut kyllä mukava kuulla! Meille kyllä kerrottiin että ylhäällä ”on tilat tupakoitsijoille”, mutta ei sen enempää. Ei tuolta alhaalta edes uskaltanut liikahtaa, ettei vahingossa tungos olisi käynyt niin kovaksi ettei olisi eteensä enää nähnytkään. Tosiaan ihmettelimme myös tuota bussikyytiä. Monella eurooppalaisella pikkukentällä (esimerkiksi Alpeilla) kävellään paljon pidempi matka koneeseen. On kyllä keskitytty ihan väärien asioiden kehittämiseen tuolla. Talvikaudellahan saarilla ei edes kulje porukkaa niin olisi varmasti ainakin aikaa tehdä uudistuksia ja korjauksia!

 • Reply Anu Johanna keskiviikko, 27 elokuun, 2014 at 12:45

  When in Greece… 😀 No joo, ei se siinä tilanteessa juuri naurata, mutta jälkeen päin huvittaa. Sillä kyllä tuohon törmää muuallakin Kreikassa kuin Santorinin pienellä kentällä.

  Meidän kohdalle sattui viimeksi heinäkuussa Ateenan kentällä ihan järkyttävä sähellys, jonka syyksi paljastui se, että lentoyhtiö oli vahingossa buukannut lennolle vääränlaisen koneen eivätkä kaikki mahtuneet kyytiin. Tämä selvisi vasta kun kävin henk. koht. kysymässä asiaa lentokenttävirkailijalta. Kuulutuksista ei saanut mitään selvää, mut loppu hyvin kaikki hyvin, uusi kone tuli supernopeasti ja oltiin lopulta vain reilu tunti myöhässä alkuperäisestä aikataulusta.

  Kreikassa ei vaan oikeasti kannata liikaa stressata moisista. Kyllä ne asiat aina jotenkin hoituu eikä ketään esim. jätetä koneesta noin vain (varsinkaan lomalennolla niin kuin Anna kommentoi), vaikka suomalaisen silmään touhu onkin tosi epäjärjestelmällistä ja tulee manattua moneen kertaan, et miksei tätä vaan voida hoitaa näin.

  Kulttuurit on erilaisia, ja kreikkalaisten laidback-asenteessa on paljon hyvääkin. 🙂 Kiva kuulla, että loma meni muutoin hyvin. Santorini on kyllä niin kaunis!

  • Reply Maarit Johanna keskiviikko, 27 elokuun, 2014 at 14:28

   Voi järkytys, olisin varmasti ollut vähän kireällä tuollaisessakin tilanteessa! Nyt kun ensimmäinen kohellus on takana niin ehkä osaa tulevaisuudessa asennoitua siihen, että niitä on hyvinkin mahdollisesti tulossa lisää 😀 Melkoista sählinkiä Ateenassa. Ja sain tosiaan vastauksen Aurinkomatkoilta, ettei lomalennolta ketään itseään checkannutta jätetä pois vaan kuuluttelu olisi jatkunut. Tämä kyllä rauhoitti mieltä ainakin hiukan. Ehkä olen liikaa suomalainen ja tehokas, eikä nämä vähän hälläväliä-asenteet oikein ole vielä iskostuneet mieleen edes lomaillessa 🙂

  Leave a Reply