Suomen suurin matkablogiyhteisö
Yleinen

Miksi Islantiin?

lauantai, 9 elokuun, 2014

Varmaan melkein kaikki lukijat ovat jollain tavalla tietoisia jo siitä mihin olen ryhtymässä elokuun viimeisenä päivänä. No jos ette ole, tai olette juuri löytäneet blogin, vähän valaisen teitä: lähden Lapin Ammattikorkeakoulusta kolmantena opiskeluvuotena vaihtoon Akureyrin Yliopistoon Islantiin syyskuun alusta jouluun asti.

Kaupunki vuorten sylissä

Miksikä päädyin tuollaiseen kohteeseen? Missä edes on Akureyri? Aikaisemmissa postauksissa lukijat epäilivät paikan olevan nimen perusteella Japanissa. Selittelyt lienevät paikallaan. Opiskeluja aloittaessa syksyllä 2012 suurin haaveeni oli lähteä vaihtoon. Opettajien ja koordinaattoreiden kärsimykseksi mahdollisimman äkkiä ja mahdollisimman eksoottiseen kohteeseen. Ihan heti ei suunnitelmat saaneet tuulta alleen, sillä melkein jokainen vastaanottava korkeakoulu tai yliopisto vaati vähintään 60 opintopistettä suoritetuksi omassa koulussa ennen vaihdon alkamista. Kun pisteitä oli karttunut tarpeeksi, alkoi kohteiden valkkaaminen. Sveitsin Luzerne valikoitui ehdottomaksi suosikiksi. Kaupunki siluetti oli taustakuvanani melkein vuoden ja tutkin paljon lähiympäristön haikkausmahdollisuuksia, hotellien hintoja Zurichissa ja Octoberfesteille lähtemistä. Olin aivan taivaissa ja niin innoissani lähdössä.

Kas täällä se on! Pitkän vuonon perällä vuorten välissä. Ei suinkaan Japanissa.

Yhtäkkiä vain päätin etten haluakaan jatkaa enää opintoja, vaan hakea Oulun yliopistoon lukemaan geologiaa. En vastannut koordinaattoreille kun olisi pitänyt pistää hakemuksia vetämään, sillä ajattelin tulevaisuuteni olevan Oulussa.

Syksyllä löysin itseni kuitenkin taas Rovaniemeltä, sillä jäin nipinnapin ulos valittujen joukosta. Päätin vain että haluan suorittaa opintoni äkkiä pois alta ja lähteä tutkinto taskussani sitten maailmalle. Toinen vuosi meni siis supernopeasti, ja tein pelkästään keväällä yli vuoden opintopisteet. Olisikohan ollut tämän vuoden tammikuussa, kun kansainvälisyys koordinaattorit tulivat vierailemaan luokassamme.

”Hei, ootteko ihan tosissanne jättämässä tämän tilaisuuden käyttämättä? Teille MAKSETAAN rahaa jos lähdette hankkimaan kansainvälistä kokemusta! Meillä on kymmeniä kohteita joista valita! Teillä on kaikilla samat mahdollisuudet ja opintopisteitä tarpeeksi!”

No mie sitten havahduin. Miksen muka vois vielä lähteä? Mikä kiire mulla olis päästä koulusta kahteen ja puoleen vuoteen? Laitoin viestiä koordinaattoreille ja ilmoitin halukkuudestani vaihtoon lähdöstä uudelleen.

Sveitsi tipahti vaihtoehdoista pois huonojen aikataulujen vuoksi, sillä lukukaudet noudattavat ihan erilaista aikaa kuin meillä Suomessa. Harkitsin kovasti myös Itävallan Krensiä, mutta siellä oli samanlaiset lukukaudet. Ehdoton ykkösvaihtoehtoni olisi ollut Narvikin yliopisto Norjassa. Luin yliopiston nettisivuilta, että sinne aloittavat tutkinto-opiskelijat voivat tulla ensin vuodeksi opiskelemaan pelkästään norjaa. Valitettavasti minulle ei suotu oikeutta lähteä puoleksi vuodeksi vaihtoon vain norjan kielen opiskeluja varten, ja vaihtareille ei tarjottu riittävästi englannin kielisiä kursseja. Narvikiin olisin voinut lähteä Sodankylästä vaikka autolla mikä olisi ollut todella helppoa. Hylkäsin myös Tanskan Horsensin ja Skotlannin Invernessin riittämättömien kurssien vuoksi. Jäljelle jäi Akureyri ja Bifröst Islannissa. Bifröstin yliopisto olisi ollut 100km päässä Reykjavikista keskellä laavakenttiä. Pelkkä yliopisto tien varressa. Tarkoin mietittyäni sanoin sille ei kiitos, ja valitsin kaupungin ihmisineen, vaikkakin pienen pienen sellaisen.

Valinnan jälkeen olen ollut enemmän kuin tyytyväinen. Vaikka olen kotoisin Sodankylästä keskeltä ei mitään, valitsin Akureyrin joka on vielä tätäkin perifeerisempi kaupunki. Islannin toiseksi suurin asutuskeskittymä tarkoittaa tällä hetkellä noin 18 000 asukasta, eli alle kolmasosa Rovaniemenkin asukasmäärästä. En ole oikeastaan koskaan ollut hirmuisen kiinnostunut muuttamaan suurkaupunkeihin. New York tai Lontoo, äh. Lyhyet vierailut ovat aina mukavia, mutta vereni vetää silti paikkoihin jotka voi omaksua melko äkkiä. Viikossa voi oppia tuntemaan oikoreitit ja parhaiden kahviloiden hauskimmat myyjät. Tärkeää on myös päästä luontoon jos tilanne sitä vaatii. Akureyrissä on kaikki tarpeellinen, onhan se pohjoisen Islannin pääkaupunki. Ei kuitenkaan mitään liikaa. Reykjavikiin pääsee bussilla kuudessa tunnissa tai lentokoneella kolmessa vartissa jos meininkiä kaipaa.

Islanti opiskelumaana ja ensimmäisenä ulkomaana johon muutan asumaan on myös loppujen lopuksi harkittua. Haaveissa kyseinen maa on ollut jo pitkään. Turistille Islanti on kuitenkin edelleen törkeän kallis. Sinne pääsee vain lentäen tai risteilyaluksella ja hotellit maksavat mansikoita. Jos haluaa lyhyestä reissusta kaiken irti, on otettava opastettuja kierroksia tai vuokra-auto. Kaikki maksaa. Opiskelijana kuukausivuokrani on 300€ majatalossa ja saan liikkumisista opiskelija-alennusta. En usko että minulla olisi lähiaikoina ollut varaa lähteä turistina Islantiin, siksi muuttaminen on helpompaa ja saan samalla enemmän aikaa tutustua maahan. Luulen myös että olisin ”tuhlannut” vaihto-opiskeluaikani jossain Keski-Euroopan kohteessa. Niihin on muutenkin todella helppoa ja halpaa Suomesta matkustaa, joten ne sinne päin suuntaavat haaveet ovat tällä hetkellä ihan toteutettavissa. Taidan siis myös säästää tällä vaihdolla!

Ei ole montaa viikkoa lähtöön. Ensin kuitenkin vielä Helsinki, Kotka ja Santorini.

Tulipas pitkä teksti. Mielipiteitä tästä normaalista poikkeavasta ajatusjuoksusta? 🙂

kuvat: http://ds-lands.com/akureyri.html

You Might Also Like

18 Comments

 • Reply sandra lauantai, 9 elokuun, 2014 at 18:59

  Yllätyin, että Islanti ei ollutkaan alkuperäinen suunnittelemasi vaihtokohde. Joka tapauksessa hyvä valinta ja hyvää ja antoisaa matkaa!

  • Reply Maarit Johanna lauantai, 9 elokuun, 2014 at 19:03

   Joo tässä kerkes olla niin paljon vaihtoehtoja että meni pää pyörälle pelkästä harkinnasta että lähteekö vai eikö lähde 🙂 kiitos toivotuksista!

 • Reply säppä lauantai, 9 elokuun, 2014 at 19:51

  Kuulostaa niin hyvältä! 🙂 Huikeaa vaihtoa sulle!

 • Reply Teea / Curious Feet lauantai, 9 elokuun, 2014 at 20:45

  Kiva kun avasit tätä prosessia! On aina mielenkiintoista kuulla tällaisia tarinoita asioiden takana.

  Vaihtosi kuulostaa niiin upealta! Hienoa päästä virtuaalisesti reissuun mukaan ja tutustua tuollaiseen pieneen, ennestä tuntemattomaan paikkaan blogisi kautta. Islanti on yksi suurista unelmistani, mutta juurikin sen kalleuden vuoksi en ole sinne vielä mennyt. Muutaman viikon matka tulisi suunnitella hyvin jotta siitä saisi paljon irti. Vaihto maassa ei siis ole lainkaan huono idea lomamatkan sijasta 🙂

  • Reply Maarit Johanna lauantai, 9 elokuun, 2014 at 21:05

   Hieno juttu! Oli pakko avata kun en oikein itsekään ollut varma miksi päädyin Islantiin kohteena. Piti vähän kaivella muistista miten kaikki oikein kävikään. Ja kyllä, tämä reissaamisen hinta on varmasti suuri syy miksei Islanti ole monenkaan kohdelistalla ensimmäisenä. Viikon reissun hinnalla pääsisi varmaan jo Karibialle yhtä pitkäksi aikaa. Yritän tehdä mahdollisimman nautittavia postaus-elämyksiä! Videoitakin tulossa… 🙂

 • Reply marikaw lauantai, 9 elokuun, 2014 at 20:48

  Olen rakastunut Islantiin täysin täällä ollessamme, siis aivan mahtava paikka. Huomenna kotiin. 🙁 Akureyri jäi tällä kertaa kokematta ja näkemättä, mutta varmasti palaan Islantiin uudestaan mahdollisimman pian ja silloin pohjoiseen myös. Odotan innolla postauksiasi!

  • Reply Maarit Johanna lauantai, 9 elokuun, 2014 at 21:06

   Ompa ihana kuulla Marika! Oikeastaan en ole negatiivisia kommentteja kuullut maasta vielä keneltäkään. Tai jos olenkin, ne ovat olleet tyyliin: ihmiset ovat juoppoja mutta luonto kaunista. 😀 Luonnon kauneuden uskon, mutta sitä en että kaikki islantilaiset olisivat aivan rappiolla. Voit palata virtuaalisesti mukanani Akureyriin! ^^

 • Reply Katja lauantai, 9 elokuun, 2014 at 20:50

  Ihan oli selvää ajatustenvaihtoa. 😀 Oon ihan varma, että Islanti ja tuo pikkukaupunki on juurikin oikea vaihtopaikka sulle!
  Harmi kun oot niin vähän aikaa ettei ehdi tulla käymään oikein kylässä ;D Silti kiva lukea sun seikkailuista.
  Saa nähdä mihin mun vaihtosuunnitelmat loppujen lopuksi muotoutuu. : )

  • Reply Maarit Johanna lauantai, 9 elokuun, 2014 at 21:09

   No mieki just mietin että se on ihan täydellinen paikka! Jos olisi ollut meillä mahdollista mennä Reykjavikiin Islannin yliopistoon niin en olisi muita miettinytkään, mutta olen kyllä tyytyväinen tähän valintaan. 🙂 ja kun mietit kohdetta sitten vaikka muutaman opiskeluvuoden jälkeen niin mieti tarkkaan mihin meet ja mitä kaikkea saat siitä samalla irti. Voisin kuvitella että lähtisit Lattareihin 😉

 • Reply Kthetraveller lauantai, 9 elokuun, 2014 at 21:51

  Vain yksi sana: Mahtavaa!

 • Reply Anu Johanna sunnuntai, 10 elokuun, 2014 at 16:40

  Oli tosi hauska lukea siitä, miten päädyit tähän vaihtoehtoon. Ja on kiva kuulla, ettei kaikki tarinat mene niin, että ”oon opiskellut saksaa, joten lähdin sitten Muncheniin/Graziin/tms. koska siellä oli oman kouluni yhteistyöyliopisto” 😀

  Mie oon ihan varma siitä, että Islannissa asuminen on huikea kokemus ja just oikea valinta sulle!

  Mullakin oli tosi kova into lähteä vaihtoon siinä vaiheessa, kun aloitin opinnot keväällä 2011. Lopulta tulin kuitenkin samoihin ajatuksiin kuin sinä ensiksi, että haluan paperit ulos ajoissa ja sitten maailmalle ja/tai opiskelemaan lisää.

  Mulle se oli tällä kertaa oikea ratkaisu, mut meillä onkin se ero, että mie oon melkein 27 (hitto oikeasti, tulipa just vanha olo! :D) kun valmistun alempaan korkeakoulututkintoon, joten musta on alkanut oikeasti tuntua, että tätä ei kannata venyttää enää yhtään pidemmälle. 😀

  • Reply Maarit Johanna sunnuntai, 10 elokuun, 2014 at 22:12

   Kiitos kommentista, minun oli jotenkin pakko saada tämä valintaprosessi nyt auki kirjoitettuun muotoon. Tosiaan, olen tainnut itsekin kuulla muutaman kyseisenlaisen tarinan vaihtoon lähtemisestä! Ja hauskaa oli vielä se, etten edes tiennyt aluksi Akureyrin olevan meidän koulumme listalla vaan olin lähdössä sinne Bifröstiin. Koordinaattorimme onneksi minua valisti että Lapin alueen AMKien yhdistymisen jälkeen on myös Akureyriin mahdollisuus päästä. Eli monen mutkan kautta päädyttiin sinne 😀
   No ootpahan hei kuitenkin valmistumassa ja ehtinyt vielä asua aikaisemmin ulkomailla, mulle tämä on aivan eka kerta. Haaveilen kyllä vielä maisterivaiheesta jossain jos ei töitä heti heru, mutta ei ole vielä mielessä 🙂

 • Reply anu/pete sunnuntai, 10 elokuun, 2014 at 22:00

  Hyvä valinta, Islanti on ihana maa! Haaveena päästä sinne vielä ajamaan se kehätie… 🙂

  • Reply Maarit Johanna sunnuntai, 10 elokuun, 2014 at 22:06

   Kiitos ja hyvä että olette sitä mieltä myös :p tavoitteena olisi joku pidennetty vapaa viikonloppu ottaa kehätien ajamiseen 🙂

 • Reply TripEconomy keskiviikko, 18 toukokuun, 2016 at 10:42

  Tämä juttu on todella kiinnostava ja sen avulla matkasta tulee onnistunut ja nautittava.

 • Leave a Reply