Suomen suurin matkablogiyhteisö
Yleinen

One month to go! Innostus, ahdistus, jännitys!

perjantai, 1 elokuun, 2014

Kolmekymmentä päivää koulun alkuun Islannissa. Alkaa tuntumaan pikkuhiljaa konkreettiselta. Puhelimen muistiin ja pikkulapuille ympäri kämppää alkaa tulemaan listoja mitä tarvitsen matkaan ja mitä missään tapauksessa ei sovi unohtaa. Kannattaisko käydä varulta hammaslääkärissä tai pitäskö ostaa uus sateen kestävä takki? Entä jos siellä sataa koko lukukauden? Mitä jos ne kaikki tyypit on löytänyt jo kaverinsa sen ensimmäisen kouluviikon aikana ja kun mie tulen myöhässä Santorinin reissun takia, jäisinkin yksin?

Ehkä jokainen vaihtoon lähtijä vähän kamppailee samanlaisten ajatusten kanssa ja kriiseilee ”turhista” pikkujutuista. Minun aivoissa vain tuntuu että Islanti tarvitsee enemmän valmistautumista kuin joku normireissu. Ja tottakai, miehän olen sinne muuttamassa hetkeksi. Minusta tulee ekspaatti. Ulkomaalainen vieraassa maassa. Muutan ensimmäistä kertaa pois Suomesta.

Viime kesän Kiirunan reissut ei tuntuneet yhtään samalta. Ruotsi on melkein kuin Suomi, varsinkin Norrbottenista. Suomalaisia ja suomea puhuvia löytyi vaikka mistä, ainakin paikallisesta uimahallista. Akureyristä en edes odota löytäväni suomalaisia, vaikka muutama vaihtari sinne taitaa muualta minun lisäksi olla tulossa.

Eilen loin ensimmäisen facebook-kontaktin tanskalaiseen tyttöön joka mahdollisesti tulee asumaan minun kanssa samassa talossa. Tuntui heti helpottavammalta. Siellä on ehkä joku tuttu minua vastassa.

Onneksi ennen lähtöä on vielä paljon tehtävää. Kuukausi menee todella nopeasti vaikka viimeisiä kotipäiviä haluaisikin venyyttää. Tiedän jo nyt, että tulen potemaan aivan järjetöntä koti-ikävää koko vaihdon ajan.

Kuva: wowair.co.uk

Silti siitä tulee varmasti elämäni seikkailu!

You Might Also Like

16 Comments

 • Reply Katja perjantai, 1 elokuun, 2014 at 15:38

  Niin se aika rientää! Varsinkin kun tehtävää ja järjesteltävää on paljon! 😀
  Kauankos siis oletkaan sitten Islannissa? 🙂

  • Reply Maarit Johanna perjantai, 1 elokuun, 2014 at 20:44

   Joo ja töitä on ollu kans ihan hyvin 🙂 3,5kk olen ja tulen jouluksi takaisin.

 • Reply Hanna perjantai, 1 elokuun, 2014 at 17:21

  Tsemppiä lähtövalmisteluihin! 🙂 Eka kuukausi on varmasti rankoin, ennen kuin tottuu elämään vieraassa kulttuurissa. Jos yhtään lohduttaa, niin lopulta ikävään ikään kuin turtuu eikä enää tunnu niin kamalalle olla kaukana läheisistä ja Suomesta. Ei muuten kannata pakata liikaa mukaan, sillä vaihdon aikana tavaramäärä kuitenki tuplaantuu ja kaikki täytyy sitten lopulta raahata takaisin Suomeen! Ja kavereita kyllä löytää, jos itse viitsii myös olla aktiivinen sen asian kanssa 🙂 Ja hammaslääkärissä on ihan hyvä käydä ennen vaihtoa 😀

  • Reply Maarit Johanna perjantai, 1 elokuun, 2014 at 20:45

   Kiitos Hanna! Sie varmasti puhut kokemuksesta 🙂 en mie ajatellutkaan koko vaatekaappia raahata matkaan, on kyllä niin suunnitelmissa hommata sieltä kaikkea kivaa ja tuoda Suomeen. Uskon että helpottaa mutta ahdistaa jo valmiiksi ne ensimmäiset hetket vaikka ei olekaan mitään pelättävää 😀

 • Reply Marimente lauantai, 2 elokuun, 2014 at 18:10

  Tuo viimeinen kuukausi ennen lähtöä on varmasti yhtä tunteiden kirjavaa sekamelskaa! 🙂 Mutta ota se hyvällä, ajatellen, että sulla kuitenkin on paluu tiedossa, ja vaihtoaikana tuut varmasti kokemaan kaikkea aivan ikimuistoista! Heh, itelläni Hollantiin vaihtoon lähtiessäni pari ekaa päivää oli niin pahat, että varmaan ensi töikseni varasin ekalle lomalle lennot Suomeen 😀 Ekan viikon jälkeen olin jo jokseenkin sen verran integroitunut porukkaan ja uuteen kaupunkiin ja opiskelijaelämään, että loman ajaksi kotiinlähtö miltei harmitti silloin 😉
  Ja kuten Hanna tuossa ylempänä sanoikin, niin ikävään tosiaan turtuu jossain vaiheessa, kun on niin paljon kaikkea uutta ympärillä ja kaverit ja opiskelut vie mukanaan 🙂

  • Reply Maarit Johanna lauantai, 2 elokuun, 2014 at 22:29

   Oho! Nyt kuulostaa vähän hurjalta 😀 No itseasiassa mulla on pelkkä menolippu vielä tällä hetkellä joten paluukin (siis päivämäärä) on vielä auki. Haluttais kävässä lomalla Suomessa mutta paras kaveri lähtee Kanadaan vaihtoon ja sinne olis lentolippujen hintakin melkein sama.
   Ikimuistoista mutta sekamelskaista vaihtoa odotellessa 😀

 • Reply lena sunnuntai, 3 elokuun, 2014 at 12:26

  Ihan huippua että sulla on kohta lähtö edessä. Lupaan sulle tässä ja nyt että sun Islannin ajasta tulee iha mahtavaa aikaa. 🙂

  Omalla kokemuksella voin kertoa, että vaikka lähtö saattaa jännittää, se comfort zonelta poistuminen palkitaan moninkertaisesti kun paikalle pääset ja vietät aikaa. Kavereita saat aivan varmasti, vaihtarit on aika tiivis porukka (en ollut itse vaihdossa mutta jonkin verran heidän kanssaan vietin aikaa ekana vuonaa Skotlannissa) ja ohjelmaa on yleensä paljon. SUlla on Islannin upea luonto kotiovella ja uusi kulttuuri ja koulu, ihan mahtavaa. 🙂 Kokemuksia odotellen!

  • Reply Maarit Johanna maanantai, 4 elokuun, 2014 at 08:51

   Comfort zonelta kauas mie olenkin sinne menossa 😀 Kiitos ihanasta kommentista 🙂 Kirjoittelen myöhemmin postauksen erikseen syistä miksi juuri Islantiin, mutta pääsyy on varmaankin se ”vaikea” sijainti ja erikoisuus. Siellä on vähän pakko olla tiiviillä porukalla jos meinaa pärjätä kun ei yksin kannata jäädä. Tuntuu vain etukäteen jo että pitää luoda pahimmat skenaariot mielessä jo valmiiksi että ensifiilikset on positiivisia. Olispa muuten hauska lukea lisää sinun juttuja Skotlannin ajasta 🙂

 • Reply Jenny sunnuntai, 3 elokuun, 2014 at 16:05

  Hei! Löysin blogisi sattumalta ja kun luin, että olet lähdössä Islantiin ja vielä Akureyriin vaihtoon, oli pakko kommentoida, että oletpa valinnut loistavan kohteen! 🙂
  Olen itse tällä hetkellä ollut 3 kuukautta kesätöissä Islannissa ja parin viikon päästä pitäisi palata kotiin..eikä huvita ollenkaan. Täällä on ollut ihan huikeaa ja olen tutustunut paljon uusiin ihmisiin, sekä islantilaisiin että muihin ulkomaalaisiin. Luonto on aivan käsittämättömän kaunis ja olen kesän aikana patikoinut lähemmäs 300 kilometriä :D. Suomi-ikävää ei täällä edes koe, koska kulttuuri on melko samanlainen ja islantilaiset tuntuu yllättävän paljon suomalaisilta. Lisäksi kaupoista saa salmiakkia, irtokarkkeja ja tummaa leipää ja uimahallien kuumat altaat korvaavat saunat.

  Ei kannata siis murehtia liikaa etukäteen, koska islantilaisten sanoin: Þetta Reddast!

  • Reply Maarit Johanna maanantai, 4 elokuun, 2014 at 08:59

   Hei Jenny! Hauskaa että tännekin löytää sattumalta porukkaa joka viitsii kommentoida, kiitos 🙂
   Kuulostaa sinun kesä todella upealta. Olitko siis Akureyrissa? Mie luulen, että muita Islanti-blogeja ja juttuja luettua fiilikset on samanlaiset jouluna. Ettei takaisin haluttaisi ollenkaan. Olen myös luonto- ja patikkaretkeilyihmisiä joten voi hyvinkin olla, että yritän rikkoa kilometrisi 😀 Kuumia lähteitä ja uimista odotan myös paljon, niitä voi tulla hurja ikävä. Suomea en aio ikävöidä, perhettä vain. 🙂 Kiitos toivotuksista! (ja ensimmäisestä opitusta lauseesta islenskaksi :D)

 • Reply Jenni / Globe Called Home sunnuntai, 3 elokuun, 2014 at 22:37

  Mä tulin itse paikalle vaihtokohteeseen vähän myöhässä: moni kaveri oli tullut jo kolme viikkoa aiemmin tsekin intensiivikurssille ja tutustunut siellä. En mä silti kokenut, että olisin ollut jotenkin ulkopuolinen. Kaikki oli vielä siinä vaiheessa niin uusia, että uudet kasvot otettiin ilolla vastaan. 🙂

  • Reply Maarit Johanna maanantai, 4 elokuun, 2014 at 09:01

   Ihanaa, kiitos kannustuksesta ja hyvästä kokemuksesta 🙂 Sitä vain jotenkin tuppaa stressaamaan etukäteen ihan turhasta. Olen koittanut korvata sen poissaolon verkostoitumalla etukäteen facebookissa, joten toivottavasti siellä on sitten valmiit kaverit jo oottelemassa. ^^

 • Reply Sofia / Liikkeellä maanantai, 4 elokuun, 2014 at 12:00

  Jännittävät ajat käsillä! Oon varma että pärjäät kuitenkin loistavasti vaikka suomalaisia ei paikanpäältä löytyisikään, tsemppiä! 🙂

  • Reply Maarit Johanna maanantai, 4 elokuun, 2014 at 13:03

   Kyllä todellakin jännittää! Kiitos tsemppauksesta Sofia :))

 • Reply Anu Johanna maanantai, 4 elokuun, 2014 at 17:06

  Tiedän, että nyt jännitys on vallalla – mutta kaikki menee varmasti hyvin ja noista kuukausista tulee varmaan sun tähänastisen elämän jännittävimmät. 🙂 Ikäväänkin tottuu varmasti vaikka se on varmaan etenkin alkuun raskasta. 3,5 kk on lopulta tosi lyhyt aika.

  Niin joo ja käy siellä hammaslääkärissäkin, jos asia yhtään mietityttää! Vaikka varmasti Islannissakin on aivan hyvätasoinen terveydenhuolto. 🙂

  Mahtavaa, että pääset vaihtoon ja ihan uusiin seikkailuihin!

  • Reply Maarit Johanna maanantai, 4 elokuun, 2014 at 17:49

   3,5kk ON todella lyhyt aika. Nyt vasta alkanut sitä miettimään ettei se ole edes puolta vuotta ja tämä kesäkin meni supernopeaa ohi. Islannista löytyy varmasti kavereita ja tekemistä (nyt kun on ressaillut niistäkin tarpeeksi) ja aika menee hujahtamalla ohi. 🙂 Hammaslääkäri on vielä varaamatta 😀
   Kiitos kommentista 🙂

  Leave a Reply