Suomen suurin matkablogiyhteisö
Yleinen

Parin tunnin pyrähdys Sattasvaaralle

perjantai, kesäkuu 13, 2014

Silloin kun ei aikaa liiaksi ole, on hyvä valita retkikohdekin sen mukaan.

Sain puhelun reissuleissiltäni Kristiinalta, juuri kun olimme nyörittämässä retkeilykenkiä jalkaan. ”Me ollaan kolmen tunnin päästä teillä! Oottako kotona?” Koska ei oltu nähty taas ikuisuuksiin, halusin tietenkin olla paikalla kun Kristiina tulee Sodankylään. Harvinaista herkkua! Lähdettiin silti sitä ennen vielä retkelle, koska se oli ollut suunnitelmissa koko viikon. Onneksi päivän kohde oli taas melko lähellä. Sodankylästä ajetaan Sattaseen (pohjoiseen pain nelostietä), josta käännytään kohti Rajalaa. Yhteensä kilometrejä tulee varmaan korkeintaan 30km perille asti.

Sattasvaara näkyy jo kaukaa niinkuin kuvasta näkyy, toista samanmoista nyppylää ei lähellä tietä näykään. Auton saa parkkiin tien varteen tai jos omaa alennusvaihteistollisen maastoauton, voi toki kokeilla pääseekö poroaidalle asti. Me päästiin. 🙂

Aidalta alkaa heti hauska polku, jolta me kyllä eksyttiin heti muutaman sadan metrin jälkeen. Sattasvaara on melko jyrkkä nousta monin paikoin, joten se oikea polku löytyy välttämättä jossain vaiheessa. Sitä paitsi sinne johdattaa aidassa oleva aukko, josta pitää selvitä läpi ennen nousua. Ihana!

Rakkarinnettä tämäkin nousu. Sattasvaaraa vastapäätä Rajalantien toisella puolella on leirikeskus, jossa itsekin olen viettänyt kesäleirejä ja riparini joskus muinoin. Leiriläisillä on tapana huiputtaa Sattasvaara. Polku on siis monin jaloin tallottu. Me saatiin olla ihan keskenämme reitillä, ei tullut ketään vastaan.

Ilma oli kuin silkkiä ja maisemat kotoisia metsäisiä. Vaaran päältä näkyy Pahtavaaran jo suljettu kaivosalue ja vähän kauempana Kevitsan kaivoksen ”pyramidi” jos oikein osaa tutkailla horisonttia. Välillä tuntuu, että on tämä Lappikin vain matalaa, mutta korkeammalle noustessa niitä tuntureitakin pilkahtelee näkyviin jokapuolelta. Huipulta sai muutenkin hienoja otoksia hyvillä valoilla.

Vaaran päällä on vielä hauska mökki. Käytiin kirjoittelemassa sinne nimet ja siirryttiin ulkoilmaan hyvään kohtaan evästelemään. Tuonne vois mennä ottamaan aurinkoa. Hyttyset löysi meidät vasta puolen tunnin päästä kun oltiin asetuttu paikalleen. Silloin olikin jo hyvä hetki lähteä takaisin pain ja ehdin vielä treffaamaan Kristiinaa 🙂

Seikkailu oli sopivan pikainen, mutta silti kiireetön niinkuin seikkailujen kuuluu ollakin!

Selässä keikkui ihka uusi #voicekånken. Ah, olen ihan rakastunut tuohon, että huvittais tilata vielä joukon jatkoksi Kånken mini jonka voisi tunkea tuohon isoon kassiin vaikka meikkilaukuksi. Niinkuin minä sellaisille vehkeille keksisin patikkaretkellä käyttöä. Köh. 😀

Mutta tänne tullaan uudelleen! Viimeistään käyttämään pikkuveljiä ja sukulaisia pikapatikalla 🙂

#suomiretki

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply virpis75 perjantai, kesäkuu 13, 2014 at 22:18

  Tälläiset pikaiset patikkaretket on kyllä kivoja! Itselläkin suunnitelmissa muutama, mutta varmaan ihan yhtä hulppeita maisemakuvia en saa näillä aakeilla laakeilla täällä Pohjanmaalla! 😀

  • Reply Maarit Johanna lauantai, kesäkuu 14, 2014 at 10:07

   No en voi muuta ku olla samaa mieltä! Siellä on ihan erilaiset sfäärit kyllä retkeillä, kelpais varmaan mullekin 🙂

 • Reply Hanna lauantai, kesäkuu 14, 2014 at 13:35

  Tommosen parin tunnin patikoinnin voisin mäkin jaksaa tehdä! Ajatukset monen päivän vaelluksista telttailuineen sitä vastoin vaan kauhistuttaa… 😀 Täytyy kyllä tunnustaa, että Lapin matkailu on jääny mun osalta aika vähille. Santa Parkissa oon kyllä pienenä käynyt, että kai sekin lasketaan 😀 Mutta täytyy ehkä ottaa vahinko takaisin vielä joskus!

  • Reply Maarit Johanna lauantai, kesäkuu 14, 2014 at 14:10

   No hyvä että edes lyhyet kiinnostaa 😀 meillä on kyllä telttailuaki tiedossa, kannattaa pysyä kanavalla jos vaikka sellaisellekin lämpenis ajan mittaan ^^ ja kyllä santaparkkiki lasketaan :p

 • Reply sandra sunnuntai, kesäkuu 15, 2014 at 21:24

  Upeat maisemat! Tuolla mieli varmasti lepää!

  • Reply Maarit Johanna maanantai, kesäkuu 16, 2014 at 10:22

   Lepää! Se kai noilla reissuilla muutenkin on tarkoituksena 🙂

  Leave a Reply