Suomen suurin matkablogiyhteisö
Yleinen

Japanissa syömässä, ihanaa vai kamalaa?

maanantai, huhtikuu 7, 2014

Pakko tunnustaa että kaks vuotta sitten vihasin sushia. Juuri silloin kun matkustettiin Japaniin kevättä ja persikan kukkia ihailemaan, se oli kamalinta mitä olisin voinut kuvitella koskaan syöväni! Ihmeelliset saippuan makuiset ja näköiset pullat oli niin tekomakuisia etten ajatellut niissä olevan luonnollisia ainesosia lainkaan. Elettiin viikko nuudeleilla, jäätelöllä, kermaleivoksilla, friteeratuilla sipulivartailla ja suomesta tuoduilla proteiinipirtelöillä. Jännittävintä oli ehdottomasti pullotettujen juomien ostaminen. Äitille kävi ekana reissupäivänä pienoinen moka, kun ”juomapullossa” sattuikin olemaan ruokaöljyä. Pitäydyttiin todellakin vedessä ja turvallisessa Fantassa tuon episodin jälkeen. Melko eksoottista säilyttää niitä kuitenkin samalla hyllyllä edellämainittujen kanssa. Kaipa näilläkin viikon voi elää? 😀 Ainaki sokeriähkyt tuli vedettyä niin ettei haluttanut makeaa vähään aikaan reissun jälkeen.Vihreän teen makuisia Kit Kateja lukuunottamatta, noita kun saisi Suomestakin!

Myönnetään, pakko sushia oli ostaa ja maistaa.

Käytännössä ne kuitenkin jäi syömättä ja tuhlattiin rahamme tämänkaltaisiin iltapaloihin.

Makukokemukset voi muuttua! Nykyään en purkkinuudeleita syö kuin ehkä kerran kuussa jos ei ole mitään muuta ruokaa ja sushia vetelisin keveästi vaikka kolme kertaa viikkoon. Lieneekö makuhermot kasvaneet aikuiseksi, se jää mysteeriksi. Voisin kuitenkin koska tahansa lähteä sushille Japaniin! Jos nyt vaikka uskaltaisi harjaannuttaa makuhermojaan 🙂 Japani-aiheisista blogeista on niin paljon ruokajuttuja lukenut vasta oman reissun jälkeen että melkein on harmittanut meidän äkkilähtö outoon kulttuuriin. Ompahan syy palata oppineempana takaisin!

You Might Also Like

22 Comments

 • Reply Katja maanantai, huhtikuu 7, 2014 at 15:38

  Heh, vitsit tää oli hauska! Mulla on joku samanlainen ”ongelma” vietnamilaisen ruuan kanssa: kaikki mitä olen maistanut on ollut ihan kauheeta ja silti sitä safkaa hehkutetaan kaikkialla. Jokin ei täsmää… 😛 Nuo ei niin nappivalinnat jos sattuu väärään kohtaan, niin ne saattaa kyllä jäädä takaraivoon pitkäksikin aikaa kutkuttelemaan eikä sitten niin helpolla edes halua tehdä uutta tuttavuutta pöperön kanssa.

  • Reply Maarit Johanna maanantai, huhtikuu 7, 2014 at 15:45

   Ok, sinne en siis ole menossa 😀 Itekki sieltä kuullut vain ylistäviä kommentteja, mikähän on totuus niiden takana? :p Voi ehkä olla että omat kokemukset johtui just siitä ettei uskallettu kovin herkästi lähteä maistelemaan kunnon ravintoloihin kielitaidon puutteen takia ja ihan siksi ettei oltu etukäteen otettu mistään selvää mitä muuta siellä syödään kuin sushia.

 • Reply Katja maanantai, huhtikuu 7, 2014 at 15:46

  Vielä näin off-topic: Joskus koitin kommentoida blogiisi, mutta se vaati rantapallon tunnuksia. Tosi kiva kun nyt pääsee sähköpostin avulla kommentoimaan! 🙂

  • Reply Maarit Johanna maanantai, huhtikuu 7, 2014 at 16:03

   Kiva kuulla 🙂 Laitoin kommentoinnin auki melko vasta, mukavampaa saada nyt palautetta enemmän!

 • Reply risto maanantai, huhtikuu 7, 2014 at 16:15

  Joku päivä joku kolmevuotias (nekin kuulemma osaa jo käyttää nettiä) kommentoi tätä tyyliin: Kyl kuiteskii se nänni on jotain vellattuna kumituttii.

 • Reply surku maanantai, huhtikuu 7, 2014 at 17:41

  Olikohan se niin, että peräti 10-20 kertaa pitää lapsellakin maistatuttaa uusia makua, ennen kuin lapsi niihin tottuu ja osaa oikeasti päättää, tykkääkö vai ei. Sushissahan sellaisia on monille tosi paljon, itse en ainakaan ollut syönyt merilevää, wasabia tai säilöttyä inkivääriä ennen ensimmäistä sushikertaa, enkä erityisemmin välittänyt soijakastikkeesta. Ensimmäisellä kerralla olin vaan että ööh, tätäkö ne kaikki hehkuttavat, maistuu vaan oudolta ellei pahalta. Toisella kerralla aloin jo uskoa, että kai tämä ruokaa on. Ja kolmannen kerran jälkeen olisin voinut ohjata opintotukeni suoraan lähisushipaikkaani. 😛 Että niin niitä aikuisenkin makuhermoja täytyy vähän venytellä välillä, jos mielii päästä sinuiksi uusien ruokatuttavuuksien kanssa. 🙂

  • Reply Maarit Johanna maanantai, huhtikuu 7, 2014 at 18:40

   hahaa!! Ei vitsi voin niin samaistua tuohon että opintotuki suoraan sushipaikan tilille 😀 Ihan samat fiilikset tällä hetkellä. Ja oot kyllä oikeassa tuosta opettelusta. Olin melko nirso vielä tuohon aikaan melkein kaikelle ruualle. Olen vieläkin tosi arka maistamaan mitään tosi mausteisia tai tulisia ruokia. Ehkä seki helpottuu ”opiskelemalla” näitä makuelämyksiä useampaan otteeseen!

 • Reply Jerry / Pako Arjesta maanantai, huhtikuu 7, 2014 at 20:31

  Aikoinaan söin sushia ensimmäistä kertaa Espanjassa eräässä aasialaisessa ravintolassa. Japani kiinnosti niin paljon kaikin tavoin, että päätin opetella sushin syömisen. Aluksi se maistui siltä, miltä ruoho tai jokin rehu haisee (pahalla tavalla). Tiesin kuitenkin, että sushi on maku, joka pitää vain opetella, joten parin kerran jälkeen siitä muodostui ehdottomasti suosikkiruokani :). Kiva, että nykyään sushi menee sinullakin paremmin alas ;).

  Ps. On olemassa ns. ”aquired taste”, joka tarkoittaa makua, johon ihmisen pitää totutella. Tähän kategoriaan on muistaakseni lueteltu ainakin nori (merilevä), johon monet sushit kääritään, joten useimmat eivät pidä sen mausta ensimmäisillä kerroilla :).

  • Reply Maarit Johanna maanantai, huhtikuu 7, 2014 at 21:43

   Vähän samoja kokemuksia! Haju ei ollut levässä tosiaan mikään luokseen kutsuva ja tahmainen riisi oli ällöttävää. Erikoista että tämä on ruoka johon länsimaisen on oikeasti opeteltava. Kyllä blogatessa oppii uutta, kiitos tästä informaatiosta. Heti on vähän viisaampi olo, ja voi tulevaisuudessa ohjeistaa sushia inhoavia tuttuja maistamaan uutta herkkua :p

   • Reply Jerry / Pako Arjesta keskiviikko, huhtikuu 9, 2014 at 06:54

    Eipä kestä :). Hyvältähän se kuulostaa, kun sanoo ”et tykkää tästä nyt, mutta viiden kerran jälkeen se alkaa jo maistua” 😉

 • Reply Katja maanantai, huhtikuu 7, 2014 at 20:37

  Heh minä en ole varmaan vieläkään kasvanut aikuiseksi sillä en voisi kuvitellakaan edes maistavani sushia. 😀
  Mutta sen sijaan nuilla leivoksilla minäkin voisin elää! :p

  • Reply Maarit Johanna maanantai, huhtikuu 7, 2014 at 21:44

   Mulla taas, hyi, ei leivoksia vähään aikaan 😀 sun on kyllä mentävä maistelemaan sushia! Niinkuin voit lukea kommenteista niin opeteltava on ^^

 • Reply Anne tiistai, huhtikuu 8, 2014 at 11:42

  Menikö multa postauksesta jotain ohi mutta onhan Japanissa muitakin ruokia kuin sushia..?!

  Raamenia (nuudelikeittoja), kalaa ja kanaa eri muodoissa, erilaisia pataruokia, vaikka mitä! Paljosta olet kyllä jäänyt paitsi jos pelkkiä kuppinuudeleita jouduit syömään 🙁

  • Reply Maarit Johanna tiistai, huhtikuu 8, 2014 at 14:17

   Hei, ei sulta mennyt ohi 🙂 Me vaan ei tiedetty Japanista oikein mitään muuta ruokaa kuin sushi etukäteen ja viikon varoitusajalla kun lähdettiin oli paljon muutakin mistä piti ottaa selvää kuin ruoka. Harmittaa jälkikäteen kyllä miten tietämätön oli niistä kaikista herkuista. Ens kerralla mennään sitte etsimään pääasiassa gastronomisia elämyksiä!

 • Reply maisasofia tiistai, huhtikuu 8, 2014 at 20:08

  Hehe, mahtavaa että oot oppinut kuitenkin syömään sushia! Muistan ite olleeni suht avoin sushille jo nuorempana ja opinkin sitä syömään mielelläni heti ekalla kerralla. Voisin melkein listata lempiruoikseni ja harmikseni täällä Oulussa on vain kaksi sushipaikkaa, joista toisessa en käy periaatteen vuoksi ja tuen toista sitten sitäkin iloisemmin. Vihreän teen makuisia KitKateja pitäis maistaa! 🙂

  • Reply Maarit Johanna tiistai, huhtikuu 8, 2014 at 21:06

   Ne KitKatit oli taivaallisia!! Otan niitä matkalaukullisen seuraavalla kerralla :p Pitänee Oulussakin piipahtaa sushipaikkoja kokeilemassa, sulta varmaan saa vinkkiä kun kesällä sinne päin suuntaa 🙂

   • Reply maisasofia keskiviikko, huhtikuu 9, 2014 at 07:29

    Totta kai, mennään vaikka yhdessä! 🙂

 • Reply Marimente keskiviikko, huhtikuu 9, 2014 at 19:11

  Mä en ole vieläkään oikein oppinut syömään sushia, jotenkin mun aivot hyljeksii sitä ajatusta, että raaka kala vois olla hyvää. Ehkä mäkin vielä joskus kasvan aikuiseksi… ;D Mutta voi nuo kakkupalat, tulipa heti sokerinhimo!

  • Reply Maarit Johanna torstai, huhtikuu 10, 2014 at 16:31

   Siellä oli tosiaan enemmän kakkutarjontaa kuin missään ”normaaleissa leivos-kaupungeissa” mitä olen koskaan nähnyt! Paikallistenkin näki vetävän kakkua lounaaksi ihan tuosta noin vaan. 😀

 • Reply Jenni / Suurherttuan vieraana torstai, huhtikuu 10, 2014 at 20:56

  Suomesta tuotuja proteiinipirtelöitä, ei elämä, tälle repesin. 😀 No, mutta onneksi teille kuitenkin löytyi nuudeleita. Mietin kuitenkin, että eikö siellä ollut mitään muuta tarjolla? Monessa japanilaisessa ravintolassa on paljon muutakin listalla, ja Coloradossa on yksi japanilainen ravintola, jonka listalla ei ole ollenkaan sushia, koska se on ”liian normaalia” nykyään. Syötiin siellä miehen kanssa tosi hyvä illallinen, jossa oli kaikkea öömm omituista lähinnä merenelävää valmistettu kaikenlaisella kummallisella tavalla, mutta kaikki oli hyvää.

  Itse olen (onneksi!) kaikkiruokainen, eikä vielä ole löytynyt keittiötä, josta en ainakin jossain määrin tykkäisi. Ja vaikka en tykkäisikään, niin melkein ruoka on syötävää… paitsi kalakukko ja muikkupihvit.

  • Reply Maarit Johanna perjantai, huhtikuu 11, 2014 at 08:46

   Pirtelöt oli mulle aamupaloiksi, sitten ne kuitenkin pelasti nälkäkuolemalta. 😀 heh. Osakassa ja Nagoyassa me ei vain löydetty ruokapaikkoja joihin oltais uskallettu mennä, jälkikäteen ajateltuna en enää edes muista missä kaikkealla käytiin! Luettiin matkaoppaasta että Dotonborissa on kaks kilsaa pitkä ravintolakatu, sieltä varmasti jotain löytyy. Se ainoa italialainen mikä kaduvarrella oli, pelasti meiät 😀 Yritettiin monesti etsiä ruokakauppoja tai edes kioskeja joista saisi hedelmiä mutta ne oli kiven alla. Yhden kerran löydettiin ja kaikki omenat mitä löytyi oli kiillotettuja ja jalustalla hintaan 3,5€. Pussillinen mandariineja 7€. Ehkä me oltais tarvittu joku ruokaopas sanomaan että hei voitte ihan oikeasti mennä sinne mihin paikallisetkin!

  Leave a Reply