Suomen suurin matkablogiyhteisö
Yleinen

Lentopelko + Matkakuume

maanantai, 17 maaliskuun, 2014

Ei mikään mahdoton yhdistelmä jos minulta kysyy!

Olen aina pelännyt lentämistä. Siitä tulee huono olo, turbulenssi on pelottavaa ja se on kaikenlisäksi jotenkin luonnoton olotila ihmiselle. Silti matkailu on ollut minun lemppariharrastus niin kauan kuin muistan. Koskaan en ole kärsinyt hirvityksestä siinä vaiheessa kun tutkin, suunnittelen ja varailen lentoja. Jos löytyy ihan mieletön tarjous, jota ei vain voi ohittaa, on pakko varata. Kaikki varmaan tietää sen tunteen? 🙂 Lissabonin reissulle löytyi superhalvat KLM:n liput ja tietenkin ne menivät Amsterdamin kautta. Pelkään eniten nousuja ja sillä reissussa niitä oli neljä. Aruballe mentäessä nousuja joutui kestämään peräti viisi kertaa, sillä välilaskut oli Damissa ja takaisin tullessa myös Bonairessa. Yksi syy miksi varattiin jo viime keväänä Teneriffan matka, oli että päästiin yhdellä lennolla ihan vierestä (Ouluun on meiltä kolmesta viiteen tuntia autolla riippuen lähteekö Rovaniemeltä vai Sodankylästä) suoraan kohteeseen!

DSC08780Mikään, ei mikään, ole niin kamalaa kuin take off, joten suorat lennot on harvinaista herkkua.

TIETENKIN on sanomattakin selvää, että haaveilen myös junamatkoista ja suunnittelen paljon roadtrippejä jolloin ei tietenkään tarvitse pelätä yhtäkään nousua 🙂

Pakottava tarve on nähdä uusia paikkoja sen verran kaukana aika ajoin, enkä tosiaankaan epäröi varata lentoja jos hyvät ja halvat löytyy. Miten sitten selviän näistä kamalista koettelemuksista?

Postafen – Kaikkien reissujen pelastava lääke

Maailman paras matkapahoinvointilääke, jota mulla on aina matkassa. Sitä ilman en lennä edes kotimaassa.

mp3-soittolistat

Pitkillä lennoilla aivan välttämätöntä on kuunnella musiikkia. Laitan yleensä levyn kerrallaan soimaan ja kun se loppuu, on kulunut noin tunti. Takaisin tullessa Teneriffalta ehdin kuunnella neljä levyä ennen kuin nukahdin sen verran syvästi etten hoksannut vaihtaa enää.

Rutiinit

Olin lukiossa nuorten mielenterveys-kurssilla, jossa meille tavallisille opiskelijoille opetettiin mm. rentoutusharjoituksia. Sovelsin niitä ylioppilaskirjoituksissa, ja tajusin myöhemmin että ne sopii täydellisesti myös mielentyhjennykseen take-offissa. Kengät otan pois ennen nousua, nostan jalat repun päälle lattialle, pistän unimaskin päähän ja aloitan harjoituksen. Parhaalla onnella olen pysynyt 13h samassa asennossa koko lennon nousun jälkeen pienessä horteessa harjoituksen loputtua.

Matkavaatteet

Löysillä ja puristamattomilla vaatteilla mennään. Ihan aikuisten potkupukua en ole oppinut käyttämään, mutta Budapestista ostetut hyvin löysät ja hyvin leveet inkkarihousut on ylivoimaisesti parhaat matkavermeet! Siihen joku yksinkertainen isokaulainen kuristamaton paita niin kelpaa olla.

Kohteet!!

No minkä muun takia sitä jaksais vaivautua! Mielenkiintoiset kohteet ei matkustamalla lopu kesken, joten joudun vain pesemään inkkarihousut uusia reissuja varten ja lataamaan ämppärille lisää musiikkia 🙂

DSC01009

Ei ole viikkoakaan kun palattiin Tenskulta ja kyllä syyhyäis sormet jo parien lippujen varaamiseksi kesäksi, minkäs sitä ittelleen voi! 🙂

Kenelläkään mitään matkustamiseen liittyviä rutiineja tai ehkä myös lentopelkoa?

You Might Also Like

12 Comments

 • Reply Emma maanantai, 17 maaliskuun, 2014 at 15:47

  Postaus oli ihan kuin suoraan omasta elämästäni! Mitään en niin paljoa vihaa ja pelkää kuin lentämistä, enkä mitään niin paljon rakasta kuin matkustamista. Vaikea yhtälö mutta ratkaistavissa.

  Paras tapa lievittää lentopelkoa on lentää, sen oon todennut. 3 vkon päästä siintää lähtö Kaakkois-Aasiaan ja tiedossa ensin 10 tunnin lentomatka, jonka lisäksi 1 maan sisäinen lento muutaman päivän kuluttua ensimmäisestä lennosta. Ensimmäinen lento (ja erityisesti se nousu) matkustustauon jälkeen on aina pahin, sen jälkeen helpottaa.

  Omaa stressiä lievittää ainakin ajoissa kentälle meno, jotta saa rauhassa totutella ajatukseen lentämisestä. Usein ennen lähtöä katson juutuubista muutaman take off -videon ja fiilistelen sitä tunnetta, jonka tiedän tulevan, kun lentokone lähtee kiihdyttämään kiitoradalla. Kauhun puistatukset tunnen jo nyt, mutta tiedän sen olevan sen arvoista, kun ajattelen uutta seikkailua, joka odottaa.

  Jos jollakin on hyviä lentopelon lievittämisvinkkejä, niitä otetaan ilolla vastaan! Mulla tuo pahoinvointi ei ole ollenkaan ongelma, lähinnä siis vain pelkään lentämistä ja niitä jo mainittuja nousuja. Myös kaikki ”ylimääräinen”, niin kuin turbulenssi tai moottoreiden äänen vaimeneminen nousun kiihdytyksen jälkeen saavat mut hermostumaan ja puristamaan penkin kahvoja.

  • Reply Maarit Johanna maanantai, 17 maaliskuun, 2014 at 15:56

   Kiitos hyvästä kommentista Emma! Helpottaa hirveästi itselläkin kun tietää ettei ole se ainoa jolla on samat ongelmat. 🙂 Meen myös jopa viittä tuntia aikaisemmin kentälle, kerran oltiin todella ajoissa ja sitten siskoni lentolippu olikin jostain syystä mitätöity. Sitä venkslatessa menikin neljä tuntia ja final-callissa koneeseen. Oon kyllä mielummin ajoissa ettei tule ylimääräisiä jännitysmomentteja enää lisäksi!
   Pelätään ihan samoja asioita. Keskellä Atlanttia ne moottoreiden äänten hiljentymiset yhtäkkiä ei ainakaan saa tuntemaan oloa kovin turvatuksi. Ja mulla kans tuntuu että pelko helpottaa sitä mukaa mitä useammin lentää lyhyen ajan sisään. Nyt on ollu monet reissut parin kuukauden aikana joten oikeastaan tällä hetkellä ei NIIN paljon hirvittäis nousta koneeseen koska lennot meni suht hyvin. Mutta jos olis puoli vuotta taukoa niin en edes pystyis reissua edeltävänä kahtena yönä nukkumaan.
   Jostain syystä laskuja en pelkää hirveästi, siinä on jo se voittamisen tunne että kyllä mie tämän vielä kestän, sitte ollaan jo perillä! ^^

 • Reply Anna Koskela maanantai, 17 maaliskuun, 2014 at 17:33

  Onhan sitä pelkoa ja jännitystä aina välillä paljonkin. Itse koitan tasoitella jännitystä loungessa tuhdilla konjakilla ja välillä olen onnistunut nukahtamaan humalaisen uneen, ennen kuin kone on edes ilmassa. Ei tietenkään suositeltavaa.

  Käytännössä esim. lentäessäni USA:n länsirannikolle olin koko lennon joko kännissä tai sitten nukuin uninapin voimin. Kone vatkasi ja ihmiset kiljui ja mä mietin vaan, että lisää viiniä tai mä oksennan pelosta.

  Nyt muutaman kerran on ollut niin huonoja laskeutumisia, että olen ruvennut jännitämään niitä ihan älyttömästi. Ikävintä/ihaninta tässä on se, että tulossa on kolme Aasian matkaa ennen toukokuuta ja niihin sisältyy todella paljon myös maan sisäisiä lentoja ties millä yhtiöillä.

  • Reply Maarit Johanna maanantai, 17 maaliskuun, 2014 at 22:13

   Kiitos myös kommentista! Harkinnut olen itsekin tuota alkoholin voimaa, mutta pakosta käytän niitä Postafeneja ja kun kolmiolääkkeitä ovat niin ei alkoholi sovi ollenkaan yhteen. Bonaire-Amsterdam-välillä kone kans vatkasi viisi tuntia melko voimakkaasti kuin portaita ylös ja olin vain horteessa. Matkakumppani sanoi että olin rauhallinen ja jopa hymyilin eli oli vissisti lääkitys kohdillaan! Jälkikäteen ajateltuna ihmettelee miten en pelännyt yhtään silloin.

   Voi apua, ja hirmuisesti onnea niille matkoille!!

 • Reply Beata maanantai, 17 maaliskuun, 2014 at 22:00

  Hei ! Auttaisiko teitä lentopelkoisia yhtään jos kerron muutaman faktan lentokoneista. Olen itse lentokonemekaanikko eli huollan (huolella 🙂 ) lentokoneita.

  Lentokoneissa on kaikki tärkeät laitteet ja elementit varmistettu ja varavarmistettu jne. Eli jos auto olisi kuin lentokone siinä olisi mm. 2 kuljettajaa, ainakin 2 moottoria, monta akkua , erinlaisia virtalähteitä, noin viisi polttoainepumppua per moottori, monta tankkia, monta tietokonetta jotka valvovat toimintoja jne.

  Ukkosella olette koneessa turvassa koska koneen runko johtaa sähköä ns. faradayn häkki.

  Poikani pelkäsi myös joskus lentämistä ja näytin hänelle http://www.flightradar24.com
  sivustolta paljonko tuolla ilmassa oikeasti on koneita ja kuinka siihen seikkaan verrattuna todella vähän onnettomuuksia sattuu. Tuolta voi siis nähdä reaaliajassa lentävät koneet.

  On myös lentopelkokursseja (Helsinki-Vantaalla myös) jos tilanne on paha eikä tahdo päästä asiasta yli.

  • Reply Maarit Johanna maanantai, 17 maaliskuun, 2014 at 22:18

   Kiitos vinkeistä Beata! Flightradar24 sivusto on minulle hyvinkin tuttu, seuraan useasti ystävieni lentoja sitä kautta 🙂
   Olen toki lukenut myös paljon faktoja ja esimerkiksi se, että näitä koneita katoilee silloin tällöin, ei pelota minua, koska todennäköisemmin joutuisin autokolariin. Luotan paljon koneiden tekniikkaan, eiväthän ne muuten lentäisi! Siltikin jostain aivojen kätköistä tulee sellainen epävarmuus ja luonnottomuus kun istahtaa paikalleen koneeseen. Sille en taida voida mitään. Onneksi pelko ei ole estänyt minua lentämästä, muuten jäisi maailma kokematta 🙂

  • Reply Jenni / Suurherttuan vieraana maanantai, 17 maaliskuun, 2014 at 22:35

   Mä komppaan Maarit sua siinä, ettei lentopelkoon paljoa tietoisuus auta. Itellä on iän mukana tullut lievä lentopelko – ilmakuopissa enää ykköshuolenaihe ei ole, läikkyykö punkku, vaan vilkuilen myös hermostuneena ympärilleni – ja mä olen kyllä täysin tietoinen siitä, että lentäminen on turvallisempaa kuin esim paljon harrastamani liikenteen seassa pyörällä ajo. Tiedän myös noista tupla- ja triplavarmistuksista lentokoneiden huollossa ja lisäksi tiedostan, että näitä asioita ei oteta vakavasti pelkästään mun henkikultani takia vaan siksi, että huolimattomuus ajaisi yritykset nopeasti oikeustuvan kautta konkkaan. Tästä kaikesta huolimatta hermostuttaa, enkä oikeasti ymmärrä miksi.

   Toisaalta mua hermostuttaa myös välillä purjeveneessä kallistuminen vastatuuleen kryssiessä, vaikka olen itse laskenut, että fysiikan lakien mukaan se vene ei voi kaatua.

   • Reply Maarit Johanna tiistai, 18 maaliskuun, 2014 at 07:01

    Se on aivan totta! Ja mulla on sekin etten uskalla ottaa esim teetä jos sitä tarjoillaan koska pelkään että se lennähtää syliin ja siinäpä sitten ollaan monta tuntia märissä kamppeissa ja saatu mahdollisesti lievä palovamma. Kaikkea sitä pelkääkin nyt kun tarkemmin ajattelee! En tiedä uskaltaisinko itse purjeveneeseen koska se pahoinvointi on yks paha ongelma. Onneksi ne fysiikan lait useimmin pätee! 🙂

 • Reply Hanna maanantai, 17 maaliskuun, 2014 at 22:47

  Osuipa hyvään saumaan tää postaus, kun huomenna pitäs lähtee lentämään! Mua ei lentäminen sinällään pelota, mutta huokaisen kyllä aina helpotuksesta, kun oon turvallisesti maan kamaralla. Matkustamista jännitän kyllä yleisesti aika paljon, varsinkin pidempiä matkoja, mutta jännittämisen ei saa antaa estää toteuttamasta haaveitaan 🙂

  • Reply Maarit Johanna tiistai, 18 maaliskuun, 2014 at 07:03

   Hyvä! Ei saakaan estää! 🙂 toisaalta tuntee että miten upeaa matkustaminen on jos joka kerta voittaa pelkonsa astuessaan koneeseen, melkosta rohkeutta. Ja tuli aihe, josta ilmeisesti on muutkin halunneet kirjoituksia, ehdoton kävijäennätys eilispäivältä, huh huh :))

 • Reply Virpi torstai, 21 tammikuun, 2016 at 12:23

  Pakko jakaa mua auttava toimi, eli mulla on aikuisten värityskirja ja sitä väritän lennoilla – nousu/lasku ja sit ne turbulenssit… Ei ihan kestä muiden katsomista ne väritetyty kuvat, mutta auttaa mua rauhottumaan (=keskittymään muuhun)! Nimim. marras-joulukuussa München-Singapore-Sidney-Christchurch-Sidney-Tokio-München -lenkki tuli tehtyä ja väritettyä ahkerasti (okei, molemmat ekat yölennot meni liki nukkumatta… Oltiin siis Singaporessa 10h ja Tokiossa 8h (ja Sidneyssä yksi yö – kaksi yötä), mukana kulkee Neiti Hyperaktiivikko 6-v).
  Ongelmana lähinnä reissut Suomeen… Ne ei ole niin kauheen maata järisyttäviä ja lentopelko sit siinä mukana… Kerran meinasin jopa ”päästä koneesta pois” ennen lentoa (oli yskään sellanen lääkitys, joka teki levottomaksi ymsyms. ei sitä lääkettä enää ikinä…). Lentoemo otti lääkkeen ja konsultoi lentäjää ja eksperttiä kentällä – no tuli reissu tehtyä ja kummitytön ristiäisissä käytyä 🙂

  • Reply Maarit Johanna lauantai, 23 tammikuun, 2016 at 11:16

   Mie en ole muuten tuota värityskirjaa kokeillut vielä edes kotona! Täytyy katsoa olisiko sillä rauhoittava vaikutus noin yleisestikin. Kiitos vinkistä. 🙂 Mulla kans yleensä pitkät lennot on vaikea nukkua. Torkahtelen ehkä, mutta ihan kunnon nukahtamisesta ei voida puhuakaan.
   Olispa kamalaa olla levottomuutta aiheuttavalla lääkityksellä koneessa! Huh huh 😮

  Leave a Reply