Suomen suurin matkablogiyhteisö

Pohjois-Kreikka tarjoilee kaikkea kerralla

Ei tarvitse ajaa Kreikkaa kovinkaan pitkälle etelään, että voi kokea monipuolisen loman. Tarjolla on kutsuvia rantoja ja mykistävän maaginen Meteora.

Kreikasta tuli meidän autoreissumme kymmenes ja eteläisin maa. Sieltä sitten lähtisimme ajelemaan pikkuhiljaa kohti kotimaata. Olikin jo korkea aika pysähtyä kokonaiseksi kolmeksi päiväksi, pukea ylle uikkarit ja hellemekko.

Siskon kanssa tuumimme, että Kavala vaikutti  merenrantakaupungeista kiinnostavalta paikalta, joten etsiskelin sopivaa kämppää sieltä läheltä. Halusimme majapaikan, jossa oli iso parveke merinäköalalla ja ranta kävelymatkan päässä. Paradise View Apartment -huoneisto lupasi ainakin nimen perusteella juuri sopivan paikan: parillasadalla eurolla kolme vuorokautta. Parvekkeen näköala oli lupauksen väärti, itse asunto olisi kaivannut sisustajan viimeistä silausta.

Kreikka pisti parastaan ja saimme viettää aurinkopäiviä, uida ja loikoilla rannalla. Testasimme kolme rantaa, kaikissa oli ihana hiekkapohja ja veden lämpötila oli lokakuussa suomalaiselle sopiva. Parveke oli ihanan inspiroiva miljöö tehdä kirjoitushommia, työnteko tuntui oikein mukavalta vaihtelulta reissaamisen lomassa.

Hintataso on Kreikassa korkea, kun vertaa itä-Euroopan maihin. Auton tankkauskin kannattaa hoitaa naapurimaissa, Kreikassa dieselin hinta on sama kuin Suomessa. Tuli aika edullinen Kreikan keikka, vain nuo ihanat taulut lähtivät matkaani.

Meteoran taikapiiriin

Unescon maailmanperintökohteeksi pätevästä syystä valittu Meteora on ainutlaatuisimpia paikkoja, missä olen käynyt. Sen tummanpuhuvat kalliopylväät puhuttelevat ja hämmentävät, tuntuu kuin olisi maailman katolla.

Meteora on alun perin syntynyt noin 60 miljoonaa vuotta sitten meren alla. Vesi ja maanjäristykset ovat muovanneet kalliot huikeiksi pilareiksi, jotka ovat vuorikiipeilijöiden unelmapaikkoja.

Kannattaa varata Meteora-visiittiin yön yli reissu, suosittelen vuorien juurella oleva pittoreskiä Kastrakin kylää. Me yövyimme siellä Zozas Rooms -majatalossa, kaksi huonetta herkullisella aamiaisella maksoi 88 euroa. Lisäbonusta oli se, että huoneiden parvekkeilta näkyi komeita kalliopylväitä.

Meteoran rinteille on 1300-1500-luvuilla rakennettu yli 30 luostaria, joista osa on edelleen toiminnassa ja myös yleisölle avoinna. Sisareni osallistui neljän tunnin mittaiselle opastetulle kierrokselle, jossa käytiin kolmessa luostarissa, ja kehui sen olleen antoisa. Erityisesti Varlaámin luostari oli tehnyt vaikutuksen. Mielenkiintoinen yksityiskohta oli se, että suurimmassa luostarissa asuu nykyään vain yksi munkki. Turistivirrat ovat karkottaneet muut munkit. Luostarivierailulla on tarkat pukeutumissäännöt, esimerkiksi naisilla ei saa olla housuja vaan hame. Hameen korvaa myös vyötärölle kiedottu iso huivi. Luonnollisesti myös avonaiset paidat ja paljaat olkapäät ovat kiellettyjä.

Meteoran hulppeissa maisemissa on seikkaillut myös James Bond Erittäinen Salainen -leffassa. Game of Thronesia piti myös kuvata paikan päällä, mutta filmiporukalle ei myönnetty kuvauslupaa. Tarina kertoo, että erikoisjoukko kävi kuvaamassa maisemia, jotka tekniikan avulla lisättiin sarjaan.

Minulla oli aamulla työhommia, sen jälkeen ajelin koiran kanssa vuoristossa ja pysähtelin fiiliksen mukaan ihailemaan näkymiä. Ihanan terapeuttista, en yhtään ihmettele, että tuonne on rakennettu luostareita henkistymisen paikoiksi. Tosin todellisia syitä olivat turvallisuusseikat, munkit halusivat turvaan väkivaltaisten ottomaanien uhasta.

Kreikan matkamme huipennus, ei mikään miellyttävä sellainen, tapahtui vähän ennen Pohjois-Makedonian rajaa. Tai niin ainakin silloin luulimme, mutta jälkeenpäin se osoittautuikin Albanian rajaksi. Matkalla sattuu ja tapahtuu, minä ajelin kohtuullisella nopeudella tietulliin, jossa poliisi nappasi tutkallaan 81 kilometrin nopeuden 40 rajoitusalueella. Ei muuta kuin autoon hätävilkku päälle ja poliisipäällikön puhutteluun. Olin näkevinäni pienen hymyn häivähdyksen vakavailmeisen poliisin silmissä ja tuumailin, että en ehkä joudukaan putkaan.

Sakoksi määrättiin 170 euroa, mutta sen pystyisi suorittamaan 20 eurolla, jos menisi paikalliseen postiin. Ne olivat jo tietysti kiinni ja meillä oli seuraava asunto varattuna Pohjois-Makedonian Ohridissa, joten päätimme jatkaa matkaa. Sakkoa ei saa kuulemma postittaa eikä poliisi suostunut ottamaan rahaa vastaan – syyllistyin samalla myös poliisin lahjontayritykseen. Nyt sitten odottelen mielenkiinnolla, saanko Kreikasta postia Kuusankoskelle. Riikasta on tullut sinne jo yksi sakko, onneksi vain 20 euroa.

Niin se rajanylitys, vielä vähän sakosta järkyttyneenä ajelimme kohti Ohridia. Noissa Euroopan unionin ulkopuolisissa maissa netin käyttö on todella tyyristä, joten navi oli poissa päältä. Vilkaisin karttasovelluksessa olevaa auton mukana liikkuvaa palloa ja ihmettelin siskolle, että me ei taidetakaan olla Pohjois-Makedoniassa. Näyttää pahasti siltä, että ollaankin Albaniassa. Purskahdimme kumpikin nauruun.

Previous Post Next Post

4 Comments

 • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin tiistai, 18 lokakuun, 2022 at 08:12

  Oho, tuli kyllä itselleni yllätyksenä, että dieselin hinta Kreikassa on sama kuin Suomessa. Olisin ajatellut sen olevan huomattavasti edullisempaa. Mahtaa olla paikallisesta näkökulmasta olla todella hintavaa. Ja Meteoran maisemat näyttävät kyllä kauniilta!

  • Reply outin tiistai, 18 lokakuun, 2022 at 10:24

   Minäkin yllätyin, onneksi tankissa oli sen verran jäljellä, että pystyttiin tankkaamaan vasta naapurissa. Kannattaa Mikko vierailla Meteorassa, se on käsittämättömän upea paikka. Minulle visiitti oli jo toinen kerta, ja edelleen sen vaikutus oli voimakas.

 • Reply Kati | Täydellisen Kreikan saaren metsästys tiistai, 18 lokakuun, 2022 at 23:11

  Kerran Meteorassa päiväreissulla käyneenä mieli tekee ehdottomasti takaisin, ja uusintavisiitillä täytyy ehdottomasti olla yön yli Meteoran maagisissa maisemissa.

  Toivottavasti löysitte ”takaisin kartalle” ja pääsitte yöksi Ohridin majapaikkaan. 😀

  • Reply outin lauantai, 22 lokakuun, 2022 at 14:51

   Hei Kati, pääsimme Ohridiin ja voin suositella lämpimästi sitäkin paikkaa sinulle.

  Leave a Reply