Suomen suurin matkablogiyhteisö

Bulgariaa Burgasista Plovdiviin

Reilun kuukauden mittainen autoreissu sisareni kanssa jatkui Romaniasta kohti etelää. Bulgariassa poimimme kartalta pari kiinnostavaa kohdetta, Mustanmeren rannalla sijaitsevan Burgasin ja Maritsa-joen varrelle rakentuneen Plovidivin. Kaupungit ovat Bulgarian kolmanneksi ja toiseksi suurimmat.

Koira matkalla tapaa tuoda muutamia mutkia, esimerkiksi kaikki hotellit eivät majoita karvaisia kavereita. Tästä syystä valitsimme Bulgarian Burgasissa kahden hotellin taktiikan. Sisareni nautti ylellisen yön No13 Boutique House -hotellissa, meillä oli Chiaran kanssa jännittävä retki muutamaa tasoa rahvaanomaisemmassa mestassa. Hämmästyttävää kyllä, hotellien vuorokausihinta oli suunnilleen sama, vähän alle 50 euroa. Tosin minun hotelliyöni hintaan kuului pysäköinti ja aamiainen.

Oli jännittävää ajella yksin siskon hotellilta omaani, joka sijaitsi vähän kauempana keskustasta rähjäisellä alueella. Onneksi tosiaan oli hotellin pihalla parkkialue, ei tarvinnut autoa jättää yöksi kadunvarteen varkaiden armoille. Huomasimme hiljattain, että jossain vaiheessa itäistä Eurooppaa joku on napannut mukaansa renkaiden pölykapselit. Toistaiseksi auto ei ole kärsinyt muita vahinkoja.

Ystävällinen palvelu hiukan lievensi ensijärkytystä, jonka koin kun näin hotellihuoneeni. Se oli päivitetty viimeksi joskus 1970-luvulla. Kokolattiamatto oli tahrainen, mutta lakanat onneksi puhtaat. Näillä mennään, tuumasin ja lähdin tutustumaan Burgasiin.

Bulgarian kolmanneksi suurin kaupunki on oikein mukavan oloinen mesta, sieltä löytyy kaunis rantapromenadi ja leppoisaa elämänmenoa keskustasta. Mutta mitään kovin erityistä ei tuosta kaupungista matkamuistoksi jäänyt, paikallinen ruoka oli hyvää ja kohtuuhintaista.

Kaupunkia suurimmat tunnelataukset sai aikaan koirani Chiara, jonka aktiivisuustaso on varsinkin öisin huipussaan. Pienen koiran tempauksista on tullut yksi reissumme jännitysmomentti. Chiaran kasvattaja totesi osuvasti: ”Chiara elää vähän tollasta rokkitähden elämää. Maailmankiertueita ja tuhottuja hotellihuoneita.” Monenlaista yllätystä on yön aikana sattunut, kun pikkupeto on ”sisustanut” majapaikkojamme uusiksi.

Burgasissa meidän rokkistara esitteli aamulla ylpeänä yöllistä saalistaan: hän oli irrottanut seinän vierestä siivun kokolattiamattoa ja nauttinut sen aromeista pureskelemalla siivua paloiksi. Yritin epätoivoisesti sovitella riekaleista palaa paikoilleen, mutta oli pakko luovuttaa. Sulloin rikoksen todisteet koirankakkapussiin ja kuljetin ne vähin äänin ulos hotellista. Jätin siivoojalle ison tipin toivoen, että se auttaisi asiaa. Hotellihuone oli jo muutenkin kuluneessa kunnossa, ettei yksi pikku nurkka tilannetta juuri pahentanut. Nykyään kun majoitumme uuteen majapaikkaan, tapaan tehdä ensin koiratsekkauksen ja poistaa kaikki riskialttiin jutut, kuten tohvelit ja koriste-esineet Chiaran ulottuvilta.

Plovdiv on vierailun väärti

Maan toiseksi suurimmassa kaupungissa Plovdivissa meitä onnisti myös majapaikan valinnassa. Vanhaan pankkitaloon kunnostetussa Skyler Guest House -majapaikassa on kaupungin ydinkeskustassa kohtuuhintaisia tilavia asuntoja ja erittäin ystävällinen palvelu. Lisäksi siellä on autolle parkkipaikka.

Kaupunki on todella mäkinen ja täynnä yksisuuntaisia katuja, joten sinne ajo vaati hiukan ponnisteluja. Sain aikaan jonkinsorttisen liikennejumin, kun kaikessa rauhassa peruuttelin löytääksemme majapaikan. Tosin se peruutus osoittautui turhaksi, sillä kadulla odotti poliisisetä sormi pystyssä: ei tähän suuntaan. Minusta on muuten kehkeytynyt hämmästyttävän kovahermoinen kuski, en olisi ikinä uskonut, että tällä luonteella voi ottaa äkisti muuttuvat liikennetilanteet noin rauhallisesti.

Plovdivissa olisimme viihtyneet pitempäänkin kuin yhden vuorokauden, sen verran vilkas ja viihdyttävä se on. Keskustan katukuvaa hallitsee komea moskeija, jonka vieressä on näkyvillä antiikin ajan rakennelmia. Ja kaiken tämän ympärillä kuhisee elämää, toinen toistaan houkuttelevimpia putiikkeja ja viihtyisiä ravintoloita. Kiva paikka on myös taiteilijakaupunginosa, jossa oli illalla tunnelmallinen valaistus. Kaupungissa on useita yliopistoja, se tuo katukuvaan nuorekkaan fiiliksen. Plovdivista lähti matkaamme yhteensä kuusi villapaitaa ja kaksi villatakkia, 15 euroa kappale. Nyt on sitten talven villapaitakiintiö hoidettuna.

Jos aika olisi antanut myöten, niin olisimme piipahtaneet myös pääkaupungissa. Sofia jäi tällä kertaa kokematta, mutta se keikkuu kärkisijojen tuntumassa ToDo-matkustuslistallani. Kolmen viikon ja noin viidentuhannen kilometrin ajon jälkeen oli jo kova kiire Kreikkaan rantalomalle.

Previous Post Next Post

1 Comment

  • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin sunnuntai, 16 lokakuun, 2022 at 10:58

    Sekä Burgas että Plovdiv kuulostavat miellyttäviltä kaupungeilta. Etenkin tuo Plovdivin ensimmäinen kuva näyttää todella mukavan värikkäältä. Burgas on kiinnostanut itseäni pitkään, mutta nyt kiinnostus kyllä heräsi myös Plovdiviä kohtaan.

  • Leave a Reply