Suomen suurin matkablogiyhteisö

Tartossa majailee palanen Tamperetta

Mitä ihmettä, Viron Tartossa on majatalo nimeltään Tampere Maja? Puoliksi tamperelaisena tuo tuntui passelilta majapaikalta aloittaa noin kuukauden mittainen Eurooppatour.

Syksy hei, nyt alkaa seikkailu itäisessä Euroopassa. Lähdimme sisareni kanssa autoreissulle Eurooppaan ajatuksella, että tutkaillaan sääennusteita ja ajellaan kohti aurinkoisia paikkoja. Eikä haittaa, jos välillä vähän sataa – kunhan on lämmintä. Mukaan reissulle pääsi myös pikkuinen heelerinpentu Chiara.

Ai että, se fiilis vatsanpohjassa, kun ajoimme Vuosaaren satamassa Eckerö Linen Finbo Cargo -rahtilaivaan. Suuri seikkailu edessä, ihan mitä tahansa voi tapahtua. Muugan satamasta suuntasimme kohti ensimmäistä etappiamme Tarttoa.

Tartto on Viron kulttuurikaupunki ja kohta myös koko Euroopan sellainen. Katukuvassa näkyy jo nyt mainoksina, että vuonna 2024 kaikkien kultturellien ihmisten katseet kohdistuvat Tarttoon. Tarton ja sen ystävyyskaupunki Tampereen suhde on ollut tiivis kolmekymmentä vuotta. Näkyvin yhteistyön hedelmä on hiljattain neljännesvuosisadan täyttänyt kulttuurikeskus Tampere Maja, joka tarjoaa matkailijoille erinomaisen majapaikan keskellä Tarttoa.

Tampere Majan vetäjänä pitkään toiminut Sakari Neuvonen kertoo, että moni matkailija on löytänyt Tarton sydämessä sijaitsevan kohtuuhintaisen majoituspaikan. Tampere Majasta on tullut suosittu majatalo esimerkiksi vierailevien yliopistoluennoitsijoiden keskuudessa.

Se on myös taidegalleria, johon eityisesti uransa alkuvaiheessa olevat taiteilijat voivat saada työnsä näytteille lahjoittamalla yhden taideteoksen korvaukseksi majatalolle. Tampere Majan seinillä on esillä parisensataa työtä menneistä näyttelyistä. Niistä on muuten tulossa oma näyttely tänä syksynä. Ja kaikki aloittelevat taiteilijat, nyt kannattaa hakea omaa näyttelyaikaa kulttuurikeskukseen (hakuaika on lokakuun 2022 loppuun saakka).

Suosittu suomalaisten
opiskelukaupunki

Tartto on kiinnostava yliopistokaupunki, siellä opiskelee satoja suomalaisia. Tänä syksynä aloitti lääkäriopinnot myös sukulaistyttömme Saga. Kansainvälisellä opintolinjalla on hänen ryhmässään vain neljä muun maan kansalaista, loput 24 ovat suomalaisia.

Saga esitteli meille opiskelukaupunkiaan, josta saattoi aistia nuorekasta ja miellyttävää keskieurooppalaista tunnelmaa. Testasimme La Dolce Vitan, joka näytti olevan myös paikallisten suosiossa. Viihtyisä paikka, johon olisi saanut ottaa mukaan myös koiran. Pizzat olivat kohtuuhintaisia ja maukkaita.

Yli kaksikymmentä vuotta Tartossa asunut, Tampere Majan vetäjä Sakari ja hänen vaimonsa Tiia ovat aktiivisia toimijoita suomalaisten yhteisössä. Vaimo on suomenkielisen koulun rehtorina, opetusta on tarjolla yhdeksänteen luokkaan saakka. Tartossa asuu pysyvästi noin seitsemänkymmentä suomalaista. Tampere Majan alakerrassa sijaitsee entisajan tunnelmaa huokuva kokoontumistila, jossa voi pitää seminaareja. Ja tietysti siellä lämpiää myös suomalaisten rakastama sauna.

Sakari suosittelee Tarttoa kulttuurista pitäville matkailijoille, juhlijat jäävät onneksi Tallinnaan hurvittelemaan. Siksikin Tarton katukuva on siisti – sitä paitsi alkoholin nauttiminen julkisella paikalla on sakon uhalla kielletty. Sakon vaara on myös, jos kulkee pimeällä ilman heijastinta.

Tarton helmi on Viron kansallismuseo, joka on rakennettu neuvostoaikaisen lentokentän päälle. Tartto oli Neuvostoliiton valtakaudella suljettu kaupunki sotilastukikohdan takia. Lapsiperheille on tarjolla AHHAA tiedekeskus. Museovisiitti jäi meiltä toiseen kertaan, hyvä syy matkustaa uudelleen Tarttoon. Ehkäpä jo ensi keväänä, jolloin joenrannan kahvilat ja ravintolat ovat avoinna.

 

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin sunnuntai, 18 syyskuun, 2022 at 10:40

    Voi vitsit, kuulostaapa mahtavalta matkalta! Tartossa olisi mukava joskus käydä niin, että ehtisi tutustua paikkaan paremmin, toistaiseksi olen käynyt siellä vain päivävierailulla Tallinnasta.

  • Reply Sinikka Mikola torstai, 29 syyskuun, 2022 at 23:20

    Olipa innostava matkan lähtöruutu lahden eteläpuolella 🙂

  • Leave a Reply